Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 01

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2022.09.01.

Onga Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 109. § (4) bekezdésében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 5. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Onga Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, és tulajdonába kerülő

a) ingatlan és ingó vagyonra, valamint vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon), továbbá

b) a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, a kárpótlási jegyekre, és közhasznú társaságban és gazdasági társaságban az Önkormányzatot megillető egyéb társasági részesedésekre (portfólió vagyon).

(2) Az önkormányzati tulajdonú nem lakás célú helyiségekre, a vállalkozás céljára kijelölt földterületekre, az említett vagyontestek elidegenítésére, az e vagyontárgyakra vonatkozó önkormányzati rendeletek szabályait kell alkalmazni az e rendeletben nem szabályozott ügyekben és eljárásokban.

(3) Ezen rendelet szabályait akkor kell alkalmazni:

a) hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok megszerzésére és elidegenítésére, valamint a pénzeszközökkel való gazdálkodásra, továbbá az önkormányzatot illető követelések elengedésére és mérséklésére, ha az Önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendelete,

b) közterületek hasznosítása esetén, ha a közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendelet,

c) piacok, vásárok esetén, ha a vásárok és piacok rendjéről szóló önkormányzati rendelet,

d) lakások esetén, ha a lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló rendelet eltérően nem rendelkezik.

2. Az önkormányzati vagyon

2. § Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. Az önkormányzat törzsvagyona forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyon.

3. Törzsvagyon

3. § (1) Forgalomképtelen vagyontárgyak az Nvtv. 5. § (3) bekezdésében megjelölt vagyontárgyak és mindaz a vagyon, amelyet törvény, vagy az Önkormányzat rendelete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősít.

(2) A forgalomképtelenség megszüntetéséhez az Önkormányzat Képviselő-testülete döntése szükséges.

4. § (1) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak az Nvtv. 5. § (5) bekezdésében rögzítetteken túl:

a) a műemlékek, műemlék jellegű ingatlanok,

b) a muzeális gyűjtemények és muzeális emlékek,

c) köztemetők,

d) sportpályák és sportcélú létesítmények,

e) és mindazon vagyon, amelyet törvény vagy a képviselő-testület korlátozottan forgalomképes vagyonelemként állapít meg.

(2) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon csak az Önkormányzat képviselő-testülete döntése alapján minősíthető át és idegeníthető el.

(3) Az önkormányzat törzsvagyonába tartozó forgalomképtelen vagyonelemeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A törzsvagyon körébe tartozó korlátozottan forgalomképes vagyonelemek körét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

4. Üzleti vagyon

5. § Üzleti vagyon mindazon vagyontárgy, amely nem tartozik a törzsvagyon körébe.

5. Vagyonkimutatás, a vagyon nyilvántartása

6. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyakról a jogszabályokban meghatározott módon folyamatos nyilvántartást, vagyonkatasztert vezet.

(2) A vagyonkimutatás az Önkormányzat tulajdonában - a költségvetési év zárónapján - meglévő vagyoni állapot szerinti kimutatása, melynek célja az önkormányzati vagyontárgyak tételes kimutatása.

(3) A vagyonkimutatásban szerepeltetni kell az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket is.

(4) A vagyonkimutatás az önkormányzati vagyont a jogszabályban meghatározott tagolásban, ezen belül forgalomképtelen törzsvagyon, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű törzsvagyon, korlátozottan forgalomképes vagyon és üzleti vagyon bontásban tartalmazza.

(5) A vagyonkimutatást az éves költségvetési beszámolóhoz (zárszámadáshoz) csatolva az Önkormányzat Képviselő-testületének kell bemutatni.

7. § (1) A vagyonkimutatást alapját képező nyilvántartás(ok) állományának felfektetéséről és folyamatos vezetéséről, valamint a vagyonkimutatás összeállításáról, az ingatlanok esetében a vagyonkataszterben szereplő adatok egyezőségéről, - az önkormányzati vagyonkezelő szervek közre- működésével - jegyző gondoskodik.

(2) Az önkormányzati vagyon elidegenítése, hasznosítása tárgyában a jelen rendelet alapján kötött szerződéseket a szerződéskötésre feljogosított személy vagy szervezet (képviselője) a szerződés megkötését követő 30 napon belül köteles a jegyző részére megküldeni.

(3) Az Önkormányzat tulajdonában lévő eszközök – kivéve az immateriális javakat, a követeléseket (ideértve az adott kölcsönöket, a beruházási előleget és az aktív pénzügyi elszámolásokat) – leltározását mennyiségi felvétellel, a csak értékben kimutatott eszközök (az immateriális javak, a követeléséket, az idegen helyen tárolt - letétbe helyezett, portfólió-kezelésben, vagyonkezelésben lévő értékpapírok, dematerializált értékpapírok) és a források leltározását egyeztetéssel kell végrehajtani.

(4) Az Önkormányzat eszközeit és forrásait az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzatában meghatározott időszakonként leltározza.

6. Az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának közös szabályai

8. § (1) A tulajdonosi jogokat az e rendeletben foglaltak szerint az Önkormányzat Képviselő-testülete, vagy átruházott hatáskörében a Polgármester gyakorolja.

(2) A tulajdonosi jogok gyakorlója az Önkormányzat vagyontárgyait e rendelet keretei között bízhatja másra, adhatja át üzemeltetésre. A vagyontárgyak vagyonkezelésbe történő átadása előtt e rendelet 25–28. §-a szerinti vagyonkezelési szerződést kell kötni.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy

a) a tulajdonosi jog gyakorlója döntései alapján a szerződéseket megkösse,

b) ellenőrizze a szerződésben foglaltak teljesítését és indokolt esetben megtegye azokat a jognyilatkozatokat, amelyek szerződés felbontására vagy megszüntetésére irányulnak, vagy érvényesítse az önkormányzat igényeit, ideértve bírósági eljárás megindítását is,

c) önállóan elutasítson olyan szerződési ajánlatokat, amelyek elfogadása jogszabályi rendelkezéssel, vagy önkormányzati határozatban előírtakkal ellentétes lenne,

d) közműszolgáltatók részére közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, vagy szolgalmi jogot, vagy használati jogot önkormányzati ingatlanokon olyan mértékig biztosítson, amelyek az érintett ingatlanok rendeltetés szerinti felhasználását nem befolyásolják,

e) vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződéseket az önkormányzat, mint jogosult javára egymillió forint értékhatárig önállóan megkössön,

f) hozzájáruljon közterület használatához, vagy erre szerződést kössön, ha a használat közterületként nyilvántartott földrészlet rendeltetésének megfelelő használatát biztosítja,

g) döntsön az építési telkekre bejegyzett visszavásárlási joggal kapcsolatos kérelmekről,

h) döntsön a vállalkozói telkekre bejegyzett jogokkal, tényekkel kapcsolatos kérelmekről.

7. Az önkormányzati vagyon hasznosítása

9. § (1) Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja a város önkormányzatának kötelező és önként vállalt feladatai hatékony és eredményes ellátása.

(2) Hasznosítás alatt az egyes vagyontárgyak használata, bérbe, használatra, haszonbérbe vagy haszonkölcsönbe, üzemeltetésbe adása, vagyonkezelésbe adása, apportálása, valamint a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához nem szükséges vagyon elidegenítése értendő.

(3) Az önkormányzati vagyon hasznosításának előkészítésekor a tulajdonosi jog gyakorlója részére előterjesztést kell készíteni. Ennek során számba kell venni a feltételeket, vizsgálni kell a jövedelmezőséget, javaslatot kell tenni az alternatívák mérlegelésével a legmegfelelőbb hasznosítási formára.

10. § Az önkormányzat nevében az arra jogosult a következő esetekben mondhat le részben, vagy egészében követeléséről:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében,

c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,

d) ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,

e) kötelezett bizonyítottan nem lelhető fel.

f) az Önkormányzat a többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságaival szemben fennálló követeléséről, amennyiben a követelés rendezése a gazdasági társaság működőképességét veszélyezteti a Képviselő-testület külön döntése alapján.

11. § (1) Amennyiben a követelés behajthatatlan és összege 50.000 Ft-ig terjed, a követelésről lemondani a polgármester engedélyével lehet, melyről a Képviselő-testületet a következő rendes ülésen tájékoztatni kell.

(2) Amennyiben a követelés behajthatatlan és összege a 50.000 Ft-ot meghaladja, úgy a követelésről való lemondásról a Képviselő-testület dönt.

8. Az önkormányzati vagyon értékének és ez alapján a tulajdonosi jog gyakorlójának meghatározása

12. § (1) Az önkormányzat a számviteli nyilvántartásban

a) ingatlan vagyonát beszerzési (bruttó) értéken,

b) az ingó vagyonát beszerzési értéken,

c) értékpapír vagyonát beszerzési értéken,

d) vagyonkezelésbe adott portfólió vagyonát - amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik - a 6. § -ban foglalt rendelkezést is figyelembe véve tartja nyilván.

(2) Az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyontárgy értékesítésére, apportálására és megterhelésére irányuló döntést megelőzően – kivéve az ingatlan bérbeadás útján történő hasznosítása esetét – az adott vagyontárgy forgalmi (piaci) értékét az alábbiak szerint kell meghatározni:

a) ingatlan vagyon esetén az Önkormányzat által megbízott idegenforgalmi értékbecslés alapján,

b) ingó vagyon esetén a piaci érték figyelembevételével kell meghatározni,

c) tagsági jogot megtestesítő értékpapír esetén, ha az a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vagy forgalmazott, úgy a tőzsdén kialakult tőzsdei árfolyamon, ha a tőzsdén kívüli másodlagos értékpapírpiacon forgalmazott, úgy az értékpapír kereskedők által a sajtóban közzétett vételi középárfolyam alapján,

d) egyéb társasági részesedés esetén 1 évnél nem régebbi üzleti értékelés alapján.

(3) Átlag értékbecslést lehet alkalmazni mindazokban az esetekben, amikor a tulajdonosi jog gyakorlója az egyes vagyoncsoportokat portfólió vagyonkezelésbe adja. Ez esetben meg kell határozni a vagyonkezelési szerződés induló vagyoni értékét, és a vagyonkezelés lezárultával (a vagyonkezelési szerződés megszűntével) a tulajdonos felé történő elszámolási vagyoni értéket (vagyoni változást, vagyongyarapodást) a megkötött szerződésbe foglalt módszerhez igazodóan.

(4) A vagyontárgy feletti tulajdonosi jog gyakorlóját - ideértve az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó jogosultságot is - az adott vagyontárgy értékétől függően, vagy - ha a hasznosítás csak a vagyontárgy egy részére vonatkozik - a vagyonrész értéke alapján kell megállapítani. A vagyontárgy részletekben történő elidegenítési szándéka esetén azonban az értékesítést végző szerv köteles a teljes önkormányzati részesedés vonatkozásában tulajdonosi jogot gyakorló hozzájáruló nyilatkozatát előzetesen külön megkérni.

(5) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra - és ez alapján a tulajdonosi jog gyakorlójának meghatározására - vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.

(6) Üzleti vagyon esetén a vagyontárgyak együttes értékesítésének, hasznosításának az tekintendő, ha a vagyontömeg elidegenítése vagy hasznosítása csak egyetlen természetes, vagy jogi személy, vagy ezek konzorciuma részére történik.

9. Eljárás a tulajdonos képviseletében

13. § (1) A tulajdonos képviselet szabályai a következők:

a) a Képviselő-testület képviseletében a Polgármester jár el,

b) az e rendeletben meghatározott feladat- és hatáskörök gyakorlására kijelölt átruházott hatáskörben a Polgármester jár el,

c) az e rendelet szerinti vagyonkezelési szerződéssel megbízott vagyonkezelő szerv, vagy vezetője,

d) e rendeletben szabályozott feladat- és hatáskörben az intézmény vezetője.

A tulajdonos képviseletében eljáró személy a továbbiakban a tulajdonosi jog gyakorlója.

(2) A tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet vagy személy (a továbbiakban: a tulajdonosi jog gyakorlója) vagy megbízottja a tulajdonosi jogok gyakorlása körében - a vagyonkezelési szerződés rendelkezései szerint - önállóan gyakorolja a vagyontárgyat érintő, a tulajdonost illető jogosítványokat, továbbá hatósági, közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél (peres fél) jogát is.

(3) A tulajdonosi jogokat gyakorló, vagy megbízottja gyakorolja az osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonostársat, társasház és a lakásszövetkezet esetében a külön tulajdoni illetőség tulajdonosát illető jogokat, teljesíti a tulajdonos kötelezettségeit.

