Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 06. 13

Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.06.01.

Mezőnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete az az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mezőnyárád község 346. hrsz. alatti 1 ha 1717 m2 nagyságú, Mezőnyárád Község Önkormányzata 1/1 tulajdonában álló köztemetőre (a továbbiakban: Köztemető), valamint a köztemető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre, a temető látogatóira és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el.

b) egyes, mélyített sírhely: két koporsó egymás fölé történő temetését szolgáló sírhely.

c) kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A Köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről a a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerint Mezőnyárád Község Önkormányzata (a továbbiakban: Üzemeltető) közvetlenül gondoskodik.

(2) Az e rendeletben megállapított díjak beszedéséről Mezőnyárád Község Önkormányzata gondoskodik. A díjakat a Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) pénztárában hivatali ügyfélfogadási időben készpénzben, vagy Mezőnyárád Község Önkormányzata költségvetési számlájára készpénzátutalási megbízással, vagy átutalással kell megfizetni.

(3) A temető látogatók panaszaikat a Panaszkönyvbe jegyezhetik be, amely rendelkezésre áll a Hivatalban (3421 Mezőnyárád, Szent István király út 105.) A panaszokat az Üzemeltető kivizsgálni és a vizsgálat eredményéről a panasztevőt tájékoztatni köteles.

(4) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek körében az Üzemeltető

a) temetői utak használatát,

b) vízvételi lehetőséget,

c) hulladéktárolókat,

d) illemhelyet,

e) ravatalozót,

f) elektromos áramot,

g) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtőt,

h) a temető területén a jogszabály szerinti parkosítást biztosít.

A temető és ravatalozó használatának szabályai

4. § (1) A a 3. § (4) bekezdés a)–d) pontjában foglaltakat a temető rendeltetésszerű használatával összefüggésben bárki térítésmentesen veheti igénybe.

(2) A temető használati rendjét a rendelet az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) Ravatalozni csak a temetőben arra kijelölt helyen szabad. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(2) Az elhunytak temetőn belüli szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

(3) A ravatalozó használatáért, a halott átvételéért és hűtéséért díjat kell fizetni. A használatért fizetendő díjak mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

A temetési hely gazdálkodás szabályai

6. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni az Üzemeltető képviselőjével történt előzetes egyeztetés után lehet.

(2) A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni az Üzemeltető felé a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(3) A temetési hely feletti használati jogot az e rendelet a 2. melléklete szerinti díj megfizetését követően az Üzemeltető biztosítja. A sírhely feletti használati jog további jogügylet tárgyát nem képezheti.

(4) A Köztemetőben temetkezésre szolgáló sírhelyek fajtái:

a) egyes sírhely (szimpla és mélyített),

b) kettes sírhely,

c) sírbolt, (kripta)

d) urnasírhely,

e) urnasírbolt.

(5) A (4) bekezdés b) pontja szerinti új sírhelyet kialakítani nem lehet.

(6) A temető területének tagolását, parcelláinak felosztását a 3. melléklet tartalmazza.

(7) Az Üzemeltető az egységes gondozás céljából

a) a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére a I. számú parcellát,

b) az urnasírhelyek részére a IV. számú parcellát,

c) az urnasírboltok elhelyezésére a IV. számú parcellát jelöli ki.

7. § (1) A temetési helyek használati idejének, azaz a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltásának, temetés és rátemetés esetén újra megváltásának napja.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés esetén 25 év,

b) urnasírhely esetén 25 év,

c) sírbolt esetén az eltemettető rendelkezése szerint 60 év illetve 100 év,

d) urnasírbolt esetén 30 év.

(3) A temető megszüntetése, áthelyezése esetén a még be nem temetett, vagy exhumálással megüresedett temetési hely le nem járt használati jogát a II. parcella területén kell biztosítani.

8. § (1) A megváltott sírhely a 7. § (2) bekezdése szerinti idő elteltével az ott szabályozott időtartamra újraváltható.

(2) Amennyiben a rendelkezési jogosultság időtartama leteltével a temetkezési hely használati jogát 2 éven belül nem váltják meg, az Üzemeltető jogosult azt minden térítési igény nélkül újból felhasználni.

(3) A sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy köteles a sírhelyen általa létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani és a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni.

(4) Az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a rendelkezésre jogosult elviteli jogát, valamint a 2. melléklet szerint megfizetett használati díj időarányos részének üzemeltető részéről való visszatérítési kötelezettségét.

