Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a községi strand üzemeltetéséről, működtetéséről és belépődíjairól

Hatályos: 2024. 02. 16

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a községi strand üzemeltetéséről, működtetéséről és belépődíjairól

2024.02.16.

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a strand teljes területére, a főbejárat előtti térburkolatra és autóparkolóra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a strandon lévő szolgáltatásokat igénybe vevőre (a továbbiakban: fürdőző), a strand üzemeltetésével és működtetésével megbízott szervezetre (önkormányzat), a kereskedelmi, vendéglátó-ipari és egyéb szolgáltatást biztosító jogi és nem jogi személyekre, továbbá azok alkalmazottaira.

2. A strand üzemeltetésének, nyitvatartásának szabályai

2. § (1) A strand tárgyévi üzemeltetési idejét a képviselő-testület, a strand gondnokának javaslatára határozza meg. A polgármester a tárgyévre érvényes üzemeltetési időről legkésőbb április 30. napjáig az önkormányzat honlapján megjelenő hirdetmény útján ad tájékoztatást. A nyitvatartási idők a strand üzemeltetési idejére vonatkoznak.

(2) A strand az üzemeltetési idő alatti nyitvatartási időben fizetős strandként működik, teljeskörűen biztosítva valamennyi szolgáltatását.

(3) A zárva tartási idő alatt valamennyi fürdőző köteles a strand területét elhagyni, kereskedelmi és vendéglátói tevékenység nem folytatható.

(4) A strand a nyitvatartási idő és zárva tartási idő közötti időszakban pihenő és sétáló parkként működik, amely időszakban a pénztár, és a vízimentőszolgálat nem üzemel, a vizesblokkok pedig zárva tartanak. A fürdőzők a strandot kizárólag saját felelősségükre vehetik igénybe.

(5) Az önkormányzat május 13. és szeptember 17. között, biztosítja vizesblokkok szükség szerinti használatát.

3. § (1)1 A szezon június 01-től szeptember 15. napjáig tart.

(2) A főszezon június 15-től augusztus 31. napjáig tart.

(3) Szezonban a strand naponta 9:00 órától 19:00 óráig tart nyitva.

(4) A strand zárva tartási ideje 23:00-tól 9:00-ig tart.

(5) A nyári kulturális, valamint a zenés, táncos rendezvények ideje alatt a strand zárva tartási ideje 3:00-tól 9:00-ig tart.

4. § (1) A strandra való belépés céljából a fürdőzők kötelesek a strand hivatalos bejáratát igénybe venni.

(2) A kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratát kizárólag a kereskedők, vendéglátók, továbbá azok alkalmazottai használhatják bejárás és árufeltöltés céljára, egyebekben kötelesek a kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratait folyamatosan zárva tartani. A kereskedelmi vagy vendéglátó egység üzemeltetője köteles megtéríteni az illetéktelen bejárással összefüggésben okozott kárt.

(3) A strand területére való jogosulatlan belépés büntetőeljárást von maga után.

5. § (1) Nyitvatartási idő alatt az önkormányzat biztosítja a strand működési feltételeit, így különösen:

a) gondoskodik a strand területe, valamint az illemhelyek folyamatos tisztántartásáról;

b) gondoskodik a strand közművei rendeltetésszerű használatáról a strandidény kezdetétől annak befejeződéséig;

c) biztosítja a strand működtetéséhez szükséges, megfelelően kiképzett személyzetet;

d) gondoskodik a strandon keletkező hulladék rendszeres elszállításáról;

e) biztosítja a fürdőzők átöltözésének feltételeit;

f) biztosítja a veszélytelen fürdőzésre alkalmas vízterületeket, amelyeket bójákkal jelöl ki;

g) a vízbelépéshez megfelelő számú, biztonságos és kapaszkodóval ellátott lépcsőt helyez el;

h) nyitvatartási idő alatt biztosítja az elsősegélynyújtást és a mentés személyi (és tárgyi) feltételeit;

i) a nyitvatartási időt és a belépődíjakat a strand pénztáránál jól látható módon kifüggeszti.