(4) A tulajdonosi jogokat gyakorló a vagyontárgy használatával (bérletével) összefüggésben gyakorolja a használatba adó vagy a használatba vevő jogait és kötelezettségeit.

(5) Az önkormányzati tulajdonban (rész-tulajdonban) lévő gazdasági társaság, közhasznú társaság legfőbb szerve ülésén a részvénytársaságnál eseti, egyéb társaságnál általános meghatalmazással képviselteti magát a tulajdonosi jog gyakorlója, vagy szerződéses vagyonkezelés esetén - meghatalmazás alapján - a vagyonkezelő.

10. Az önkormányzati vagyonkezelő szervek és jogállásuk

14. § (1) Önkormányzati vagyonkezelő szervek: Onga Város Önkormányzatának gazdasági társasága, intézményei, a Polgármesteri Hivatal, e rendelet szerinti vagyonkezelési szerződés alapján a vagyonkezelő.

(2) Az önkormányzati vagyonkezelő szerv a kezelésében, használatában lévő önkormányzati vagyonnal - az Önkormányzat kötelező feladatainak sérelme nélkül - e rendelet és egyéb hatályos jogszabályok keretei között gazdálkodik.

(3) A vagyonkezeléssel megbízott szervek vezetői a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az éves zárszámadás keretében kötelesek számot adni.

11. Az önkormányzati vagyon ingyenes hasznosítása, a felajánlott vagyon elfogadásának szabályai

15. § (1) Az önkormányzati vagyon ingyenes hasznosítása, vagyonkezelésbe adása közfeladat ellátása céljából, a közfeladat ellátásához szükséges mértékben történhet.

(2) Az önkormányzati vagyon átruházásáról a Képviselő-testület határoz.

(3) Ha a vagyonról az Önkormányzat vagy intézménye vagy egyéb szervezete javára lemondtak, a vagyon csak abban az esetben fogadható el, ha a kedvezményezett a vagyon elfogadásával együtt járó tulajdonosi kötelezettségek teljesítésére képes.

12. Rendelkezés az egyes önkormányzati tulajdonú vagyontárgyakkal forgalomképtelen törzsvagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

16. § (1) A forgalomképtelen vagyon tulajdonjogát nem érintő hasznosítására vonatkozó szerződés megkötéséről vagy tulajdonjogának megszerzéséről a képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester a forgalomképtelen vagyon hasznosítása során eljárva gondoskodik a vagyontárgyak hasznosítására irányuló megállapodások, szerződések megkötéséről, valamint a tulajdonosi pozícióból eredő jognyilatkozatok kiadásáról.

(3) Az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken közművek, valamint nyomvonal jellegű építmények és ezekkel összefüggő egyéb építmények létesítéséhez, bővítéséhez és áthelyezéséhez - amennyiben ahhoz építési engedély szükséges - a tulajdonosi hozzájárulás megadása kérdésében az illetékes szakmai bizottság dönt. A tulajdonosi hozzájárulást a bizottság ellen-szolgáltatáshoz kötheti.

(4) A forgalomképtelen törzsvagyont érintő esetleges koncessziós pályázat kiírásáról és elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.

13. A korlátozottan forgalomképes vagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

17. § (1) A 4. §-ban meghatározott korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak megszerzéséről, megterheléséről, bérleti vagy a használati jogának átengedéséről a Képviselő-testület határoz.

(2) Mindazokban az esetekben, amelyek során más jogszabályok értelmében az illetékes miniszter hozzájárulása, vagy hatósági hozzájárulás szükséges, azt a tulajdonosi jogot gyakorló köteles beszerezni.

(3) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyont érintő esetleges koncessziós pályázat kiírásáról és elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.

18. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő korlátozottan forgalomképes - a rábízott vagyonon felüli - vagyont az önkormányzat, intézménye, egyszemélyes vagy többségi tulajdonú gazdasági-, közhasznú társasága szerződés alapján kezelheti, mely szerződés megkötéséről a 17. § (1) bekezdésben meghatározott jogosult dönt.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak megszerzéséről, elidegenítéséről, megterheléséről, bérleti vagy a használat jogának átengedéséről vagy gazdasági társaságba beviteléről az önkormányzati vagyonkezelő szervezetek - a jogszabályok és e rendelet alapján - a velük megkötött vagyonkezelési szerződés rendelkezései szerint járhatnak el.

14. Intézmények, vagyonhasznosítása

19. § Az önkormányzati intézmények annak a törzsvagyonnak a használati jogát gyakorolhatják, amely adott intézmény Alapító Okiratában vagy vagyonkimutatásában szerepel. Kötelesek a vagyontárgyakkal jó gazda módjára bánni, állagmegóvásukról, karbantartásukról és felújításukról gondoskodni.

20. § Az önkormányzati intézmény vezetője az alapító okiratban (létesítő határozatban) meghatározott tevékenységi körön és mértéken belül az alap-tevékenység sérelme nélkül önállóan dönt - a használatában lévő ingatlan, ingatlanrész használatba (bérletbe) adásáról legfeljebb egy évi időtartamra.

21. § A vagyonhasznosításból befolyó bevétel a hasznosító intézmények, feladatainak ellátására, színvonalának javítására fordítható.

22. § Az önkormányzati intézményeknél feladatváltozás miatt feleslegessé vált ingatlanok hasznosításáról a Képviselő-testület dönt. Az intézmények feleslegessé vált ingatlanjainak értékesítésére vonatkozó döntést megelőzi az adott ingatlannak a korlátozottan forgalomképes vagyoni körből való kivonása és üzleti vagyonná történő átminősítése. Ugyanígy kell eljárni az intézményi ingatlanok hasznosítása esetén, ha az ingatlannal/ingatlanrésszel kapcsolatos Önkormányzat által meghatározott közszolgálati igény megszűnik.

15. Önkormányzati tagsági jogok gyakorlása

23. § (1) Gazdasági társág alapítására, illetve társasági részesedés vásárlására vagy elidegenítésére kizárólag a képviselő testület jogosult.

(2) A gazdasági társaságokban fennálló önkormányzati részesedések esetén a tulajdonost megillető jogokat a képviselő-testület gyakorolja.

(3) Az önkormányzat egyszemélyes vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságai, vagy közhasznú társaságai a 200.000.- forintot meghaladó elidegenítéssel járó jogügyletei megkötése előtt a képviselő-testület hozzájárulását meg kell kérni.

16. Az üzleti vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlása

24. § (1) Az üzleti önkormányzati ingatlan és ingó vagyon tekintetében - a (2)–(3) bekezdésben foglalt kivételekkel:

a) üzleti önkormányzati ingatlan és a 200.000.- forint ingó vagyon feletti tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja. A pénzügyi befektetések szabályaira az adott év pénzügyi tervéről szóló rendelet az irányadó. A 200.000.- forint összegű értékpapír vagyon felett a Képviselő-testület gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

b) 200.000.- forint összegig az ingó és értékpapír vagyon felett a polgármester gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

c) A felesleges, használhatatlanná vált, elavult, vagy gazdaságtalanul üzemeltethető vagyontárgyak a tulajdonosi jog gyakorlója döntését követően bármely gazdasági szervezet vagy magánszemély részére értékesíthető. Értékesítés során be kell tartani e rendeletnek a vagyonhasznosítási eljárási rendjére és nyilvánosság szabályaira vonatkozó rendelkezéseit és az intézmény értékesítéssel kapcsolatos belső szabályzatát.

d) Az intézményekben feleslegessé vált és a könyvviteli nyilvántartásban érték nélkül szereplő vagyontárgyak az adott intézményvezető döntése alapján más intézménynek átadhatók, egyéb esetben a nem az önkormányzat fenntartásában működő szervnek, egyéb szervnek a hivatalnál, vagy intézményeknél feleslegessé vált és könyvviteli nyilvántartásban érték nélkül szereplő vagyontárgyak átadása a jegyző engedélye alapján történik.

(2) Értékhatártól függetlenül a Képviselő-testület hatásköre az Önkormányzat feladat- és hatáskörének változásával összefüggésben a használat jogának más Önkormányzat vagy állami szerv részére történő átadását, vagy ezen szervektől történő átvételét szolgáló megállapodás jóváhagyása.

(3) Vagyonkezelési szerződés megkötéséről a 25. § (2) bekezdése szerinti jogosult dönt.

(4) Értékhatártól függetlenül önkormányzati vagyon ingyenes vagy kedvezményes megszerzésére és önkormányzati vagyon átruházására a 13. § rendelkezései az irányadóak.

17. Az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adása

25. § (1) A Képviselő-testület a helyi önkormányzat tulajdonában lévő korlátozottan forgalomképes és üzleti vagyonának meghatározott körét a Mötv. 109. § (1) bekezdése és a Nvtv. 11. §-a, valamint e rendelet keretei között, önkormányzati közfeladat ellátása érdekében vagyonkezelésbe adhatja.

(2) A vagyonkezelői szerződés megkötéséről szóló döntés joga és szerződés tartalmának meghatározása kizárólagosan a Képviselő-testület hatásköre, mind a pályáztatással, mind a kijelöléssel történő vagyonkezelésbe adás esetében.

(3) A Képviselő-testület által vagyonkezelésbe adott vagyont a vagyonkimutatás elkülönítetten tartalmazza.

26. § (1) A vagyonkezelésbe adást megelőzően meg kell határozni azt az önkormányzati közfeladatot, feladatkört, melynek ellátása hatékonyabban látható el a vagyonkezelő által.

(2) A vagyonkezelésbe adás az önkormányzati feladatellátás feltételeinek hatékony biztosítása, amely a Mötv. 109 § (3) bekezdésében meghatározott célból történhet.

(3) Az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adása a rendelet melléklete szerinti pályáztatási szabályzat szerinti nyilvános pályázati eljárás lefolytatásával, majd vagyonkezelési szerződés megkötésével történik.

(4) A feladatellátás átadását célzó döntést megelőzően részletes elemzést kell készíteni, mely keretében értékelni kell a célt szolgáló vagyon állapotát, alkalmasságát, annak működtetési, várható felújítási és fejlesztési költségeit, s mindezeknek az önkormányzati költségvetésre gyakorolt hatását is.

(5) A vagyonkezelésbe adásra vonatkozó javaslatot annak Képviselő-testületi megtárgyalását megelőzően megvitatja a feladattal érintett önkormányzati bizottság is.

(6) Az önkormányzat vagyonának kezelője a Nvtv. 11. § (1) bekezdésének megfelelő szervezet lehet.

(7) Az önkormányzati vagyont kezelő szerv a rábízott vagyonról – az Önkormányzat közfeladatainak sérelme nélkül – e rendelet és más hatályos jogszabályok, valamint a vele kötött vagyonkezelési szerződésben foglaltak szerint gondoskodik.

(8) A vagyonkezelő szerv a szerződéssel reá ruházott jogok gyakorlását saját szervezete útján vagy - az önkormányzattal kötött szerződéssel összhangban – más, a Nvtv. 11. § (11) bekezdése c) pontjának megfelelő szereplők közreműködésével látja el, azonban az általa alkalmazott harmadik személy (alvállalkozó) eljárásáért úgy felel, mintha maga járt volna el és azokat a jogosultnak be kell jelentenie.

(9) A vagyonkezelői joggal felruházott szervezetek az átalakulással egyidejűleg kötelesek szerződéseiket a működési forma változás miatt felülvizsgálni és ha szükséges a szerződések módosítását kezdeményezni.

(10) Az önkormányzati vagyon kezelője jogosult a működés feltételeként rábízott vagyontárgyak:

a) birtoklására,

b) használatára, hasznainak szedésére,

c) bérbeadására és egyéb tulajdonviszonyokat nem érintő hasznosítására.

(11) Az önkormányzati vagyon kezelője köteles a működés feltételeként rábízott vagyontárgyak:

a) biztosítására,

b) a közterhek viselésére,

c) a vagyon jó gazda módjára történő megőrzésére,

d) a gazdálkodás szabályai szerinti használatára és gyarapítására,

e) fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátására.