(5) A (3) bekezdés szerinti kötelezettség vállalásáról a rendelkezésre jogosult személy a 4–7. melléklete szerinti nyilatkozatot tesz.

9. § (1) Az Üzemeltető a Törvény 18. §-ában és a Korm. rendelet 41. §-ban meghatározottak szerint köteles vezetni a temetői nyilvántartásokat.

(2) A nyilvántartás naprakész vezetését megalapozó sírhelymegváltási, újraváltási, sírhely-lemondási nyilatkozatok, exhumálási kérelmek, valamint az Üzemeltető által tett befogadó nyilatkozatok űrlapjait az 5–8. mellékletek tartalmazzák.

A sírhelyek méretezésére, a sírjelek alkalmazására, a kegyeleti tárgyak és növényzet elhelyezésére és a sírgondozásra vonatkozó szabályok

10. § (1) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége 1.6 m;

b) felnőtt mélyített sírhely hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége 2,1 m

c) 14 éven aluli gyermeksírhely hossza 1,3 m, szélessége 0,6 m, mélysége 1,6 m;

d) urnasírhely hossza 0,8 m, szélessége 0,6 m, mélysége 1 m;

e) a sírbolt

ea) földfelszín feletti hossza 3,0 m, szélessége 2,5 m

eb) földfelszín alatti hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége 2,6 m

f) urnasírbolt hossza 2 m, szélessége 1,5 m

(2) A sírhant (sírdomb) magassága legfeljebb 0,5 m lehet. A sírhely felhantolása nem kötelező.

(3) Felnőtt sírhelyre vonatkozó díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 14 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(4) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől mért legfeljebb 15 cm, a sírkeret magassága a járdaszinttől mért legfeljebb 40 cm lehet.

(5) Az egy sorban elhelyezkedő sírhelyek egymás közötti távolsága legalább 30 cm.

11. § (1) A temetési hely megjelölésére szolgáló síremléket (sírjel) szilárd alapra kell elhelyezni.

(2) Az alapozási munkát a 9. melléklet szerinti lapon kell bejelenteni.

(3) Szegélykő, síremlék, sírbolt nem terjedhet túl az erre a célra megállapított területen.

(4) A sírhelyeket – ide nem értve a sírboltot és urnasírboltot - kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5) Amennyiben a sírjel vagy a sírbolt a biztonságos használatot veszélyezteti, az Üzemeltető a rendelkezni jogosultat a sírjel vagy a sírbolt helyreállítására hívja fel. Amennyiben a veszélyeztető állapot megszüntetéséről a rendelkezni jogosult a felhívás ellenére nem gondoskodik és a sírjel vagy sírbolt állapota elháríthatatlan veszéllyel, vagy kárveszéllyel fenyeget, az Üzemeltető - a rendelkezésre jogosult egyidejű értesítése mellett és annak költségén - gondoskodik a veszély elhárításáról.

12. § (1) A síremlék, sírbolt, urnasírbolt helyének kitűzését az Üzemeltető képviselője a kivitelező vállalkozó jelenlétében a helyszínen végzi el a 10. melléklet szerint.

(2) A sírbolt az építési hatóság engedélye nélkül létesíthető.

(3) A sírboltba azon személyek temethetők el, akiket a sírboltot megváltó személy a sírboltkönyvbe bejegyeztetett, vagy végrendeletében arról így rendelkezett. Ilyen bejegyzés, vagy rendelkezés hiányában a sírboltba - annak befogadóképességére tekintettel - az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temetkezhetnek.

(4) A sírboltba koporsóban annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyesre azt építették. Ezen felül a sírboltba – kapacitásának és méretének figyelembevételével – urnák is elhelyezhetők.

(5) A rátemetéskor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja – amennyiben az elbontott, szétszedett elem vissza építésre nem kerül - köteles a szétszedést követően a temető területéről haladéktalanul elszállítani.

13. § (1) A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári vagy évelő lágyszárú virág ültethető, amelynek növekedési magassága nem haladja meg az 1,2 métert és nem terjed túl a sírhely határán.

(2) A temető területén fákat csak az Üzemeltető ültethet.

(3) Amennyiben a sírhelyre ültetett növény a sírhely határán túlnő, a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a növényt a sírhelyről eltávolítani.

(4) Az egyes sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azokat a kijelölt hulladéklerakóban kell elhelyezni. Építési anyag nem helyezhető el a növényi hulladéktárolókba.