(2) Az üzemelési időt követően az önkormányzat elvégezteti a közegészségügyi előírásoknak megfelelő tisztasági takarítást.

(3) A községi strand területén az önkormányzat olyan gazdasági-, és üzleti tevékenységet folytat, amelynek során természetes személyek adatait kezeli. Az adatok kezelésével összefüggésben az adatkezelő önkormányzat tájékoztatja az érintetteket a tevékenység folytatása során általa kezelt személyes adatokról, a személyes adatok kezelése körében követett elveiről és gyakorlatáról, valamint az érintettek jogai gyakorlásának módjáról és lehetőségeiről. Az adatkezelés célja a munkabiztonság- és vagyonvédelem biztosítása, továbbá a balesetek, káresetek körülményei bizonyításának, az érintettek azonosításának a lehetővé tétele. Az adatvédelmi tájékoztató megtekinthető a település hivatalos honlapján.

3. A strand működtetése és használata

6. § (1) A strand működtetésért és fenntartási feladatainak ellátásáért a Képviselő-testület a felelős.

(2) A strand működtetésével kapcsolatos jognyilatkozattételre, kötelezettségvállalásra, szerződéskötésre a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

(3) A strand területének használatát a polgármester engedélyezheti, egyedi feltételek meghatározása, bérleti díj megfizetése és szerződés megkötése mellett.

(4) A strand területén kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet csak a Képviselő-testület hozzájárulásával és az általa megállapított feltételek szerint, versenyeztetési eljárás lefolytatását követően területbérleti szerződés és egyéb polgárjogi szerződés alapján lehet folytatni.

(5) A strand működtetési és fenntartási feladatainak általános felügyeletét az önkormányzat képviselő-testülete látja el. A polgármester évente egy alkalommal köteles beszámolni a képviselő-testületnek a strand működtetéséről.

7. § (1) A strand területén a kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató tevékenységek üzemeltetője folyamatosan és rendszeresen köteles gondoskodni az üzlet, valamint a térburkolattal ellátott terület takarításáról és rendben tartásáról. A tevékenységük során keletkezett hulladékot kötelesek a strand területétől eltérő helyen tárolni, továbbá a keletkezett hulladék elszállítására kötelesek hulladékszállításra jogosult szolgáltatóval szolgáltatási szerződést kötni, a megkötött szerződést a polgármesternek bemutatni.

(2) A strand területén, épületein reklám céljára plakátot, hirdetményt elhelyezni csak a polgármester engedélyével lehet.

(3) A strand főbejárati pénztárában hitelesített vásárlók könyvét és üzemeltetési naplót kell tartani a fürdőzők és az ellenőrzést végzők bejegyzéseihez. A bejegyzéseket a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok szerint ki kell vizsgálni.

8. § (1) A strandon lévő kölcsönző, a vízi közlekedési eszközt csak a strand szélén, vagy az erre kijelölt helyen – a strandolók zavarása nélkül – tárolhatja.

(2) A vízi járművek használata a strandolásra kijelölt területen tilos. A vízi járművek használatára a víziközlekedésről 2000. évi XLII. törvényben foglaltak az irányadók.

9. § (1) A strand területén talált, elveszett tárgyakat a strand pénztáránál kell leadni. A fürdőző strandra bevitt értékeiért az önkormányzat felelősséget nem vállal.

(2) A fürdőzők számára szolgáló autóparkolóban a járműveket úgy kell elhelyezni, hogy a forgalmat és a parkolók rendeltetésszerű használatát azok ne akadályozzák. A parkolókban elhelyezett járművekért és az abban hagyott értékekért az önkormányzat felelősséget nem vállal.

(3) A strandhoz tartozó kerékpártárolók nem őrzött tárolók, így az abban elhelyezett kerékpárokért, azokon, vagy azokban elhelyezett értékekért az önkormányzat felelősséget nem vállal.

(4) A strand területére – az őrkutyás biztonsági szolgálat és a vakvezető kutya kivételével – kutyát, vagy bármilyen egyéb állatot bevinni tilos.