27. § (1) A vagyonkezelési szerződésben az önkormányzati döntést figyelembe véve meg kell határozni:

a) a vagyonkezelési jog gyakorlásának terjedelmét, mértékét és korlátait, az esetleges korlátozások pontos megjelölésével,

b) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek az önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező tételes jegyzékét értékével együtt, az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,

c) az ellenőrzéssel kapcsolatos eljárást, teljesítésének biztosítékait,

d) a vagyonkezeléssel kapcsolatos beszámolási kötelezettség módját, az elszámolási kötelezettség tartalmát. A vagyonkezelési szerződés melléklete - a vonatkozó jogszabályi lehetőségekkel összhangban - az elkészített elszámolási rend, amely biztosítja, hogy a vagyonkezelő saját vagyonától elkülönítetten, analitikus nyilvántartások útján tételesen kimutassa a vagyonkezeléssel kapcsolatos bevételeit, költségeit, számláit, vagyon- és pénzmozgásokat, a vagyonkezeléssel kapcsolatos beszámolót a vagyonkezelőnek a tárgyévet követő év február 28-ig kell elkészíteni.

e) a felmondási lehetőségeket és feltételeket, felmondási időt. Ezzel összefüggésben ki kell kötni, hogy a vagyonkezelő súlyos szerződésszegése esetén, vagy ha az ellenőrzésre feljogosított tevékenységét akadályozza, a szerződés azonnali hatállyal felmondható.

f) a vagyonkezelési szerződésben az is kiköthető, hogy a kezelőt csak a szerződésben meghatározott eredmény elérése esetén illeti meg díjazás, mely azonban nem érinti a vagyonkezeléssel kapcsolatban felmerült költségek megtérítését,

g) az átvevő a vagyont érintő beruházást, fejlesztést megelőzően köteles beszerezni az átadó írásos hozzájárulását is,

h) a vagyonkezelő a beruházást, felújítást, ha annak fedezete önkormányzati forrásból származik csak az önkormányzat költségvetési rendeletében, vagy egyéb testületi határozatokban szabályozott módon és keretek között végezheti, az egyéb forrásból megvalósuló beruházások és felújítások esetében a feltételeket a vagyonkezelési szerződésben kell rögzíteni,

i) a vagyonkezelési szerződés szerződésszerű teljesítésének biztosítására szolgáló mellékkötelezettségeket (letét, engedményezés stb.) és egyéb biztosítékokat,

j) a vagyoni, személyi és szakmai jellegű feltételek igazolásának módját,

k) a vagyon megterhelésével kapcsolatos tiltást,

l) a vagyonkezelési szerződés megszűnésének eseteit, azaz:

la) határozott időtartamú vagyonkezelési szerződésben meghatározott időtartam elteltével,

lb) a szerződés felmondásával,

lc) közös megegyezéssel,

ld) határozatlan időtartamú vagyonkezelési szerződés esetén a szerződés felmondásával,

le) közös megegyezéssel,

lf) a vagyonkezelő halálával,

lg) vagy jogutód nélküli megszűnésével,

lh) az adott vagyontárgyra vonatkozóan a vagyontárgy megsemmisülésével, vagy

li) a gazdasági társaság, vagy a közhasznú társaság jogutód nélküli meg-szűnésével,

lj) a szerződésben, vagy a vonatkozó jogszabályokban meghatározott egyéb ok, vagy feltétel bekövetkezése esetén.

m) felmondási idő

ma) rendes felmondás esetén legalább 6 hónap,

mb) rendkívüli felmondás esetén legalább 1 hónap,

mc) a felmondás azonnali hatállyal történhet, ha a vagyonkezelő a vagyonban kárt okoz, vagy magatartása közvetlenül károkozással fenyeget,

n) a feladatellátásra vonatkozó szabályok megszegése miatt az érintett szakmai bizottság, a vagyon kezelésével kapcsolatos szabályok és szerződési kikötések megszegésekor kezdeményezheti a Képviselő-testületnél a szerződés megszüntetését.

(2) A vagyonkezelési szerződés tartalmazza a Nvtv. 11. § (11) bekezdése szerinti nyilatkozatokat.

28. § (1) A vagyonkezeléssel kapcsolatos ellenőrzés megszervezésével és elvégzésével kapcsolatos feladatok végrehajtásáért az Onga Város Önkormányzatának Jegyzője felelős.

(2) Az ellenőrzés feladata a vagyonnal való gazdálkodás vizsgálata, ennek keretében a nyilvántartás hitelességének, teljességének és helyességének ellenőrzése, továbbá a jogszerűtlen, szerződésellenes, vagy a tulajdonos érdekeit sértő vagyongazdálkodási intézkedések feltárása és a jogszerű állapot helyreállítása.

(3) Az összefoglaló ellenőrzési jelentés az alábbiakat tartalmazza:

a) a tulajdonosi ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása,

b) a tulajdonosi ellenőrzés által tett megállapítások és javaslatok.

(4) Az ellenőrzést szükség szerint a helyszínen, vagy adatbekérés útján, elsősorban a tulajdonosi ellenőrzés végrehajtásához szükséges dokumentációk értékelésével és a belső szabályzatokban található leírások, útmutatók, valamint a részletes vizsgálati programban meghatározott ellenőrzési módszerek alkalmazásával kell végrehajtani.

18. A vagyonhasznosítás eljárási rendje és nyilvánosságának szabályai

29. § (1) A vagyon elidegenítését, hasznosítását:

a) a képviselő-testület és bizottsága;

b) a polgármester kezdeményezheti.

Valamennyi vagyonhasznosításra vonatkozó javaslatot Onga Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzata alapján hatáskörrel rendelkező bizottság véleményez a tulajdonosi döntést megelőzően.

(2) Az önkormányzati vagyon elidegenítése, használatba vagy bérbeadása, vagy más módon történő hasznosítása, főszabályként pályáztatási eljárás eredményeként történhet. Az önkormányzati vagyon nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján a versenyeztetési eljárás szabályait külön jogszabályban nem szabályozott esetekben a képviselő-testület által jóváhagyott, e rendelet 3. mellékletét képező „Versenyeztetési Szabályzat” tartalmazza.

(3) Nem kell versenyeztetési eljárást tartani:

a) amennyiben az önkormányzati vagyontárgy piaci értéke nem éri el:

aa) ingó vagyon esetén az 5.000.000 Ft-ot,

ab) ingatlan vagyon esetén a 25.000.000 Ft-ot,

b) törvény által kivételként meghatározott esetekben.

(4) A vagyonrendelet rendelkezéseit az önkormányzati vagyont kezelő, hasznosító szerv vagy személy a Képviselő-testület által jóváhagyott vagyonkezelési szerződés rendelkezésének megfelelően köteles alkalmazni.

(5) A tulajdonosi jog gyakorlója hoz döntést az alábbiakról:

a) ingatlanvagyontárgy hasznosításának módja (értékesítés, bérbeadás, használatba adás, társaság alapításánál apportként szolgáltatás),

b) a szerződés céljának meghatározása,

c) érték elfogadása vagy megállapítása (ingatlan vételár, kikiáltási ár, apport érték, bérleti vagy használati díj mértéke, ellenértéke),

d) ingatlanértékesítés esetén részletfizetési kedvezmény biztosítása és ezzel egy időben a vételár hátralék értékállóságának biztosítása, a vételár hátralékra alkalmazható kamat évi mértékének megállapítása,

e) szerződés időtartamának meghatározása,

f) árverésre kijelölés vagy pályázatra kijelölés, ez utóbbi esetén a pályáztatás módja,

g) ingatlan csere céljára történő biztosítása,

h) a rendeletben fel nem sorolt esetekben a tipikus vagy a gyakorlatban ritkán előforduló szerződéstípushoz sorolható szerződések megkötése során azokról az alapvető szerződéses feltételekről való rendelkezés, melyek hiányában szerződés nem jöhet létre.

(6) A tulajdonosi jog gyakorlója a részletfizetési kedvezmény megállapítása során az önkormányzati költségvetés vizsgálatát követően külön kérelemre, maximum két év időtartamra adhat részletfizetési lehetőséget. A részletfizetés a fizetendő teljes összeg 50 %-a lehet, minimum a szerződéskötéskor érvényben lévő jegybanki alapkamat kikötése mellett. Részletfizetés esetén annak visszafizetését jelzálogjog bejegyzéssel kell biztosítani.

19. A követelésről való lemondásának, elengedésének szabályai

30. § (1) Az önkormányzati intézményt illető lejárt, de esedékességükig meg nem fizetett követelések (továbbiakban: követelés) érvényesítése iránt az Önkormányzat és a Hivatal esetében a jegyző, egyéb költségvetési szerv esetében az intézmény vezetője köteles intézkedni.

(2) Az Önkormányzatot illető tőke vagy kamat követelés részbeni vagy teljes elengedésére, illetve részletfizetés engedélyezésére (továbbiakban együtt: kedvezmények)

a) 200.000 Ft egyedi értékhatárig a polgármester,

b) 200.001 Ft–tól a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület jogosult.

Az adott tárgyévben azonos kötelezett felé fennálló követeléseket össze kell számítani.

(3) A követelésről részben vagy egészben az alábbi okokból lehet lemondani:

a) ha a követelés érvényesítése, behajtása a rendelkezésre álló információk, bizonyítékok alapján a követelés összegét meghaladó költségekkel járna, vagy

b) ha a kérelmező méltányolható körülményei azt indokolják.

(4) Méltányolható körülmények különösen:

a) a kérelmező szociális helyzete,

b) ha a követelés kiegyenlítése a kérelmező életkörülményeit elnehezítené,

c) ha a követelés kiegyenlítése a kérelmező gazdasági helyzetét elnehezítené,

d) ha a követelés kiegyenlítése a kérelmező cég felszámolását eredményezné,

e) egyéb a kérelmezővel kapcsolatos méltányolható élethelyzet.

(5) A (2) bekezdésben meghatározott döntéshozó minden egyes kérelemről az eset összes körülményeinek mérlegelésével dönt, és döntését indokolnia kell.

20. Értelmező rendelkezések

31. § E rendelet alkalmazásában:

1. Egyéb (atipikus) szerződés: e rendeletben meghatározott vagyonkezelési szerződés típusok egy szerződésen belüli előfordulása.

2. Erdő: a nyilvántartott művelési ágtól függetlenül az a legalább 1500 m2 alapterületű, erdei fákkal és cserjékkel borított terület, amely legcélszerűbben erdőgazdálkodással hasznosítható, továbbá ezen övezetbe sorolt területek, függetlenül attól, hogy a fásítás ténylegesen kialakításra került-e. Az erdő elsődleges rendeltetés szerint lehet: gazdasági, védelmi, közjóléti, egyéb.

3. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír: az átváltoztatható kötvény kivételével a kötvény, a váltó, a kincstárjegy, a letéti jegy és minden olyan egyéb értékpapír, amelyben a kibocsátó feltétlen és egyoldalú kötelezettséget vállal arra, hogy az értékpapíron megjelölt összeget, valamint annak esetleges kamatát és/vagy egyéb járulékait az értékpapír birtokosa/tulajdonosa részére az értékpapíron megjelölt idő-pontban megfizeti.

4. Levéltári anyag: az Önkormányzat tulajdonában lévő, a levéltári anyag védelméről szóló jogszabály szerint gazdasági, társadalmi, politikai, jogi, honvédelmi, tudományos, műszaki, művelődési vagy egyéb szempontból jelentős történeti értékű irat.

5. Muzeális emlék: a természet és a társadalom kiemelkedő tárgyú, írásos és egyéb emléke, amely a természet alakulásának és a társadalom fejlődésének pótolhatatlan, jellegzetes bizonyítéka.

6. Muzeális gyűjtemény: a muzeális emlékek védelme tekintetében a muzeális emlékeknek olyan, egy helyen őrzött és kezelt csoportja, amely valamely egységes szempont alapján folytatott gyűjtés útján jött létre.

7. Műemlék: a műemlék, a műemlék jellegű és városképi jelentőségű épület, építmény.

8. Tagsági jogot megtestesítő értékpapír: az olyan értékpapír, melyben a kibocsátó meghatározott pénzösszeg, vagy pénzben meghatározott nem pénzbeli vagyoni érték tulajdonba vagy használatba vételét elismerve egyidejűleg arra vállal kötelezettséget, hogy az értékpapír birtokosának meghatározott vagyoni és egyéb jogokat biztosít.

9. Üzleti értékelés: e rendelet alkalmazásában az adott gazdasági társaság tőkeszerkezetére, gazdasági-pénzügyi helyzetére, vagyoni viszonyaira, üzleti-piaci pozícióira vonatkozó komplex közgazdasági elemzés.

10. Vagyoni értékű jog: polgári jogi értelemben minden olyan jog, amely pénzben kifejezhető vagyoni értékkel bír és önálló forgalom tárgya lehet.

11. Vagyonkezelő szervek: a rendeletben meghatározott önkormányzati vagyonkezelő szervek és vagyonkezelésre szerződés alapján feljogosított más, nem önkormányzati szervek.

12. Védett természeti terület: a nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület és a természeti emlék.

13. Vagyontárgyak: a vagyonelem térben, időben forgalmazásban elkülöníthető, önálló értékkel és megjelenési formával bíró egyede.

