Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről

2023.02.16.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében és a 42. §-ban, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, valamint Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.1.2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottsága, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdése alapján a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérésével eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Sátoraljaújhely Város közigazgatási területén lévő köztemetőkre terjed ki.

(2) Köztemetők:

a) Sátoraljaújhely Kazinczy u. 93-101. 3273 hrsz., mely tartalmazza a temetkezési célokat nem szolgáló Hősök temetőjét is,

b) Sátoraljaújhely-Széphalom 4126 hrsz.,

c) Sátoraljaújhely-Széphalom 3947 hrsz.,

d) Sátoraljaújhely-Kácsárd 0176/1 hrsz.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az alábbi Sátoraljaújhely Város közigazgatási területén lévő temetőkre

a) Sátoraljaújhelyi zsidó temető 2353 hrsz.,

b) Sátoraljaújhelyi zsidó temető 3275 hrsz.,

c) Sátoraljaújhely-Rudabányácska 0177/26 hrsz.,

d) Sátoraljaújhely-Károlyfalva 7161 hrsz.

2. § (1) A köztemetők tulajdonosa és fenntartója Sátoraljaújhely Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat).

(2) Az Önkormányzat a tulajdonában és fenntartásában lévő temetők üzemeltetését kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján gazdálkodó szervezet útján is elláthatja.

2. A temető üzemeltetése

3. § (1) A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályi előírásokban, a Helyi Építési Szabályzatban és kegyeleti közszolgáltatási szerződésben megfogalmazottak szerint kell ellátni.

(2) A temető üzemeltetője a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés a) pontja alapján vízvételi, hulladéktárolási és parkolási lehetőséget köteles biztosítani, továbbá gondoskodnia kell a temető tisztántartásáról, nyitvatartási idő betartásáról és egyéb a temető rendeltetésszerű működésével és használatával összefüggő feladatainak végrehajtásáról.

4. § (1) A temetőlátogatók részére a temető nyitvatartási idejét az üzemeltető állapítja meg.

(2) Az önkormányzati üzemeltetésű temetőket nyitva kell tartani:

a) január 1-től április 30-ig 8 órától 17 óráig,

b) május 1-től szeptember 30-ig 8 órától 19 óráig,

c) október 1-től december 31-ig 8 órától 17 óráig,

d) november 1-én és 2-án 7 órától 20 óráig.

5. § (1) Tíz éven aluli gyermekek kísérő nélkül a temetőben nem tartózkodhatnak.

(2) A temetőben tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a temetőlátogató közönség kegyeleti érzését sértheti. A gyászszertartások ideje alatt tilos építési, szállítási munkákat végezni, továbbá tartózkodni kell minden olyan cselekménytől, ami a szertartást zavarhatja, vagy a kegyeleti érzést sértheti.

6. § (1) A temetési szertartásokra, temetésekre olyan időpontokat kell kijelölni, ami más szertartást nem zavar. Két egymást követő szertartást legalább fél óra különbséggel kell megtartani.

(2) A temető egész területén magánszemélyeknek tüzet rakni, szemetet égetni tilos.

(3) A gyertyát vagy mécsest meggyújtója köteles a tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedések megtételére.

7. § (1) A temető területén belül kizárólag a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (virág, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa) elhelyezése engedélyezett.

(2) A temető területén gesztenye, hársfavirág és gyógynövény gyűjtése tilos.

8. § (1) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a növényzetet, az épületeket és táblákat rongálni tilos, továbbá illetéktelen személyeknek tilos a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat eltávolítani.

(2) A Kazinczy utcai temetőben elhelyezett tárgyak, sírok és síremlékek védelmében az üzemeltető a temető területén lakó temetőőrt köteles alkalmazni.

9. § (1) A temetőben gépjárművel a mozgáskorlátozottak kivételével kizárólag a fenntartó vagy üzemeltető szerv közlekedhet. Kivételesen esetekben (építési anyagszállítás) az üzemeltető szerv külön engedélyével a kivitelező vagy a szállítást végző is jogosult a kijelölt útvonalon gépjármű igénybevételére.

(2) A temető fenntartója, üzemeltetője, vagy megbízott dolgozója indokolt esetben vagy meghatározott időszakra engedélyezheti idős, vagy beteg hozzátartozók részére a temetőben a gépjárművel való közlekedést.

