Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (X.20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról

Hatályos: 2022. 05. 26- 2022. 10. 19

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról

2022.05.26.

Onga Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága, valamint Szociális és Egészségügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Onga város közigazgatási területén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen tartózkodó, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott természetes személyekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. nyugdíjminimum: az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege;

2. környezettanulmány (helyzetértékelés): a jogosultság megállapítását, vagy fenntarthatóságát szolgáló ellenőrzés, amelynek célja a kérelmező szociális, családi és vagyoni viszonyainak ellenőrzése, kötelezettségei teljesítésének vizsgálata. Készítésében az Ongai Szociális Szolgáltató Központ családgondozó szakemberei vesznek részt.

3. elemi kár: időjárással összefüggésbe hozható esemény, különösen árvíz, belvíz, szélvihar, felhőszakadás hatására és tűzeset miatt bekövetkező kár;

4. gyermekintézmény: Onga város közigazgatási területén működő óvoda, általános iskola.

3. Hatásköri rendelkezések

3. § Az e rendeletben szabályozott önkormányzati szociális feladat- és hatáskörökben

a) a polgármester jár el az alábbi ügyekben:

aa) rendkívüli települési támogatás,

ab) temetési költségekhez hozzájárulás,

ac) köztemetés.

b) a jegyző jár el az alábbi ügyekben:

ba) lakhatással összefüggő rendszeres települési támogatás,

bb) gyermekétkeztetési támogatás.

c) a Szociális és Egészségügyi Bizottság jár el az alábbi ügyekben:

ca) rendkívüli települési támogatás,

cb) gyermekvédelmi támogatás,

cc) gyógyszerkiadással összefüggő támogatás,

cd) időskorúak egyszeri támogatása,

ce) tüzelőanyag formájában nyújtott egyszeri rendkívüli települési támogatás,

cf) természetben nyújtott lakásbiztonsági települési támogatás,

cg) természetben nyújtott egyéb települési támogatás.

4. Az ellátások formái

4. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli és természetbeni szociális ellátás nyújtható.

(2) Szociális rászorultság esetén az arra jogosult számára

a) pénzbeli ellátásként

aa) rendkívüli települési támogatás,

ab) temetési költségekhez hozzájárulás, köztemetés,

ac) gyermekvédelmi támogatás,

ad) gyógyszerkiadással összefüggő támogatás,

ae) időskorúak egyszeri támogatása,

af) lakhatással összefüggő támogatás,

ag) gyermekétkeztetési támogatás.

b) természetbeni ellátásként

ba) tüzelőanyag formájában nyújtott egyszeri rendkívüli települési támogatás,

bb) természetben nyújtott lakásbiztonsági települési támogatás,

bc) természetben nyújtott egyéb települési támogatás

állapítható meg külön jogszabályban, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

II. Fejezet

Települési támogatások

5. § (1) A települési támogatás keretében nyújtott ellátás (továbbiakban: ellátás) iránti kérelem – ha jogszabály másként nem rendelkezik - az e célra rendszeresített nyomtatványon az Ongai Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) nyújtható be. (1. melléklet)

(2) A kérelmező a kérelem aláírásával egyidejűleg írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Hivatal az illetékes adóhatóságtól a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyaira vonatkozó tájékoztatást kérjen. A Hivatal az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a kérelemben szereplő célra felhasználni.

(3) A kérelmező köteles valamennyi ellátási formához a jogszabályban, vagy amennyiben jogszabályban nem szerepel, nyomtatványon szereplő igazolásokat kérelméhez csatolni.