14. Törzsvagyon: az a vagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását szolgálja.

15. Forgalomképesség: vagyonnak, vagyontárgynak az a képessége, hogy polgári jogi jogügylet szabad tárgya lehet.

16. Korlátozott forgalomképesség: a törzsvagyon törvényben vagy e rendeletben meghatározott vagyontárgyainak azon tulajdonsága, mely szerint polgári jogi jogügylet tárgyai csak törvényben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek betartásával lehetnek.

17. Forgalomképtelenség: törvény vagy e rendeletben meghatározott vagyontárgyak azon tulajdonsága, hogy az ilyen vagyontárgy tulajdonjoga jogügylet útján nem ruházható át, nem terhelhető meg, nem köthető le, nem lehet tartozás fedezete és végrehajtás sem vezethető rá.

18. Portfólió: értékpapírból és/vagy más befektetési eszközből álló együttesen kezelt befektetés-állomány.

19. Bruttó érték: az eszközök számviteli törvény szerinti bekerülési értéke.

20. Nettó érték: a bekerülési érték terv szerinti vagy rendkívüli értékcsökkenéssel csökkentett összege.

21. Ingatlan vagyon: a földterület és minden olyan eszköz (épület, építmény) amely a földdel tartós kapcsolatban létesítettek.

22. Ingó vagyon: minden olyan eszköz, amely nem tartozik az ingatlan vagyon körébe.

32. § Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 3/2013. (II. 13.) önkormányzati rendelet.

33. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Forgalomképtelen ingatlanok

Település

Helyrajzi szám

Megnevezés

Utca+hsz

Tel.ter(m2)

Önk%

Önk.tul(m2)

Bruttó

Becsült

Onga

15/ / /

közterület

Névtelen tér

12566

100

12566

18668000

18668000

Onga

37/ 4/ /

Major utca

Major utca

26

100

26

20000

20000

Onga

39/ 1/ /

beépített terület

Lavotta u. 1.

291

100

291

496000

496000

Onga

39/ 2/ /

beépített terület

Lavotta u. 39/2.

404

100

404

559000

559000

Onga

39/ 4/ /

beépített terület

Lavotta u. 1.

525

100

525

580000

580000

Onga

39/ 5/ /

beépítetlen terület

Lavotta utca

679

100

679

480000

480000

Onga

39/ 6/ /

Lavotta utca

Lavotta utca

782

100

782

5804056

5804056

Onga

39/ 7/ /

beépítetlen terület

Lavotta utca

435

100

435

588000

588000

Onga

39/ 8/ /

beépített terület

Lavotta utca

485

100

485

447000

447000

Onga

39/ 9/ /

beépített terület

Lavotta utca

400

100

400

447000

447000

Onga

39/ 10/ /

beépített terület

Lavotta u. 8.

369

100

369

462000

462000

Onga

39/ 11/ /

beépített terület

Lavotta u. 10.

423

100

423

467000

467000

Onga

39/ 12/ /

beépített terület

Lavotta utca 12.

483

100

483

422000

422000

Onga

39/ 14/ /

beépített terület

Prímás utca

379

100

379

483000

483000

Onga

39/ 16/ /

beépített terület

Prímás u.

346

100

346

488000

488000

Onga

39/ 17/ /

beépített terület

Prímás u.

404

100

404

472000

472000

Onga

39/ 18/ /

beépített terület

Prímás utca

357

100

357

478000

478000

Onga

39/ 20/ /

Prímás utca

Prímás utca

1247

100

1247

7272749

7272749

Onga

39/ 21/ /

beépített terület

Prímás u. 2.

280

100

280

467000

467000

Onga

39/ 22/ /

beépítetlen terület

Prímás utca 4.

340

100

340

467000

467000

Onga

39/ 23/ /

beépített terület

Prímás utca 6.

563

100

563

457000

457000

Onga

39/ 27/ /

beépített terület

Prímás utca

503

100

503

503000

503000

Onga

39/ 28/ /

beépítetlen terület

536

100

536

442000

442000

Onga

39/ 29/ /

beépített terület

Dankó u. 17.

926

100

926

513000

513000

Onga

39/ 30/ /

beépített terület

Dankó utca

478

100

478

488000

488000

Onga

39/ 31/ /

beépítetlen terület

365

100

365

477000

477000

Onga

39/ 32/ /

beépített terület

Dankó utca

466

100

466

472000

472000

Onga

39/ 33/ /

beépített terület

Dankó utca 11.

332

100

332

472000

472000

Onga

39/ 34/ /

beépített terület

Dankó u. 7.

430

100

430

462000

462000

Onga

39/ 35/ /

beépítetlen terület

Dankó utca

363

100

363

472000

472000

Onga

39/ 37/ /

beépített terület

Dankó utca

568

100

568

332000

332000

Onga

39/ 38/ /

Dankó utca

Dankó utca

3666

100

3666

9007084

9007084

Onga

39/ 39/ /

beépített terület

Dankó u. 18.

576

100

576

560000

560000

Onga

39/ 40/ /

beépített terület

Dankó utca 16.

443

100

443

560000

560000

Onga

39/ 45/ /

beépített terület

Dankó u. 6.

502

100

502

560000

560000

Onga

39/ 46/ /

beépített terület

Dankó u. 4.

511

100

511

560000

560000

Onga

39/ 47/ /

beépített terület

Dankó u. 2.

584

100

584

516000

516000

Onga

39/ 48/ /

közterület

Major utca

207

100

207

21000

21000

Onga

40/ 1/ /

beépített terület

Rét u. 2.

677

100

677

457000

457000

Onga

40/ 2/ /

beépített terület

Rét u. 2.

578

100

578

329000

329000

Onga

40/ 3/ /

beépített terület

Rét u. 3.

754

100

754

486000

486000

Onga

40/ 4/ /

Rét utca

Rét u. 2.

203

100

203

41000

41000

Onga

40/ 6/ /

beépítetlen terület

83

100

83

256000

256000

Onga

41/ 1/ /

Major utca

Major utca

13557

100

13557

14835663

14835663

Onga

41/ 3/ /

Cimbalmos utca

Cimbalmos utca

1155

100

1155

4020247

4020247

Onga

41/ 14/ /

Hegedű utca

Hegedű utca

1121

100

1121

4356247

4356247

Onga

41/ 25/ /

Cimbalmos utca

Cimbalmos utca

3057

100

3057

9244906

9244906

Onga

41/ 52/ /

beépítetlen terület

3149

100

3149

3124000

3124000

Onga

41/ 53/ /

közterület

34450

100

34450

5084000

5084000

Onga

42/ / /

József A. utca

József A. u.

2261

100

2261

5515000

5515000

Onga

50/ / /

Gondozási és Szociális Szolg. Központ

József A. utca 5.

512

100

512

61263407

61263407

Onga

53/ 3/ /

Fő Tér

Fő tér

3856

100

3856

73464000

73464000

Onga

53/ 4/ /

Rákóczi utca

Rákóczi utca

11765

100

11765

19062000

19062000

Onga

61/ / /

közterület

Dózsa Gy. utca

1877

100

1877

267000

267000

Onga

63/ / /

Pacsirta u.

Pacsirta u.

925

100

925

193000

193000

Onga

72/ 1/ /

Orvosi rendelő

Puskás F. utca

992

100

992

29929297

29929297

Onga

78/ / /

Puskás F. utca

Puskás F. utca

2646

100

2646

10180000

10180000

Onga

79/ 2/ /

Templom park

Rákóczi Ferenc utca

1854

100

1854

1596757

1596757

Onga

109/ / /

Balaton utca

Balaton utca

10316

100

10316

16246552

16246552

Onga

117/ 2/ /

Családsegítő központ

Rákóczi u. 28.

1197

100

1197

163258303

163258303

Onga

122/ 4/ /

Önkormányzati Intézményi Étkeztetés

Major u. 5

5565

100

5565

46655995

20344888

Onga

123/ 1/ /

Önkormányzati bérlakás

Gyöngyvirág u. 2.

1852

100

1852

141758999

141758999

Onga

128/ 3/ /

közterület

Gyöngyvirág u.

209

100

209

42000

42000

Onga

129/ 3/ /

közterület

Gyöngyvirág u.

86

100

86

48000

48000

Onga

134/ 1/ /

árok

1740

100

1740

958000

958000

Onga

134/ 3/ /

Gyöngyvirág utca

Gyöngyvirág u.

243

100

243

99000

99000

Onga

134/ 8/ /

beépítetlen terület

Gyöngyvirág u.

4316

100

4316

4212000

4212000

Onga

146/ / /

Gyöngyvirág u.

Gyöngyvirág u.

4164

100

4164

37513513

37513513

Onga

160/ / /

beépítetlen terület

Gyöngyvirág u. 15.

261

100

261

427337327

422360327

Onga

167/ 2/ /

GAMESZ új helye

Gyöngyvirág utca 3.

1153

100

1153

5000000

5000000

Onga

171/ 3/ /

fogorvosi r., tanácsadó, szolgálati lakás

Rózsa u. 20.

954

100

954

3818198

3818198

Onga

171/ 4/ /

Szolgálati lakás

Rózsa u. 20/a.

608

100

608

13500000

13500000

Onga

171/ 5/ /

Polgármesteri Hivatal

Rózsa u. 18.

2814

100

2814

14034779

14034779

Onga

172/ / /

Rózsa u.

Rózsa u.

3812

100

3812

9876000

9876000

Onga

174/ 7/ /

közterület Szervíz út COOP bolt felé

465

100

465

3214000

3214000

Onga

177/ 2/ /

út

342

100

342

1284500

1284500

Onga

178/ 2/ /

út

209

100

209

2000

2000

Onga

194/ / /

Szegfű utca

Szegfű utca

1078

100

1078

2255000

2255000

Onga

205/ / /

Sport u.

Sport utca

4041

100

4041

5718200

5718200

Onga

214/ / /

Alkotmány u.

Alkotmány u.

1792

100

1792

4878000

4878000

Onga

221/ / /

Csokonai Vitéz Mihály Művelődési Ház és Könyvtár

Rákóczi u. 11.

1798

100

1798

13611426

13611426

Onga

222/ / /

Rákóczi utca

Rákóczi utca

3139

100

3139

21721840

21721840

Onga

232/ / /

Nefelejcs u.

Nefelejcs u.

1459

100

1459

10077743

10077743

Onga

244/ / /

Görgey A. utca

Görgey u.

1759

100

1759

9398140

9398140

Onga

247/ 3/ /

Általános iskola

Görgey A. u. 2.

6664

100

6664

131996717

131996717

Onga

247/ 4/ /

Rákóczi utca 24. (Tornacsarnok )

Rákóczi u. 24.

5261

100

5261

34469759

34469759

Onga

267/ / /

Muskátli utca

Muskátli utca

1174

100

1174

3334000

3334000

Onga

268/ / /

Muskátli u.

Muskátli u.

1345

100

1345

7346555

7346555

Onga

280/ / /

Széchenyi utca

Széchenyi u.

2224

100

2224

8056471

4890000

Onga

294/ / /

Dózsa Gy. utca

Dózsa Gy. utca

15545

100

15545

61314241

61314241

Onga

295/ 3/ /

árok

424

100

424

144000

144000

Onga

296/ 10/ /

közterület

437

100

437

165000

165000

Onga

296/ 12/ /

közterület

15155

100

15155

2259000

2259000

Onga

296/ 13/ /

Névtelen út

Névtelen utca

1717

100

1717

703000

703000

Onga

296/ 15/ /

beépítetlen terület

429

100

429

360000

360000

Onga

296/ 16/ /

beépítetlen terület

387

100

387

440000

440000

Onga

296/ 17/ /

beépítetlen terület

407

100

407

410000

410000

Onga

296/ 18/ /

beépítetlen terület

295

100

295

300000

300000

Onga

296/ 19/ /

beépítetlen terület

278

100

278

250000

250000

Onga

296/ 20/ /

beépítetlen terület

259

100

259

270000

270000

Onga

296/ 21/ /

beépítetlen terület

209

100

209

230000

230000

Onga

296/ 22/ /

beépítetlen terület

115

100

115

120000

120000

Onga

296/ 23/ /

Névtelen tér

Névtelen tér

8350

100

8350

1275000

1275000

Onga

323/ / /

Kossuth u.

Kossuth u.

5344

100

5344

12433000

12433000

Onga

343/ 3/ /

közterület

1198

100

1198

218516157

218516157

Onga

369/ / /

Mikszáth u.

Mikszáth u.

2940

100

2940

4736000

4736000

Onga

386/ / /

Ady E. utca

Ady E. utca

2810

100

2810

5499000

5499000

Onga

392

1324200

1324200

Onga

396/ / /

Darvas Közösségi Ház és Múzeum

Dózsa Gy. u. 22.
Dózsa Gy. u. 24.