(3) A temető területén a környező ingatlanokról történő átjárás tilos.

(4) Motorkerékpárt, kerékpárt, kutyát vagy egyéb állatot a temető területére bevinni tilos.

10. § (1) A temető látogatói észrevételt tehetnek

a) az e célra rendszeresített, oldalszámozott füzetbe, a temető üzemeltetőjének székhelyén (3980 Sátoraljaújhely Alsózsolyomka u. 2.),

b) a jegyzo@satoraljaujhely.hu email címen.

(2) A temető üzemeltetője az észrevételeket 30 napon belül köteles kivizsgálni és intézkedéséről a jegyzőt írásban tájékoztatni.

11. § (1) A temetőben szemetet csak a kijelölt hulladéktároló helyeken lehet elhelyezni.

(2) A hulladéktároló hely kijelölése és az összegyűlt szemét legalább kéthetente történő elszállítása a temető üzemeltetőjének a feladata.

(3) A sírokra kizárólag olyan növényzet ültethető, ami terjedelménél fogva a sír körüli utakon a közlekedést nem korlátozza vagy gátolja.

(4) Fa, illetve egy méternél magasabbra növő cserje kizárólag a temető tulajdonosának engedélyével ültethető.

12. § A temetőkben a hamvak szétszórására a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 34. §-a alapján nincs lehetőség.

13. § (1) Amennyiben a temető, a sírtábla vagy a kisebb temetőkben található sorok megteltek, a temetőt, a temetőrészt vagy a sírtáblát le kell zárni, kivéve azokat a sírtáblákat, sorokat melyekben a temetkezés folyamatosan fej-fej melletti sírokban történik.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott lezárást hirdetményben közölni kell. A hirdetményt a temető kapuján, a ravatalozóban és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

3. Nyilvántartások vezetése

14. § (1) A temető üzemeltetője a következő nyilvántartásokat köteles vezetni:

a) halottak könyve,

b) sírboltkönyv,

c) kettős sírhely-nyilvántartó könyv,

d) öröksírhely (díszsírhely, dísz-urnasírhely) nyilvántartó könyv,

e) betűrendes névmutató,

f) halvaszületett gyermekek jegyzéke,

g) rátemetési igény nyilvántartása,

h) megváltott sírhelyek nyilvántartása.

(2) A temetőre vonatkozó nyilvántartókönyvek és ügyiratok nem selejtezhetők.

(3) A temetőkre vonatkozó nyilvántartókönyveket és ügyiratokat tűzbiztos helyen kell tárolni. A betelt nyilvántartó könyveket és ügyiratokat gondosan meg kell őrizni.

(4) A halottak nevének és a sír adatainak megismerésére mindenki jogosult. A halottak főkönyvében foglalt egyéb bejegyzésekről csak a közvetlen hozzátartozók (a továbbiakban: hozzátartozó) részére, vagy az általuk adott írásbeli engedély alapján lehet felvilágosítást nyújtani vagy díj ellenében hiteles kivonatot adni.

(5) A temető fenntartója köteles a fenntartásában lévő temetőkről temetőtérképet készíteni és azt a temető üzemeltetőjének rendelkezésére bocsátani. A térképen a díszsírhelyek és dísz urnasírhelyek külön megjelölése, valamint a nem temetés céljára szolgáló létesítmények feltüntetése (vízvételi lehetőség, kijelölt szemétlerakó helyek) is szükséges.

(6) A temető üzemeltetője köteles a térképet a temető bejáratánál kifüggeszteni és azon a változásokat haladéktalanul, de legalább félévenként bejegyezni. A térképet az üzemeltető helyi irodájában és a temető gondnoknál is el kell helyezni.

15. § (1) Az egyes sírhelyek használati ideje 25 év, valamint az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év. A 25 év lejárta után a további használati jog kizárólag újraváltással biztosítható.

(2) Két sír használati ideje az utolsó temetéstől számított 25 év. Amennyiben a sírhely megváltásától számított 25 év alatt nem történik második temetés, a sírhely további használati joga kizárólag újraváltással biztosítható.

