Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete

köztemető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 31

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete

köztemető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről

2023.03.31.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16 §-ában, 40. § (2) és (3) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében, a 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Békésszentandrás, 2186. hrsz. alatti "kivett temető" művelési ágú Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat tulajdonában álló temetőre, valamint a Szent András Plébánia tulajdonában álló 590 hrsz. alatti "kivett temető" művelési ágú temető létesítményeire.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettető(k)re, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végző, valamint a köztemetőben egyéb temetői munkát végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre.

Köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata a köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait részben saját maga, részben a temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi feltételeket és infrastruktúrát a Szent András Plébániával kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződésben a 1999. évi XLIII. törvény 9.§ (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően látja el.

(2) A temető fenntartásának és üzemeltetésének költségeit a Képviselő-testület az éves költségvetésében biztosítja.

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1)1

(2) A köztemető nyitvatartási ideje:

a) január 1-től március 31-ig 8.00-18.00

b) április 1-től szeptember 30-ig 8.00-20.00

c) október 1-től december 31-ig 8.00-18.00

d) A Halottak Napját megelőző 7 napban és a rákövetkező 7 napban a köztemetőt folyamatosan nyitva kell tartani.

(3) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(4) A köztemetőben tartózkodó a helyi jellegének megfelelő, kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(5) A köztemetőben gépjárművel közlekedni csak a mozgásában korlátozottaknak, vagy engedélyezett temetői munkát végzőknek lehet.

(6) A köztemető területére állatot bevinni - vakvezető kutya kivételével- tilos.

(7)2 A köztemetőben vállalkozás szerűen munkát végző - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást a temetési hely nővénnyel való beültetését és díszítését - a tevékenység megkezdése előtt köteles annak kezdési idejét és tartamát írásban bejelenteni a temető tulajdonosának/üzemeltetőjének.

(8) A sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

(9) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja.

(10) A temetőt látogatók, és a temetőben munkát végző vállalkozók kötelesek az ott tartózkodás során keletkezett hulladékot (papír, elhervadt virág, koszorú, valamint a sírgondozás kapcsán keletkezett hulladék) a kijelölt hulladéklerakó helyre elhelyezni. A munkát végző vállalkozók az építési törmeléket kötelesek eltakarítani, elszállítani a munka befejezését követően.

Temetési helyek, sírjelek, Temetkezési szolgáltatások3

4. § (1) A köztemetőben az alábbi típusú temetési helyek biztosítottak:

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) urnasírhely

(2) Az egyes sírhely mérete 100 x 220 cm, a kettős sírhely mérete 200 x 220 cm, az urnasírhely mérete 60 x 100 cm sírgödör.

(3) Békésszentandrás Nagyközség Képviselő-testülete azon elhunyt személyeknek akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat. A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában a fenntartó Önkormányzat köteles gondoskodni.

(6) Temetési hely megjelölésére sírjel (pl. fejfa, kopjafa, kereszt) létesíthető. Sírjel – külön engedély nélkül – az Üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után létesíthető.

(7)4 A síremléket szilárd alapra kell helyezni.

(8) A sírok egymástól való távolsága 60 cm, a sorköz távolsága 1 m.

(9)5 Temetkezési szolgáltatások:

a) temetés felvétel,

b) az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való- az egészségügyi szolgáltató halottkezelési körébe nem tartozó és az egészségügyi intézményeken kívül végzett- előkészítése,

c) a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás,

d) a ravatalozás,

e) a sírhely megnyitása és visszahantolása,

f) a sírba helyezés,

g) a halottszállítás,

h) a hamvasztás és urnakiadás

i) urnaelhelyezés

j) a hamvak szórása

k) az exhumálás

(10)6 Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók részére az üzemeltető a ravatalozót teljes felszereltségével, valamint a halott hűtőt bocsájtja rendelkezésre, a temetési idő egyidejű pontosításával az üzemeltetővel egyeztetve. A halott hűtő telítettsége esetén a halott elhelyezéséről és hűtéséről a temetkezési vállalkozó köteles gondoskodni. Minden egyéb eszközt a vállalkozó maga köteles biztosítani. A rendelkezésre bocsátás az üzemeltető szakszemélyzetének kizárólagos felügyeletével történik személyes jelenléte mellett.

Kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

5. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket az üzemeltető felszólítására az elhelyezőnek el kell távolítania.

(2)7

(3)8

(4) Tilos a sírhely környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(5) A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a köztemetőben termőföldet tárolni.

(6) A sírhelyre csak olyan növények ültethetők, amelyek növekedési magassága nem haladja meg az 50 cm-t és nem terjed túl a sírhely határán. Fákat csak a köztemető üzemeltetője ültethet.

Temetkezési helyek használati ideje, megváltási díja, temető-fenntartási hozzájárulási díj, egyes létesítmények igénybevételi díja

6. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama, használati ideje:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) urna sírhelybe történő elhelyezése esetén 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, melynek időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(3) temetési hely feletti rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. Amennyiben az nem kerül megváltására határozatlan ideig az Önkormányzatnak van rendelkezési joga.

(4) A temetési helyekre vonatkozó díjat, az üzemeltető által nyújtott temetkezési szolgáltatások díját az 1. melléklet tartalmazza.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott díjakat tartalmazó díjtáblázatot a temető hirdetőtábláján ki kell függeszteni.

(6) A (4) bekezdésben meghatározott díjakat a Képviselő-testület állapítja meg, évente felülvizsgálja.

(7) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző személynek temető-fenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetnie.

(8) A temetőbe való behajtás díjtalan.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2022. október 26-án lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 3. § (7) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A „Temetési helyek, sírjelek, Temetkezési szolgáltatások” alcím címe a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (7) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (9) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 4. § (10) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

7

Az 5. § (2) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az 5. § (3) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.