Sajólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 06. 22- 2024. 03. 30

Sajólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2023.06.22.

Sajólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a háztartásoknak, akik jövedelmi és egyéb szociális okok miatt lakásuk fűtését nem, vagy csak nehézségek árán tudják biztosítani.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Sajólád község közigazgatási területen lakóhellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1) - (3) bekezdésben meghatározott személyekre.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás azoknak a jogosultaknak állapítható meg, akik az alábbi feltételeket együttesen teljesítik:

a) a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500 %-át, egyedül élő esetén a 600 %-át

b) és vegyes fűtéssel rendelkeznek és a lakás téli fűtését legalább részben fával biztosítják.

(2) A támogatás megállapításánál előnyt élveznek

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időkorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok

(3) A szociális célú tűzifa támogatás kizárólag természetben nyújtható.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élők személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanra több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

4. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás mértéke háztartásonként legalább 0,5 m3, de legfeljebb 5 m3.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen köteles igazolni.

(3) Az önkormányzat a szociális célú tűzifát ingyenesen biztosítja.

(4) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját maga használhatja fel.

(5) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem a jogosult igényelte és kapta, a következő 3 év során ugyanezen jogcímen való juttatás igénylésekor a támogatásból kizárható.

(6) Amennyiben a kérelmező vagy a kérelmezővel életvitelszerűen egy háztartásban élő személy az igénylést megelőző 3 éven belül a korábban részére biztosított tűzifát értékesítette, vagy azzal visszaélt és ez hatóság által jogerősen megállapításra került, az igénylésből a kérelmezőt ki kell zárni.

5. § (1) A szociális célú tűzifa támogatási kérelmet a Sajóládi Polgármesteri Hivatalba (továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani az 1. melléklet szerinti nyomtatványon 2023. szeptember 30. napjáig. A benyújtásra nyitva álló határidő jogvesztő.

(2) A jogosultság megállapításához csatolni kell a lakásban élő háztartás minden tagjára vonatkozó, a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolásokat, a 3. § (1) b) pont szerinti feltétel teljesítése igazolására, 2023. június 01. napját követően vásárolt legalább 5 q tűzifa, vagy 5 q szén mennyiségről szóló számlát.

(3) A támogatás odaítéléséről az Egészségügyi - Szociális Bizottság dönt. (4) A kapott támogatás felhasználását a helyszínen a Hivatal ellenőrizheti.

6. § Ez a rendelet 2023. június 22-én lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.