(6) A temetőben a sírhelyek között pad elhelyezése tilos. A rendelet hatályba lépése után létesített új sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(7) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sír feltöltésére használni.

(8) Tilos a sírokra elhelyezett kegyeleti tárgyakat, a díszítésre használt anyagokat, a sírokra ültetett növényeket beszennyezni, megrongálni, eltulajdonítani.

A temetőben végzett kegyeleti szolgáltatások és egyéb vállalkozói tevékenység végzésének rendje

14. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére jogszabály szerint előírt engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának az adott temetkezési szolgáltatási tevékenységét előzetesen bejelentette.

(2) Az Üzemeltető összehangolja a temetkezési szolgáltatói tevékenységeket. Ennek során a temetés lebonyolítása céljából a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatát a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja.

(3) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Az ugyanazon napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

(4) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében az Üzemeltetővel, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

(5) Köztemetés esetén a temetés módját az Önkormányzat határozza meg.

15. § (1) A temető területén külön jogszabályban meghatározott ipari és szolgáltató tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni.

(2) A temető teherforgalmi nagykapuját zárva kell tartani. A kapu nyitását a temetőben munkát végző temetkezési és egyéb szolgáltatók az Üzemeltető képviselőjétől kérhetik. A munka végeztével a szolgáltatók távozásukat is kötelesek bejelenteni.

(3) Építőanyagnak a temetőbe való beszállítására, építési vagy bontási munka megkezdésére az Üzemeltető képviselőjénél a tevékenységet legalább 5 nappal megelőző bejelentés alapján van lehetőség.

(4) A munkavégzés előzetes bejelentése nélkül az Üzemeltető a temetőbe munkavégzés céljából való belépést megtiltja.

(5) Az Üzemeltető engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén az Üzemeltető a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével a sérelmezett állapot megszüntetésére hívja fel.

(6) A temetési, búcsúztatási szertartás alatt a munkálatokat fel kell függeszteni.

(7) A vállalkozó köteles az általa végzett munkák során visszamaradt földet, keletkezett törmeléket saját költségén legkésőbb a munka befejezésének lejelentéséig a köztemetőből elszállítani vagy elszállíttatni. Ennek elmaradása esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével jogosult és köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját felszólítani kötelezettsége teljesítésére.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az Üzemeltetőnél tett előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(9) Mezőnyárád Község Önkormányzata temetőfenntartói díjat nem állapít meg.

16. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

17. § Hatályát veszti Mezőnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 15/2000. (XII. 21.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

A temető használati rendje

1.

A temető nyitvatartása egész évben folyamatos.

2.

Tilos a temető rendjét megszegni, csendjét indokolatlanul zavarni, a temetőhöz nem illő magatartást tanúsítani!

3.

Tilos a temető épületeiben, a temető tartozékaiban, növényzetében kárt tenni!

4.

Tilos a temetőben engedély nélkül hulladékot égetni!

5.

A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata.

6.

Temetkezni megváltott sírhelyre lehet. A sírhelymegváltásról a Polgármesteri Hivatalban kaphat tájékoztatást.
Az előre megváltott sírhely gondozásáról az azt megváltó személy köteles gondoskodni.

7.

A temetőben végezni kívánt temetkezési tevékenységet legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban!

8.

A ravatalozó használatáért díjat kell fizetni!

9.

A temetőben építési, felújítási munkát végző vállalkozók kötelesek a munkavégzést megelőző legalább 5 nappal korábban a Polgármesteri Hivatalban előzetesen bejelenteni!

10.

A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását.
Temetés esetén a temetés idejére a munkálatokat fel kell függeszteni!

11.

A sírbolt az Üzemeltető felé történő bejelentést követően létesíthető.

12.

A készítendő sírboltról vázlatos tervet kell készíteni, amelyet az Üzemeltetőhöz záradékolás céljából az építkezés megkezdése előtt a a 10. melléklet szerinti lapon be kell jelenteni!

13.

A bejelentés Üzemeltető által záradékolásáért a 2. melléklet szerinti díjat kell fizetni. A síremlék építése csak a bejelentés záradékolása után kezdődhet meg.

14.

A kiásott sírbolt helyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal kell körbe keríteni!

15.

A síremlék, sírbolt szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az Üzemeltető ellenőrzi.

16.

A kegyeletet, vagy közízlést sértő, valamint a 11. § -ban foglaltak megsértésével kialakított sírjel, síremlék, sírbolt, urnasírbolt kialakítását az Üzemeltető jogosult megtiltani.

17.

