Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020 (VII.6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 09

Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020 (VII.6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.09.

Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján a Harsányi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal lefolytatott egyeztetést követően a következőket rendeli el:1

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Harsány Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén található közművelődési feladatot ellátó intézményre, a közművelődési tevékenységre és az azokban részt vevő személyekre, szervezetekre és intézményekre.

2. A rendelet célja

2. § A rendelet célja:

a) Harsány Község természeti, környezeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, a helyi értékeket védő gazdagító összefogások ösztönzése.

b) A község közművelődési – kulturális hagyományainak ápolása, új értékek létrehozása.

c) A közösségi művelődéshez, szabadidő eltöltéséhez szükséges közösségi színtér biztosítása.

d) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének segítése.

e) A helyi kulturális nyilvánosság, a tájékoztatás fejlesztése.

f) A különböző társadalmi csoportok, korosztályok esélyegyenlőségének biztosítása.

3. Az önkormányzat által biztosított egyes közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások:

a) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (Kult tv.) 76. § (3) bekezdés a) pontja szerinti művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

aa) díjmentesen biztosítja a művelődő közösségek rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzésének helyszínét a Harsányi Közösségi Színtérben.

ab) bemutatkozási lehetőségeket teremt a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából, támogatja a községi rendezvényeken, programokon, a bemutatókon, versenyeken való részvételüket,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, tájékozódhatnak egymás tevékenységéről, eredményeiről, terveiről, további információt kaphatnak a művelődési közösségek működését is érintő kérdésekről.

b) A Kult tv. 76. § (3) bekezdés b) pontja szerinti közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése. Ennek keretében:

ba) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését segítő, közösségfejlesztő programokat vagy szolgáltatásokat szervez,

bb) a gyermekek az ifjúság és az idősebbek számára a művelődésüket elősegítő családi napokat, játszóházat, az életkori sajátosságuknak megfelelő rendezvényeket, a generációk közötti kapcsolatokat együttműködést elősegítő programokat szervez,

bc) a helyi partnerségi egyeztetési, együttműködési folyamatok kialakításához és működtetéséhez szervezési és technikai segítséget biztosít.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások szolgáltatási tervét március 1-jéig készíti el.

4. A közművelődési feladatellátás formája, módja

4. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Harsány, Hunyadi János utca 4. szám alatti Közösségi Ház épületében található Harsányi Közösségi Színtérben látja el.

5. § A közösségi színtér formája integrált közöségi és szolgáltató tér.

5. A közművelődési tevékenység irányítása, finanszírozása

6. §2 (1) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos pénzügyi, gazdálkodási ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos szakmai ellenőrzést a Képviselő-testület szakmai beszámolók vagy szakértői vélemény alapján biztosítja.

7. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások finanszírozásának forrásai:

a) a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás,

b) hazai és uniós pályázatok, támogatások,

c) önkormányzat saját bevételei,

d) Közösségi Ház bérbeadásából származó bevételek,

e) egyéb támogatások, szponzoráció.

(2) A Képviselő- testület a közművelődéssel kapcsolatos feladatellátás finanszírozását évente, az önkormányzat költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet szerint biztosítja.

8. § (1) Az Önkormányzat a településen székhellyel rendelkező közművelődési feladatellátással foglalkozó szervezeteket az önkormányzat éves költségvetésében meghatározott mértékig támogatásban részesítheti.

(2) A pályázatokat a képviselőtestület bírálja el.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás nem veszélyezheti e rendeletben rögzített kötelező feladatok ellátását.

6. A közművelődési feladatok megvalósításában együttműködő partnerek

9. § Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során együttműködik:

a) a község oktatási nevelési intézményeivel,

b) a sajtóval,

c) a megyei és országos szakmai szervekkel,

d) a helyi nemzetiségi önkormányzattal

e) mindazon civil szervezetekkel és magánszemélyekkel, akik a feladatok ellátásában az önkormányzat segítségére vannak, illetve akikkel az önkormányzat közművelődési megállapodást köt,

f) az egyházakkal.

7. Záró rendelkezés

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a község közművelődési feladatainak ellátásáról szóló 11/2005. (VI. 01.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Bihari Lajosné polgármester dr. Kántor János jegyző

1

A bevezető a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.