Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről

Hatályos: 2023. 07. 26

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről

2023.07.26.

Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatköre, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, az önkormányzat tulajdonosi részesedéssel rendelkező gazdasági társaságaira, egyházakra valamint természetes személyekre (a továbbiakban együtt: támogatott).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, az ösztöndíjakra, a lakáscélú támogatásokra, a civil szervezetekre, valamint közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek, egyházak és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban együtt: szervezet) részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz.

(2) Támogatásnak minősül: az önkormányzat által saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszeréből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, működésre és fejlesztésre adandó (nem szociális ellátás) pénzbeli juttatás.

(3) A céljellegű támogatás lehet:

a) eseti jellegű, amely meghatározott működési vagy fejlesztési feladat ellátásához, cél megvalósításához nyújt anyagi hozzájárulást,

b) általános működési célú támogatás, ami a támogatott működéséhez biztosít pénzbeli támogatást.

II. Fejezet

Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok

Az átadott támogatás forrása

3. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, melyek terhére céljelleggel támogatást nyújt.

A támogatás nyújtásának alapelvei, a támogatás odaítélése

4. § (1) A támogatások odaítélése a tárgyévi költségvetési rendeletben foglaltak alapján történik.

(2) Támogatásban részesülhet az a támogatott,

a) amelynek javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletének előirányzatában támogatás került megállapításra,

b) amely szervezet az önkormányzathoz támogatás iránti kérelmet nyújtott be,

c) amely a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt és

d) amelynek a helyi és állami adóhatósággal szemben lejárt tartozása nincs.

(3) A kérelmet a polgármesterhez címezve lehet benyújtani.

(4) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, valamint a támogatás célját.

A támogatási megállapodás

5. § (1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül - a támogatás folyósítására, megállapodást kell kötni a támogatottal.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a forrás nyújtásáról szóló döntés számát,

c) a forrás összegét,

d) a forrás felhasználásának célját,

e) a forrás felhasználásának feltételeit,

f) a pénzügyi teljesítést,

g) a teljesítés ütemezését,

h) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

i) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,

j) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.

(3) A támogatási megállapodásban rendelkezni kell arról is, hogy a támogatást a támogatott részére történő kifizetés időpontjától a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, amennyiben a támogatott nem tud megfelelően elszámolni a támogatás felhasználásáról.

(4) A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más személy vagy szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.

(5) A támogatási megállapodás aláírására a polgármester vagy az alpolgármester jogosult.

(6) A támogatást a támogatási megállapodásnak mindkét fél általi aláírását követően elsősorban átutalással kell teljesíteni.

(7) A támogatás célnak megfelelő felhasználását az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.

Az elszámolás

6. § (1) A nyújtott támogatás célnak megfelelő, jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt határidőig elszámolni a támogatásról szóló döntés előkészítéséért felelős szervezeti egység felé az alábbiak szerint. A támogatott köteles az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

a) a támogatott képviselője által hitelesített számlamásolatok,

b) a beszerzés megvalósítására megkötött szerződés, megrendelés vagy megállapodás 1-1 eredeti vagy a támogatott képviselője által hitelesített példánya

c) építési munkák esetén a beszerzés tárgyára vonatkozó tételes költségvetés, mint szerződéses melléklet,

d) egyéb feltételek (pl. építési beruházás estén a felelős kivitelezői nyilatkozat, műszaki átadási jegyzőkönyv, szolgáltatás megrendelése és árubeszerzés esetén teljesítésigazolás).

(2) A szakmai beszámoló tartalmazza a támogatási megállapodásban vállalt kötelezettség teljesítéséről szóló értékelést, az elért eredményeket.

(3) Az elszámolási határidő minden támogatott esetében a támogatás kifizetését követő év március 30. napja.

(4) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását a következő év január 31-ig, vagy a célra fel nem használt támogatási összeg más célú hasznosítását. A kérelmet írásban kell benyújtani a támogatást nyújtónál, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig. A kérelemről a támogatást nyújtó 30 napon belül dönt. Különösen indokolt esetnek minősül, ha a határidő hosszabbítást tőle függetlenül önhibáján kívül nem tudja időben benyújtani, ill. a más célú hasznosítást kérni.

(5) A benyújtott elszámolásokat a Polgármesteri Hivatal megbízott dolgozója ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a célnak megfelelően és jogszerűen történt-e.

(6) Az ellenőrzést követően az elszámolás elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

(7) Ha a támogatott a megállapodásban foglalt elszámolási határidőig nem, vagy nem szabályos módon számolt el a támogatás felhasználásáról az 5. § (3) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.

(8) A fel nem használt támogatást a támogatott köteles az önkormányzat számlájára visszafizetni.

(9) Az elutasított, vagy a részben elutasított elszámolás esetén a támogatott köteles a támogatási összeget, vagy a támogatási összegnek az elszámolás el nem fogadott részére eső összegét az önkormányzat számlájára visszafizetni.

A támogatási megállapodás módosítása, elállás a megállapodástól

7. § (1) Támogatást nyújtó, a megállapodástól eláll, amennyiben a támogatott valótlan adatot szolgáltatatott.

(2) A támogatási megállapodás módosítására a támogatott írásbeli kérelme alapján kerül sor. Módosításnak minősül különösen az elszámolási határidő meghosszabbítása.

III. Fejezet

Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok

8. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről önkormányzat esetében a képviselő-testület dönt.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről önkormányzat intézményei esetében az intézményvezető dönt.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást az önkormányzat esetében a polgármester, az intézmények esetében az intézményvezető köti meg.

IV. Fejezet

Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet 2023. július 26-án lép hatályba.