Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 08

Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.12.08.

Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdése alapján a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Ónod község közigazgatási területén lévő működő katolikus temetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyekben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Ónod Község Önkormányzata köztemető fenntartási kötelezettségét Ónodi Római Katolikus Plébániával az 565 hrsz-on nyilvántartott temető 1/1 arányú tulajdonosával kötött megállapodással teljesíti.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temetők fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőkben tartózkodnak.

2. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése, az önkormányzattal kötött megállapodásban foglaltak figyelembevételével a tulajdonos feladata.

(2) A tulajdonos a megállapodás alapján, a temető területén a fenntartói jogosítványok keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerint felújításáról a saját költségén maga gondoskodik.

(3) Az egyes temetői térítési díjakat az Ónodi Római Katolikus Plébániának kell megfizetni. A temetői térítési díjak felhasználására az Ónodi Római Katolikus Plébánia jogosult.

(4) A temető üzemeltetésének részletes szabályairól e rendelet és az Ónodi Római Katolikus Plébánia szabályzata egymással összhangban rendelkezik.

(5) A szabályzat tartalmazza:

a) a temető használatának, a létesítmények igénybevételének szabályait

b) a temetési hely gazdálkodás szabályait, valamint a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját és megfizetésének módját

c) a sírhelyek méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályait

d) a temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temető fenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját

e) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét

f) a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtésére, elhelyezésére, elszállítására vonatkozó szabályokat

g) a temetői rendsértésnek minősülő cselekményeket, azok panasz ügyintézését

h) az Egyház temetkezéssel kapcsolatos, az Önkormányzat rendeletében nem szabályozott egyéb jogosultságait, valamint a temetkezésre vonatkozó további részlet szabályokat.

(6) A temető nyitva tartása, melyet a temető bejáratánál ki kell függeszteni: nyári időszakban: 7.00 – 20.00, téli időszakban: 7.00 – 18.00

(7) A temető működtetésének rendjére vonatkozó szabályozásokat az Önkormányzat hirdetőtábláján jól látható helyen ki kell függeszteni.

3. § A temető rendeltetésszerű használatát a tulajdonos az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel biztosítja:

a) Bejárati út, a parcellák megközelítésére szolgáló utak

b) Ravatalozó

c) A halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló, hűtő

d) Bekerített temető, parkszerűen gondozott zöldfelület az utak sorfásításával

e) Vízvételi lehetőség közkútról, illemhely

f) Hulladékgyűjtő

g) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről a temető tulajdonosa gondoskodik.

4. § (1) A temetőben sírhelytáblákat és igény esetén urnasírhely táblákat kell kialakítani. A temetőt folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A temetőben koporsós sírhelyek, urnasírhelyek – földbe temetés és kolumbárium - és sírbolt helyek biztosítottak. Temetési hely megjelölésére sírjel - fejfa, kopjafa, kereszt, síremlék- létesíthető.

(2) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban, folytatólagos sorrendben kell felhasználni, kivéve, ha az eltemettetőnek a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga van, s azzal élni kíván.

(3) A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére temetési hely nem foglalható le, kivétel a dupla, illetve a mélyített sírhely esetében van.

(4) A sírhely ügyintézést, s hozzá kapcsolódóan a temetkezések nyilvántartásának vezetését az Ónodi Római Katolikus Plébánia lelkipásztora végzi.

(5) A temetési sírhelyek méretük szerint a következők:

a) Felnőtt sírhely: 2,00 m hosszú, 2,00 m mély, 1 m széles,

b) Kettes sírhely: 2,00 m hosszú, 2,00 m mély, 2 m széles,

c) Urnasírhely (földbe temetésnél): 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles.

(6) A sírok egymás közötti távolságának 0,80 méternek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 0,50 méter lehet.

5. § (1) A temetési sírhelyért az elhunyt hozzátartozójának illetve az eltemetésére kötelezettnek az elhunyt vallási hovatartozásától független összegű alapdíjat kell fizetni.

(2) A temetési sírhelyek a temetési szabályzat feltételhez kötött kedvezményre való jogosultságot biztosít illetve pótdíj fizetési kötelezettséget rendel el.

6. § (1) A koporsós sírhely megváltási, újraváltási alapdíja 25 évre: 25.000.- Ft.

(2) Az urnasírhely megváltási, újraváltási alapdíja – földbetemetés vagy kolumbáriumba helyezéskor egyaránt - 25 évre: 25.000.- Ft.

(3) A köztemető használatát az önkormányzat térítésmentesen biztosítja, azért külön díjat nem számít fel.

7. § (1) A temetőben egyházi, vagy polgári szertartással való temetés egyaránt lebonyolítható.

(2) Az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása, a lelkiismereti meggyőződés, vagy hitéleti tevékenységek a vallási és helyi szokások tiszteletben tartásával történhet.

(3) A temetőben munkát végezhetnek a kegyeleti jogok gyakorlói, a sírhellyel rendelkezni jogosult megbízása alapján a temetkezési szolgáltatók és temetkezési szolgáltatónak nem minősülő magán vagy jogi személyek.

(4) A sírhely gondozáson kívül minden más temetői tevékenységhez - síremlékbontási-, állítási, sírboltépítési-bontási, sírkőtisztítási, valamint a fenntartói feladatokat ellátó megbízásából beruházási, javítási, felújítási munkálatok – az Ónodi Római Katolikus Plébánia lelkipásztorának hozzájárulása szükséges.

(5) A temetőben végzett tevékenységek a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

8. § (1) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles az igénybevett sírhelyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel, vagy fűnyírással rendben tartani, illetve a sírhelyet díszítheti.

(2) A sírgondozás, díszítés a sírhely méretén túl nem terjedhet a sírhelyek közötti közlekedést nem akadályozhatja.

(3) A sírhelyre egynyári vagy évelő lágyszárú növények ültethetőek, cserepes-, vágott- vagy művirágok, koszorúk helyezhetők el, illetve az Ónodi Római Katolikus Plébánia által engedélyezett – kifejlett állapotában a 2 méteres magasságot el nem érő – fás szárú növények telepíthetők.

9. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, annak végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) kormányrendelet, valamint az Ónodi Római Katolikus Plébánia Temetőszabályzata rendelkezései az irányadók.

10. § Jelen rendelet 2022. december 8-án lép hatályba.