Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének 12/2016.(XII.5.) önkormányzati rendelete

Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének 12/2016. (XII. 05.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról

Hatályos: 2019. 01. 26- 2019. 12. 10

Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szociális és Nemzetiségi Ügyekkel foglalkozó Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. §

A rendelet hatálya kiterjed Alsózsolca város közigazgatási területén lakóhellyel, ennek hiányában - amennyiben a kérelmező életvitelszerűen bejelentett tartózkodási helyén él - tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) - (3) bekezdésében és 7. § (1) bekezdésében meghatározott természetes személyekre.


2. Eljárási rendelkezések


2. §

(1) E rendelet alkalmazásában az Szt. 4. § (1)-(5) bekezdéseiben meghatározottak irányadóak.


(2) Az Szt. 5-16. §-ait az e rendelet alapján biztosított ellátásokra is alkalmazni kell.


(3) Az eljárás hivatalból vagy kérelemre indul. A kérelmet szóban vagy az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani, mely az Alsózsolcai Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán (a továbbiakban: hivatal) szerezhető be.


(4) A papír alapú kérelmet postai úton, vagy személyesen lehet benyújtani a hivatalban. A kérelemhez csatolni kell az Szt.-ben és az e rendeletben meghatározott dokumentumokat.


(5) A kérelmező köteles együttműködni a hivatallal szociális helyzetének feltárása során. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól szóló nyilatkozatokat, igazolásokat és mindazokat a bizonyítékokat, amelyek - az Szt. és e rendeletben foglaltak szerint - az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek.




(6) A kérelmező a kérelem aláírásával egyidejűleg írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a

hivatal az illetékes adóhatóságtól a kérelmező jövedelmi viszonyaira vonatkozó tájékoztatást kérjen. A hivatal az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a kérelemben szereplő célra felhasználni.


(7) A jogosultsági feltételek fennállásának vizsgálata során a szociális rászorultság megállapítása és a vagyoni viszonyok tisztázása érdekében környezettanulmány készíthető a kérelmező által megadott lakóhelyen vagy tartózkodási helyen.


(8) A támogatások kifizetése a hivatal házipénztárából, vagy kérelemre folyószámlára utalással történik.

II. Fejezet


Pénzbeli és természetbeni ellátások, és szociális alapszolgáltatások


3. Az ellátások rendszere


3. §

(1) Az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén kérelemre nyújtható pénzbeli ellátások:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) gyermekvédelmi támogatás,

c) temetési támogatás,

d) gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz támogatás[1]

e) időskorúak egyszeri támogatása,

f) szépkorúak támogatása.


(2) Az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén kérelemre nyújtható természetbeni ellátás a köztemetés.


(3) A személyes gondoskodás keretében biztosított szociális alapszolgáltatások:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) támogató szolgáltatás,

e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

f) idősek nappali ellátása,

g) demens betegek nappali ellátása.

III. fejezet


Pénzbeli és természetbeni ellátások


4. Rendkívüli települési támogatás


4. §

(1) Az önhibáján kívül, létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatás állapítható meg feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülélő esetén 250 %-át.


(2) Létfenntartási gond, illetve rendkívüli élethelyzet különösen:

a) a kérelmező önmaga és családja fenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és a kialakult helyzet életüket, testi épségüket veszélyezteti,

b) a kérelmező alkalmanként jelentkező többletkiadásai miatt – különösen betegség vagy egyéb, előre nem látható esemény következtében – saját maga és a családjában élők létfenntartása veszélybe került,

c) a kérelmezőt természeti katasztrófa, elemi kár (tűz, szélvihar, földrengés, felhőszakadás, árvíz, jégverés) következtében anyagi kár érte.


(3) A benyújtott kérelmekről Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének Humánpolitikai és Jóléti Bizottsága átruházott hatáskörben dönt.[2]


(4) A benyújtandó kérelem nyomtatványt az 1. melléklet tartalmazza.


5. Gyermekvédelmi támogatás


5. §

(1) A kérelmező részére gyermeke jogán gyermekvédelmi támogatás állapítható meg gyermeke beiskolázása, betegsége esetén feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetén 350 %-át.


