Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testületének 12/2017.(VI.23.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 24

Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.18.) Kormányrendelet 29. § és  29/A. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, Alsózsolca Város Önkormányzat képviselő-testülete szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § (1) E rendelet hatálya Alsózsolca város közigazgatási területére vonatkozó településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet és a településrendezési eszközök készítésének vagy módosításának eljárására terjed ki.

(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek,

b) Alsózsolca városban nyilvántartott érdekképviseleti- és civil szervezetek,

c) a településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozások,

d) a településen működő elismert egyházak,

e) a településrendezési eszközök, valamint a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével vagy módosításával érintett közüzemi szolgáltatók.

(3) Az érdekképviseleti- és civil szervezetek és vállalkozások az adott véleményezési eljárásba a polgármesterhez a megadott határidőn belül benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhetnek be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a bejelentkező szervezet nevét, postai és e-mail címét.

(4) A megadott határidőn belül beérkezett kérelmek alapján a polgármesteri hivatal a véleményezési eljárásban résztvevő partnereket nyilvántartásba veszi.

(5) A (3) bekezdés szerinti kérelmet a polgármesteri hivatal által szerkesztett és a főépítész által jóváhagyott nyomtatványon lehet benyújtani, amely letölthető a www.alsozsolca.hu honlapról vagy beszerezhető a polgármesteri hivatalban.


2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


2. § (1) Alsózsolca Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációkról az alábbi módon nyújt tájékoztatást a partnerek részére:

a) a közterületen elhelyezett hirdetőfelületeken,

b) az Önkormányzat honlapján,

c) kifüggeszti az önkormányzati hivatal hirdetőtábláján,

c) lakossági fórumon.

(2) A lakossági fórum helye és ideje az Önkormányzat hirdetőtábláján és honlapján kerül meghirdetésre a lakossági fórum előtt legalább 8 nappal.

(3) Amennyiben a hirdetőtáblán történő elhelyezést az anyag terjedelme, formátuma nem teszi lehetővé, úgy a hirdetményben meg kell jelölni, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség a dokumentumokba történő betekintésre.


3. A véleményezés módja, határideje, nyilvántartása


3. § (1) A közzétett tájékoztató alapján, az abban megjelölt határidőig a partnerek észrevételeket, javaslatokat tehetnek:

a) papír alapon a polgármesteri hivatalban, ügyfélfogadási időben személyesen,

b) levélben az Önkormányzat címére (3571 Alsózsolca, Kossuth Lajos út 138.) történő megküldéssel,

c) elektronikus levélben a polg.hiv@alsozsolca.hu e-mail címre történő megküldéssel.

(2) A partnerektől beérkezett észrevételeket, javaslatokat a főépítész összesíti és a véleményezés alatt lévő dokumentáció ügyiratához csatolja.


4. Az el nem fogadott vélemények, javaslatok indokolásának módja, dokumentálásuk és nyilvántartásuk rendje


4. § (1) A beérkezett véleményeket a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos eszközökről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 39. § (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához ismertetni kell a képviselő-testülettel. A képviselő-testület döntését a 2. § (1) bekezdés a) - c) pontjaiban szabályozott módon közzé kell tenni.

 (2) Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester és a főépítész ismerteti a képviselő-testület ülésén. Amennyiben a partnerek részéről nem érkezik vélemény, javaslat, a főépítész - a partnerségi egyeztetést lezáró döntésként - ennek tényét írásban rögzíti.

(3) Az el nem fogadott véleményeket, javaslatokat a főépítész összesíti és indokolásával együtt az ügyirathoz csatolja.


5. Nyilvánosságot biztosító intézkedések


5. § A polgármester a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településképi arculati kézikönyv, településképi rendelet és a településrendezési eszközök képviselő-testület által történt elfogadását követően a Kormányrendeletben foglaltak szerint gondoskodik azok közzétételéről.

6. Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



   Szilágyi László                                                                                 Marcsikné Orosz Emese

    polgármester                                                                                                 jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet 2017. június 23. napján kihirdetésre került.


                                                                                                             Marcsikné Orosz Emese

                                                                                                                         jegyző