2089

100

2089

47576695

47576695

Onga

400/ / /

Petőfi u.

Petőfi u.

7908

100

7908

16371413

15041000

Onga

453/ / /

beépített terület

3065

100

3065

3064000

3064000

Onga

459/ / /

Névtelen utca

Névtelen utca

2137

100

2137

3473000

3473000

Onga

460/ / /

temető

18119

100

18119

2702000

2702000

Onga

466/ / /

Dózsa Gy. utca

Dózsa Gy. utca

4520

100

4520

17972405

17972405

onga

481/2

1389300

189300

onga

484

1050000

1050000

Onga

486/ / /

beépítetlen terület

Dózsa Gy. utca

268

100

268

54940

54940

Onga

487

beépítetlen terület

493051

493051

Onga

488

beépítetlen terület

665300

665300

Onga

489/ / /

beépítetlen terület

1012

100

1012

250000

250000

Onga

490/ / /

Névtelen utca

Névtelen utca

3292

100

3292

261000

261000

Onga

492/ / /

Vasút utca

Vasút utca

12845

100

12845

32627000

32627000

Onga

493/ / /

Rezeda utca

Rezeda utca

2654

100

2654

10153625

10153625

Onga

499/ / /

Arany János utca

Arany János utca

5874

100

5874

15703000

15703000

Onga

539/ / /

Klapka Gy., utca

Klapka Gy. utca

3998

100

3998

18134000

18134000

Onga

540/ / /

Bezerédi u.

Bezerédi u.

1411

100

1411

5767000

5767000

Onga

542/ 2/ /

Ifjúság utca

Ifjúság utca

4016

100

4016

11293000

11293000

Onga

580/ / /

Petrovics F. közút

Petrovics u. 30.

10873

100

10873

30920485

30920485

Onga

589/ / /

Bezerédi u.

Bezerédi u.

3922

100

3922

23948884

18446000

Onga

590/ 3/ /

Bethlen G. utca

Bethlen G. utca

4681

100

4681

13026000

13026000

Onga

591/ 1/ /

beépített terület

Deák Ferenc utca 55.

852

100

852

829000

829000

Onga

606/ 1/ /

beépített terület

Petrovics u 36.

852

100

852

865000

865000

Onga

609/ 1/ /

beépített terület

Petrovics u. 34.

874

100

874

870000

870000

Onga

610/ 1/ /

beépített terület

Petrovics u. 32.

863

100

863

862000

862000

Onga

613/ 1/ /

beépített terület

Petrovics u. 30.

887

100

887

848000

848000

Onga

617/ / /

beépített terület

Arany J. u. 45.

1020

100

1020

1033000

1033000

Onga

618/ / /

beépített terület

Arany J. u. 43.

1769

100

1769

1730000

1730000

Onga

621/ 2/ /

beépített terület

Arany J. u. 35.

756

100

756

677000

677000

Onga

626/ / /

Arany János utca

Arany János utca

5680

100

5680

15126169

15126169

Onga

627/ 2/ /

Orvosi rendelő

Arany J. u. 16.

1505

100

1505

54329805

54329805

Onga

628/ 2/ /

Óvoda

Arany J. u. 14.

3671

100

3671

82558067

82558067

Onga

645/ / /

beépített terület

Petrovics u. 8.

1777

100

1777

1757000

1757000

Onga

648/ / /

beépített terület

Petrovics u. 6.

1723

100

1723

1745000

1745000

Onga

657/ / /

szolgálati lakás

Berzsenyi u. 9.

1750

100

1750

4416260

4416260

Onga

664/ / /

Deák Ferenc utca

Deák Ferenc utca

6880

100

6880

26443000

26443000

Onga

666/ 1/ /

Trianoni emlékmű-közterület

Berzsenyi Dániel.u.

3340

100

3340

30145937

11874516

Onga

667/ / /

Berzsenyi D. utca

Berzsenyi D. utca

4109

100

4109

16606340

16606340

Onga

678/ / /

Tompa utca

Tompa utca

8931

100

8931

16382000

16382000

Onga

694/ / /

Arany János utca

Arany János utca

5540

100

5540

13812000

13812000

Onga

699/ 2/ /

Munkácsy utca

Munkácsy utca

5440

100

5440

13173000

13173000

Onga

706/ 1/ /

beépített terület

Tompa u. 31.

903

100

903

901000

901000

Onga

712/ 1/ /

beépített terület

Deák Ferenc utca 42.

863

100

863

848000

848000

Onga

728/ 1/ /

beépített terület

Deák Ferenc utca 58.

914

100

914

899000

899000

Onga

729/ 1/ /

beépített terület

Deák Ferenc u. 60.

901

100

901

874000

874000

Onga

732/ / /

közút

411

100

411

165000

165000

Onga

733/ 1/ /

temető

19211

100

19211

5723800

5723800

Onga

733/ 2/ /

beépítetlen terület

7893

100

7893

21310000

21310000

Onga

733/ 3/ /

Vermek

Névtelen tér

12425

100

12425

1861000

1861000

Onga

739/ 3/ /

Névtelen tér

Névtelen tér

833

100

833

62000

62000

Onga

740/ / /

Bartók Béla utca

Bartók Béla utca

2021

100

2021

9558000

9558000

Onga

762/ / /

Berzsenyi u.

Berzsenyi u.

799

100

799

2245000

2245000

Onga

765/ / /

Lévay utca

Lévay utca

2849

100

2849

12095000

12095000

Onga

766/ / /

Berzsenyi D. utca zöldsáv

Berzsenyi D. u.

4891

100

4891

7074100

7074100

Onga

777/ / /

Névtelen tér

Névtelen tér

1325

100

1325

198000

198000

Onga

800/ / /

Dobó István utca

Dobó István utca

2961

100

2961

11202000

11202000

Onga

821/ / /

Bem utca

Bem utca

5145

100

5145

20400000

20400000

Onga

824/ / /

Gyermekorvosi rendelő

Bem u. 38.

985

100

985

19451134

19451134

Onga

832/ / /

közterület

1142

100

1142

1716000

1716000

Onga

864/ / /

Nádas utca

Nádas utca

5714

100

5714

26556542

26556542

Onga

865/ / /

Hunyadi utca

Hunyadi utca

4407

100

4407

20752000

20752000

Onga

871/ / /

beépítetlen terület

869

100

869

798000

798000

Onga

888/ / /

közpark

1865

100

1865

2522000

2522000

Onga

889/ / /

Víztorony

Bartók Béla utca

403

100

403

25337435

25337435

Onga

894/ 2/ /

gázfogadó

403

100

403

60000

60000

Onga

894/ 3/ /

közterület

4190

100

4190

725000

725000

Onga

894/ 8/ /

beépített terület

124

100

124

131000

131000

Onga

894/ 9/ /

beépítetlen terület

148

100

148

155000

155000

Onga

894/ 13/ /

beépítetlen terület

272

100

272

274000

274000

Onga

894/ 14/ /

beépítetlen terület

301

100

301

45000

45000

Onga

894/ 15/ /

beépítetlen terület

327

100

327

332000

332000

Onga

894/ 16/ /

beépítetlen terület

338

100

338

345000

345000

Onga

895/ / /

Bartók Béla utca

Bartók Béla utca

4283

100

4283

8649000

8649000

Onga

910/ / /

Berzsenyi utca zöldsáv baloldal

1720

100

1720

760464

760464

Onga

911/ / /

Madách I. utca

Madách I. utca

3781

100

3781

13642446

13642446

Onga

936/ / /

Kodály Z. utca

Kodály Z. utca

2972

100

2972

7242000

7242000

Onga

953/ / /

közterület

787

100

787

200000

200000

Onga

966/ / /

Névtelen utca

Névtelen utca

515

100

515

222000

222000

Onga

977/ / /

közterület

2879

100

2879

493000

493000

Onga

979/ / /

Névtelen utca

Névtelen utca

2401

100

2401

1412255

1412255

Onga

1012/ / /

Névtelen utca

Névtelen utca

5137

100

5137

14883000

14883000

Onga

1013/ / /

közterület

2614

100

2614

117478836

117478836

Onga

1053/ / /

Óvoda

Hunyadi u.

2471

100

2471

52015207

52015207

Onga

1054/ / /

Hunyadi utca

Hunyadi utca

6630

100

6630

24741583

24741583

Onga

1076/ / /

Kölcsey utca

Kölcsey utca

5632

100

5632

14624348

14624348

Onga

1096/ 3/ /

beépítetlen terület

65

100

65

63000

63000

Onga

1096/ 9/ /

beépítetlen terület

276

100

276

2000

2000

Onga

1096/ 10/ /

beépítetlen terület

276

100

276

2000

2000

Onga

1096/ 13/ /

beépítetlen terület

284

100

284

2000

2000

Onga

1096/ 16/ /

beépítetlen terület

294

100

294

289000

289000

Onga

1096/ 17/ /

beépítetlen terület

302

100

302

296000

296000

Onga

1096/ 18/ /

beépítetlen terület

298

100

298

298000

298000

Onga

1096/ 19/ /

beépítetlen terület

308

100

308

301000

301000

Onga

1096/ 20/ /

beépítetlen terület

315

100

315

304000

304000

Onga

1096/ 21/ /

beépítetlen terület

319

100

319

311000

311000

Onga

1096/ 22/ /

beépítetlen terület

98

100

98

105000

105000

Onga

1097/ 1/ /

Névtelen utca

Tulipán utca

934

100

934

297000

297000

Onga

1097/ 14/ /

Bezerédi utca

Bezerédi u.

1281

100

1281

575000

575000

Onga

1106/ / /

szántó (zártkert)

2634

100

2634

21000

21000

Onga

1135/ 1/ /

zártkert

2007

100

2007

28000

28000

Onga

1251/ / /

kivett, út

7400

100

7400

360000

360000

Onga

1301/ / /

gyep (legelő)

1357

100

1357

3000

3000

Onga

1345/ 1/ /

zártkert

2192

100

2192

16000

16000

Onga

1346/ / /

művelés alól kivett út

2897

100

2897

150000

150000

Onga

1407/ / /

Kölcsey utca

Kölcsey utca

648

100

648

4130819

4130819

Onga

1431/ / /

Nádas utca

Nádas utca

820

100

820

3113415

3113415

Onga

1443/ / /

névtelen út

Névtelen utca

123

100

123

319800

319800

Onga

1450/ / /

Csokonai utca

Csokonai utca

14364

100

14364

60726654

60726654

Onga

1469/ / /

Kölcsey utca

Kölcsey utca

1282

100

1282

8225334

8225334

Onga

1514/ / /

Nádas utca

Nádas utca

1600

100

1600

4160000

4160000

Onga

1537/ / /

névtelen út

Névtelen utca

240

100

240

624000

624000

Onga

1544/ / /

Mészáros Lázár utca

Mészáros Lázár utca

7075

100

7075

36155911

36155911

Onga

1555/ / /

Kölcsey utca

Kölcsey utca

640

100

640

1664000

1664000

Onga

1579/ / /

Nádas utca

Nádas utca

799

100

799

2077400

2077400

Onga

1592/ 1/ /

Kavicsbánya

336063

100

336063

11060709

11060709

Onga

2005/ / /

Újhíd utca

Újhíd utca

1828

100

1828

11742048

11742048

Onga

2010/ / /

Patak utca

Patak utca

1357

100

1357

3542024

3542024

Onga

2016/ / /

Beépítetlen terület

Patak u. 3.

4299

100

4299

515880

515880

Onga

2020/ / /

Akác utca

Akác utca

1651

100

1651

7193178

7193178

Onga

2029/ / /

Akác utca

Akác utca

674

100

674

5419346

5419346

Onga

2030/ 5/ /

közösségi ház

Akác u. 2.

674

100

674

26922204

26922204

Onga

2030/ 6/ /

Közösségi ház

Akác u. 2.

