Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról

Hatályos: 2022. 10. 14

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról

2022.10.14.

Szabadkígyós Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja a Wenckheim kastély körüli közterületek tehermentesítése, a parkolni szándékozók számára megfelelő forgási sebesség biztosítása, az idegenforgalmi létesítmények elérhetőségének javítása, fizető várakozóhelyek kijelölésével és használatuk szabályozásával.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szabadkígyós község közigazgatási területén található helyi közutakon, az önkormányzat tulajdonában álló, közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken kijelölt alábbi várakozási övezetekre, beleértve a fizető várakozóhely területén külön kijelölt /KRESZ 115.sz. ábra/ a mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhelyeket is:

a) Áchim utca

b) Lovas köz

c) Park utca

d) Szabadkígyós belterület 424/2 helyrajzi számú közterület teljes területe.

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden olyan személygépkocsira, autóbuszra, motorkerékpárra és a maximum 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira, melyek a 2.§ (1) bekezdésében foglaltak szerinti várakozóhelyet használják, kivéve, ha jogszabály másképp nem rendelkezik.

3. § (1) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékekkel felszerelt gépjárművekre,

b) a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járművekre,

c) segédmotoros kerékpárokra és kerékpárokra,

d) a diplomáciai mentességet élvező személyek hatósági jelzéssel ellátott gépjárműveire,

e) a fegyveres erők és testületek azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott járműveire.

(2) Mozgáskorlátozott személyekre vonatkozó rendelkezések:

a) a mozgáskorlátozott személy- illetve az őt szállító jármű – a kijelölt fizető parkolóban díjfizetési kötelezettség nélkül várakozhat,

b) a jogosultság a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét illeti meg, amennyiben rendelkezik külön hatóság által kiállított parkolási engedéllyel és azt a járműben, az első szélvédő mögött, jól látható módon elhelyezte,

c) a mozgáskorlátozott személy a jogosultságát a parkoló üzemeltetőjének felszólítására a jogosultságot igazoló mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal köteles igazolni.

4. § (1) A fizetőparkolókat Szabadkígyós Község Önkormányzata üzemelteti.

(2) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(3) A fizető várakozóhelyek területén a gépjárművekben 3. személy által okozott károkért az Önkormányzat, mint üzemeltető nem vonható felelősségre.

(4) A fizető várakozóhelyeket üzemeltetőnek „Kijelölt várakozóhely” tábla kihelyezése mellett külön szöveges tájékoztató táblán – fel kell tüntetnie:

a) a tábla hatálya alatt várakozó díjfizetési kötelezettséget,

b) a díjfizetési kötelezettség időbeli hatályát,

c) a várakozási díj összegét,

d) a várakozási díj megfizetésének módját,

e) a díj szedésére feljogosított szerv, illetve személy nevét és címét.

(5) A 7. § (1) bekezdésében meghatározott díjat, és a megfizetendő pótdíjat az üzemeltető felé kell megfizetni.

5. § (1) A fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje:

a) Egész évben üzemelő fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: hétfőtől – vasárnapig 9.00 – 18.00.

b) Idényjelleggel üzemeltetett fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: rendezvények idején, eseti jelleggel 9.00-18.00.

(2) Várakozni és parkolni kizárólag a kijelölt fizető parkolókban, az üzemeltetési idő alatt és jelen rendelet szabályai szerint lehet.

(3) Az üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell parkolási díjat fizetni.

6. § (1) A fizető várakozóhelyek az üzemeltetési idő alatt, a helyszínen, a parkoló üzemeltetőjénél megfizetett díj ellenében használhatók.

(2) A parkolási díjat a kívánt parkolási időtartamnak megfelelő névértéken kell megváltani.

7. § (1) A parkolásért, várakozásért fizetendő díjak mértékét a képviselő testület állapítja meg.

(2) Az egész évben, és az idényjelleggel üzemelő parkolók díja bruttó összegben az alábbiak szerint alakul:

a) személygépkocsi esetén az első óra díja 700 Ft,

b) amennyiben 1 óránál tovább kívánja igénybe venni a parkolót, akkor pedig időtartamtól függetlenül egyöntetűen összesen 1000 Ft igénybevételenként,

c) autóbusz esetén pedig az a) pontban meghatározott díjak háromszorosát kell érteni.

(3) A várakozási díjat a parkolás időtartamára előre kell megfizetni.

8. § (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni.

(2) Jogosulatlan használat esetén a várakozási díjfizetési felszólítást a gépjármű szélvédőjére kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni az ellenőrzés időpontját, a parkoló helyét, a gépjármű rendszámát, valamint a díjfizetésre okot adó esemény megnevezését és a díj megfizetésére vonatkozó információkat.

(3) A (3) bekezdésben meghatározott módon kiszabott díjat postai készpénz átutalási megbízással vagy az értesítésben megjelölt bankszámlájára történő átutalással kell teljesíteni.

(4) A (4) bekezdésben meghatározott módon beszedett díj az üzemeltetőt illeti meg. A (3) bekezdésben meghatározott módon kiszabott díj 30 napon túli meg nem fizetése esetén az üzemeltető annak behajtása érdekében, saját nevében köteles intézkedni. Az üzemeltető saját nevében jogosult a fizetést elmulasztó gépjármű tulajdonosával, üzemeltetőjével szemben díjigényt érvényesíteni.

9. § Ez a rendelet 2022. október 14-én lép hatályba.