(4) A kérelmező jövedelme igazolható:

a) munkabérből származó jövedelem és táppénz esetén a munkáltató által kiállított igazolással,

b) munkanélküli ellátás esetén, a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással,

c) nyugdíj illetve nyugdíjszerű ellátás esetén,

ca) a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a tárgyév elején megküldött elszámolási lappal, vagy

cb) a megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényével,

d) családtámogatási ellátások esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényével,

e) őstermelők esetén

ea) az adóhatóság által kiállított igazolással,

eb) támogatás esetén a támogatás összegéről szóló igazolással

f) vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóhatóság igazolásával,

g) alkalmi munka esetén, a havi átlagos nettó jövedelemre vonatkozó nyilatkozattal,

h) tartásdíj esetén

ha) a ténylegesen felvett tartásdíjról szóló irattal (elismervény, postai feladóvevény) és a szülők közötti egyezséget tartalmazó közokirattal, vagy

hb) a teljes bizonyító erejű magánokirattal, illetve a tartásdíj megállapításáról

szóló jogerős bírói ítélettel, állam által megelőlegezett gyermektartásdíjról a gyámhivatal határozatával, nyilatkozattal,

i) ösztöndíjról a felsőfokú oktatási intézmény igazolásával,

j) a munkaügyi kirendeltség igazolása arról, hogy a támogatást igénylő személy és nagykorú családtagja regisztrált munkanélküli és támogatásban nem részesül.

(5) Az igénylők szociális, vagyoni körülményeinek feltárás érdekében a szociális ellátásra való jogosultság elbírálása során környezettanulmányt kell készíteni.

(6) A tényállás tisztázása érdekében háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető.

(7) Amennyiben a szociális ellátásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, körülmények (jövedelmi, vagyoni viszonyai, családi állapota, lakhelye, stb.) megváltozását, annak bekövetkeztét követő 15 napon belül nem jelenti be, a bejelentés elmulasztása esetén vizsgálni kell a támogatás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevételét. Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni.

(8) A házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha lakcímük különböző vagy a bíróság - jogerős ítélete alapján - a lakás használatát megosztotta.

(9) A havi rendszeres települési támogatás keretében nyújtott ellátásokat utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(10) A nem havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás kifizetése a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy kérelmére vagy hivatalból az (5) bekezdésben meghatározottakon túl házipénztárból is kifizethető, az ügyfél választása szerint. Erről a határozatban rendelkezni kell.

(11) A határozatban megállapított kifizetésekről, átutalásokról a Hivatal intézkedik.

III. Fejezet

Pénzbeli ellátások

5. Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) Rendkívüli települési támogatás iránti kérelem nyújtható be, ha

a) a kérelmező létfenntartási gonddal küzd,

b) a kérelmező családjában haláleset történt,

c) a kérelmező gyermeke létfenntartását másképpen megoldani nem tudja.

(2) Rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át.

(3)2 Kivételes méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a (2) bekezdésben meghatározottakon kívül is állapítható meg rendkívüli települési támogatás, feltéve, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át, egyedül élő esetén 650%-át.

7. § (1) A tényállás tisztázásához a Hivatal a kérelemben megjelölt lakcímen környezettanulmányt végeztet, valamint a lakókörnyezet rendezettségének vizsgálata során fényképfelvételt is készíttet.

(2) Ha a Hivatal a kérelemhez mellékelt jövedelemnyilatkozatban foglaltakat hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján vitatja, akkor a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben szereplő vélelmet kell figyelembe venni.

(3) A települési támogatásra való jogosultság további feltételeként a kérelmező köteles az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, illetve járda tisztántartására, az ingatlan állagának és használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására vonatkozó kötelezettsége teljesítésére. Különösen indokolt a parlagfű és egyéb allergén növényektől való mentesség biztosítása, a járdaszakaszok csúszásmentesítése, a fák, bokrok metszése az akadálytalan közlekedési feltételekhez, a csapadékvíz elvezető árkok folyamatos karbantartása, az ingatlan közvetlenül környezetének rágcsálóirtása, az állattartásra vonatkozó szabályok betartása. Amennyiben a kérelmező ezen kötelezettségeinek nem, vagy csak részben tesz eleget, a települési támogatásra való jogosultság iránti kérelem elbírálására - e rendelet 3. §-ban meghatározott – jogosult a kérelmet elutasíthatja. A meghatározott feltételek teljesítésének vizsgálata helyszíni ellenőrzés keretében történik.

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető a létfenntartási gonddal küzdő személy, ha

a) tartós, legalább egy hónapot meghaladó betegség, kórházi kezelés, vagy egyéb elháríthatatlan ok miatt jövedelemkiesése keletkezett,

b) előre nem láthatóan bekövetkezett, önhibáján kívüli, létfenntartással összefüggő többletkiadása keletkezett.

