Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2003.(VI.11.) önkormányzati rendelete

A tengelyen szállított települési folyékony hulladék gyűjtéséről szállításáról, elhelyezéséről, ártalmatlanításáról

Hatályos: 2023. 01. 27

Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2003.(VI.11.) önkormányzati rendelete

A tengelyen szállított települési folyékony hulladék gyűjtéséről szállításáról, elhelyezéséről, ártalmatlanításáról

2023.01.27.

Szabadkígyós Község Önkormányzata az 1995. évi LVII.(1) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján, a településen keletkező és az ingatlanokon közműpótló műtárgyban gyűjtött folyékony hulladékkal összefüggő tevékenységek szabályozására az alábbi rendeletet alkotja:1

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják a település területén keletkező és az ingatlanokon közműpótló műtárgyban gyűjtött folyékony hulladékokkal kapcsolatos feladatok eredményes végrehajtását, a szolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Szabadkígyós község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a magánszemélyekre, jogi személyekre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesüléseire.

(3) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a településen keletkező és az ingatlanokon közműpótló műtárgyban gyűjtött folyékony hulladékokra az előírásoknak megfelelően előtisztított ipari folyékony hulladékokra és a lakosságnál keletkező mezőgazdasági folyékony hulladékokra (hígtrágya), azok összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására.

Fogalom-meghatározások

3. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Közigazgatási terület: Szabadkígyós Község Önkormányzatának működési területe, beleértve a bel- és külterületet egyaránt.
2. Üzemeltető: VÍZMŰ Kft. Újkígyós, Petőfi u. 34.
[1] c.)[2] Szolgáltató: A települési folyékony hulladék összegyűjtésével, elszállításával kapcsolatos kötelező közszolgáltatást Szabadkígyós község közigazgatási területén a pályázati eljárásában erre jogosultságot szerzett Újkígyósi Vízmű Kft. 5661 Újkígyós Petőfi út 34. kizárólagos jogosultsággal végzi.
d.) Kijelölt szennyvíztisztító telep: Újkígyós Nagyközség Önkormányzata és Szabadkígyós Község Önkormányzata közös tulajdonában lévő szennyvíztisztító telep Újkígyós külterületén a 05/4 hrsz-ú ingatlanon a 4431-es számú út mellett.
3. Kijelölt hígtrágya elhelyező telep: Újkígyós Nagyközség Önkormányzata és Szabadkígyós Község Önkormányzata közös tulajdonában lévő szennyvíztisztító telep Újkígyós külterületén a 05/5 hrsz-ú ingatlanon a 4431-es számú út mellett.
4. A települési folyékony hulladék: A településen keletkező és az ingatlanokon közműpótló műtárgyban gyűjtött folyékony hulladék, valamint a lakosságnál keletkező mezőgazdasági folyékony hulladék (hígtrágya), amely vákuum vagy zagyszivattyúval továbbítható.
5. Településtisztasági közszolgáltatás: A településen keletkező és az ingatlanokon, közműpótló műtárgyban gyűjtött folyékony hulladékok, az előírásoknak megfelelően előtisztított ipari folyékony hulladékok és a lakosságnál keletkező mezőgazdasági folyékony hulladék (hígtrágya) összegyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása.
h.) Ingatlan: Helyrajzi számmal rendelkező földrészlet.

A települési folyékony hulladék gyűjtése, szállítása

4. § (1) Települési folyékony hulladékot közmű hiányában a keletkezés helyén a helyi előírásoknak megfelelően a kiemelt építésügyi hatóság által kiadott építési engedély alapján épített zárt szennyvíztároló aknában, illetve hígtrágya tárolóban szabad tárolni.

(2) A települési folyékony hulladékok gyűjtését és szállítását az erre a célra készített, különleges rendeltetésű és a szükséges engedélyekkel rendelkező, megfelelő műszaki állapotú járművel lehet végezni.

(3) A települési folyékony hulladékok bizonyítható szennyvíztelepre való elhelyezése és ártalmatlanítása érdekében a szolgáltató köteles menetlevelet vezetni és a telep kezelőjének a folyékony hulladék eredetéről adatot szolgáltatni.

(4) Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyezés keletkezik azt az okozója haladéktalanul köteles megszüntetni és a területet fertőtleníteni.

(5) A települési folyékony hulladékot szállító szolgáltatónak a tevékenység végzésére engedéllyel kell rendelkeznie.

(6) Hígtrágya szállítása után a szállítójárművet meg kell tisztítani, amennyiben egyéb települési folyékony hulladékot kívánnak vele szállítani a tisztító telepre.

(7) A települési folyékony hulladék gyűjtésére és szállítására használatos eszközök közterületen, felszíni vizekben és azok közelében, valamint természetes környezetben nem tisztíthatók.

(8) A településen keletkező és az ingatlanokon, közműpótló műtárgyban gyűjtött folyékony hulladékok, az előírásoknak megfelelően előtisztított ipari folyékony hulladékok és a lakosságnál keletkező mezőgazdasági folyékony hulladékok (hígtrágya) kizárólag a szennyvíztisztító telepen, valamint a hígtrágya tárolóban helyezhetők el.

5. § A 3. § c.) pontban megnevezett szolgáltatóval az önkormányzat a külön jogszabály rendelkezéseinek megfelelő tartalommal közszolgáltatási szerződést köt.

6. § (1) A nem a rendelet területi hatálya alá tartozó területekről tilos a folyékony hulladékok beszállítása a tisztítótelepre és a hígtrágya tárolóba, kivéve a Újkígyós közigazgatási területéről származó folyékony hulladékot.

(2) Hígtrágyát termőföldön külön engedéllyel lehet elhelyezni, ennek hiányában kizárólag a kijelölt hígtrágya elhelyező telepen szabad elhelyezni.

(3) A hígtrágya elhelyező telepen tilos egyéb folyékony hulladékot üríteni.

7. § Ki kell zárni a települési folyékony hulladékkal közösen történő kezelésből a nem engedélyezett hulladékokat, a szennyvíz-technológiai okokból nem kívánatos hulladékokat az eredetében és minőségében nem azonosítható hulladékokat.

8. § (1) A szolgáltató a szennyvízhálózatra rá nem kapcsolható ingatlanokról teljesített szennyvízszállítás után a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott támogatásra tarthat igényt. A támogatást a szolgáltató a szennyvíztisztító kezelője által igazolt számlamásolatok ellenében negyedévenként utólag igényelheti az önkormányzattól.

(2) A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díját a rendelet melléklete tartalmazza.

(3) Az elszállított folyékony hulladék mennyiségét a szippantó gépjárműbe gyárilag beépített szintmérő alapján kell meghatározni.

(4) A közszolgáltató minden év október 31-ig kezdeményezheti a közszolgáltatási díj következő évre vonatkozó felülvizsgálatát. A kezdeményezést önköltség-elemzéssel kell alátámasztania.

(5) A folyékony hulladék elszállításáért fizetendő díjat a szolgáltató részére számla ellenében kell megfizetni.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a többször módosított 1/1997. (III. 01.) számú Újkígyós Nagyközség Önkormányzata és Szabadkígyós Község Önkormányzatának együttes rendelete hatályát veszti Szabadkígyós területére.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

(4) [6] „E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.”

1

A bevezető a Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.