Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (VI.30.) önkormányzati rendelete

Harsány Község településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 01

Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. §

Jelen előírások célja, hogy Harsány Község Önkormányzata településfejlesztési, településrendezési és a településkép alakítására irányuló tevékenysége során biztosított legyen a minél szélesebb körű társadalmi egyeztetés lehetősége.


2. §

Jelen rendelet előírásait Harsány Község közigazgatási területére készülő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésére és módosítására vonatkozó eljárások során kell alkalmazni.


3. §

Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre különösen:

a) Harsány Község területén állandó bejelentett lakcímmel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező magánszemély,

b) valamennyi települési székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, ideértve a közüzemi szolgáltatókat,

c) Harsány Község területén működő civil szervezetek, egyházak, érdekképviseleti szervek.


4. §

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei, a véleményezés lehetőségei


(1) Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a www.harsany.hu honlapon külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjelentethetősége érdekében.

(2)Tájékoztatásnak, illetve véleményezésnek a dokumentum típusától és az egyeztetési eljárás módjától függően a mellékletben meghatározottak szerint van helye. Az egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel az önkormányzat honlapon biztosított tárhelyre, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé:

a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

b) a www.harsany.hu honlap főoldalán.

(3) Amennyiben partnerségi egyeztetésre sor kerül, annak keretében a polgármester lakossági fórumot hív össze, kivéve a mellékletben meghatározott esetekben.

(4) A partnerségi egyeztetés lezárását követően az egyes dokumentumok további véleményezési, illetve elfogadási eljárása során a partnerségi egyeztetést követő lépéseket és eljárási cselekményeket az erre vonatkozó jogszabály határozza meg.

(5) Az aktuális dokumentumra vonatkozóan a partnerek

a) a tájékoztató közzétételétől számított 8 napon belül írásban és

b) amennyiben lakossági fórum megtartásra kerül

ba) a lakossági fórumon szóban, vagy

bb) a lakossági fórumot követő 8 napon belül írásban

észrevételeket, javaslatokat tehetnek, véleményt formálhatnak.


5. §

A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja


(1) A partnerek által leírtakat, illetve a lakossági fórumon elhangzottakat a főépítész táblázatban összegzi.

(2) A véleményekről készített táblázatot az ügy aktájában iktatva megőrzi.


6. §

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


(1) A valamennyi beérkező véleményt tartalmazó táblázatot a főépítész megküldi a dokumentum készítésével megbízott tervezőnek, aki szakmai javaslatot készít.

(2) A tervezői szakmai javaslat alapján a főépítész valamennyi érdemi észrevételre választ állít össze, melyben külön megindokolja a beérkezett, de el nem fogadott véleményekre adott válaszát.

(3) Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolását tartalmazó táblázatot a főépítész feltölti a 4.§ (1) bekezdés szerinti tárhelyre, és az ügy aktájában lefűzve megőrzi.


7. §

Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések


(1) Az elfogadott dokumentum elfogadását követően a polgármester – a főépítész közreműködésével – gondoskodik annak közzétételéről a www.harsany.hu honlapon.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézkedésről a polgármester felhívást tesz közzé a 4.§ (2) bekezdés szerinti módon.


8. §

Hatálybalépés


Jelen rendelet 2017. július 1-én lép hatályba.



Szabó Gergely                                                                                                               dr. Kántor János

Polgármester                                                                                                                          jegyző