A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári vagy évelő lágyszárú virág ültethető, amelynek növekedési magassága nem haladja meg az 1,2 métert, és nem terjed túl a sírhely határán.

18.

Az egyes sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

19.

A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot a kijelölt hulladéklerakóban kell elhelyezni. Az építési anyag nem helyezhető el a növényi hulladéktárolókba.

20.

A temetőben a sírhelyek között pad elhelyezése tilos. A sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.

21.

Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sír feltöltésére használni!

22.

Tilos a sírokra elhelyezett kegyeleti tárgyakat, a díszítésre használt anyagokat, a sírokra ültetett növényeket beszennyezni, megrongálni, eltulajdonítani!

23.

A temetőben tüzet rakni tilos!

24.

Gyertyát égetni a tűzvédelmi szabályok betartása mellett lehet.

25.

A temető területére állatot bevinni vagy beengedni – a vakvezető kutya kivételével – tilos!

26.

A nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni tilos!

27.

A temetőben reklámot, hirdetést – a gyászjelentés kivételével – elhelyezni tilos!

28.

A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszerek, nemesfémek, érmék, pénz stb.)
a fenntartót haladéktalanul értesíteni kell. A fenntartó intézkedéséig a találónak a talált érték biztonságos őrzéséről gondoskodni kell!

29.

A temetőbe gépkocsival, motorkerékpárral, kerékpárral behajtani és közlekedni tilos! Ez alól kivétel a temető fenntartójának járművei,
a temetkezési szolgáltató halottszállító gépjárműve, a mozgáskorlátozott, vagy az idős, beteg személyeket szállító gépjármű, továbbá az engedélyezett munkát végzők gépjárműve.

30.

A temető területén 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek által okozott károkért a gyermeket felügyelő felnőtt tartozik felelősséggel.

31.

A ravatalozó, temetőkapu kulcsát a fenntartó megbízottja (gondok) adja ki és veszi vissza. A gondnok elérhetőségéről a polgármesteri hivatalban kaphat tájékoztatást.

Hivatal elérhetősége:

Cím: 3421 Mezőnyárád Szent István király út 105.

Telefonszám: 06/49-425-255

2. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

A temetői sírhelyek díjai

Sírhely típusa

ár (Ft)

egyes sírhely 25 évre (szimpla)

6.000.-

egyes sírhely 25 évre (mélyített)

11.000.-

kettes sírhely (csak újraváltható)

22.000.-

sírbolt 60 évre

70.000.-

sírbolt 100 évre

110.000.-

megépült sírbolt 60 évre

170.000.-

urnasírhely 25 évre

11.000.-

urnasíbolt 30 évre

110.000.-

A temetői szolgáltatások díjai

Szolgáltatás megnevezése

díj (Ft)

síremlék bejelentésének igazgatási szolgáltatási díja

6.000.-

halottátvételi díj munkaidőben

2.360.-

halottátvételi díj munkaidőn kívül

5.510.-

ravatalozó használat kegyeleti szertartáshoz (alkalom)

13.390.-

halotthűtés díja (nap)

1.575.-

A díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák!

3. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

A Mezőnyárád 346 hrsz temető parcelláinak felosztása

I.

a ravatalozó épületétől balra fekvő terület és 145/1999. (X.1.) Korm. Rendelet 12. § (6) bekezdés szerinti célra fenntartott

II.

a ravatalozó épületétől jobbra fekvő terület

III.

a ravatalozó épülete mögötti terület

IV.

urnásírhelyek

V.

a ravatalozó épülete és a hozzá vezető út

4. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

IGAZOLÁS SÍRHELY ELŐRE TÖRTÉNŐ MEGVÁLTÁSÁRÓL

Kérelmező adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

Jogosult adatai:

(amennyiben nem azonos a kérelmezővel):

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

Igazolom, hogy Kérelmező / jogosult a fenti sírhelyet a mai napon megváltotta.

…………………………………………

temető gondnok

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Mezőnyárád Község Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre.
A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8. § -ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való
idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani,
a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén
az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.

Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli.
Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.

A mai napon a sírhely megváltás díját megfizettem:

…………………………………………

kérelmező/jogosult

5. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

IGAZOLÁS SÍRHELY MEGVÁLTÁSÁRÓL (temetéshez)

Elhunyt adatai

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

Elhalálozási dátum:

Kérelmező (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

Igazolom, hogy Kérelmező / jogosult a fenti sírhelyet a mai napon megváltotta.

