Prügy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2020. (VI. 30.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 24
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2020. (VI. 30.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Az önkormányzat képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.), a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény alapján módosítja önkormányzati rendeletét az előterjesztésben foglaltak szerint.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezet-szabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján a jelen indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.
A rendelet-módosítás a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály- Törvényességi Felügyeleti Osztálya által küldött BO/13/00823-19/2022. iktatószámú, szakmai konzultációs adatlap alapján készült.
A rendelet-módosítás érinti a rendelet bevezető részét és az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét.
Részletes indokolás:
A rendelet 1. §-ához:
A települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetés megtörtént, a véleményezés tényét a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló önkormányzati rendelet bevezető részében fel kell tüntetni.
A rendelet 2. §-ához:
A képviselő-testület azzal, hogy a könyvtári ellátást érintően is állapított meg rendelkezéseket, túlterjeszkedett a rendeletalkotásra felhatalmazó kereteken, ez ellentétes az Alaptörvény 32. cikk (3) bekezdésével, mely alapján az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes. Az 5. § h) pont hatályon kívül helyezésre kerül.
A rendelet 3. §-ához:
A rendelet nem utalt a Kultv.-ben meghatározott fórum szervezésére, a kiegészítés ezt pótolja.
A rendelet 4. §-ához:
Az „egyéb, önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas ingatlan” meghatározás nem egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalom, ezért a 7. § (1) bekezdés c) pont hatályon kívül helyezésre kerül.
A rendelet 5. §-ához:
A képviselő-testület azzal, hogy a könyvtári ellátást érintően is állapított meg rendelkezéseket, túlterjeszkedett a rendeletalkotásra felhatalmazó kereteken, ez ellentétes az Alaptörvény 32. cikk (3) bekezdésével, mely alapján az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes. A 8. § hatályon kívül helyezésre kerül.
A rendelet 6. §-ához:
Hatálybalépéssel kapcsolatos rendelkezés, a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.