Sajólád Község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2014./IV.24./ rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 25

SAJÓLÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK


6/2014. /IV.24./ önkormányzati rendelete


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról



Sajólád község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk /2/ bekezdésében, illetve a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. §. /6/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13.§. /1/ bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében

eljárva a következőket rendeli el:


1.§.


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz /folyékony hulladék/ összegyűjtését és elszállítását Sajólád Község Önkormányzata közszolgáltatás útján biztosítja Sajólád község közigazgatási területén.


2.§.


A közszolgáltatást a Miskolc Víziközmű-karbantartó és Környezetvédelmi Kft végzi /3530 Miskolc, Hunyadi u.5.sz./ Sajólád község közigazgatási belterületén. A belterületről begyújtott háztartási szennyvizet a MIVÍZ Kft Miskolc városi szennyvíz telepen adja át ártalmatlanításra.


3.§.


A közszolgáltatást Sajólád területén lévő ingatlanok tulajdonosai vagy használói eseti jelleggel a szennyvízgyűjtésre kialakított létesítmény /házi szennyvízgyűjtő/ kapacitásának függvényében a közszolgáltatótól történő közvetlen szolgáltatás megrendelése útján köteles igénybe venni.


4.§.


A közszolgáltató

a/ köteles a kibocsátó szolgáltatás megrendelésétől számított három napon belül a kibocsátó használatában lévő ingatlanról a háztartási szennyvizet az arra alkalmas gépjárművel elszállítani

b/ a begyűjtött szennyvizet az arra kijelölt szennyvíztisztító műben köteles átadni

c/ a szolgáltatásért a közszolgáltató a megrendelő részére számlát állít ki a közszolgáltatási díjról


5.§.


Az az ingatlan tulajdonos vagy használó


a/ aki a szennyvízcsatorna hálózatra nem kötött rá, az ingatlanán keletkező háztartási szennyvizet köteles közműpótló létesítményben gyűjteni és ideiglenesen tárolni


b/ köteles az összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállíttatásáról gondoskodni az önkormányzat által kijelölt közszolgáltató igénybevétele útján, megrendelés alapján


c/ köteles megfizetni a szolgáltatás díját a közszolgáltató által kiállított számla alapján


d/ az általa összegyűjtött háztartási szennyvíz nem tartalmazhat a környezetre veszélyes anyagot, technológiai eredetű szennyvizet, mérgeket


e/ megszűnik a közszolgáltatás igénybe vételi kötelezettsége a kiépített szennyvíz hálózatra történő rákötés napjával


f/ az ingatlan tulajdonosának szünetel a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége arra az időtartamra, amíg az ingatlant nem használják, illetve a jogszabályban meghatározott esetekben.


6.§.


Közszolgáltatásra vonatkozó szerződés tartalmi elemei:


a/ közszolgáltatást biztosító önkormányzat adatai

b/ közszolgáltató neve, székhelye, azonosító adatai

c/ a közszolgáltatásban résztvevő felek által kijelölt kapcsolattartók neve, telefonszáma

d/ a közszolgáltatásban résztvevő felek jogai, kötelességei

e/ közszolgáltatási díj megállapításának szabályai

f/ a közszolgáltatási tevékenység biztosításának módja

g/ a közszolgáltatási szerződés megszűnésének, megszüntetésének esetei


7.§.


/1/ Az ingatlan tulajdonosa, használója kizárólag az önkormányzat által kijelölt közszolgáltatót veheti igénybe, az ingatlanán az előírások szerint összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására.


/2/ A megrendeléssel az ingatlan tulajdonosa , használója és a közszolgáltató között szerződés jön létre.


/3/ A szerződés alapján a háztartási szennyvizet a közszolgáltató a megrendelővel egyeztetett időpontban szállítja el.


8.§.


A közszolgáltatás igénybevételéért a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével arányos díjat kell fizetni. A közszolgáltatás díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


9.§.


Az ingatlan tulajdonosát, használóját a közszolgáltatás igénybevételéért díjfizetési kötelezettség terheli, a megfizetésre nyitva álló határidő elmulasztása

esetén díjhátralék  keletkezik, mely adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. A díjhátralék vonatkozásában a Vgtv.44/E.§. előírásait kell alkalmazni.


10.§.


A szolgáltatás megrendelésével a megrendelő hozzájárul a személyes adatainak az önkormányzat és a közszolgáltató általi kezeléséhez /név, lakcím, fogyasztásának adatai/.


11.§.


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 21/2013. /XII.18 / rendelet hatályát veszti.



Kissné Klusóczki Katalin                                                       Pozbai Zoltán

          Jegyző                                                                       polgármester

Mellékletek