(2) A polgármester a településen lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen tartózkodó - létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező részére - indokolt esetben jövedelemvizsgálat nélkül támogatást nyújt az alábbi esetekben:

a) elemi kár,

b) családi tragédia.

(3) A polgármester a (2) bekezdésben foglalt esetekben történt kifizetésekről a következő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

6. Temetési költségekhez hozzájárulás, köztemetés

9. § (1) Halálesettel összefüggő indoklás esetén rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet nyújthat be, aki a jogszabályban meghatározottak szerint eltemettetésre köteles, vagy a vele egy háztartásban élő személy, ha a temetési számla a személy nevére szól. (2. melléklet)

(2) A polgármester az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez hozzájárulást állapít meg, amennyiben a - (1) bekezdés szerinti - kérelmet benyújtó személy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetén 600 %-át.

(3) A temetési költségekhez történő hozzájárulás nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 10 %-ánál.

(4) A temetési költséget számlával kell igazolni.

(5) A helyben szokásos temetés legalacsonyabb költsége: 200.000.-Ft.

(6) A polgármester átruházott hatáskörben gondoskodik az elhunyt személy közköltségen való eltemetéséről, azzal, hogy az elhunyt temetése a helyben szokásos legolcsóbb temetési módon történik.

(7) Onga Város Önkormányzata költségvetésének terhére biztosított köztemetés költségeinek megfizetésére a Szt. alapján az eltemettetésre köteles személy utólagosan kötelezhető.

7. Gyermekvédelmi támogatás

10. § (1) Gyermeke jogán rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet nyújthat be a család gyermeke beiskolázása, betegsége, gyermek fogadásának előkészítése miatt, feltéve, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 450 %-át.

(2) A gyermek betegségére való hivatkozás esetén családonként egy naptári évben legfeljebb 20.000.-Ft adható és a támogatás kifizetése utólag, számlával történő elszámolás után lehetséges.

(3) Amennyiben a kérelmező elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, ugyanabban az évben többször rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg részére.

(4) A beiskolázási támogatás iránti kérelemhez a középfokú vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató tanuló esetén csatolni kell az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói jogviszonyról. A gyermek beiskolázási támogatása iránti kérelem minden év augusztus 1. napjától szeptember 30. napjáig tartó időszakban nyújtható be.

(5) A kérelmező gyermeke jogán a rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon nyújthatja be.

8. Gyógyszerkiadással összefüggő támogatás

11. § (1) Gyógyszerkiadással összefüggő települési támogatás állapítható meg annak a szociálisan rászorulónak, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül elő esetén 350 %-át és egyszeri gyógyszerköltségének a mértéke a 7.000.-Ft összeget meghaladja. A gyógyszerkiadással összefüggő települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A gyógyszerigény igazolására a háziorvos, a gyógyszerköltség igazolására a gyógyszertár jogosult.

(3) A támogatás összege évente egyszer legfeljebb 12.000.-Ft összegben adható.

9. Időskorúak egyszeri támogatása

12. § (1) Az időskorúak egyszeri támogatása állapítható meg annak az Onga város közigazgatási területén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen lakó személynek, aki a kérelem benyújtásának évében a 65. életévét betölti, és havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) Az egyszeri támogatás kifizetése kérelemre, minden évben december hónapban történik a Hivatal személyi- és lakcímnyilvántartásának adatai alapján.

(3) Az idősek egyszeri támogatása iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

10. Lakhatással összefüggő támogatás

13. § (1) A lakhatással összefüggő települési támogatás a szociálisan rászorult háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás, mely adható tulajdonosnak, bérlőnek.

(2) A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(4) E rendelet alkalmazása során a lakhatással összefüggő rendszeres települési támogatásba bevont szolgáltatások köre: közüzemi díjtámogatás (fűtés, villamos energia, víz, szennyvíz, közkút-használat, szemétszállítás, lakbér) a megjelölt szolgáltatóhoz történő utalással.

(5) A lakhatással összefüggő települési támogatás összege háztartásonként 3.500.-Ft.

(6) A lakhatással összefüggő települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át.

