Domaháza község képviselő testületének 4/2018 (IV.3..)

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(IV.3.) önkormányzati rendelete Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról módosításáról

Hatályos: 2018. 04. 03- 2018. 04. 03

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2018.(IV.3.) önkormányzati rendelete                         

Domaháza  Község Önkormányzata  Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról módosításáról


Domaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d./pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Községi Önkormányzata Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról módosításáról következőket rendeli el:



1. §

(1) Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 4.§ (4) helyébe a következő rendelkezés lép: 


(4) Amennyiben a képviselő személyes érintettségére vonatkozó bejelentési kötelezettségét elmulasztja, a Képviselő-testület bármely képviselő indítványára a mulasztó képviselőt figyelmeztetésben részesíti.


(2) Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 4.§ (5) bekezdés és (6) bekezdés hatályát veszti.  


2. §


  1. Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 5. § feletti szövegrész és az 5. § (1) bekezdés, (2) bekezdés, (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


Felvilágosítás kérés

5. §


(1) A képviselőnek joga van felvilágosítást kérni a képviselő-testület vagy szervei hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyben.

(2) Az felvilágosítás kérés valamely probléma felvetése és kifejtése a képviselő-testület ülésén vagy ezzel kapcsolatos kérdés megfogalmazása a képviselő-testület bizottságának elnökéhez, a polgármesterhez, alpolgármesterhez és a jegyzőhöz.

(3) Felvilágosítást szóban és írásban lehet előterjeszteni a napirendek megtárgyalását követően. 


  1. Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 5. § (4)-(9) bekezdés hatályát veszti.


3. §



Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 7.§ (7) bekezdés, (8) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: 


(7) Rendkívüli ülés összehívása történhet legalább az ülés napját megelőző napon  szóbeli értesítés útján, vagy távbeszélőn keresztül is.

(8) Az ülés időpontjáról a község lakosságát a Hivatal hirdetőtábláján, az ülés időpontját megelőző legalább 3 nappal korábban, rendkívüli ülés esetén az ülés összehívásának időpontjában kifüggesztett, az ülés időpontját, helyét és napirendjét tartalmazó meghívóval a jegyző értesíti.


4. §


Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 8.§ (1)  bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: 


  1. A polgármester akadályoztatása esetén az alpolgármestervezeti az ülést. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetőleg tartós akadályoztatásuk esetén a korelnök vezeti az ülést.



5. §


Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 9. § (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


(6) Jogszabálysértő döntések, működés jelzésére a jegyzőnek szót kell adni, amennyiben ő bármely kérdésben törvényességi észrevételt kíván tenni. A hozzászólás joga ebben az esetben a jegyzőtől nem tagadható meg.



6. §


Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 11. § (3) bekezdés hatályát veszti. 


7. §


Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 12. § (1) bekezdés és (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Az önkormányzati rendelet és az önkormányzati normatív határozatok kihirdetése a Hivatal hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel valósul meg.
  2. A Képviselő-testület számozott határozat nélkül, de jegyzőkönyvi rögzítéssel dönt a polgármesteri tájékoztatóról, ügyrendi kérdésekről, továbbá képviselői kérdésekre adott válaszokról.

8. §


Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 13. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A Képviselő-testületi ülésről készített jegyzőkönyvnek az Mötv 52.§ (1) bekezdésében felsoroltakon kívül tartalmaznia kell a bejelentéseket, kérdéseket és az azokra adott válaszok lényegét.



9. §


Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 14. § (1) bekezdés, (2) bekezdés, (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) Képviselő-testület közmeghallgatást tart a képviselő-testület döntése szerinti időpontban.

(2) A képviselő-testület falugyűlést tarthat, közérdekű kérdésben, jelentősebb a községet érintő döntések előkészítésére az állampolgárok és a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatására, véleményének kikérése céljából.   

(3) A közmeghallgatás és falugyűlés helyéről és időpontjáról a lakosságot legalább 8 nappal megelőzően tájékoztatni kell.


10.  §



Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról 21. § helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Az Önkormányzat a nemzetiségi egyéni és közösségi jogok érvényesülése, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, különösen a hagyományok őrzése és gyarapítása, a nemzetiségek kulturális autonómiájának a települési nemzetiségi önkormányzatok által történő megvalósítása és megőrzése érdekében együttműködik a nemzetiségi önkormányzattal.



