Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 02

Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

2023.09.02.

Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat a belügyminisztérium települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására irányuló pályázati kiírása alapján a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Harsány Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő és ott lakcímmel rendelkezőkre.

2. § (1) A Rendelet előírásai szerinti szociális tűzifára való jogosultság megállapítása során előnyben részesülnek:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra (ezen belül is különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő) jogosultak.

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) A tűzifa támogatás mértéke háztartásonként az 5 m3 tűzifa mennyiséget nem haladhatja meg.

(4) A tűzifával nem fűthető ingatlanban élő kérelmező támogatásra nem jogosult.

3. § (1) Szociális célú tűzifajuttatásra jogosult a 2. § (1) bekezdésében foglaltakon túl

a) az a személy, akinek háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a 300 %-át.

b) az az egyedül élő személy, akinek a jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének összegének a 400%-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelmezők a 2. § (1) bekezdése szerinti jogosultak kérelmének elbírálását követően - a rendelkezésre álló tűzifa mennyiségéig részesülnek támogatásban. A támogatási sorrendet az egy főre jutó nettó jövedelem alapján kell felállítani.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklet szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket a Polgármesteri Hivatalba 2023. október 1. napjától október 31. napjáig lehet benyújtani.

(3) A támogatási kérelemről Harsány Község Önkormányzatának polgármestere határozattal - legkésőbb 2023. november 15. napjáig - dönt.

(4) A határidőig benyújtott, jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmek közül a rangsort a lakásban élők egy főre jutó jövedelme alapján kell felállítani.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.