941

100

941

73200

73200

Onga

2031/ / /

Akác utca

Akác utca

3680

100

3680

3121000

3121000

Onga

2032/ / /

közterület

6564

100

6564

2639000

2639000

Onga

2047/ / /

Árpád utca

Árpád utca

4153

100

4153

6739000

6739000

Onga

2048/ / /

Ócsanálos, Árpád utca mögötti
közterület

Névtelen utca

9145

100

9145

705000

705000

Onga

2069/ / /

Attila utca

Attila utca

3286

100

3286

6620000

6620000

Onga

2086/ 4/ /

Beépítetlen terület (gát)

364

100

364

120850

120850

Onga

2087/ 1/ /

Kinizsi utca

Kinizsi utca

13143

100

13143

11169000

11169000

Onga

2087/ 2/ /

közterület

823

100

823

128000

128000

Onga

2087/ 3/ /

közút

524

100

524

102000

102000

Onga

2088/ 1/ /

beépítetlen terület (gát)

47

100

47

11000

11000

Onga

2100/ 1/ /

Beépítetlen terület (gát)

5

100

5

91350

91350

Onga

2101/ 3/ /

beépítetlen terület ( gát-töltés )

5

100

5

3000

3000

Onga

2101/ 5/ /

beépítetlen terület ( gát)

6

100

6

4000

4000

Onga

2102/ / /

beépítetlen terület

508

100

508

541000

541000

Onga

2103/ 1/ /

beépítetlen terület (gát)

214

100

214

431000

431000

Onga

2104/ 1/ /

egyéb, épület, udvar

287

100

287

140000

140000

Onga

2105/ 3/ /

kivett, beépítetlen terület

138

100

138

600000

600000

Onga

2106/ 2/ /

Ócsanálos, rév köz

Ócsanálos, rév köz

873

100

873

198200

198200

Onga

2106/ 3/ /

Beépítetlen terület (gát)

121

100

121

84140

84140

Onga

2108/ 1/ /

kivett, beépítetlen terület

48

100

48

73000

73000

Onga

2109/ 1/ /

kivett töltés (gát)

69

100

69

646346170

646346170

Onga

2110/ 1/ /

kivett, beépítetlen terület

114

100

114

63000

63000

Onga

2111/ 1/ /

kivett, beépítetlen terület

132

100

132

60000

60000

Onga

2112/ 1/ /

kivett, beépítetlen terület

372

100

372

107000

107000

Onga

2113/ 2/ /

beépítetlen terület (gát)

509

100

509

200000

200000

Onga

2113/ 3/ /

kivett, beépítetlen terület

265

100

265

80000

80000

Onga

2114/ 1/ /

kivett, töltés (gát)

1178

100

1178

232000

232000

Onga

2116/ 1/ /

kivett, beépítetlen terület

1427

100

1427

304000

304000

Onga

2117/ / /

Ócsanálos gát melletti út

Névtelen utca

818

100

818

410000

410000

Onga

2119/ / /

beépítetlen terület (gát)

1071

100

1071

170000

170000

Onga

2120/ / /

beépítetlen terület (gát)

766

100

766

122000

122000

Onga

2121/ / /

beépítetlen terület (gát)

2616

100

2616

451000

451000

Onga

2122/ / /

töltés

1018

100

1018

2750000

2750000

Onga

2127/ / /

beépítetlen terület

416

100

416

417000

417000

Onga

2135/ / /

Hernád utca

Hernád utca

1235

100

1235

4424000

4424000

Onga

2136/ 1/ /

beépítetlen terület ( gát )

1747

100

1747

1200000

1200000

Onga

2137/ / /

Beépítetlen terület (gát)

1344

100

1344

268800

268800

Onga

2138/ / /

Beépítetlen terület (gát)

1127

100

1127

225400

225400

Onga

2139/ / /

beépítetlen terület (gát)

1231

100

1231

238000

238000

Onga

2140/ / /

kivett, beépítetlen terület

997

100

997

192000

192000

Onga

2141/ 1/ /

kivett, beépítetlen terület

39

100

39

8000

8000

Onga

2155/ / /

közterület

564

100

564

86000

86000

Onga

2156/ / /

töltés

1158

100

1158

2691000

2691000

Onga

2157/ / /

Ócsanálosi szennyvíz telephálózat

9395

100

9395

87941064

87941064

Onga

011/ 1/ /

saját használatú út

2735

100

2735

561000

561000

Onga

015/ / /

közút

11944

100

11944

2560000

2560000

Onga

019/ / /

közút

929

100

929

184000

184000

Onga

021/ 1/ /

legelő, árok

2344

100

2344

70000

70000

Onga

021/ 2/ /

kivett út

1640

100

1640

83000

83000

Onga

021/ 3/ /

legelő, árok

4179

100

4179

40000

40000

Onga

021/ 7/ /

szántó

161155

90,7665

146274,8

35000

35000

Onga

022/ / /

gyep(legelő)

8610

100

8610

85855

85855

Onga

023/ 3/ /

árok

6133

100

6133

154747

154747

Onga

023/ 7/ /

gyep (legelő)

142818

100

142818

1091000

1091000

Onga

024/ / /

közút

5933

100

5933

854000

854000

Onga

025/ / /

árok

4459

100

4459

911000

911000

Onga

027/ / /

közút

547

100

547

123000

123000

Onga

029/ / /

közút

3385

100

3385

525000

525000

Onga

032/ / /

közút

2629

100

2629

508000

508000

Onga

035/ / /

közút

972

100

972

199000

199000

Onga

037/ / /

közút

2330

100

2330

478000

478000

Onga

039/ / /

közút

3122

100

3122

694000

694000

Onga

041/ / /

csatorna

19513

100

19513

496361

496361

Onga

043/ / /

közút

3346

100

3346

590000

590000

Onga

045/ / /

közút

1838

100

1838

410000

410000

Onga

061/ 7/ /

szántó

513

100

513

5000

5000

Onga

061/ 48/ /

szántó

5243

100

5243

39000

39000

Onga

061/ 68/ /

szántó

5079

100

5079

38000

38000

Onga

061/ 69/ /

szántó

731

100

731

5000

5000

Onga

061/ 72/ /

szántó

6954

100

6954

51000

51000

Onga

062/ 2/ /

közút

9151

100

9151

2003793

2003793

Onga

071/ 3/ /

közút

6576

100

6576

1423463

1423463

Onga

084/ 1/ /

közút

1149

100

1149

57912

57912

Onga

084/ 6/ /

szántó

22515

100

22515

200000

200000

Onga

092/ / /

sportpálya -öltöző

sportpálya

24064

100

24064

49207364

49207364

Onga

093/ / /

gyep (legelő)

5236

100

5236

36000

36000

Onga

094/ / /

közút

3607

100

3607

739000

739000

Onga

096/ 9/ /

külterület

18318

100

18318

1440000

1440000

Onga

098/ 2/ /

közút

2596

100

2596

540783

540783

Onga

0103/ 2/ /

közút

4020

100

4020

827827

827827

Onga

0104/ / /

közút

3701

100

3701

761000

761000

Onga

0109/ / /

közút

3877

100

3877

794000

794000

Onga

0116/ 17/ /

árok

2056

100

2056

51862

51862

Onga

0119/ / /

közút

1771

100

1771

363000

363000

Onga

0124/ 1/ /

közút

2389

100

2389

490000

490000

Onga

0124/ 2/ /

közút

3182

100

3182

652000

652000

Onga

0128/ 1/ /

közút

2783

100

2783

579000

579000

Onga

0130/ 2/ /

szántó

4035

100

4035

30000

30000

Onga

0131/ / /

árok

1062

100

1062

551000

551000

Onga

0134/ / /

közút

1939

100

1939

399933

399933

Onga

0135/ 2/ /

külterület

6282

100

6282

93001

93001

Onga

0135/ 3/ /

szántó

979

100

979

7000

7000

Onga

0135/ 4/ /

szántó

1043

100

1043

8000

8000

Onga

0139/ 9/ /

közút

1130

100

1130

5712

5712

Onga

0140/ / /

külterület

29037

100

29037

28589000

28589000

Onga

0142/ / /

árok

4029

100

4029

380000

380000

Onga

0144/ / /

árok

8088

100

8088

541000

541000

Onga

0148/ / /

vízállás

18009

100

18009

0

0

Onga

0154/ 4/ /

vízállás

889

100

889

0

0

Onga

0154/ 7/ /

vízállás

2747

100

2747

0

0

Onga

0154/ 8/ /

vízállás

6048

100

6048

0

0

Onga

0155/ / /

közút

4979

100

4979

1020000

1020000

Onga

0162/ / /

közút

5438

100

5438

1275000

1275000

Onga

0163/ / /

közút

közút

6847

100

6847

5470000

5470000

Onga

0169/ / /

vízállás

12382

100

12382

0

0

Onga

0171/ / /

közút

2641

100

2641

514000

514000

Onga

0181/ / /

közút

6557

100

6557

1194000

1194000

Onga

0188/ / /

árok

7914

100

7914

1415000

1415000

Onga

0189/ 2/ /

közút

3785

100

3785

189786

189786

Onga

0190/ 1/ /

árok

5574

100

5574

833000

833000

Onga

0190/ 2/ /

árok

14460

100

14460

1279000

1279000

Onga

0192/ 4/ /

árok

1657

100

1657

41672

41672

Onga

0193/ / /

közút

2573

100

2573

523000

523000

Onga

0196/ 3/ /

közút

3386

100

3386

169882

169882

Onga

0196/7

kivett, út

1011010

1011010

Onga

0202/ / /

közút

10417

100

10417

2135000

2135000

Onga

0205/ 1/ /

közút

2832

100

2832

580000

580000

Onga

0218/ / /

közút

9602

100

9602

1884000

1884000

Onga

0221/ / /

közút

7664

100

7664

1571000

1571000

Onga

0227/ / /

gyep

9601

100

9601

33000

33000

Onga

0228/ 1/ /

szántó

7941

100

7941

93000

93000

Onga

0233/ / /

közút

közút

16770

100

16770

17279000

17279000

Onga

0234/ / /

közút

3249

100

3249

764000

764000

Onga

0236/ / /

erdő és út

12263

100

12263

22000

22000

Onga

0248/ / /

közút

3011

100

3011

656000

656000

Onga

0253/ / /

közút

4320

100

4320

890000

890000

Onga

0259/ / /

közút

4460

100

4460

230000

230000

Onga

0260/ 1/ /

közút

15063

100

15063

2292000

2292000

Onga

0260/ 2/ /

közút

34966

100

34966

5272000

5272000

Onga

0261/ 1/ /

erdő

8203

100

8203

16000

16000

Onga

0261/ 3/ /

közút

közút

35802

100

35802

34803000

34803000

Onga

0266/ / /

közút

3996

100

3996

711000

711000

Onga

0268/ 1/ /

közút

21400

100

21400

4230000

4230000

Onga

0268/ 2/ /

közút

15918

100

15918

2467000

2467000

Onga

0268/ 3/ /

vízállás

296

100

296

0

0

Onga

0269/ / /

közút

11481

100

11481

2093000

2093000

Onga

0271/ / /

közút

4987

100

4987

1183000

1183000

Onga

0275/ / /

közút

8184

100

8184

1681000

1681000

Onga

0277/ / /

közút

4828

100

4828

989000

989000

Onga

0280/ / /

közút

3323

100

3323

681000

681000

Onga

0306/ 1/ /

közút

373

100

373

76000

76000

Onga

0307/ / /

közút

3008

100

3008

567000

567000

Onga

0324/ / /

szérűskert

12410

100

12410

62000

62000

Onga

0325/ / /

közút

879

100

879

180000

180000

Onga

0328/ 4/ /

Szántó (gát)

7552

100

7552

407587

407587

Onga

0328/ 6/ /

Rét (gát)

2182

100

2182

118053

118053

Onga

0331/ / /

közút

3907

100

3907

801000

801000

Onga

0332/ 2/ /

közút

1253

100

1253

63155

63155

Onga

0332/ 5/ /

Szántó (gát)

8070

100

8070

639860

639860

Onga

0334/ 2/ /

Szántó (gát)

3506

100

3506

210360

210360

Onga

0335/ / /

közút

1935

100

1935

397000

397000

Onga

0336/ 2/ /

szántó

82697

100

82697

607000

607000

Onga

0338/ 4/ /

Vízállás (gát)

900

100

900

22501

22501

Onga

0338/ 6/ /

Vízállás (gát)

2145

100

2145

53629

53629

Onga

0338/ 8/ /

legelő (gát)

14272

100

14272

440012

440012

Onga

0338/ 10/ /

legelő (gát)

4056

100

4056

125048

125048

Onga

0339/ 2/ /

legelő (gát)

9419

100

9419

282570

282570

Onga

0340/ / /

közút

2303

100

2303

429000

429000

Onga

0342/ 2/ /

legelő (gát)

13625

100

13625

313373

313373

Onga

0342/ 3/ /

legelő(gát)

8683

100

8683

199707

199707

Onga

0345/ / /

szántó

25065

100

25065

102000

102000

3923448568

3862689272

2. melléklet

Forgalomképes ingatlanok

Település

Helyrajzi szám

Megnevezés

Tel.ter(m2)

Önk%

Önk.tul(m2)

Bruttó

Becsült

Onga

966

kivett közterület

515

100

515

222000

222000

Onga

0311

közút

10344

100

10344

2116000

2116000

Onga

615/1

Deák F. u. 31.