(2) A nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Njtv.) meghatározott kezdeményezést, javaslatot, tájékoztatás kérést a polgármesterhez nyújthatja be. A polgármester az Njtv-ben előírtak szerint köteles a kezdeményezés, javaslat tárgyában történő döntéshozatal, illetve tájékoztatás megadása iránt intézkedni. Amennyiben lehetséges, a Képviselő-testület a kezdeményezés, javaslat, tájékoztatás kérés megadásáról a soron következő legközelebbi ülésén dönt.


(3) A nemzetiségi önkormányzat az Njtv-ben rögzített egyetértési és vélemény-nyilvánítási jogának gyakorlása során az egyetértés tárgyában hozott döntést, a kialakított és írásba foglalt véleményt a polgármesternek köteles megküldeni legkésőbb a Képviselő-testület soron következő ülésének napján.


(4) Az Önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat együttműködésének szabályait együttműködési megállapodásban rendezik.


(5) Az Önkormányzat biztosítja a települési nemzetiségi önkormányzat részére az önkormányzati működéshez szükséges személyi feltételeket akként, hogy a nemzetiségi önkormányzatok működésével kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal kijelölt ügyintézői gondoskodnak.


(6) Az Önkormányzat a települési nemzetiségi önkormányzat hatékony érdekérvényesítéséhez, törvényben meghatározott egyéni és közösségi jogainak gyakorlásához biztosítja a működésükhöz szükséges tárgyi feltételeket, munkavégzésükhöz külön irodát, a testületi és egyéb ülésekhez a tanácstermet, melyek részletes szabályait a (4) bekezdés szerinti együttműködési megállapodás tartalmazza.


11.  §



Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet Domaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról VI. Fejezet Népszavazásra, népi kezdeményezésre vonatkozó szabályok  23. § hatályát veszti, helyébe a következő fejezet lép:   


VI. Fejezet

Társulások


Az önkormányzat szükség szerint vesz részt hatósági igazgatási társulásokban, közösen tart fenn más   önkormányzatokkal létesítményeket, intézményeket.

Az igazgatási társulások, közös fenntartású intézmények működését a Képviselő-testületek külön megállapodásban rögzítik.

Az SZMSZ 2. melléklete tartalmazza az önkormányzat által létrehozott társulásokat és a társulásokra átruházott hatásköröket.




12. §


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





            Elek István                                                                         Henyecz Sándorné

            polgármester                                                                                 jegyző



A rendelet kihirdetésre került 2018. április 3-án


                                                                                                          Henyecz Sándorné

                                                                                                                      jegyző




 2. melléklet a 4/2018. (IV.3.) rendelettel módosított

15/2014.(XI.28.) önkormányzat rendelethez

A Képviselő-testületnek a társulásokra átruházott hatáskörök jegyzéke

I. Ózd Kistérség Többcélú Társulása

1. Szociális szolgáltatások és ellátások:

a./ Szociális étkeztetés biztosítása (Szt.62. §.)

b./ Házi segítségnyújtás biztosítása (Szt. 63. §)

c./ Családsegítés biztosítása (Szt. 64.§)

d./ Szenvedélybetegek közösségi ellátásának biztosítása (Szt.65/A. §)

e./ Támogató szolgálat működtetése (Szt. 65/C.§)

f./ Nappali ellátás biztosítása (Szt. 65/F.§)

g./ Ápolást, gondozást nyújtása idősek otthonában (Szt. 68.§ (1)-(2))

h./ Átmeneti elhelyezés nyújtása éjjeli menedékhely hajléktalan személyek részére és átmenti szállás nyújtása hajléktalan személyek részére (Szt. 84. § (1)-(2))


                   2.  Gyermekjóléti alapellátás:

a./ Gyermekjóléti szolgáltatás biztosítása (Gyvt. 38. §. 39. § 40.§. § (1)-(2) 40/A §

b./ Bölcsődei ellátás biztosítása (Gyvt. 42. §)


  1. Egészségügyi alapellátást célzó szolgáltatások keretében alapellátási – felnőtt és gyermek -ügyeleti szolgáltatások biztosítás és a hétvégi ügyelethez kapcsolódó diszpécser szolgálat működtetése.
  2. Belső ellenőrzési feladatok ellátása

II.Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzat Társulás

Gondoskodik a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 33. 34 §-ában és a 37. §-37/A-ában meghatározott hulladékgazdálkodási feladat és hatáskörök ellátásáról.