(5) Az a személy, aki a strandfürdő berendezéseiben, felszereléseiben, növényeiben szándékosan kárt okoz, a polgári törvénykönyv szerinti kártérítési felelősséggel tartozik. A gyermek által okozott kárért a gyermek felügyeletével megbízott személy felel.

(6) A strandot fertőző betegek, valamint ittas vagy bódult állapotban lévő személyek nem használhatják, azok felszólításra kötelesek a strand területét haladéktalanul elhagyni.

10. § (1) A 12 éven aluli gyermek csak felnőtt kísérettel léphet a strand területére és tartózkodhat ott.

(2) A fürdőzők kötelesek a strandfürdőt mások nyugalmának és biztonságának zavarása nélkül használni.

(3) Dohányozni kizárólag a dohányzásra kijelölt helyen lehet.

(4) Tilos:

a) a mélyvíz használata úszni nem tudó személy részére;

b) korlátozott látási viszonyok (köd, vihar, félhomály) közötti fürdés;

c) hulladék vagy egyéb szennyezést, sérülést okozó tárgyak (pl. üveg, fémtárgy, műanyagzacskó) Mályi-tóba dobása vagy a strand területén való elhelyezése, szétszórása, valamint a strand területének bármilyen módon történő beszennyezése, szemetelése;

d) járművel a strand területére való behajtás, kivéve karbantartás céljából, vagy, ha a behajtás egészségügyi okokból (fogyatékkal élők segédeszközei, mentő stb.) indokolt;

e) a strand területén sátor felállítása, vagy a strand területének írásos engedély nélküli területfoglalása;

f) a strand területén horgászni;

g) rádió, magnó, telefon vagy egyéb eszköz másokat zavaró nagy hangerővel (80 decibel fölött) történő használata, hallgatása;

h) mások nyugalmának indokolatlan zavarása, futballozással vagy labdázással - kivéve az önkormányzat által e célra kijelölt területet;

i) a strand területére hulladékot szállítani, azt a strand területén lerakni.

(5) Mályi község közigazgatási területén a kijelölt helyeken kívül tilos a tóban fürödni.

4. A belépők és kedvezmények

11. § (1) A strand területére az üzemeltetési idő alatti nyitvatartási időben a fürdőző belépőjegy vagy bérlet váltásával jogosult belépni. A belépőjegyek, bérletek árát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2)2 Naponta 16:00 órától valamennyi fürdőző – kivéve a térítésmentes belépésre jogosultak körét - délutáni jegy megváltásával jogosult a strand területére belépni.

(3) A hatodik életévét be nem töltött gyermek – kísérő mellett – ingyenes belépésre jogosult, egyebekben a fürdőző a strand területére ingyenesen belépni kizárólag az erre feljogosító arcképes igazolvány és Mályi lakcímet igazoló lakcím igazolvány felmutatásával jogosult.

(4) Feladatellátás céljából a köztisztasági, közüzemi feladatokat ellátó, javító, szolgáltató, hivatalos hatósági tevékenységet végző, továbbá az ellenőrzésre jogosult szerv képviselője ellenőrzés céljából, jegy váltása nélkül jogosult a strandra belépni.

(5) A megváltott belépőjegyet, bérletet a fürdőző köteles megőrizni, az önkormányzat megbízásából arra jogosult személy részére ellenőrzés céljára felmutatni. A fürdőző a jegyet, bérletet másra át nem ruházhatja.

12. § (1) A strand pénztáránál az alábbi, egyszeri belépésre jogosító belépőjegyek válthatók:

a) gyermekjegy;

b) diákjegy;

c) felnőttjegy;

d) nyugdíjasjegy;

e) családi jegy

(2) 14 éves korig a fürdőző, gyermekjegy váltására jogosult. A fürdőző az életkorát személyi vagy egyéb arcképes igazolvánnyal köteles igazolni.

(3) 18 éves korig a fürdőző, diákjegy váltására jogosult. A fürdőző az életkorát személyi vagy egyéb arcképes igazolvánnyal köteles igazolni.

