Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a köztemetők használatának rendjéről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 01

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a köztemetők használatának rendjéről és a temetkezésről

2023.01.01.

Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018. (III.26.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 1.2.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi és Rendészeti Bizottság, az 5. melléklet 2.2.10. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A szabályozás célja, hogy Ózd város területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető kegyeleti jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében; valamint szabályozza a köztemetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

1. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Ózd Város közigazgatási területén fekvő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben megjelölt temetők látogatóira, az ott vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozókra, a temetkezési szolgáltatókra, a temetkezési szolgáltatásokat igénybe vevőkre.

(3) Ózd város közigazgatási területén az alábbi köztemetőkbe lehet temetkezni, melyek vázrajzát a rendelet 1. melléklete tartalmazza:

a) Gyári temető – 7119 hrsz

b) Bolyki temető – 9006 hrsz

c) Táblai temető – 2956 hrsz.

d) Somsályi temető – 18908 hrsz.

e) Centeri temető – 13059 hrsz.

f) Bánszállási temető – 10078 hrsz.

g) Ózd-Cserdalápai temető (5588 hrsz)

(4) Az Ózd-Cserdalápai temető lezárt temető, melynek területén rátemetés a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján engedélyezhető.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) Ózd Város Önkormányzata, mint a köztemetők tulajdonosa, a köztemetők üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében, az ÓZDINVEST Önkormányzati Vagyonkezelő és Beruházásszervező Kft-n keresztül gondoskodik.

(2) Az üzemeltető feladatának ellátása során köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal és hatóságokkal.

4. § (1) Az üzemeltető a köztemetők területét – ideértve a parcellákat és sírhelyeket is – és a létesítmények feletti rendelkezési jogot másnak nem adhatja át.

(2) A köztemetők korlátozottan forgalomképes ingatlannak minősülnek.

(3) Köztemető fenntartására irányuló tevékenységet csak a köztemetők üzemeltetője végezhet, melynek során az önkormányzat megbízásából jár el és képviseli érdekeit.

(4) A köztemetőkben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak és azokon elhelyezett növényzet tekintetében őrzési és kártérítési felelősség sem az önkormányzatot, sem az üzemeltetőt nem terheli.

II. Fejezet

A temetkezés általános szabályai

3. Temetkezési szabályok

5. § (1) Ózd város köztemetőiben koporsós temetésre és hamvak elhelyezésére van lehetőség.

(2) Az elhunytat eltemetni, az elhamvasztott elhunyt maradványait elhelyezni a 2. § (2) bekezdésekben megjelölt temetési helyen lehet.

4. A köztemetők használatának rendje

6. § (1) A temetőkben jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temetők nyitvatartási rendjét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint ki kell függeszteni a temetők térképét.

(2) A temetők nyitvatartási rendje:

a) április 1-től október 30-ig: 06:00-20:00 óráig,

b) október 31-én és november 1-jén: 06:00-22:00 óráig,

c) november 2-től március 31-ig: 08:00-16:00 óráig

(3) Vasárnap és ünnepnapokon egyéb vállalkozói tevékenység (különösen: síremlék készítés, kőfaragás, síremlékek szállítása, kőfaragás) nem végezhető.

(4) A temetőt a látogatóknak a nyitvatartási idő leteltéig külön felszólítás nélkül el kell hagyniuk.

(5) A temetőkbe járművel behajtani és azzal ott közlekedni csak az üzemeltető engedélyével lehet. Engedély nélkül közlekedhetnek a mozgássérülteket, illetve egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyeket szállító járművek, valamint a temetkezési tevékenységben részt vevő járművek. Szertartás ideje alatt a temetőkbe behajtani és ott közlekedni szigorúan tilos.

(6) A temetőkben mindenki köteles a kegyelethez méltó magatartást tanúsítani. A temetési szertartások ideje alatt a szertartást zavaró munka nem végezhető.

