Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 19/2015. (XI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 19/2015. (XI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, helyi iparűzési adót vezetett be határozatlan időre.
Békésszentandrás Nagyközség Képviselő-testülete részéről igényként jelentkezett az iparűzési adó, a tartózkodás utáni idegenforgalmi adó és az építményadó mértékének emelése.
Az építményadóról a Htv. 16. § a) pontja alapján megállapított törvényi felső mérték és a valorizáció (a fogyasztói árszínvonal változásainak szorzatával növelt összeg) együttesen meghatározott adómaximum mértéke 2023. január 1. napjától 2190,9 Ft/m2.
Békésszentandrás Nagyközség településen az építményadó az üdülő és gazdasági épületek esetében 2018.01.01. napjától 800 Ft/m2, a fizetendő adó mértéke nem éri el a maximálisan megállapítható mértéket.
A rendelettervezet 1. §-a rögzíti az új adómértéket, az 5. § a hatályba lépésről rendelkezik.
Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén a személyenként és vendégéjszakánként fizetendő adó mértéke – 2018. január 1. napjától - 400 Ft.
A Htv. 33. § a) pontja alapján megállapított törvényi felső mérték és a valorizáció (a fogyasztói árszínvonal változásainak szorzatával növelt összeg) együttesen meghatározott adómaximum mértéke 2023. január 1. napjától 597,5 Ft/fő/vendégéjszaka.
Fentiekből megállapítható, hogy Békésszentandrás Nagyközség településen a személyenként és vendégéjszakánként esetén fizetendő adó mértéke nem éri el a maximálisan megállapítható mértéket.
A rendelettervezet 2. §-a rögzíti az új adómértéket, az 5. § a hatályba lépésről rendelkezik.
Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke – 2013. január 1. napjától – az adóalap 1,7%-a.
A Htv. 40. § (1) bekezdés c) pontja alapján az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértékének felső határa 2000. évtől az adóalap 2%-a.
Fentiekből megállapítható, hogy Békésszentandrás Nagyközség településen az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén fizetendő iparűzési adó mértéke nem éri el a maximálisan megállapítható mértéket.
A rendelettervezet 3. §-a rögzíti az új adómértéket, az 5. § a hatályba lépésről rendelkezik.
Továbbá szükséges az alaprendelet I. fejezetének építményadóról szóló 2/A. §-ának (reklámhordozóra vonatkozó rendelkezés) hatályon kívül helyezése, tekintettel arra, hogy a hivatkozott paragrafus korábban érvényességét vesztett szakaszra hivatkozik, melyet a rendelettervezet 4. §-a rögzít, és a hatályba lépéséről az 5. § rendelkezik.