Sajólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a közkifolyók használatának rendjéről

Hatályos: 2016. 12. 15

Sajólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a közkifolyók használatának rendjéről

2016.12.15.

Sajólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX 13. § (1) bekezdés 11) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelembe véve a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, a víziközmű- szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény és víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendeleteinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet előírásait figyelembevételével következőket rendeli el.

1. § A rendelet hatálya Sajólád község közigazgatási területén kiterjed mindazokra a fogyasztókra, akik a közüzemi vízellátást közkifolyókból veszik igénybe.

2. § (1) A közkifolyók vizét- háztartási szükséglet céljára – a közműves vízellátásba be nem kötött ingatlanok lakói (illetve nyilatkozat alapján, akinek a közműves vízellátásból a szolgáltató kikötött) vehetik rendszeresen igénybe.

(2) A közkifolyókról csak szabad kifolyással lehet vizet venni, a közkifolyókon toldalék gumicső felszerelése tilos.

(3) A közkifolyókról vizet öntözésre, gépjárműmosásra, mezőgazdasági célokra használni tilos.

(4) A szolgáltató (ÉRV Zrt. Kazincbarcika) és a polgármester hozzájárulása szükséges a közkifolyókon kifolyó víz, nem háztartási vízszükséglet kielégítése (így például: építkezés) céljára.

(5)1 Aki a (2)-(4) bekezdésben foglaltakat nem tartja be, megsérti a a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet előírásait, ellene azon rendeletben foglalt eljárás indítható.

3. § (1) Az önkormányzat részére közkifolyó használata miatt vízdíjat kötelesek fizetni az üzemelő közkutak 150 m-es körzetében a községben állandó, vagy ideiglenes jelleggel bejelentkezett lakóhellyel rendelkező személyek, illetve akik életvitelszerűen a községben élnek és ingatlanukra (telkükre, vagy lakásukba nincs bevezetve a vezetékes víz, az alábbiak szerint.

(2) A vízfogyasztás mennyisége vízmérő hiányában általánnyal kerül meghatározásra

(3) A fizetendő vízdíj mértéke személyenként 8.000-Ft/fő/év.

(4) Az érintettek körét az önkormányzat méri fel és a fogyasztókról nyilvántartást vezet.

(5) A jegyző a fogyasztót terhelő díj mértékét és a fizetés módját határozatban állapítja meg.

(6)2 A (2) bekezdésben meghatározott összegű vízdíjat, a vízhasználók minden év december 31. napjáig kötelesek az Önkormányzat erre a célra elkülönített számlájára befizetni.

(7) Amennyiben a fogyasztó a befizetési kötelezettségének önként nem tesz eleget, úgy 10 napon belül a jegyző felhívja a fogyasztó figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és annak teljesítésére.

(8) Az első felszólítás eredménytelensége esetén, 10 napon belül újabb felszólítást kell a jegyzőnek a kiküldenie a fogyasztó részére.

(9) A mennyiben a fogyasztó díjfizetési kötelezettségének kétszeri felszólítás után sem tesz eleget - a felszólítások megtörténtének igazolása mellett - a jegyző gondoskodik a díjhátralék adók módjára történő behajtásáról.

(10) A közszolgáltatás igénybevételéért a fogyasztót terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.

(11) A jegyző a közkifolyó használati vízdíj megfizetését ingatlanonként vizsgálja. A meg nem fizetett vízdíjhátralékot az ingatlan használói és bejelentett lakosai egyetemlegesen kötelesek megfizetni. Ha a hátralék a kötelezettektől behajthatatlan, az ingatlan tulajdonosa egyszerű kezesként felel.

4. §

Mentesség

A vízdíj fizetése alól mentességet élveznek a 14. életévüket a tárgyévben még be nem töltött, és a 65. életévüket a tárgyévben betöltött és ennél idősebb személyek.

5. §

Vegyes és záró rendelkezések

(1) A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.
(2) Hatályát veszti a közkifolyók használatáról szóló 7/2012.(III.21.) önkormányzati rendelet.
(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény, valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. Rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.
1

A hatálybalépés időpontja 2016.12.15.

2

A hatálybalépés időpontja 2016.12.15.