(2) A beiskolázásra tekintettel benyújtott kérelemhez az alapfokú, középfokú iskolában vagy felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatók esetén csatolni kell az alapfokú,  középfokú nevelési-oktatási intézmény, illetve a felsőoktatási intézmény igazolását a nappali rendszerű oktatás, képzés munkarendje szerint fennálló tanulói, hallgatói jogviszonyról.


(3) A benyújtott kérelmekről Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének Humánpolitikai és Jóléti Bizottsága átruházott hatáskörben dönt.[3]


(4) A benyújtandó kérelem nyomtatványt az 1. melléklet tartalmazza.


6. §

A 4-5. §-ban meghatározott feltételek fennállásakor, előre nem látható, sürgős ügyekben a polgármester kérelemre eseti települési támogatást nyújthat, melyről a Humánpolitikai és Jóléti Bizottságot a soron következő ülésén tájékoztatja.[4]


6. Temetési támogatás


7. §

(1) Temetési támogatás iránti kérelmet nyújthat be az, aki

a) az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra kötelezett hozzátartozó volt, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


(2) A temetési támogatás megállapításának feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg a az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, egyedülélő esetén 600 %-át.


(3) A temetési költségeket a kérelmező nevére kiállított számlával kell igazolni.


(4) A temetési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség 15 %-ánál.


(5) A helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség 200.000 Ft.


(6) A benyújtott kérelemről a polgármester átruházott hatáskörben dönt.


(7) A benyújtandó kérelem nyomtatványt a 2. melléklet tartalmazza.


7. Gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz támogatás[5]


8. §

(1) Gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz támogatás állapítható meg annak, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülélő esetén 400 %-át, feltéve, hogy gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz költségének mértéke a 7.000,- Ft-ot meghaladja.


(2) A gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz igény igazolására orvos, a gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz költség igazolására a gyógyszertár jogosult.


(3) A gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz támogatás évente kétszer állapítható meg, összege legfeljebb 10.000 Ft alkalmanként.


(4) A benyújtott kérelmekről Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének Humánpolitikai és Jóléti Bizottsága átruházott hatáskörben dönt.


(5) A benyújtandó kérelem nyomtatványt az 1. melléklet tartalmazza.


(6) E § alkalmazásában gyógyászati segédeszköz a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 3. § 6. pontjában meghatározott eszköz.


(7) Gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz támogatás közgyógyellátás keretében támogatott gyógyszerre vagy gyógyászati segédeszközre nem állapítható meg.


8. Időskorúak egyszeri támogatása


9. §

(1) A polgármester egyszeri, a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékű pénzbeli támogatást nyújthat annak a tárgyévben a 62. életévét betöltő, illetve idősebb személynek, akinek jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének tízszeresét.


(2) A támogatás kifizetésére a tárgyév november 1. napjától kerül sor.


(3) A kérelem legkésőbb a tárgyévet követő év január 15. napjáig nyújtható be, mely határidő jogvesztő.


(4) A benyújtandó kérelem nyomtatványt a 3. melléklet tartalmazza.




9. Szépkorúak támogatása


10. §

(1) A polgármester kérelemre szépkorúak támogatásában részesíti, aki a 70., 75., 80., 85., 90., 95., 100. életévét betöltötte, és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.


(2) A szépkorúak támogatásának összege egyszeri 30.000 Ft.


(3) A szépkorúak támogatását abban az évben lehet igényelni, amelyben a kérelmező a 70., 75., 80., 85., 90., 95., 100. életévét betöltötte.


(4) A kérelem legkésőbb a tárgyévet követő év február 15. napjáig nyújtható be, mely határidő jogvesztő.[6]


(5) A benyújtandó kérelem nyomtatványt a 4. melléklet tartalmazza.


10. Köztemetés


11. §

(1) A polgármester átruházott hatáskörben gondoskodik az elhunyt személy közköltségen való eltemettetéséről azzal, hogy az elhunyt temetése a helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség figyelembevételével történik.


(2) A polgármester az eltemetésre kötelezett személy kérelmére a köztemetés költségeinek megtérítését legfeljebb 12 havi részletben engedélyezheti.

IV. fejezet


Szociális szolgáltatások


11. Étkeztetés


12. §

A személyes gondoskodás körébe tartozó helyi alapellátás térítési díjának megállapítására és felülvizsgálatára a képviselő-testület jogosult, melyet az intézményi térítési díjak megállapításáról szóló külön rendeletben szabályoz.



12. Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás


13. §

(1) A házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és a támogató szolgáltatást az önkormányzat Onga és Társult Települések Szociális és Gyermekjóléti Társulása útján biztosítja.


(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a házi segítségnyújtás, valamint a támogató szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmet az Alsózsolcai Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, aki a kérelmet továbbítja a szolgáltatást nyújtó felé. Az ellátás megállapításáról és megszüntetéséről az Ongai Szociális Szolgáltató Központ vezetője dönt.


13. Családsegítés


14. §

Alsózsolca városban a családsegítés feladatait az Alsózsolcai Gondozási Központ szervezeti egységén belül működő Családsegítő-és Gyermekjóléti Szolgálat (3571 Alsózsolca, Kossuth Lajos út 104.) látja el.


14. Nappali ellátás, demens betegek nappali ellátása


15. §

(1) A nappali ellátást az önkormányzat az Alsózsolcai Gondozási Központon keresztül biztosítja, igény szerint megszervezi az ellátottak étkeztetését.


(2) A demens betegek nappali ellátást az idősek nappali ellátása részeként szervezi meg az önkormányzat.


(3) Az étkeztetés, az idősek és demens betegek nappali ellátása iránti kérelmet az Alsózsolcai Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, aki dönt az ellátás megállapításáról és megszüntetéséről.    


(4) Az intézményi jogviszony megszűnik:

a) az ellátott kérelmére, közös megegyezéssel, megegyezés szerinti időpontban,

b) ha 30 napot meghaladja az intézményből való távolmaradás, és nem részesül kórházi ellátásban,

c) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

d) a megállapodásban feltüntetett határozott idő lejártával,

e) az igénybe vevő más intézményben történő elhelyezésével, vagy halálával,

f) az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy térítési díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget,

g) ha az igénybevevő a házirendet súlyosan megsérti.


16. §

(1) Az önkormányzat szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai:

a) a polgármester,

b) a Humánpolitikai és Jóléti Bizottság elnöke,[7]

c) az Alsózsolcai Gondozási Központ vezetője,

d) a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója,

e) Alsózsolca Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.


(2) A szociálpolitikai keretkasztal feladata különösen:

a) a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése,

b) a lakosságszám alakulásának, a korösszetételének, a szolgáltatások iránti igényeknek a számbavétele,

c) nyomonköveti az ellátási kötelezettség teljesítésének helyzetét, és az ütemtervet a szolgáltatások biztosításáról,

d) megtárgyalja a szolgáltatások működtetési, finanszírozási, fejlesztési feladatait, az esetleges együttműködés kereteit.

V. fejezet


Záró rendelkezések


17. §

(1) A rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet 8. §-a és 10. §-a 2017. január 1-jén lép hatályba.


(3) Hatályát veszti Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 9/2016. (XI. 08.) önkormányzati rendelete.


(4) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


                        Szilágyi László                                                  Marcsikné Orosz Emese

                         polgármester                                                                    jegyző


Kihirdetési záradék:

A rendelet 2016. december 5. napján kihirdetésre került.


                                                                                                    Marcsikné Orosz Emese

                                                                                                                jegyző

[1]

Az R. 3. § (1) bekezdés d) pontja az 5/2019. (I.25.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

Hatályos: 2019. január 26. napjától

[2]

Az R. 4. § (3) bekezdése a 14/2018. (VIII.10.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

Hatályos: 2018. augusztus 11. napjától

[3]

Az R. 5 § (3) bekezdése a 14/2018. (VIII.10.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

Hatályos: 2018. augusztus 11. napjától

[4]

Az R. 6 §-a  a 14/2018. (VIII.10.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

Hatályos: 2018. augusztus 11. napjától


[5]

Az R. 8. §-a az 5/2019. (I.25.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

Hatályos: 2019. január 26. napjától

[6]

Az R. 10. § (4) bekezdése az 5/2019. (I.25.) önkormányzati rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

Hatályos: 2019. január 26. napjától


[7]

Az R. 16 § (1) bekezdés b) pontja a 14/2018. (VIII.10.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

Hatályos: 2018. augusztus 11. napjától