(3) Amennyiben az újraváltás nem történik meg, az (1)–(2) bekezdés szerinti sírhely rendelkezési joga a használati idő eltelte után egy évvel megszűnik.

(4) A sírboltok használati ideje 60 év. A sírboltok további használati jogát a Városüzemeltetési Bizottság valamint az Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottság díjfizetés mellett engedélyezi. A meghosszabbítás többszöri alkalommal is engedélyezhető, melynek legrövidebb ideje 30 év.

(5) Az urnafülke valamint az urna sírhely használati ideje 10 év, ami lejárta után díjfizetés mellett további 10 évvel meghosszabbítható.

(6) A díszsírhelyek és a Hősök Temetőjében található sírhelyek használati ideje határozatlan időre szól.

4. Temetés rendje, ravatalozás

16. § (1) A temetőkben a temetés időpontját a helyi szokásokat figyelembe véve az üzemeltetőknek kell meghatározni.

(2) A temetés időpontjának meghatározása a hozzátartozók kívánságainak figyelembevételével történik.

(3) A felravatalozás a ravatalozó helyiségben vagy az e célra kijelölt ravatalozóhelyen történhet.

(4) A ravatalozó helyiséget legalább fél órával a temetés előtt a gyászolók részére ki kell nyitni.

(5) Az elhunytakat szállításnál, ravatalozásnál és temetésnél a kegyeleti szabályok betartásával kell kezelni.

5. Temetői munkák

17. § (1) A temetőkben építési, karbantartási és egyéb munkálatok kizárólag a temető üzemeltetőjének előzetes bejelentésével végezhetők, kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése.

(2) A temetőben munka csak abban az esetben végezhető, amennyiben az nem sérti a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, valamint nem akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását.

(3) A munkavégzés során gondoskodni kell arról, hogy a szomszédos temetési hely állapota ne változzon, a munkavégzéssel okozott esetleges kárt meg kell téríteni.

(4) A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását folyamatosan biztosítani kell.

(5) A temetés ideje alatt zajhatással járó munkálatokat a temető területén végezni tilos.

6. Temetési helyek

18. § (1) Kazinczy utcai köztemetőben temetkezésre használt helyek:

a) díszsírhelyek,

b) egyes sírhelyek,

c) kettős sírhelyek,

d) urnasírhelyek,

e) urna fülkék,

f) gyermek sírhelyek,

g) családi sírboltok.

(2) A sírhelyek méretének meghatározását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Felnőtt sírhelyekbe 10 évnél idősebb korban elhunytak, gyermeksírhelyekbe 10 éves korig elhunytak temethetők.

19. § (1) Az egyes és kettes sírhelyeken kifalazott sírhely és sírbolt is létesíthető, az egyes és kettes sírhelyek megváltási összegével azonos összegben 25 évre való megváltással.

(2) A kifalazott sírhely, sírbolt kivitelezési munkáit kizárólag a temető üzemeltetője végezheti.

(3) Az egyes sírhelyekben rendszerint egy, a kettős sírhelyekben két nagy koporsó helyezhető el.

(4) Gyermeksírban kizárólag egy 10 éven aluli gyermek koporsója helyezhető el.

(5) Az egyes, a kettős és a gyermeksírhelyekre rátemetés abban az esetben engedélyezhető, amennyiben a sírhely táblát még nem zárták le, és a később betemetett halott részére a 25 éves nyugvási idő biztosítható.

(6) Sírfelnyitási engedéllyel, díjfizetés ellenében a már betemetett sírra rátemethető díjfizetés ellenében, sírfelnyitási engedéllyel a már betemetett

a) egyes sírhelybe még egy koporsó,

b) kettős sírhelyek egy-egy részébe ugyanolyan mértékben és feltételek mellett, mint az egyes felnőtt sírhelyekbe,

c) gyermek sírhelybe még egy 10 éven aluli gyermek koporsó.

20. § (1) Kettős sírhelyben sírboltot kiképezni, kifalazni tilos.

(2) Az urnafülke (kolumbárium) és az urnasírbolt építése Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Sátoraljaújhely Város településképének védelméről szóló 21/2019.(X.31.) önkormányzati rendelete alapján településképi bejelentési eljárás lefolytatásához kötött.

