Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2000. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2001. 01. 01- 2023. 05. 31

Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2000. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2001.01.01.

Mezőnyárád község Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján - figyelemmel a temetőkről, a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. Törvényben, valamint annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX.24.) BM - EüM - IM együttes rendeletben foglaltakra - az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Mezőnyárád közigazgatási területén lévő, az önkormányzat tulajdonában álló köztemetőre, valamint ennek fenntartásával és a temetkezéssel kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(2) A község köztemetője Mezőnyárád, Szent István király út végén található, a mezőnyárádi 348 hrsz alatt nyilvántartott 11.783 m2 térmértékű földrészleten.

Tagolása: ravatalozó épülete és a hozzá vezető út
- a ravatalozó épületétől jobbra fekvő terület
- a ravatalozó épületétől ballra fekvő terület
(3) A köztemető fenntartása az önkormányzat kötelező feladata.
(4) A köztemetőben a temetkezési tevékenységet az önkormányzat vállalkozási szerződés alapján vállalkozó útján látja el.

2. § (1) A köztemetőben - felekezeti hovatartozás nélkül - minden elhalt eltemettethető.

Megkülönböztető jelzés használata Tilos.
(2) A köztemetőben egyházi, valamint polgári szertartással történő temetés egyaránt végezhető.
(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

Temetkezési helyek és szabályok

3. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temetőben létesített temetési helyen szabad.

(2) A temető sírhelyekre van felosztva.

(3) a sírhelyek kiosztását , a köztük lévő közlekedési területeket a sírsorok és sírhelyek számozását a rendelet 1.számú mellékletét képező helyszínrajzi elhelyezés tartalmazza.

(4) A sírhelyeket sorrendben kell használatba adni, amelynek a helyszínen történő kijelöléséről és használatba adásáról a jegyző (a temetőgondnok útján) gondoskodik.

(5) Új sírhely nyitásáról az előző sor sírhelyeinek használatba adása után kerülhet sor.

(6) A sírhelyek közötti közlekedési területen kerti bútor (pl. pad), műtárgy, építmény nem helyezhető el.

4. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek használati díjat kell fizetni.

(2) A használati díj mértékét az önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg a használati idő figyelembe vételével évente a költségvetés tárgyalásakor.

(3) A sírhelyek használati ideje:

- sírhely esetén 25 év
- sírbolt esetén 50 év
(4) Sírhelyek használatának jogát átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerezhet.
(5) A sírhely előre megváltható, ha a használó kötelezettséget vállal arra, hogy azon a sírboltot egy éven belül kiépíti. Ha a sírbolt egy éven belül nem kerül kiépítésre, a használó e jogáról köteles lemondani. Ez esetben az általa befizetett használati díjat részére vissza kell fizetni. A 2000.december 31.-ig megváltott sírhelyek esetében egy éven belül a sírbolt kiépítése kötelező.
(6) Sírgödörben történő temetés esetén a sírhely előre nem váltható meg.

5. § (1) A temetőben engedélyezett temetés módja:

- sírgödörben történő temetés
- sírboltban történő temetés
- urnás temetés
(2) A sírgödör és sírbolt részére kialakított sírhelyek mérete 200 cm x 310 cm
(3) Sírgödörben temetés esetén a sírgödör mérete: 90 cm x 220 cm, mélysége: 210 cm.
(4) Sírbolt mérete:
- belméret: 90 cm x 220 cm, mélysége: 230 cm,
- külméret: 130 cm x 260 cm, mélysége: 250 cm.
(5) A sírbolt a jegyző által kiadott engedély alapján készíthető el. A sírbolt alját és oldalfalát, vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően kell kiképezni. A sírbolt tetejét legalább 300 kg/m2 hasznos terheléssel kell számítani, a fedőlapot ennek megfelelően kell elkészíteni. 50 - 80 cm vastagságú föld vagy homokfedés kerüljön rá.
(6) A sírhelyek legfeljebb két koporsó, illetve 4 urna elhelyezésére szolgálnak.