…………………………………………

temető gondnok

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Mezőnyárád Község Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre.
A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8. § -ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való
idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani,
a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén
az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.

Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli.
Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.

A mai napon a sírhely megváltás díját megfizettem:

…………………………………………

kérelmező/jogosult

6. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

IGAZOLÁS SÍRHELY ISMÉTELT MEGVÁLTÁSÁRÓL

Elhunyt adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

Elhalálozás dátuma:

………………………………………..

Kérelmező (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

Igazolom, hogy Kérelmező / jogosult a fenti sírhelyet a mai napon újraváltotta.

…………………………………………

temető gondnok

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Mezőnyárád Község Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre.
A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8. § -ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való
idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani,
a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén
az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.

Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli.
Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.

A mai napon a sírhely újraváltás díját megfizettem:

…………………………………………

kérelmező/jogosult

7. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

NYILATKOZAT
megváltott sírhelyről való lemondáshoz

Alulírott

Kérelmező (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

………………………………………..

nyilatkozom, hogy a Mezőnyárád 346. hrsz. alatt található köztemetőben lévő alábbi sírhelyről

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

megváltott sírhely használati jogáról lemondok.

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Mezőnyárád Község Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre.
A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8. § -ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való
idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani,
a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén
az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.

Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli.
Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.

Kérem az időarányos …………………….. Ft díj visszafizetését az alábbi módon (megfelelő rész aláhúzandó):

- ……………………………………………………… számú folyószámlára,
- készpénzben az önkormányzat házipénztárából.

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

…………………………………………

kérelmező

8. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

EXHUMÁLÁSI KÉRELEM

Alulírott

Bejelentő (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

………………………………………..

bejelentem, hogy az alábbi elhunyt személy lentebb jelölt sírhelyén

Elhunyt adatai

Név:

……………………………………

születési név:

……………………………………

születési hely, dátum:

……………………………………

lakcím:

……………………………………

elhalálozási dátum:

……………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt

Az exhumált elhunyt eltemetésének módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Új sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 25. § (1) bekezdés l) pont szerinti exhumálást kívánok végeztetni.

Tudomásul veszem, hogy e tevékenység befejezésekor ennek tényét köteles vagyok a fenntartóhoz (temetőgondnok) bejelenteni!

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

…………………………………………

kérelmező

9. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

BEJELENTŐLAP HELYSZÍNI BETONALAP KÉSZÍTÉSÉRŐL

(kiállítását követően őrizze meg!)

Bejelentő adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, urnasírhely

(a megfelelő aláhúzandó)

Kijelentem, hogy a sírhely, illetve az alapozás munkához szükséges, a Rendeletben meghatározott maximális alapterületről a Temetőgondnoktól
a tájékoztatást megkaptam és az a munkálatok végzése során betartom.

Tudomásul veszem, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 23. § (1) bekezdés e szerint a munkálatok – ideértve a megbízó adatai – bejelentésének elmulasztása esetén velem szemben közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

…...........................................

kérelmező/bejelentő

Aluírott Temetőgondnok igazolom, hogy a bejelentés Rendeletben meghatározott 6.000 Ft-os díját a kérelmező/bejelentő előzetesen
az Önkormányzat házipénztárába/átutalás útján megfizette:

…………………………………………

Temetőgondnok

10. melléklet az 5/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

BEJELENTŐLAP SÍRHELY ÉS SÍRBOLT ÉPÍTÉSÉHEZ

Kérelmező/Bejelentő adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, urnasírhely

(a megfelelő aláhúzandó)

Az építmény vázlatos rajza:

A bejelentés igazgatási szolgáltatási díja: 6.000 Ft, amelyet az Önkormányzat házipénztárába történő befizetéssel, vagy az Önkormányzat folyószámlájára
való átutalás útján kell teljesíteni.

Kivitelező vállalkozó adatai:

(megadása kötelező):

Név/cégnév:

…………………………………………

Székhely:

…………………………………………

Adószám:

…………………………………………

Elérhetőség:

…………………………………………

Tudomásul veszem, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 23. § (1) bekezdés e szerint
a munkálatok – ideértve a megbízó adatai – bejelentésének elmulasztása esetén velem szemben közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

…………………………………………

Kérelmező/Bejelentő

A temetőüzemeltető Mezőnyárád Község Önkormányzata nevében az építendő síremlék bejelentéséről készült vázrajzot tudomásul vettem:

Kelt: Mezőnyárád, ______ év ____________ hó _____________ nap

…………………………………………

Temetőgondnok