Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (V. 1.) önkormányzati rendelete

a közműfejlesztési hozzájárulás mértékének megállapításáról

Hatályos: 2008. 09. 15

Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (V. 1.) önkormányzati rendelete

a közműfejlesztési hozzájárulás mértékének megállapításáról

2008.09.15.

Harsány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § /2/ bekezdésében, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ában kapott felhatalmazás alapján az újonnan beépítésre szánt területeken az utak és közművek építésével kapcsolatos hozzájárulás mértékének megállapítására vonatkozó helyi rendeletét az alábbiak szerint alkotja meg:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Harsány közigazgatási területén a Településrendezési Terv szerinti beépítésre szánt területen kialakításra kerülő építési telkekhez kapcsolódó útépítésre és közműfejlesztésre, beépített területen helyi közút építésére, felújítására és kialakult építési telkek utólagos közműcsatlakozására,

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az /1/ bekezdés szerinti területen lévő ingatlan tulajdonosaira.

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépíthető földrészlet.

(2) Új útépítés: lakó-, kiszolgáló utak, gyalogutak és járdák létesítése az 1. §. /1/ bekezdés a.) szerinti területen

(3) Útkorszerűsítés: beépített területen helyi közút gyalogút, járda létesítése, átépítése, felújítása.

(4) Közműépítés: ivóvíz-, gáz- és elektromos energia ellátás, valamint szenny- és csapadékvíz elvezetés

(5) Beruházási költség: útépítéssel, közműépítéssel kapcsolatban felmerült összes költség, mely magában foglalja a kialakítás költségeit: a tervezést, területszerzést, kivitelezést, lebonyolítást a beruházás pénzügyi lezárásáig.

(6) Beruházó: az út, járda, közmű megvalósításában érdekelt, azt részben, vagy egészben finanszírozó jogi személy, természetes személy, azok közössége (társulat, vagy építőközösség).

ÚTÉPÍTÉSI ÉS KÖZMŰVESÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS

Általános előírások

3. § (1) A Településrendezési Terv szerinti beépítésre szánt területen az utakat és közműveket a telekalakítást követően legkésőbb az általuk kiszolgált építmények használatbavételéig kell kiépíteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott beruházásokat Harsány Építési Szabályzatával és Szabályozási Tervével összhangban kell megvalósítani.

(3) Az útépítés és közműfejlesztés minden költsége a beruházót terheli.

A hozzájárulás mértéke

4. § (1) E rendelet hatályba lépését követően kialakításra kerülő útépítések és közműfejlesztési beruházások összes költsége a beruházót terheli.

(2) Amennyiben az önkormányzat a beruházás költségeiből részt vállal, az önkormányzat költségeinek maximum 90%-át, a beruházás során megvalósított út, járda és közművek által kiszolgált ingatlanok tulajdonosaitól út és közműfejlesztési hozzájárulás formájában megtéríttetheti.

(3) A hozzájárulás mértéke önálló lakásonként, illetve lakótelkenként a beruházással kialakításra kerülő útépítés és közműfejlesztés önkormányzat által biztosított költségéből egy ingatlanra vetített költség.

5. §

ÚTÉPÍTÉSI ÉS KÖZMŰVESÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS MEGFIZETÉSÉRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

6. § (1) Az együttműködési megállapodásban foglalt hozzájárulást és az érdekeltségi hozzájárulásról szóló kötelezést (továbbiakban: hozzájárulás) az érintett ingatlan tulajdonosa egyösszegű befizetéssel teljesíti.

(2) A hozzájárulást az ingatlan tulajdonosai tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.

(3) A hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén a Ptk. előírásai szerint növelt hozzájárulást kell fizetni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

7. § E rendelet 2008. május 01. napjától lép hatályba.