Sajólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 02

Sajólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.04.02.

Sajólád Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdése alapján a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Sajólád Község közigazgatási területén lévő Sajólád belterület 558/2. hrsz. alatt nyilvántartott köztemetőre, annak fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az abban folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

(2) A temető 1/1 arányú tulajdonosa Sajólád Község Önkormányzata.

(3) Temető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, újra hasznosításáról a Képviselő-testület határoz a Helyi Építési Szabályzat és a szakhatóság véleményének figyelembevételével.

(4) Az e rendeletben használt fogalmak alatt a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (továbbiakban: Ttv.), valamint a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendeletben használt fogalmakat kell érteni.

2. § (1) A köztemető, azok létesítményeinek, építményeinek, berendezéseinek fenntartásáról és üzemeltetéséről, karbantartásáról, a zöldfelületek gondozásáról Sajólád Község Önkormányzata gondoskodik. A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a Képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(2) A köztemető üzemeltetője Sajólád Község Önkormányzata ellátja a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16. §. -ában meghatározott feladatokat, így különösen:

a) Meghatározza a temetési szolgáltatás és köztemetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának rendjét.

b) Megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt.

c) Vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket.

d) Tájékoztatja a temetőlátogatókat

e) Kijelöli a temetési helyeket.

f) Elvégzi a köztemető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, a síkosság-mentesítést és a hó eltakarítását.

g) Összegyűjti és elszállítja a köztemetőben keletkezett hulladékot.

h) Gondoskodik a köztemető rendjének betartásáról és betartatásáról.

i) Összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatási tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lebonyolítását.

(3) Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett szolgáltatókkal illetve hatóságokkal.

(4) A köztemető fenntartására irányuló tevékenységet csak az üzemeltető végezhet.

3. § A köztemető üzemeltetője a temető rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával köteles eljárni:

a) A köztemető április 01. és szeptember 30. között 6:00-20:00 óráig, október 01. és március 31. között 7:00 -17:00 óráig kell nyitva tartani. Október 31-én, november 1-jén és 2.-án, valamint az ezen napok előtt és után következő hétvégék szombati és vasárnapi napján 7:00-21:00 óráig.

b) A köztemető rendjét szabályozó hirdetményeket a köztemető bejáratánál, jól látható helyen kell kifüggeszteni.

c) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek stb. díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Hulladékot, sírokról lekerülő koszorút, virágot, egyéb hulladéktárgyakat kizárólag az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni.

d) A köztemetőn belüli út - és járdahálózatot járható állapotban kell tartani.

e) A köztemetőben tilos járművel közlekedni, kivéve a súlyos mozgássérültet szállító járművet és a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet.

f) A köztemetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett hulladék elszállításáról szükség szerint kell gondoskodni.

g) A köztemetőben vízvételi lehetőséget kell biztosítani, a vízvétel sírgondozás céljára ingyenes.

h) A köztemető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általa okozott kárért a felügyeletét ellátó tartozik felelősséggel.

i) A köztemetőbe állatot bevinni tilos, a segítő kutya, a közfeladatot ellátó őrző védőkutya és a mentőkutya kivételével.

j) A kegyeleti gyertya és mécses gyújtás kivételével égetési tevékenységet végezni. illetve tüzet rakni tilos a köztemetőben. A gyertyát és mécsest meggyújtani legkésőbb zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki a gyertyát, mécsest gyújtotta.

k) Fát, cserjét magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett örökzöld, mely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél. Ezen magasságot meghaladó, nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője – eredménytelen felszólítást követően – eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben érvényesítheti.

l) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás, tevékenység, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

m) A gyászszertartások ideje alatt tilos építési, szállítási munkákat végezni, továbbá tartózkodni kell minden olyam tevékenységtől, cselekménytől, mely a szertartást zavarhatja.

4. § (1) A köztemetőben egyházi valamint polgári szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható. Temetni csak a temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

(2) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A parcellákat és a sorokat számozni kell, melyet a temető térképen jelölni kell. Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni.

(3) Temetkezésre használt temetési helyek:

a) kettes sírhely

b) különleges kettes sírhely

c) urnasírhely (egyes, kettes)

d) urnafülke (kolumbárium)

e) sírbolt

(4) A temetkezési helyeket és egymástól való távolságukat méretezni kell:

a) kettes sírhely 2,10 m hosszú, 2,00 méter mély, 1,90 m széles.

b) különleges kettes sírhely 2,10 m hosszú, 2,00 méter mély, 1,90 m széles.

c) urnasírhely (egyes, kettes) 0,80 m hosszú, 0,60 m mély, 0,80 m széles.