(4) 18 éves kor felett a fürdőző felnőttjegyet köteles váltani.

(5) Mályi Községben állandó lakcímmel rendelkező személyek ingyenesen léphetnek be a strand területére.

(6) Nyugdíjas igazolvány felmutatása mellett a fürdőző nyugdíjasjegy váltására jogosult.

(7)3

(8) Az nyaralótulajdonosok kedvezményes jeggyel – ami megegyezik a gyerekjegy összegével - léphetnek a strand területére.

13. § (1) A strand pénztáránál az alábbi bérletek válthatók:

a) főszezonbérlet;

b) ingyenes belépésre feljogosító bérlet;

c) nyaralóbérlet.

(2)4 A szezonbérlet, a 06.01-09.15. közötti időszakban a strand nyitvatartási idején belül korlátlan látogatásra jogosít fel.

(3) Ingyenes belépésre feljogosító bérletre jogosultak:

a)5 a Mályi állandó lakos és a Mályi tartózkodási hellyel rendelkező lakos, amennyiben a tárgyév első félévére esedékes helyi adókat maradéktalanul megfizette, és az önkormányzat felé fennálló adótartozása nincs;

b)6 az önkormányzat és intézményeinek dolgozója - és egy fő hozzátartozója - munkáltatói igazolás felmutatása mellett, összesen kettő darab bérlet megváltására jogosult;

c)7 a strand dolgozója - és egy fő hozzátartozója - munkáltatói igazolás felmutatása mellett, összesen kettő darab bérlet megváltására jogosult;

d) a fogyatékkal élő személy a fogyatékosságát igazoló közokirat felmutatása mellett.

(4) Amennyiben a fürdőző más nevére szóló bérlettel kísérli meg a strandra való belépést, úgy az önkormányzat a jogosulatlanul használt bérletet bevonja és megsemmisíti. A bevont bérleten feltüntetett személy a tárgyévre és az azt követő évre vonatkozóan újabb ingyenes vagy nyaralóbérlet igénylésére nem jogosult.

(5) A nyaralóbérlet kiállítása iránti kérelem nyomtatványt a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

14. § (1) A bérlet kiállításának feltétele, hogy a nyaralótulajdonos a tárgyév első félévére esedékes helyi adókat maradéktalanul megfizette és az önkormányzat felé fennálló adótartozása nincs, továbbá 60 napnál nem régebbi tulajdoni lappal igazolja a nyaralóingatlan feletti tárgyév január 1. napján fennálló tulajdonjogát.

(2) Egy nyaralóingatlan tekintetében kizárólag egy kérelem nyújtható be. Az első érvényesen benyújtott kérelmet követő, ugyanarra az ingatlanra érkező további kérelem hatálytalan.

5. Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

A MÁLYI KÖZSÉGI STRAND BELÉPŐDÍJAI

1. Belépőjegyek ára

8

Megnevezés

Ár (Ft/fő/nap)

1 9

gyermekjegy

1.000

2 10

diákjegy

1.200

3 11

felnőttjegy

1.800

4 12

nyugdíjasjegy

1.200

5 13

családi jegy
(2 fő felnőtt és 2 fő gyermek)

4.500

6 14

délutáni jegy (16:00-tól alkalmazandó)

1.000

2. Bérletek ára

15

Megnevezés

Ár (Ft/fő)

1 16

szezonbérlet

40.000

2 17

nyaralótulajdonos bérlete

10.000

3 18

dolgozói bérlet

térítésmentes

4 19

állandó lakcímmel és tartózkodási hellyel rendelkező lakos bérlete

térítésmentes

1

A 3. § (1) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 11. § (2) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 12. § (7) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 13. § (2) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 13. § (3) bekezdés a) pontja a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 13. § (3) bekezdés b) pontja a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 13. § (3) bekezdés c) pontja a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 1. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 2. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 3. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 4. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 5. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 6. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat fejléce a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat 1. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat 2. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat 3. sora a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat 4. sorát a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdése iktatta be.

15

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat fejléce a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 2. melléklet a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.