Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021 (II.15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 06. 02

Harsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021 (II.15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2022.06.02.

Harsány Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-a, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testülete feladat és hatáskörét gyakorolva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. §1 (1)2 Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzat költségvetésének

a) költségvetési bevételét 399.827.461 forintban

b) költségvetési kiadását 1.112.440.209 forintban

c) költségvetési egyenlegét -712.612.748 forintban

d) finanszírozási kiadását 7.535.991 forintban állapítja meg.

(2)3 Az (1) bekezdésben meghatározott -712.612.748 forint költségvetési egyenlegből

a) működési célú egyenleg -452.330.317 forint,

b) felhalmozási célú egyenleg -260.282.431 forint.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott finanszírozási kiadás működési célú finanszírozási kiadás.

(4) Az önkormányzatnak a költségvetési egyenleg belső finanszírozását szolgáló költségvetési maradványa 720.148.739 forint, melyből költségvetési egyenleg és a finanszírozási kiadás finanszírozása történik.

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megállapított költségvetési és finanszírozási bevételek forrásonkénti, a költségvetési és finanszírozási kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, valamint kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladat bontásban a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat működési bevételeinek és kiadásainak mérlegét a rendelet 5. melléklete alapján határozza meg.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat felhalmozási bevételeinek és kiadásainak mérlegét a rendelet 6. melléklete alapján határozza meg.

2. A költségvetési bevételek

3. § A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésében megállapított költségvetési bevételek és finanszírozási bevételek kiemelt előirányzatok, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatokból származó bevétel szerinti megoszlását költségvetési szervenkénti megosztásban a rendelet 2., 3., és 4. melléklete Bevételek részében foglaltak szerint határozza meg.

3. Az költségvetési kiadások

4. § A képviselő-testület a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti megoszlását önkormányzati és költségvetési szervenkénti megosztásban a 2., 3., és a 4. mellékletek Kiadások részében foglaltak szerint hagyja jóvá.

5. § A Képviselő-testület az Önkormányzat felhalmozási kiadásainak előirányzatát célonként és feladatonként a 10. és 11. melléklet szerint állapítja meg.

4. Általános és cél tartalék

6. § (1) A Képviselő-testület általános tartalékot nem képez.

(2) A Képviselő-testület 537.797.576 forint céltartalékot képez, melyből 264.805.663 forint a Turisztikai kerékpárút kialakítása Miskolc-Harsány szakaszon, 271.378.625 forint a Turisztikai Kerékpárút kialakítása Harsány-Bogács szakaszon, 47.908 forint az Egész életen át tartó tanuláshoz való hozzáférés biztosítása projektek következő években jelentkező kiadásainak fedezetére szolgál.

5. Több éves kihatással járó feladatok

7. § (1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló hosszú távú kötelezettségét a 7. mellékletben foglaltaknak megfelelően állapítja meg.

(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését - az adósságot keletkeztető ügyletből származó fizetési kötelezettségeinek megállapításához - a 8. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 9. melléklet részletezi.

6. Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek

8. § A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

7. A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § Az Önkormányzat felhatalmazza a Polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként elhelyezze, vagy államilag garantált értékpapírt vásároljon.

10. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az önkormányzatnál és a költségvetési szerveknél a jutalmazásra felhasználható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a költségvetési szerv közmunka bér nélkül számított személyi juttatás előirányzatának 6%-át. Annak fedezetére a személyi juttatások év közbeni megtakarítása és a személyi juttatások növelésére fordítható forrás szolgálhat.

11. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek saját előirányzat-módosítási hatáskörükben költségvetési bevételük és kiadási előirányzatukat az államháztartási törvény rendelkezései szerint változtathatják meg.

(2) A költségvetési intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításai sem a tárgyévben, sem a következő években önkormányzati többlettámogatási igénnyel nem járhatnak.

12. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 2.000.000 forint összeghatárig a polgármesterre átruházza.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2021. december 31-ig gyakorolható.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(5) A polgármester a saját hatáskörben hozott átcsoportosításról, valamint a költségvetési szervek saját hatáskörben hozott előirányzat módosításáról a Képviselő-testületet negyedévente – az első negyedév kivételével - tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente – az első negyedév kivételével - de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

13. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv vezetője haladéktalanul köteles értesíteni a polgármestert, amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli lejárt esedékességű és elismert tartozás állományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az államháztartási törvényben meghatározott mértéket. A polgármester az értesítés alapján intézkedik az önkormányzati biztos kirendeléséről. Az önkormányzati biztos kirendeléséről a Képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 13. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni tárgyhó utolsó napi állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő 15-ig, az (1) bekezdésben meghatározott esetben.

14. § Az Önkormányzat felújítási és fejlesztési tervében megfogalmazott célkitűzések, feladatok megvalósításának megszervezése a polgármester feladata.

15. § (1) A Képviselő-testület a civil szervezetek számára biztosított támogatási keretet 2.000.000 forint összegben hagyja jóvá, melynek elosztásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) Az önkormányzat által biztosított támogatási összegek felhasználásáról a támogatott a támogatási döntésben megjelölt határidőig, legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-ig köteles elszámolni.

16. § (1) Harsány Község Képviselő-testülete az önkormányzat és költségvetési szerveinél a készpénzes kifizetéseket az alábbiak szerint szabályozza:

Készpénzben az alábbi kiadások teljesíthetőek:
a) a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, a kiküldetési,
reprezentációs kiadások, egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások,
b) ellátottak pénzbeli juttatásai,
c) közmunkabér,
d) megbízási díjak,
e) vásárlási és munkabér előlegek,
f) az önkormányzat és az intézmények rendezvényeivel kapcsolatos kiadások
g) egyéb fentiekben nem részletezett kifizetések eseti egyedi engedély
alapján.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tételek esetében a kifizethető legmagasabb összeg a pénzkezelési szabályzatban kerül meghatározásra.

17. § A költségvetési létszámkeretet és a közfoglalkoztatottak létszám előirányzatát e rendelet 1., 2., 3., é 4. melléklete tartalmazza.

8. Vegyes és záró rendelkezések

18. § (1) A Képviselő-testület a köztisztviselők éves cafetéria keretét nettó 400.000 forintban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a 2/2015. (II.20.) önkormányzati rendelet

a) 5. § (5) szerinti lakásfenntartás egy négyzetméterre jutó elismert havi költségét 450 Ft-ban,

b) 12. § (3) szerinti Bursa Hungarica ösztöndíjra fordítható keretösszeget 455.000 forintban,

c) 13. § (3) szerinti időskorúak egyszeri támogatására fordítható keretösszeget 1.300.000 forintban,

d) 11. § (2) szerinti általános iskolát befejező tanulók tanulmányi munkájának, közösségi tevékenységének, sport teljesítményének elismerésére fordítható keretösszeget 10 ezer forintban határozza meg.

19. § A rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

13. melléklet

1

Az 1. § a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (2) bekezdése a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 5. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 10. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 11. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 12. melléklet a Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.