Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 06. 01

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.06.01.

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy a szociális tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban meghatározza a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Mályi közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig a rászoruló személyeket, vissza nem térítendő támogatásként legalább 1 m3 , de legfeljebb 5 m3 szociális tűzifa segélyben részesíti.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki az alábbi feltételek közül legalább egynek megfelel:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására jogosult,

ab) időskorúak járadékára jogosult,

ac) települési támogatásra (lakhatási támogatásra) jogosult

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élők személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanra több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

3. § Függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől nem állapítható meg tűzifa támogatás

a) azon személy részére, aki tűzifával egyáltalán nem fűthető ingatlanban lakik életvitelszerűen,

b) az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen nem él senki.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2023. november 17. napjáig a Mályi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A beérkezett kérelmek elbírálását követően a forráshiány miatt nem támogatható kérelmeket függetlenül attól, hogy a 2. §-ban foglalt feltételeknek megfelelnek, továbbá a támogatásra jogosulatlan kérelmeket el kell utasítani.

(4) A támogatási kérelmekről Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a polgármester egyedi határozattal legkésőbb 2023. november 30. napjáig dönt.

(5) Az Önkormányzat a döntést követő a 2024. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba, és 2024. május 31-én hatályát veszti.