(7) A temetőkben kizárólag a síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák és más hasonló tárgyak) és növényzet helyezhetők el. A temetőkben gyertyát vagy mécsest gyújtani csak felügyelet mellett lehet. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

(8) A temetőkbe állatokat bevinni – vakvezető és őrkutya kivételével – tilos.

7. § (1) A temetőkbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temetőkben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő hely kijelölésével kell gondoskodni. A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos. Temetői munkavégzés következtében keletkező szennyeződés, rongálás megszüntetése, illetve az eredeti állapot visszaállítása az adott munkát végző kötelessége. A koszorúkat, virágokat és egyéb hulladékot kizárólag az erre kijelölt területen, illetve hulladéktárolóban lehet elhelyezni.

(3) A sírokra és a parcellák belső területére fát, 2 m-nél magasabbra növő fás szárú növényt, illetve szélességében terjedő növényt ültetni tilos.

(4) A síremlékek kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és egyéb ülőalkalmatosságok az üzemeltető hozzájárulásával létesíthetők.

(5) Avart és egyéb hulladékot a temetők területén tilos elégetni.

8. § (1) A síremlékek építéséből vagy elbontásából származó építési törmeléket a temetőben lévő hulladéktárolóban vagy a temető területén elhelyezni tilos.

(2) A síremlékek építéséhez, bontásához és felújításához, az ehhez szükséges építőanyagoknak és eszközöknek a temetőbe való beszállításához az üzemeltető engedélye szükséges. A fel nem használt anyagokat a kivitelezést végzők az üzemeltetőnél történt előzetes bejelentést követően, a munkálat megkezdésétől számított harmadik napot követően tárolási díj fejében tarthatják a temető területén.

9. § (1) A temetők területéről sírkövet, síremléket, fejfát és egyéb tárgyakat – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes írásos bejelentés után lehet kivinni.

(2) A temetői munkák során talált értéktárgyakról és a találás körülményeiről az üzemeltető köteles jegyzőkönyvet felvenni. A talált értéktárgyak biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

III. Fejezet

A temetési helyekkel kapcsolatos szabályok

5. Temetési helyek

10. § (1) A temetési helyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely hossz: 220 cm szélesség: 110 cm

b) Felnőtt kettes sírhely hossz: 220 cm szélesség: 190 cm

c) Gyermek sírhely hossz: 130 cm szélesség: 60 cm

d) Urnasírhely hossz: 80 cm szélesség: 60 cm

e) Sírbolt hossz: 400 cm szélesség: 300 cm

f) Urnasírbolt hossz: 110 cm szélesség: 100 cm

A méretek a sírkeret külső széleit jelentik.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm, a gyermeksíroknál 30 cm. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Felnőtt egyes és kettes sírban elhelyezett koporsókon kívül legfeljebb 6 db urna is elhelyezhető, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(4) Felnőtt sírhelyre vonatkozó megváltási díj befizetése esetén a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(5) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak sírhely táblán belül egységesnek kell lenni.

6. Temetési hely feletti rendelkezési jog

11. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával – kivéve a díszsírhelyeket és közköltséges temetési helyeket – lehet szerezni.

(2) Az egyes temetési helyekért a rendelkezési jogosultságot megszerzőnek díjat kell fizetni, melynek mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A rendelkezési jog kezdő időpontja a temetési hely megváltásának napja.

(4)1 Temetési hely feletti rendelkezési jogot kizárólag a lejárt rendelkezésű sírhelyek vonatkozásában lehet előre megváltatni.

7. Díszsírhely

12. § (1) A Gyári, a Bolyki és a Táblai temetőkben kijelölt temetőrészt az üzemeltető díszsírhelyek kialakítása céljából köteles fenntartani.

(2) Díszsírhely adományozható annak, aki

a) tudományos, szellemi, művészi, sport és közéleti tevékenységével országos vagy nemzetközi elismerést ért el, vagy ezen tevékenységével a város életének jelentős előremozdításán, javításán munkálkodott,

b) fegyveres erők és testületek hősi halottja és a Magyar Honvédség saját halottjának tekintett elhunyt.

