Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kihelyezett ózdi tagozatára felvett hallgatók önkormányzati támogatásának szabályozásáról

Hatályos: 2007. 10. 01

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kihelyezett ózdi tagozatára felvett hallgatók önkormányzati támogatásának szabályozásáról

2007.10.01.

Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) felhatalmazása alapján, a 133/SzÜ 14/KH/2007. (II.27.) sz. határozata 7.) pontjának végrehajtása érdekében, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bólyai János Katonai Műszaki Karának (továbbiakban: ZMNE-BKMK) kihelyezett tagozatára felvett ózdi hallgatók önkormányzati támogatásának szabályozása céljából.

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kizárólag a ZMNE-BKMK azon felvételt nyert és beiratkozott szociálisan rászoruló hallgatóira terjed ki, akik

- az Ózdra kihelyezett, levelező tagozatos, költségtérítéses képzésben,
- az első felsőfokú oklevél megszerzésére irányuló tanulmányokat folytatnak és
- Ózd város közigazgatási területén – a felvétel időpontjában – bejelentett lakóhellyel rendelkeznek.

A rendelet célja

2. § (1) A szociális támogatás célja a ZMNE-BKMK ózdi kihelyezett tagozatával hallgatói jogviszonyban álló, Ózdon lakóhellyel rendelkező személyek költségtérítéséhez való utólagos hozzájárulás, kizárólag a hallgató szociális rászorultsága alapján, a kérelmező tanulmányi eredményétől függetlenül – az alapképzés idejéig.

Eljárási szabályok

3. § (1) A szociális támogatás igénylésével és lebonyolításával kapcsolatos teendőket a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat mintájára kell elvégezni, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által évente összeállított ’Általános Szerződési Feltételek” (továbbiakban: ÁSZF) alapján, az alábbi eltérésekkel:

(2) A szociális támogatás meghirdetése: Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. évben október hó 1. napján, azt követően minden naptári évben március hó 1. napján írja ki a szociális támogatásra szóló felhívást.

(3) A támogatási kérelem benyújtása az e célra rendszeresített űrlapon történik.

a) A pályázat kötelező mellékletei:

- A hallgatóval közös háztartásban élő személyek 30 napnál nem régebbi, eredeti jövedelemigazolása.
- Az egyetem bélyegzőjével ellátott, aláírt, eredeti hallgatói jogviszony-igazolás.
- Személyi igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány vagy egyéb, a fentiek igazolására alkalmas okmány másolata.
- Valamely szociális körülmény igazolására alkalmas dokumentum másolata (orvosi igazolás, válásról, különélésről szóló határozat).
- A tanulmányokhoz kapcsolódó költségtérítés befizetését igazoló dokumentum (bankszámlakivonat, csekkszelvény) másolata.
b) A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2007. évben október 15. napja, minden további naptári évben március 20. napja. Amennyiben március 20. napja hétvégére esik, az azt megelőző utolsó munkanap.
c) A támogatási kérelem benyújtásának helye a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Ügyosztálya.
d) A támogatást minden naptári évben újra meg kell pályázni.
(4) A támogatási kérelmek elbírálása:
a) A formailag és tartalmilag megfelelő kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Ügyosztálya jövedelmi szempontból megvizsgálja, majd a Polgármesteri Hivatal Működési és Sport Ügyosztálya bírálatra előkészíti.
b) A támogatásról az Önkormányzat Művelődési és Oktatási Bizottsága, Egészségügyi, Szociális és Családügyi Bizottsága, valamint Pénzügyi Bizottsága átruházott hatáskörben, együttes ülés keretében döntenek.
(5) A támogatottak bejelentési kötelezettsége:
a) A támogatott hallgató köteles a támogatás folyósításának ideje alatt minden, a támogatás folyósítását érintő változásról haladéktalanul (de legfeljebb 15 napon belül) írásban értesíteni a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sport Ügyosztályát. Ilyen változásnak minősül az ÁSZF-ben foglaltakon kívül:
- a bankszámlaszám változása,
- a jövedelmi helyzetben bekövetkező változás
b) Azonnali hatállyal kizárható a támogatás folyósításából az a hallgató, aki a kérelmében valótlan vagy fiktív adatokat szolgáltat.
(6) A támogatottak jogviszony-igazolási kötelezettsége:
a) A támogatásban részesített hallgatók minden megkezdett tanulmányi félévben írásban, eredetben kötelesek benyújtani a felsőoktatási intézmény által kiállított hallgatói jogviszony-igazolásukat és a képzési költség befizetését igazoló bizonylat másolati példányát. Ennek elmulasztása a támogatásból való kizárást vonhatja maga után.
b) Az igazolásokat a kérelemmel együtt kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Ügyosztályra. Amely tanulmányi féléveben a hallgató már elnyerte a szociális támogatást és nem kell újabb kérelmet benyújtania, a hallgatói jogviszony-igazolást és a képzési költség befizetését igazoló dokumentum másolatát a Polgármesteri Hivatal Művelődési Ügyosztályára köteles eljuttatni, a szorgalmi időszak megkezdésétől számított 15 napon belül.

A támogatásra való jogosultság feltételei

4. § (1) A kérelmező feleljen meg a jelen rendelet 1. §-ában meghatározott feltételeknek.

(2) Jelen rendelet alkalmazásában kizárólag az a hallgató a szociálisan rászorult, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 160%-át.

A támogatás mértéke és módja

5. § (1) A szociális támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg minden költségvetési évben az Képviselő-testület költségvetési rendeletében biztosított összeg.

(2) A hallgatók jövedelmi helyzetük alapján differenciált támogatásban részesülnek. Ha a támogatást igénylő háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem

- 0 és 25.000 forint közé esik, egy tanulmányi félévre az adható legmagasabb összességű támogatás 75.000 forint,
- 25.001 és 35.000 forint közé esik, egy tanulmányi félévre az adható legmagasabb összegű támogatás 50.000,
- 35.001 forint és a jelen rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott értékhatár közé esik, egy tanulmányi félévre az adható legmagasabb összegű támogatás 25.000 forint.
(3) Ózd Város Önkormányzata a szociális támogatást a 2007. költségvetési évben egy tanulmányi félévre (2007/2008. tanév őszi félév) állapítja meg. A támogatás megállapítása a továbbiakban a 4. § (2) bekezdése alapján történik.
(4) A támogatás összegét a támogató a hallgató folyószámlájára utalja, tanulmányi félévenként egy összegben. A támogatott hallgató a jelen rendelet 3. § (6) bekezdésének a)-b) pontja szerinti dokumentumokat köteles eljuttatni a Polgármesteri Hivatalba. Az utalás a 3. § (6) bekezdés b) pontjában foglalt határidőtől számított 30 napon belül teljesítendő.

Hatályba léptető rendelkezések

6. § Jelen rendelet 2007. október 1. napjától lép hatályba.