Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2014 (XI.20.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

Hatályos: 2014. 11. 21

Harsány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6.§ (4) bekezdésében, 16.§-a, 40.§ (3) bekezdésében 41.§ (3) bekezdésében és 42.§-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés (a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1.§

A rendelet hatálya a Harsány Község Önkormányzat tulajdonában álló, az ingatlannyilvántartásban a  1065 hrsz. alatt felvett köztemetőre (továbbiakban: temető) terjed ki.


2.§

(1) Harsány Község Önkormányzata az 1.§-ban megjelölt, az önkormányzat tulajdonában álló temető üzemeltetésére, fenntartására a Harsányi Református Egyházközséggel kötött megállapodást.

(2) A temető tulajdonosának, és az üzemeltetőjének feladatait külön törvény annak végrehajtási rendelete, a kegyeleti közszolgáltatási szerződés, és e rendelet tartalmazza.



A temető rendje

3.§

(1) A temetőbe az üzemeltető által meghatározott és kifüggesztett nyitvatartási idő tartama alatt bárki beléphet.

(2) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgáskorlátozottakat a parkolási engedélyük feljogosítja a temető területére behajtásra.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(5) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni és megrongálni tilos.

(6) A sírhelyre és azok közé fát ültetni tilos. Egyéb helyekre az üzemeltetőnek a tulajdonossal kialakított rendelkezése szerint és az általa kijelölt részekre (pl. út mellett) lehet fát ültetni.


4.§

(1) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(2) A sírok, és a sírboltok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelyek közé úgy építhetők, hogy azok a temető rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(3) A síremlékeken közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(4) Építőanyagnak a temető területére beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.


(5) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet az üzemeltető az irodájában lát el.

Temetkezési szabályok


5.§

(1) A temetőt síhelytáblákra (parcellákra), a sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) A temető elkülönített részén a hamvak elszórására kialakítható szóró parcella, a sírboltok létesítésére külön sor szolgál.

(3) Az urnák elhelyezhetők a temetőben erre a célra kialakított helyen, vagy sírhelyben.

(4) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós temetés csak sírboltokba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.


6.§

(1) A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 2,1 m hosszú, 2 m mély, 0,9 m széles,

b) felnőtt kettes sírhely: 2,1 m hosszú, 2 m mély, 2,1 m széles. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni a sírhelyet, hogy a felső koporsó aljzata a talajszinttől legalább 1,6 m-es mélységbe kerüljön.

c) gyermeksírhely: 0,75 m széles, 1,3 m hosszú, 2 m mély,

d) urna földbetemetésnél szegéllyel együtt 1 m hosszú, 1 m széles, 1m mély;

e) sírboltok: kétkoporsós: 3 m hosszú, 2,1 m mély, 2 m széles,

(2) Az (1) bekezdés d) pontjában megjelöltet kivéve, koporsós rátemetésre van lehetőség. Ez esetben a felső koporsó aljzatának a talajszinttől 1,6 m mélységbe kell kerülnie.

(3) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Felnőtt sírhely megváltási díjának befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(5) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók

ki, a kialakításnak a sírhelytáblán belül egységesnek kell lennie.


7.§

(1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, az eltemetésre kötelezettnek temetési hely megváltási díjat kell fizetnie. A díj mértékét az üzemeltető határozhatja meg.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által az üzemeltető felé fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját, és a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díját az üzemeltető határozhatja meg.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek rendelkezniük kell a tevékenység végzésére jogosító okirattal, melyet a munkavégzés során annak helyszínén kell tartani.

Díszsírhely

8.§

(1) A temetőben külön képviselő-testületi döntés alapján díszsírhely adományozható az abban meghatározott feltételekkel.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban értesíteni kell.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan. További hozzátartozó – az elhunyt özvegye kivételével – díj ellenében temethető el a díszsírhelyen.




Síremlékek sírboltok (kripták)

9.§

(1) Sírboltot (kriptát) a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetben és módon lehet építeni. Annak helyét az üzemeltető jelöli ki.

(2) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt tulajdonosának a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók

(3) A sírboltba csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül kétkoporsós sírboltba további hat -, négykoporsós sírboltba további tizenkettő -, a hatkoporsós sírboltba pedig további négy urna helyezhető el.

Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy a végrendeletben nem rendelkezett, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porládákon túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.


10.§

(1) A síremléket szilárd talajra kell építeni, s nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm.

(3) A síremlék magassága a járdaszinttől:

a) gyermeksíroknál 120 cm,

b) felnőtt síroknál 150 cm lehet.


11.§

(1) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő

formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(2) A temetői létesítmények (síremlék, sírbolt, stb.) tervezetét, vázrajz mellékletével,

az építtetőnek be kell nyújtani az üzemeltető felé, a tervezett kivitelezés előtt 15 nappal. Amennyiben a tervezet nem felel meg e rendelet szabályainak, az üzemeltető 8 napon belül köteles az építtetőt tájékoztatni. A temetői létesítmény elkészülte után az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(3) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása és áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

Vegyes rendelkezések

12.§.


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.




Szabó Gergely                                                                                     dr. Kántor János

polgármester                                                                                                         jegyző