(7) A támogatás összege szolgáltatók számára utalással történik, rendkívül indokolt esetben készpénzben is teljesíthető.

(8) A lakhatással összefüggő rendszeres támogatást – a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően - folyó év december 31. napjáig kell megállapítani. Új kérelem benyújtására a jogosultság lejártát követő hónapban van lehetőség. A lakhatással összefüggő rendszeres települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

(9) Ha a lakhatással összefüggő települési támogatásban részesülő személy lakóhelye a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy ha a jogosult meghal, a változás, vagy a haláleset hónapjára járó támogatás teljes havi összege megilleti, a változás bekövetkeztét követő hónaptól a támogatás folyósítását meg kell szüntetni.

11. Gyermekétkeztetési támogatás

14. § A Képviselő-testület a szociális ellátások terhére a településen lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen tartózkodó, ingyenes étkezésre nem jogosult gyermekek részére gyermekétkeztetési támogatást állapít meg:

a) a Bársonyos Óvoda és Bölcsőde bölcsődei és óvodai ellátást igénybe vevő gyermekek étkezési térítési díjának 50 %-át átvállalja, feltéve, ha a kérelmet benyújtó szülő vagy gondviselő családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gondviselő esetén 600 %-át.

b) az általános iskola egész napos oktatásban résztvevő tanulók részére, akik az 1997. évi XXXI. évi törvény 151. §-ában meghatározott normatív kedvezményt nem veszik igénybe – az (1) bekezdésben meghatározott jövedelmi viszonyokat figyelembe véve - 50 % étkezési térítésidíj-kedvezményt biztosít.

IV. Fejezet

Természetbeni ellátások

12. Tüzelőanyag formájában nyújtott egyszeri rendkívüli települési támogatás

15. § (1) Onga Város Önkormányzata költségvetése szociális ellátásokra fordítható anyagi forrásainak lehetőségét figyelembe véve a Szociális és Egészségügyi Bizottság tüzelőanyag formájában nyújtott rendkívüli települési támogatást (e §-ban a továbbiakban: támogatás) állapít meg eseti jelleggel, mely támogatás igényléséhez szükséges kérelmet ezen rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A támogatás szociális rászorultságtól függő ellátás, így az ellátásra való jogosultság megállapításánál alkalmazni kell a kérelmező - e rendelet 6. § (2) bekezdésében foglalt – jövedelmi helyzetének vizsgálatára, valamint – e rendelet 7. §-ban foglalt – lakókörnyezet rendezettségének vizsgálatára vonatkozó szabályokat is.

(3) Az ellátásra való jogosultság megállapítása esetén a Hivatal a támogatást – számla vagy nyugta ellenében - közvetlenül a tüzelőanyag eladójának utalja át.

(4) A támogatás nem átruházható, kizárólag csak a jogosult érvényesítheti a tüzelőanyag eladójánál, valamint köteles igazolni jogosultságát a Hivatal által kiállított határozat bemutatásával.

(5) A Hivatal a szolgáltatás ellenértékének kiegyenlítésére kizárólag a megállapított összeg erejéig vállal kötelezettséget, az ezen felüli összeg kiegyenlítése a támogatásban jogosultat terheli.

13. Természetben nyújtott lakásbiztonsági települési támogatás

16. § Természetben nyújtott lakásbiztonsági települési támogatásra jogosult az az Onga város közigazgatási területén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen lakó személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegének 500 %-át. Háztartásonként egy kérelem terjeszthető be.

14. Természetben nyújtott egyéb települési támogatás

17. § (1) Onga Város Önkormányzata költségvetése szociális ellátásokra fordítható anyagi forrásainak lehetőségét figyelembe véve vitamincsomag, élelmiszercsomag, ajándékutalvány, illetve ruházati támogatás formájában rendkívüli települési támogatást (e §-ban a továbbiakban: támogatás) állapít meg eseti jelleggel, mely támogatás igényléséhez szükséges kérelmet ezen rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A támogatás igénybevételére való jogosultság feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét, egyedül élő kérelmező esetén a tizenötszörösét.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

19. §3

1

A bevezető az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (3) bekezdését az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.