9689674

9689674

9689674

Onga

615/1/A

Deák F. u. 31.

100

904

851000

851000

851000

12878674

12878674

3. melléklet

Versenyeztetési Szabályzat Onga Város Önkormányzatának tulajdonában álló vagyon elidegenítésére és hasznosítására
Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vagyont érintő versenytárgyalások lebonyolításának szabályait (továbbiakban: szabályzat) a következők szerint határozza meg.

I. Első rész

1. A szabályzat célja és hatálya:

1.1. Ezen szabályzat célja, hogy biztosítsa az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyon leghatékonyabb formában történő hasznosítását szolgáló szerződések létrejöttét, valamint ennek keretében a pályázók számára azonos és egyenlő feltételek garantálásával a verseny tisztaságának védelmét.

1.2. A versenyeztetés megvalósítható licit (árverés) és pályáztatás útján.

2. Alapelvek:

2.1. Az esélyegyenlőség elve:

A kiíró a pályázati felhívásban valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani az ajánlat megtételéhez szükséges információhoz jutás és a pályázat során alkalmazott versenyfeltételek tekintetében. A kiíró a pályázat tartalmát úgy köteles meghatározni, hogy annak alapján az ajánlattevők megfelelő ajánlatot tehessenek, és a szabályszerűen, időben benyújtott pályázati ajánlatok összehasonlíthatók legyenek.
2.2. A nyilvánosság elve:
2.2.1. A pályázati eljárás során a kiíró köteles a pályázatban résztvevők számára teljes nyilvánosságot biztosítani (pl. megyei lap, település honlapja).
2.2.2. Minden ajánlattevőnek joga van a kiíró által rendelkezésre bocsátott valamennyi információhoz hozzáférni. Ennek keretében a pályázó számára hozzáférhetővé kell tenni minden olyan adatot, amely nem sért üzleti titkot, és amely az üzleti életben szokásos és szükséges ahhoz, hogy a pályázónak lehetősége nyíljék megalapozott ajánlattételre.
2.3. A verseny tisztaságának elve:
2.3.1. A kiíró a pályázati felhívás közzététele után, illetve zártkörű (meghívásos) pályázat kiírása esetén azt követően, hogy a Hirdetményt a pályázatra meghívottakkal közölték, a meghirdetett pályázati feltételeket köteles tiszteletben tartani, és biztosítani a pályázat kiírásával, értékelésével kapcsolatos döntési folyamat tisztaságát.
2.3.2. A pályázó a pályázati kiírás átvételétől köteles a pályázati eljárás ezen rendeletben szabályozott előírásait betartani.
2.4. A rendelkezés elve:
2.4.1. A kiíró a pályázati felhívás közzététele után, illetve zártkörű (meghívásos) pályázat kiírása esetén azt követően, hogy a hirdetményt a pályázatra meghívottakkal közölték, a meghirdetett pályázati feltételeket tiszteletben tartja, az előre nyilvánosságra hozott pályázati eljárási rendet köteles megtartani, és a pályázat kiírásával, továbbá értékelésével kapcsolatos döntési folyamat tisztaságát biztosítani.
2.4.2. A kiíró a pályázattal kapcsolatos rendelkezési jogát, így különösen a pályázati felhívás feltételeinek utólagos módosítását, a pályázat visszavonását, a közzétett eljárási rend szabályainak megváltozását kizárólag a jelen pályázati eljárási rend keretei között úgy gyakorolhatja, hogy azzal a pályázattal érintett személyek lényeges jogos érdekeit ne sértse.
2.4.3. Az e Szabályzatban biztosított jogokat azok rendeltetésével összhangban és a jóhiszeműség követelményének megfelelően kell gyakorolni.

3. Értelmező rendelkezések:

A szabályzat alkalmazásában az alábbi fogalmakat a következő értelemben kell alkalmazni:
a) Kiíró (ajánlatkérő): a Képviselő-testület. A Képviselő-testület felhatalmazása alapján kiíró lehet a polgármester.
b) Ajánlattevő (pályázó): bármely belföldi vagy külföldi természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet.
c) Önkormányzati vagyon: az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló rendelet hatálya alá tartozó vagyon.
d) Nyilvános ajánlatkérés: az önkormányzati vagyon (vagyonrész) vásárlására és hasznosítására pályázati kiírás közzétételével történő felhívás, amelyet a település honlapján, a Képviselő-testület egyedi döntése alapján a megyei lapban is lehetséges vásárlók – egyedileg előre meg nem határozott köre – részére tesznek közzé.
e) Zártkörű (meghívásos) pályázat: a vagyon (vagyonrész) és hasznosítására vonatkozó ajánlattételre oly módon történő felhívás, hogy a pályázatra kizárólag a kiíró által meghívottak nyújthatnak be pályázatot.
f) Egyfordulós pályázat: az olyan pályázat, amelynek kiírása során a pályázati felhívásban az összes pályázati feltétel konkrétan rögzítve szerepel, és az így beérkezett ajánlatok a megkötendő szerződés részét képezik.
g) Többfordulós pályázat: az a pályázat, melynek első fordulójában érvényes ajánlatot tett pályázók közül a kiíró kiválasztja a következő forduló résztvevőit.
h) Pályázati felhívás: a pályázati kiírás legfontosabb elemeit tartalmazza.

II. Második rész

4. A pályázat:

4.1. A pályázat típusai:

4.1.1. A pályázat nyilvános vagy zártkörű lehet.

4.1.2. A pályázatok nyilvánosak, kivéve, ha a Képviselő-testület zártkörű (meghívásos) pályázat kiírásáról dönt.

4.1.3. Zártkörű pályázat akkor írható ki, ha a pályázat tárgyául szolgáló vagyon jellege, jelentősége, valamint az annak leghatékonyabb hasznosításával kapcsolatos feladatok megoldása a pályázaton előre meghatározott, vagy a projekt iránt már érdeklődő befektetők, illetve társasági partnerek részvételét teszi szükségessé.

4.2. A pályázat kiírása:

4.2.1. A pályázat kiírásáról a Képviselő-testület dönt.

4.2.2. A nyilvános pályázati felhívást a település honlapján kell meghirdetni.

4.2.3. A zártkörű pályázatról a kiíró az érintett ajánlattevőket egyidejűleg és közvetlenül értesíti.

4.2.4. Zártkörű pályáztatás esetén legalább 3 pályázónak kell megküldeni a részletes kiírást. Zártkörű pályázat esetén az ajánlatkérés tényét a település honlapján kell nyilvánosságra hozni. A részletes kiírást a pályázatok benyújtására megállapított határidő kezdő napján, de legalább 30 nappal megelőzően kell a pályázóknak megküldeni.

4.2.5. A 20 millió forint feletti ingatlan értékesítése a Képviselő-testület egyedi döntése alapján megyei vagy országos szaklapban is kerüljön meghirdetésre.

4.3. A pályázati felhívás tartalma:

4.3.1. A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

4.3.1.1. a pályázatot kiíró megnevezését, székhelyét,

4.3.1.2. a pályázat célját, jellegét (nyílt vagy zártkörű),

4.3.1.3. a pályázattal értékesítendő, hasznosítandó vagyon megnevezését és szükség szerint annak értékét (névértékét),

4.3.1.4. az ajánlatok benyújtásának helyét, módját és pontos idejét,

4.3.1.5. az ajánlati kötöttség tartalmát (az értékesítés, hasznosítás feltételeit, a fizetési feltételeket, a hatósági követelményi rendszert, a kötelezettség teljesítésének garancia- és szankciórendszerét),

4.3.1.6. a pályázatra vonatkozó kérdések feltevésének, az esetleges további információszerzés helyének megjelölését,

4.3.1.7. a megtekintés helyét, módját, idejét és esetleges költségét,

4.3.1.8. a pályázati biztosítékok megjelölését, rendelkezésre bocsátásának határidejét és módját,

4.3.1.9. a kiíró azon jogának fenntartását, hogy érvényes ajánlatok esetén is a pályázatokat eredménytelennek minősítse, és egyik ajánlattevővel se kössön szerződést, és ezzel egyidejűleg új pályázat kiírására legyen lehetősége.

4.3.2. A részletes kiírás és eljárás tartalmazza:

4.3.2.1. a forgalomképes vagyon adatait,

4.3.2.2. a pályázati biztosíték megjelölését,

4.3.2.3. az ajánlatok elbírálásának menetét:

a) az ajánlatok felbontásának helyét és időpontját, amennyiben a pályázatok felbontása a nyilvánosság kizárásával zajlik, úgy erre külön utalni kell,

b) az ajánlatok elbírálásra vonatkozó időtartamot,

c) pályázatok elbírálására jogosult megnevezését,

d) az eredményhirdetés módját, helyét és várható idejét.

4.3.2.4. minden egyéb adatot, amelyek a vagyon hasznosításának kívánatos irányára, módjára és egyéb feltételeire vonatkoznak, és amelyek szükségesek a megalapozott ajánlat készítéséhez.

4.3.3. A pályázati felhívásban, illetve a részletes pályázati kiírásban előírható, hogy az ajánlattevőnek ajánlata benyújtásakor szerződéstervezetet is csatolnia kell, vagy a megküldött szerződéstervezet elfogadásáról kell nyilatkoznia.

4.4. Pályázat kezelése:

4.4.1. A kiíró a pályázati felhívásban a részletes pályázati kiírás átadását meghatározott mértékű térítési díj megfizetéséhez kötheti.

4.4.2. A pályázó a pályázat eredményének közzétételéig köteles titokban tartani ajánlata tartalmát.

4.4.3. A benyújtott pályázatokat legalább a pályázatlezárásáig titkosan kell kezelni.

4.5. Pályázati biztosíték:

4.5.1. A pályázaton való részvétel biztosíték adásához is köthető, melyet az ajánlat megküldésével egyidejűleg vagy a kiíró által a pályázati felhívásban meghatározott időpontig és módon kell a kiíró rendelkezésére bocsátani.

4.5.2. A biztosítékot a pályázati felhívás visszavonása, az ajánlatok érvénytelenségének megállapítása, valamint a pályázatok elbírálása után a 12.3 bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve - vissza kell adni. A biztosíték csak készpénz lehet. A biztosíték összegét a kiíró határozza meg, ezt a pályázati felhívásban teszi közzé.

4.5.3. Nem jár vissza a biztosíték, ha a pályázati kiírás szerint az a megkötött szerződést biztosító mellékkötelezettséggé alakul át, továbbá akkor sem, ha az ajánlattevő az ajánlati kötöttség időtartama alatt ajánlatát visszavonta, vagy a szerződés megkötése neki felróható vagy az ő érdekkörében felmerült más okból hiúsult meg.

III. Harmadik rész

5. Ajánlati kötöttség, az eltérés joga:

5.1. A pályázó az ajánlatához a pályázati kiírásban meghatározott időpontig kötve van.

5.2. A pályázó ajánlati kötöttsége akkor kezdődik, amikor az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidő lejárt.

5.3. A pályázó az ajánlati kötöttség ideje alatt ajánlatát csak akkor módosíthatja, ha erre a pályázati kiírás lehetőséget biztosít, és még abban az esetben, ha a kiíró a pályázót - határidő kitűzésével - módosításra hívja fel.

6. A pályázati felhívás visszavonása:

6.1. A kiíró a pályázati felhívást az ajánlatok benyújtására megjelölt időpontig visszavonhatja. A visszavonásra a közzétételnél irányadó szabályokat kell alkalmazni.

6.2. A pályázati felhívás visszavonása esetén - ha a részletes pályázati kiírás rendelkezésre bocsátása ellenérték fejében történt - a kiíró a dokumentumok visszaszolgáltatása ellenében köteles a pályázónak az ellenértéket visszafizetni.

7. Kizárás a pályázatból:

7.1. Ha az ajánlattevő, vagy az érdekkörében álló más személy a pályázattitkosságát megsértette, a pályázó kizárható az eljárásból.

7.2. A pályázati kiírásban vagy a részletes pályázati kiírásban közölt feltételek nem teljesítése, vagy nem megfelelő teljesítése, továbbá az adatszolgáltatási, illetve az ajánlattevőt az eljárási rend alapján terhelő egyéb kötelezettség súlyos megszegése a pályázatból történő kizárást vonhatja maga után.

8. Az ajánlattevő a benyújtásra nyitva álló határidő lejártáig az ajánlatát bármikor visszavonhatja.

9. Az ajánlattevő nem igényelhet térítést a kiírótól az ajánlata kidolgozásáért, és az ajánlattétellel kapcsolatosan más jogcímen sem terjeszthet elő követelést.

