Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 01

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A vagyonrendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy a jelenleg hatályban lévő rendelet többször került módosításra, ezért az átláthatóság és a jogbiztonság érvényesítése érdekében, valamint az új jogszabály-nyilvántartó rendszer feltételeinek megfelelve célszerűbb a jelenleg hatályban lévő rendelet hatályon kívül helyezése és egy új rendelet megalkotása.
A rendelettervezet rendelkezései leginkább technikai jellegű módosításokat, az időközben bekövetkezett változások átvezetését, aktualizálását tekintve tartalmaznak változást. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvt.) 13. § (1) bekezdése alapján: „Törvényben, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.”
A Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 5. § (3) bekezdés b) pontja szerint az Nvt. 13. § (1) bekezdésében meghatározott értékhatárt a 2022. évben 25 millió forint egyedi bruttó forgalmi érték képezi.
A jogszabályok értelmében - megfelelő törvényi kivétel hiányában - az önkormányzat tulajdonában álló 25 millió forint egyedi bruttó értéket meghaladó ingatlanok értékesítése kizárólag versenyeztetés útján történhet.