(5) A sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,6 m, legnagyobb távolsága 0,8 méter. A sírdombok magassága 0,6 méternél magasabb nem lehet.

(6) Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos. Az urnafülke (kolumbárium) és a sírbolt a hatályos építésügyi jogszabályok alapján építhető.

(7) A temetési helyek megjelölésekor a törvény erre vonatkozó szabályai szerint kell eljárni.

5. § (1) A temetési hely felett jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja. A temetési hely felett az rendelkezik, aki a temetési helyet megváltotta. A sírmegváltás díjait az 1. melléklet tartalmazza.

(2) (2) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama: a sírhelyek, urnasírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. (Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.)

(3) A sírbolt hely használata a kriptába történt utolsó temetés után 25 év elteltével jár le, ezt követően a köztemető tulajdonosa rendelkezik a kriptával.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog 25 év, illetve 10 év időtartamra újraváltható kivéve, ha a köztemető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni.

(5) A részben vagy teljesen lezárt köztemetőben a használati idő rátemetés esetén sem hosszabbítható meg. Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttestmaradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben levő új sírban helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(6) A rokoni háttér nélküli, elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az üzemeltető 6 hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a köztemetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(7) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(8) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél – írásban – tett nyilatkozattal lehet lemondani.

6. § (1) Temetési szolgáltatási tevékenységet az végezhet, aki megfelel a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 29-34. § és a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 47-53. § előírásaiban meghatározott feltételeknek.

(2) Temetkezési szolgáltatási tevékenység:

a) a temetésfelvétel,

b) az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való – az egészségügyi szolgáltató halottkezelési feladatkörébe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett – előkészítése,

c) a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás,

d) a ravatalozás,

e) a búcsúztatás,

f) sírhelynyitás és visszahantolás,

g) a sírba helyezés,

h) a halottszállítás,

i) a hamvasztás és az urnakiadás,

j) az urnaelhelyezés,

k) a hamvak szórása,

l) az exhumálás,

m) az újratemetés.

(3) A temetési szolgáltatási tevékenységek teljeskörűen vagy önállóan is végezhetők.

(4) Az üzemeltető temetkezési szolgáltatást nem végez.

7. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel történő beültetését és díszítését – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(3) Sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat csak a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezhet, egyeztetve a köztemető üzemeltetőjével.

(4) A köztemetőben szakipari munkát végző vállalkozók kötelesek a köztemető üzemeltetőjének a munka során felmerült költségeket megtéríteni.

(5) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(6) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek rendelkezniük kell a tevékenység végzésére jogosító okirattal, melyet a munkavégzés során annak helyszínén kell tartani.

8. § (1) A köztemető üzemeltetője a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 18. §-ában és a temetőről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 41. § (1) és 45. § (3) bekezdéseinek megfelelően - a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – a temetési helyekről nyilvántartásokat vezet. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére a sírbolt könyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.

(2) A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés, vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakhelyének címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(3) A köztemetői nyilvántartásokba a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben meghatározott személyek betekinthet(nek), részükre a köztemető üzemeltetője ingyenesen adatszolgáltatást köteles nyújtani és felvilágosítást adni.

(4) A köztemetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően azokat át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

(5) A köztemető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve a sírbolt könyvbe bejegyzett személyes adatok biztonságáról.

9. §1

10. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Köztemető sírhelymegváltási díjak

1. Koporsós sírhely (dupla) megváltása, újra váltás 25 évre 50.000.-Ft

2. Urnasírhely, urnafülke megváltása, újra váltás 25 évre 20.000.-Ft

3. Sírbolthely megváltása, újra váltás 25 évre 80.000.-Ft

4. Újra váltás 10 évre temetési helytípusonként a fent megjelölt díjak 50%-ának megfelelő összeg.

5. A megváltási díj tételek az ÁFA összegét nem tartalmazzák.

2. melléklet

A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díjak:
A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzáárulási díj mértéke 3.000.-Ft/nap vagy alkalom.

2. Amennyiben a vállalkozásszerűen végzett tevékenység csak betűvésésre terjed ki, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzáárulási díj mértéke 2.000.-Ft/nap vagy alkalom

3. A ravatalozó használata díjtalan. Ha azonban a ravatalozáshoz szükséges kellékeken felül szükség van más kellékekre is, azt a temetkezési szolgáltatást végző biztosítja.

A díjak az ÁFA összeget nem tartalmazzák.
1

A 9. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.