10. A pályázati ajánlat:

10.1. Az ajánlattevők ajánlataikat zárt borítékban legalább 3 példányban aláírva, személyesen vagy meghatalmazott útján kötelesek benyújtani.

10.2. Az ajánlat 1 példányát minden oldalon aláírva „eredeti” megjelöléssel kell ellátni.

10.3. A pályázatra benyújtott ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő részletes és jogilag kötelező erejű nyilatkozatát, különösen:

a) a pályázati felhívásban foglalt feltételek elfogadására,

b) az általa vállalt szolgáltatásokra és kötelezettségekre,

c) a vételár vagy ellenszolgáltatás összegére,

d) az ajánlati kötöttségre vonatkozóan,

e) egyéb, a kiíró által meghatározott kötelezettségvállalásra.

10.4. Ha a pályázat biztosítékadási kötelezettséget ír elő, az ajánlat csak akkor érvényes, ha az ajánlattevő igazolja, - vagy kétséget kizáróan igazolható, - hogy a kiírásban megjelölt összegű biztosítékot az ott megjelölt formában és módon a kiíró vagy az általa megjelölt személy rendelkezésére bocsátotta, illetve igazolja a biztosíték összegének letételét.

11. Az ajánlattevő az ajánlatában közölt egyes adatoknak az elbírálás utáni nyilvánosságra hozatalát megtilthatja.

IV. Negyedik rész

12. A pályázati anyagok beérkezése, felbontása:

12.1. A pályázatok beérkezése során az átvevő - a kiíró képviselője - az átvétel pontos időpontját rávezeti a pályázatot tartalmazó zárt borítékra és egyúttal igazolja az átvétel tényét.

12.2. Az ajánlati dokumentumok beérkezésük sorrendjében kapnak sorszámot.

12.3. A határidőben beérkezett pályázatok felbontásán a kiíró képviselője, az ajánlattevők, illetve meghatalmazottjaik, valamint a Bíráló Bizottság vehet részt.

12.4. Az ajánlatok nyilvános bontásakor a jelenlévőkkel ismertetni kell az ajánlattevők nevét, székhelyét, az ajánlatok lényeges tartalmát azon adatok kivételével, melyek nyilvánosságra hozatalát az ajánlattevő megtiltotta. Az ajánlatok felbontásáról és ismertetéséről jegyzőkönyvet kell felvenni.

12.5. A Bíráló Bizottság - ha nem vesznek részt az eljárásban a kiíró, illetve képviselője - feladata:

a) tanúsítja a beérkezett pályázatok szabályos felbontását,

b) ellenőrzi, hogy az ajánlatok megfelelnek-e a kiírásban rögzített alaki, formai követelményeknek,

c) rögzíti az ajánlatok darabszámát,

d) rögzíti a pályázat felbontásakor ismertetett óvásokat, kifogásokat, észrevételeket,

e) megállapítja az ajánlatok érvényességét vagy érvénytelenségét.

12.6. Azok az ajánlattevők, akiknek a pályázatát érvénytelenítették, a pályázati eljárási további szakaszában nem vehetnek részt.

12.7. A kiíró képviselője annak érdekében, hogy a pályázatok értékelése és összehasonlítása jobban elvégezhető legyen, az ajánlatok felbontása után felvilágosítást kérhet a pályázótól, ezeket a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

12.8. Érvénytelen az ajánlat, ha nem felel meg a pályázati felhívásban, a jogszabályokban, valamint az e rendeletben foglalt feltételeknek.

13. A pályázatok értékelése, elbírálása:

13.1. Az érvényes pályázati ajánlatokat a kiíró vagy az általa meghatározott bizottság bírálja el.

13.2. A bírálót a kiíró a pályázat kiírásáról szóló döntéssel egyidejűleg jelöli ki.

13.3. Az ajánlatok elbírálásában résztvevő személyeket és az általuk felkért szakértőket titoktartási kötelezettség terheli.

13.4. Ha a kiírás másként nem rendelkezik, az ajánlatokat 30 napon belül kell elbírálni.

13.5. Az ajánlatok elbírálása során az összességében legkedvezőbb feltételeket kínáló, megalapozott ajánlat mellett kell dönteni.

13.6. A pályázat értékelésében (elbírálásában, eredményének megállapításában) résztvevő szakértő személy vagy vagyonkezelő szervezet képviselője nem lehet:

a) az ajánlatot benyújtó pályázó közeli hozzátartozója (Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. és 2. pont)

b) az ajánlatot benyújtó pályázó alkalmazottja,

c) az ajánlatot benyújtó pályázónál más szerződéses jogviszony keretében foglalkoztatott munkatársa, megbízottja

d) az ajánlatot benyújtó pályázó tulajdonosa (résztulajdonosa), vagy tagja, vezető tisztségviselője, amennyiben a pályázó jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság,

e) az, aki vezető tisztségviselője vagy tulajdonosa (résztulajdonosa) olyan jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak, melynek az ajánlatot benyújtó pályázó, vagy a pályázó tulajdonában (résztulajdonában) álló jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság tulajdonosa (résztulajdonosa) vagy tagja, továbbá vezető tisztségviselője.

13.7. A pályázat értékelésében (elbírálásában) résztvevő köteles haladéktalanul bejelenteni, ha vele szemben bármely összeférhetetlenségi ok áll fenn. Ezen rendelkezéseket a pályázatok értékelésében (elbírálásában) részt vevő valamennyi személyre megfelelően alkalmazni kell.

14. Pályázat elbírálása

14.1. Az elbírálásra jogosult dönt arról, hogy a pályázateredményes volt-e, vagy nem.

14.2. Eredménytelen a pályázat, ha:

a) a kitűzött időpontig egyetlen ajánlat sem érkezett,

b) a beérkezett ajánlatok egyike sem felelt meg a pályázati felhívás követelményeinek, vagy más, a pályázatra vonatkozó előírásnak,

c) kétfordulós pályázat esetén a második fordulón egyetlen ajánlattevő sem jelent meg, illetve a második fordulóra meghívott egyetlen pályázó sem tett olyan értékelhető ajánlatot, amely megfelelt volna a pályázati kiírásban foglalt követelményeknek,

d) a kiíró valamely ajánlattevőnek a pályázat tisztaságához fűződő, vagy a többi pályázó érdekeit egyébként súlyosan sértő cselekménye miatt a pályázat érvénytelenítése mellett dönt.

e) a kiíró élt azon jogával, hogy új pályázat kiírását rendelje el.

15. A kiíró az egyfordulós pályázatnál a pályázatok elbírálását követően valamennyi ajánlatot tett személyt ajánlataik módosítására hívhatja fel akkor, ha a pályázatok azonosak.

15.1. A kiíró a pályázati felhívásban közzétéve a részletes pályázati kiírás átadását meghatározott mértékű térítési díj megfizetéséhez kötheti.

15.2. A pályázó a pályázat eredményének közzétételéig köteles titokban tartani ajánlata tartalmát.

15.3. A benyújtott pályázatokat legalább a pályázat lezárásáig titkosan kell kezelni.

16. A pályázatok elbírálásáról a bírálónak emlékeztetőt kell felvenni, amely tartalmazza különösen:

a) a pályázati eljárás adatait,

b) a beérkezett érvényes és érvénytelen ajánlatok számát, tételes felsorolását,

c) a legkedvezőbb ajánlat elfogadásának indokait.

16.1. Kétfordulós pályázat esetén a kiíró ajánlataik módosítására felhívja az első forduló valamennyi résztvevőjét, vagy az általa meghatározott számú legjobbnak minősített ajánlattevőt, a pályázati kiírásban foglaltak szerint.

16.2. A kiíró ezt követően dönt az ajánlatok végső sorrendjéről.

17. Pályázat kihirdetése

17.1. A kiíró az ajánlatok elbírálására vonatkozó döntését a pályázati kiírásban meghatározott időpontban és módon kihirdeti.

17.2. Zártkörű pályázati eljárás esetén a döntést a pályázatban résztvevőkkel közvetlenül ismertetni kell.

18. A szerződéskötés

18.1. Csak azzal a pályázóval köthető szerződés (kivéve 27.3.), aki a pályázatot megnyerte.

18.2. A szerződést a pályázat eredményének kihirdetése után a lehető legrövidebb időn belül meg kell kötni. A szerződést úgy kell megkötni, hogy a pályázat nyertesének az ajánlati kötöttsége még fennálljon.

18.3. A szerződés minimális tartalmát képzi:

a) a közzétett pályázati feltételek,

b) a nyertes ajánlata,

c) a pályázatot elbíráló döntése.

18.4. Ha a pályázat nyertesével a szerződés megkötése meghiúsulna, vagy a szerződés aláírása után a nyertes a szerződést nem teljesíti, és ezért a kiíró a szerződéstől elállt, úgy a kiíró jogosult a soron következővel szerződést kötni, vagy új pályázatot kiírni.

18.5. A nyertes pályázóval megkötött szerződés után az értékesített ingatlant (ingóságot) a készletnyilvántartásból és a vagyonkataszterből ki kell vezetni.

V. Ötödik rész

19. Licit (árverés)

A tulajdonosi jogokat gyakorló szerv dönthet úgy, hogy az ingatlant licit (árverés) útján értékesíti. A döntéssel egyidejűleg meg kell jelölni az árverést levezető szervet vagy személyt, a kikiáltási árat, továbbá azt, hogy az eredeti kikiáltási árat el nem érő vételi ajánlat esetén a kikiáltási ár leszállítható-e. Ez utóbbi döntést a kiíró, illetve az árverés vezetője köteles titkosan kezelni. A kiíró az árverés lebonyolítására más szervet vagy személyt is megbízhat.

20. A licit kiírása

20.1. Az árverést hirdetmény közzétételével kell kitűzni. A hirdetményben fel kell tüntetni:

a) az ingatlan megnevezését, címét, fekvését, hrsz -át,

b) az ingatlan fontosabb adatait (alapterület, műszaki állapot, közművesítettség, stb.)

c) a hasznosítás módját,

d) az árverésen való részvétel feltételeit (kaució összege, megfizetésének ideje, módja),

e) az ingatlan megtekintési lehetőségét,

f) az árverés helyét, idejét, valamint hogy

g) a licitlépcső milyen mértékben emelkedik,

h) a kikiáltási árat.

20.2. A hirdetési felhívást minimálisan a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, Onga Város honlapján, valamint a képviselő-testület egyedi döntése alapján 15 MFt alatt a megyei lapban, 15 MFt felett az országos lapban is közzé kell tenni.

21. Az árverés lefolytatása

21.1. A levezető ellenőrzi az árverésen megjelentek körét és a részvétel jogosultságát.

21.2. Az árverésen az vehet részt, aki a hirdetményben megjelölt időben és helyen jelentkezett és nyilatkozik arról, hogy legalább a kikiáltási ár erejéig rendelkezik a vételárral, a hirdetményen megjelölt módon és időben a kauciót befizette.

21.3. Árverezni személyesen vagy meghatalmazott útján lehet.

21.4. A levezető ismerteti az árverés szabályait és a kikiáltott ingatlan fontosabb adatait.

21.5. A levezető közli az árverés megkezdését és a kikiáltási árat.

21.6. Az árverésen az érvényes jelentkezést benyújtottak mindvégig részt vehetnek és ajánlatot tehetnek.

21.7. Az árverés nyertese az, aki a legmagasabb összegű ajánlatot elsőként teszi meg.

21.8. A levezető kihirdeti az árverés végeredményét.

21.9. A sikertelen résztvevőknek a befizetett kaució összege visszafizetésre kerül az árveréstől számított 30 napon belül.

21.10. A licittárgyalás valamennyi résztvevője a jelenléti ívet köteles aláírni.

22. Szerződéskötés

22.1. A nyertes ajánlattevő az árverés napjától számított 15 napon belül köteles az ingatlan hasznosítására vonatkozó adásvételi szerződést megkötni a vételár egyidejű megfizetése mellett. Amennyiben a nyertes fél a vételárat banki kölcsön útján kívánja megfizetni, úgy az adás-vételi szerződés megkötésére 15 nap, míg a vételár megfizetésére 60 nap áll rendelkezésre.

22.2. Amennyiben 15 napon belül az adásvételi szerződés a nyertesnek felróható okból nem kerül megkötésre, vagy értékesítés esetén a vételár első részletét a megadott határidőre nem fizeti meg, úgy a második legmagasabb ajánlatot tevő lép a nyertes helyébe, illetve vele köthető meg az adásvételi szerződés az általa tett ajánlatnak megfelelően.

22.3. Amennyiben mindkét jelentkező visszalép, úgy az ingatlant újra meg kell hirdetni, a licitet meg kell ismételni.