6. § (1) A sírhely jelölésére síremlék állítható. A síremlék vázlatrajzát - jóváhagyás céljából -

előzetesen be kell mutatni a temetőgondnoknak.
(2) A síremléket szilárd alapzatra kell állítani, magassága a sírhely előtti rendezett közlekedési terület terepszintjétől 2 méternél magasabb nem lehet, szélességét úgy kell meghatározni, hogy a sírhely mindkét oldalán legalább 25 - 30 cm közlekedésre szolgáló szabad terület maradjon.
(3) A síremlék elhelyezésekor, a sírbolt kialakításakor a munkálatokat úgy kell végezni, hogy a szomszéd sírokban kár ne keletkezzen.
(4) A síremlék elhelyezéséhez szükséges építési anyagot, a temetőgondnok előzetes hozzájárulásával, a ravatalozó épülete mögötti szabad területen lehet tárolni a munka kezdésének napjától a munka befejezése napjáig.
A munka befejezésekor az igénybe vett területet az eredeti állapotnak megfelelően helyre kell állítani.
(5) A temetkezési hely használója által végezhető munkák:
- egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,
- cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése
- olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.

7. § (1) A sírhelyek és a hozzátartozó közlekedési terület rendbetartásáról, a használó köteles gondoskodni. Amennyiben a használó ismeretlen, a sír gyomtalanításáról és évi kétszeri (tavaszi és őszi) rendbetételéről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A sírokat, síremlékeket, azokon lévő tárgyakat, növényeket rongálni, illetéktelen személyeknek elvinni, eltulajdonítani tilos!

(3) Az elhervadt virágokat, koszorúkat - a hozzátartozók - a temetőben csak az arra kijelölt helyre vihetik.

(4) A (3) bekezdés szerint összegyűjtött hulladék elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(5) A rossz műszaki állapotú vagy balesetveszélyessé vált síremléket a sírhely használói ( hozzátartozói ) kötelesek helyreállítani vagy elbontani. Amennyiben a használó ezt a kötelességét felhívás ellenére nem teljesíti, úgy a jegyző ezt a munkát a hozzátartozó költségére és veszélyére elvégezteti.

(6) Az a használó, aki új síremléket helyez el, a lebontott síremléket köteles a munkálatok elvégzését követően a temető területéről elszállítani.

Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) Temetkezési szolgáltatások: halott - szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése, és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urnaelhelyezés, a sírnyitás, exhumálás és az újratemetés.

(2) Az elhaltnak a ravatalozóba történő szállításáról - a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó útján - a helyben kialakult szokásoknak megfelelően a hozzátartozók gondoskodnak.

(3) A temetés módjára az elhunytnak az éltében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(4) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás)

megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.
(5) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.
(6) A temetési szertartás megszervezése, a sírgödör kiásása, a sírfelnyitáshoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése, az elhaltnak a ravatalozóból a sírhoz történő szállítása, továbbá behantolása és a kegyeletül szánt koszorúk, virágok elhelyezése - a helyi szokásoknak megfelelően - a hozzátartozók feladata.
(7) Azon elhaltak esetében, akiknek nincs hozzátartozójuk, az e §. /2/ és /7/ bekezdésben foglaltak megszervezéséről és végrehajtásáról a polgármester gondoskodik.

Nyilvántartások vezetése

9. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni.

(2) A temető fenntartója sír- nyilvántartási térképet és temető nyilvántartó könyvet köteles vezetni.

(3) A nyilvántartókönyvbe minden temetést ( urna elhelyezést ) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségekben elhunytaknál a halál oka, sírhely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és pontos címét.
(4) A nyilvántartási adatokból tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljáráshoz lehet adni.

Záró rendelkezések

10. § (1) A temető nyitva tartása:

- nyári időszámítás esetén: 06 - 21 óráig
- téli időszámítás esetén: 07- 17 óráig.
(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
(3) A temetőben a gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad.
Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

11. § Szabálysértést követ el, és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki jelen

rendelet 6. §. /3/ - /4/ bekezdésében , a 7. §. /1/ - /3/ és /5/-/6/ bekezdésében foglalt szabályokat megszegi.

12. § (1) Jelen rendelet 2001.január 1.-én lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az 1/1983. számú Tanácsrendelet és a III/1991. (III.25.) számú önkormányzati rendelet.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.