Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 28

Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.28.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Szentistván Nagyközség Önkormányzat gazdálkodásának kereteit a költségvetési rendelet adja. A költségvetési törvény szabályai szerinti feladatfinanszírozás befolyásolja, illetve határozza meg leginkább az önkormányzat feladatellátását, különös tekintettel arra, hogy az önkormányzat saját bevételei korlátozottak. A feladatfinanszírozási rendszer tapasztalata alapján általában elégséges a kapott finanszírozás (kivéve óvodai nevelés és háziorvosi ellátás, közvilágítás), önkormányzatunk vonatkozásában azonban jóval nagyobb forrásra lenne szükség az utak karbantartására.
Saját bevételek tervezését az óvatosság jegyében végeztük, hiszen azok teljesülése minden esetben az érintett gazdálkodó szervezetek eredményességétől, ezen túl pedig a gazdasági környezet alakulásától függ.
A kiadások tervezéséhez az előző évi teljesítést vettük alapul. Az előirányzatok meghatározása a takarékos gazdálkodás alapelve szerint történt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A költségvetési rendelet hatályát tartalmazza.
A 2. §-hoz
A költségvetési rendelet bevételi és kiadási fő számait rögzíti.
A 3. §-hoz
A költségvetés részletezését tartalmazza, meghivatkozva azokat a mellékleteket, melyek részletesen tartalmazzák a költségvetési főszámok megoszlását.
A közös hivatal költségvetése az érintett két önkormányzat Képviselő-testületének határozata alapján épül be a költségvetési rendeletbe.
Az önkormányzat hitel felvételét nem tervezi és jelenleg sem rendelkezik hitelállománnyal.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályait tartalmazza. A vonatkozó jogszabályokból következik, hogy a tartalékok nem tartoznak a kiemelt előirányzatok közé, annak felhasználására nem tartalmaz felhatalmazást a rendelet. A tartalékok felhasználásának jogát a képviselő-testület saját hatáskörében megtartja. Ugyancsak a vonatkozó jogszabályokból következik, hogy a biztonságos gazdálkodásért a képviselő-testület a felelős. A kötelezettségvállalóknak ezt mindenkor szem előtt kell tartani.
Az 5. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzését tartalmazza.
A 6. §-hoz
A készpénzkímélő fizetési módok elősegítése érdekében a házipénztárból teljesíthető kifizetések, az illetménykiegészítés mértékére, a köztisztviselők munkaszüneti napjára vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 7. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
A 8. §-hoz
A jogszabály hatályba lépésétől eltérő alkalmazására utal.
Az 1–8. melléklethez
A rendelet mellékleteit tartalmazza.