(3) Díszsírhely adományozásáról és ugyanazon díszsírba a későbbiekben temethetők köréről a polgármester dönt.

(4) A díszsírhely igénybevétele térítésmentes, használata meghatározatlan időre (a temetők fennállásáig) szól.

(5) A díszsír növénnyel való díszítését, ápolását a hozzátartozók végzik.

13. § Az üzemeltető felelős a köztemetőkben elhelyezett történelmi szobrok, a jelentős események megörökítésére létesített emlékművek, kegyeleti helyek, kopjafák és ezek környezetének gondozásáért.

8. Sírbolt, síremlék

14. § (1) Sírboltot (kriptát) csak az üzemeltető írásos engedélye alapján lehet építeni. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését az üzemeltető jelöli ki. A sírbolt építésének tervét az üzemeltetővel előzetesen egyeztetni kell. Az építési munkák kezdő és befejező időpontját az üzemeltetőnek írásban be kell jelenteni. Az engedély nélkül épített sírboltot az építtető az üzemeltető írásbeli felszólítására köteles elbontani. Amennyiben az építtető a sírboltot a megadott határidőig nem bontja el, vagy az építtető kiléte ismeretlen, úgy az üzemeltető jogosult az engedély nélkül létesített sírboltot az építtető költségére elbontani, elbonttatni.

(2) A sírboltban annyi koporsó vagy urna helyezhető el, amennyi koporsó vagy urna elhelyezésére az üzemeltető engedélye szól.

(3) A megkezdett, de be nem fejezett munkálatok idejére a sírbolt körüli munkaterületet az építtetőnek kötelessége a baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal körbekeríteni. Az építés során bekövetkező, illetve a munkaterület körbekerítésének elmaradása miatti balesetből eredő mindennemű kárért az építtető teljes felelősséggel tartozik.

15. § (1) Síremléket csak szilárd talajra lehet építeni. A síremlék nem foglalhat el a rendelet 11. § (1) bekezdésében meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

(2) Síremlék kizárólag az üzemeltető által kiadott tervek alapján, az üzemeltető írásos engedélye alapján létesíthető.

(3) A síremlék körül létesített járda magassága a terepviszonyok figyelembe vételével alakítható ki.

(4) A sírkeret magassága a járdaszinttől számítva legfeljebb 40 cm lehet.

(5) A síremlék magassága a járdaszinttől:

a) gyermek síroknál 120 cm,

b) felnőtt síroknál 180 cm

lehet.

(6) A síremléknek a temető arculatába kell illeszkednie. Sírbolton, síremléken és urnafülkén közízlést sértő feliratok és jelképek nem helyezhetők el. Az urnafalra virágtartókat, gyertyatartókat és egyéb kiegészítőket csak az üzemeltető írásos engedélye alapján lehet elhelyezni.

(7) A temetési helyen elhelyezhető síremlék legnagyobb magassága legfeljebb 180 cm lehet. E magassági méreten belül síremlék az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető. 180 cm-nél magasabb síremlék létesítéséhez az üzemeltető engedélye szükséges. Az engedély iránti kérelemhez mellékelni kell a tervezett síremlék tervrajzát, statikai számítását és műszaki leírását. Az engedély akkor adható meg, ha a 180 cm-nél magasabbra tervezett síremlék

a) alakja és arányai formailag beilleszkednek a temető arculatába,

b) statikai szempontból – számításokkal igazoltan – biztonságos és

c) méretei miatt nem veszélyeztetni a környezetét.

IV. Fejezet

Temetkezési szolgáltatások

16. § (1) A köztemetőkben szolgáltatást végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőkben bárminemű munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) A temetkezési szolgáltatók kötelesek a köztemetőkön belül az elhunyt hűtésével, a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, sírásással, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését igénybe venni. Az igénybevételért fizetendő díjat a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

17. § A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, roncsolt állapotban lévő, illetve fertőző betegségben elhunyt holttest koporsóját.

18. § A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és a temető nyilvántartó könyv vezetéséről. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

19. §2

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 11. § (4) bekezdése az Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.