Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 01

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

2022.11.01.

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdése alapján a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Mályi belterület, 33/1. hrsz alatt nyilvántartott, „kivett temető” művelési ágú, a Mályi Római Katolikus Egyház tulajdonában álló temetőből az 1. mellékletben I. számon jelölt 500 m2 területre, a Mályi belterület 33/2. hrsz alatt nyilvántartott, „kivett temető” művelési ágú, a Mályi Református Egyház tulajdonában álló temetőből az 1. mellékletben I. számon jelölt 500 m2 területre (a továbbiakban együtt: köztemető), az 33/2. helyrajzi számon található ravatalozó épületére és az azt körülvevő 528 m2 területre, a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre, a köztemető fenntartását, üzemeltetését, valamint a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, valamint azokra, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Az Önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (a továbbiakban: Ttv.) előírt köztemető fenntartási kötelezettségét a Mályi Római Katolikus Egyház és a Mályi Református Egyház tulajdonában álló, az 1. §-ban megjelölt köztemetőben az Egyházakkal kötött együttműködési megállapodás (a továbbiakban: együttműködési megállapodás) útján teljesíti.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a köztemetőben az eltemetés feltételeit.

(3) A köztemető üzemeltetését az Önkormányzat végzi a közötte és az Egyházak között létrejött együttműködési megállapodásokban foglaltak szerint.

(4) A köztemető és a ravatalozó fenntartásáról az Önkormányzat az Egyházakkal kötött együttműködési megállapodásokban, a Ttv. –ben, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben és e rendeletben foglaltak szerint gondoskodik.

(5) A köztemető és a ravatalozó fenntartási feladatai körében a köztemető és a ravatalozó rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása, a zöldfelületek gondozása az Egyházakkal kötött együttműködési megállapodás szerint kerül az Egyházak és az Önkormányzat között megosztása.

3. Értelmező rendelkezés

3. § E rendelet alkalmazásában temetési hely a köztemetőben létesített sírhely.

4. Temetés

4. § (1) Az Önkormányzat a köztemetőben felekezethez való tartozásra vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül teszi lehetővé az elhunytak eltemetését.

(2) A köztemetőben az eltemetés módja szerint a temetés egyházi vagy világi szertartás szerint történik.

(3) A ravatalozó használata és az elhunyt hűtése ingyenes.

5. Temetési hely

5. § (1) A köztemetőben koporsós földbetemetés céljára létrehozott egyes sírhelyek állnak rendelkezésre.

(2) A parcellák adatait a temetőszabályzat tartalmazza.

(3) A köztemetőben lévő sírhelyek hossza 210 cm, szélessége 90 cm, mélysége 240 cm, a sírhelyek közötti távolság 80 cm.

6. Temetési helyek azonosítása

6. § (1) A sírhelyben a halott maradványait koporsóban lehet elhelyezni.

(2) A sírhely feletti rendelkezési jog jogosultja gondoskodik annak egyedi díszítéséről, az abban elhelyezett elhunytak adatainak feltüntetéséről.

(3) A sírhelytáblán fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és elhalálozásának évét.

7. A temetés rendje

7. § Az elhaltak koporsóit – a temetés ideje szerinti sorrendben – a soron következő parcellába kell elhelyezni.

8. Temetési hely feletti rendelkezési jog

8. § (1) A sírhely feletti rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A sírhely felett, amennyiben az nem kerül megváltásra, határozatlan ideig az Önkormányzatnak van rendelkezési joga.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helybe helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A sírhely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

9. § (1) A sírhely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) 25 év.

(2) A sírhely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható) 10 vagy 25 év időtartamra.

(3) A sírhely rendelkezési jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó rendelkezési jogot szerez.

10. § (1) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár.

(2) Ha valamely temetési hely használati ideje lejár, az Önkormányzat hirdetményben köteles a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt legalább 6 hónappal erre felhívni. A hirdetményt ilyen esetben a temetési helynél jól látható módon, 6 hónap időtartamra kell kifüggeszteni.

(3) Ha a temetési hely használati idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg, az Önkormányzat a használati idő lejárta után azt kiürítheti és koporsót közös sírba temetheti.

11. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért az Önkormányzat részére egyszeri megváltási és újraváltási díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult, vagy annak örököse, vagy az általa megbízott köteles megfizetni. A díjat minden esetben a temetést megelőzően kell megfizetni.

9. A köztemető használatának rendje

12. § (1) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetési helynél koszorút, virágot elhelyezni, illetve gyertyát gyújtani csak a kijelölt helyen szabad.

(3) Tilos a temetési helynél olyan virágtartót, feliratot, táblát vagy díszítést elhelyezni, amely a közízlést és a közerkölcsöt sérti.

(4) A köztemetőben lévő temetési helyek, az ott elhelyezett tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot, sem az Egyházakat nem terheli.

(5) A köztemetőben keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, egyéb hulladékot kizárólag erre a célra szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni.

(6) A köztemetőben gyertyát vagy mécsest égetni csak saját felelősségre lehet. A tűzeset elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

13. § (1) A köztemetőbe gépjárművel behajtani tilos. A tilalom nem vonatkozik a temetkezési szolgáltatással és az üzemeltetéssel összefüggő tevékenység végzéséhez szükséges gépjárművekre.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó a temetések időpontját (nap, óra) köteles legalább 48 órával korábban a temetőgondnoknak bejelenteni.

10. A temetési helyen történő munkavégzés

14. § (1) A temetési helyen történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő gondozás, növényekkel való beültetés, díszítés kivételével – a temetőgondnoknál előzetesen be kell jelenteni.

(2) A munkavégzés során keletkezett hulladék, törmelék elszállításáról a vállalkozónak kell gondoskodnia.

(3) A köztemetőben a vállalkozásszerű munkát végzők temetőfenntartási díj megfizetése nélkül végezhetik tevékenységüket.

11. Nyilvántartó könyv

15. § (1) A kegyeleti jogok gyakorlása céljából az Önkormányzat nyilvántartó könyvet vezet, melybe minden temetést, időrend szerint be kell jegyezni.

(2) A nyilvántartó könyv a Ttv. 18. § (2) bekezdése szerinti adatokat tartalmazza.

(3) A köztemető fenntartója köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe bejegyzett személyes adatok védelméről.

12. Adatszolgáltatás a nyilvántartásból

16. § (1) A nyilvántartó könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(2) Az Önkormányzat a nyilvántartó könyv adatai alapján köteles felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

(3) A nyilvántartó könyveket a köztemető lezárásáig meg kell őrizni, azt követően át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

17. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Temető térkép

1.

2. melléklet

Temetési hely megváltási díja

1. A köztemetőben egy temetési hely (sírhely) 25 éves megváltási díja: nettó 25.000 Ft + áfa, bruttó 31.750 Ft

2. A köztemetőben egy temetési hely (sírhely) 10 éves újraváltási díja: nettó 10.000 Ft + áfa, bruttó 12.700 Ft

3. A köztemetőben egy temetési hely (sírhely) 25 éves újraváltási díja: nettó 25.000 Ft + áfa , bruttó 31.750 Ft