Sajólád Község Önkormányzat Képviselő - testületének 13/2017.(X.25.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 10. 26

Sajólád község önkormányzat képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. §


E rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) Sajólád község közigazgatási területén reklámot, plakátot tesz közzé, reklámhordozót, cégért tart fenn, helyez el, valamint reklámot, plakátot, reklámhordozót, cégért kíván elhelyezni vagy ilyen céllal felületet alakít ki.

2. Értelmező rendelkezések


2. §

E rendelet alkalmazásában:


1. cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2. § 1b) pontja szerinti épülettartozék;

2. más célú berendezés: az ülő- és parki pad, a kerékpárállvány, a hulladékgyűjtő, a telefonfülke, a reklámfelületet is tartalmazó, közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés, korlát és a közterületi illemhely;

3. reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 3. pontjában meghatározott fogalom;

4. reklámhordozó: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 4. pontjában meghatározott eszköz;

5. utcabútor: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet 1. § 11. pontjában meghatározott fogalom.



3. Reklámok, reklámhordozók elhelyezésére és alkalmazására vonatkozó követelmények


3. §


(1) Közterületen reklám és reklámhordozó - a más célú berendezések kivételével - kizárólag az utcabútorokon, azok felületének legfeljebb 1/3-án helyezhető el.


(2) Reklámhordozó, vagy reklámhordozót tartó berendezés utcabútorra utólag nem szerelhető, azokat a reklám közzétételére alkalmas reklámfelülettel együtt kell megtervezni és létrehozni.

4. §


Közterületről két vagy több oldalról látható reklámhordozó csak két vagy több oldali hirdetőfelülettel kerülhet kialakításra.

5. §


A kihelyezett reklámhordozón tartós kivitelben és olvasható méretben fel kell tüntetni a tulajdonos nevét (megnevezését) és címét (székhelyét). Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot két héten belül módosítani kell.

6. §


A reklámhordozó akkor tekinthető leszereltnek, ha nem csak a hirdetőfelület, hanem annak tartószerkezete is (alapozással együtt) elbontásra kerül. Amennyiben a tartószerkezet vagy annak része nem kerül elbontásra, a hirdetési célú berendezést meglévőnek kell tekinteni.

7. §


Reklámok, reklámberendezések elhelyezése esetében a közterület-használati hozzájárulás kiadása a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján történhet.

4. Cégérek elhelyezésére vonatkozó településképi követelmények


8. §

 

A homlokzatokra merőlegesen elhelyezett cégér oldalanként legfeljebb 0,5 m2 felülettel és 0,3 m szerkezeti vastagsággal alakítható ki.


5. Településképi bejelentési eljárás


9. §


(1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében e rendeletben, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendeletben foglalt követelmények érvényesítése érdekében.


(2) A településképi bejelentési eljárás az építtető, valamint az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.


(3) A kérelmet a polgármesterhez a 314/2012.(XI. 8.) Korm. rendelet 26/B. § (2) és (3) bekezdésekben meghatározott tartalommal, az építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani, az e rendelet 1. mellékletét képező kérelem benyújtásával.


(4) A településképi bejelentési eljárás során hiánypótlásnak helye nincs.

(5) A polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntését és a döntés ellenőrzését – amennyiben a településen önkormányzati főépítész van alkalmazásában – az önkormányzati főépítész készíti elő.


(6) A bejelentés tudomásulvételéről szóló igazolás a kiadásától számított 1 évig érvényes.


(7) A polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen a képviselő-testületnél lehet fellebbezni.


10. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



             Pozbai Zoltán                                                  Veres Mária

                         polgármester                                                        jegyző




A rendelet kihirdetve:



Sajólád, 2017. október 25.                                                      

                                                                                          Veres Mária

                                                                                               jegyző


Mellékletek