(3) A temetőüzemeltető a mesterséges, vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv és szervmaradvány eltemetésére külön sírhelytáblát jelöl ki.

7. Díszsírhelyek, síremlékek, sírboltok

21. § (1) Díszsírhelynek külön táblát kell kijelölni, amelyet az elhunyt személy kiváló érdemeinek elismeréséül az Önkormányzat örök temetkezési hely céljára adományoz. A képviselő-testület a külön táblán kívül egyedi díszsírhelyeket is kijelölhet.

(2) Azon személyek díszsírhelyét, akik korábban a Zemplén Vármegyében tevékenykedtek, Zemplén Vármegye címerével kell megjelölni.

(3) Azon személyek díszsírhelyét, akik korábban Sátoraljaújhely városában tevékenykedtek, Sátoraljaújhely város címerével kell megjelölni.

(4) A díszsírhelyeket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) A díszsírhely megszüntetéséről a képviselő-testület dönt.

22. § A díszsírhelyek gondozásáról hozzátartozók hiányában az Önkormányzat gondoskodik.

23. § (1) A síremlék felállításához (átépítéséhez, felújításához, lebontásához) készített tervrajzot a temető üzemeltetőjének előzetesen be kell mutatni.

(2) Síremlékek, sírkeretek, fedlapok csak előre gyártott elemekből készíthetők. A síremlékek, sírszegélyek alá betongerenda elhelyezése kötelező. A sírtalapzat gerendája a talajszintből nem emelkedhet ki, valamint sírhelyen kívül járdaszegély nem létesíthető.

(3) A temető területén csak az előre gyártott elemek elhelyezése és a befejező munkák (illesztési hézagok kibetonozása, felületképzés) végezhetők. A temető területén sírkeret, síremlék vagy sírbolt építéséhez szükséges anyagot tárolni tilos.

(4) A sír fölé emelt síremlék, fejfa karbantartásáról, helyreállításáról a létesítő vagy annak jogutóda köteles gondoskodni.

24. § (1) A sírboltok nagysága építésügyi engedélyezési eljárás során kerül megállapításra.

(2) A sírboltok egymástól való távolsága 80 cm, a sírboltsorok egymástól való távolsága 80 cm.

(3) Sírbolt építése során a sírbolt környezetében csak az adott napon beépítésre kerülő építőanyag mennyisége tárolható.

(4) A sírboltban az építési engedélytől függően, de legalább két koporsó elhelyezését kell biztosítani.

(5) Egy koporsó helyen kettő gyermekkoporsó is elhelyezhető.

(6) Közös üregű sírboltba elhunytat kizárólag kettős koporsóban helyezhető el. A kettős koporsó közül az egyiket légmentesen kell lezárni.

(7) A sírbolt létesítőjének az tekinthető, aki a használati díjat befizette, és a rendelkezési minőségét a sírboltkönyvbe bejegyeztette.

25. § (1) A sírbolt feletti rendelkezési jogot a sírbolt létesítője, annak örököse, vagy az a személy gyakorolhatja, akinek e jogosultságát a sírboltkönyve bejegyezték.

(2) A sírbolt felett rendelkezési jogosult hozzájárulása nélkül, a sírboltba kizárólag házastársa, egyenes ági rokonai és azok házastársai, valamint oldalági rokonai és azok házastársai temethetők el.

8. Sírhelyek, sírboltok, urna sírok, urnafülkék használati díja

26. § (1) A temetkezésre használt helyért a temető fenntartójának, megbízás esetén üzemeltetőjének díjat kell fizetni, melyet a fenntartásában álló temetők tekintetében az Önkormányzat állapít meg. A díjakat a temetést, kihantolást és rátemetést megelőzően kell kifizetni.

(2) A kácsárdi temető társadalmi munkában történt létrehozása miatt a munkában résztvevőket és közvetlen családtagjait térítésmentes sírhely illeti meg.

(3) Az önkormányzati tulajdonú Kazinczy utcai köztemetőben a díjak mértéke:

a) Egyszemélyes sírhelyek díja:

aa) Ligetes táblák esetén 22.654.- Ft/25 év,

ab) I-II, IX-X, XIII-XIV, XVII-XVIII táblák esetében 18.142.- Ft/25 év,

ac) III-IV, VII-VIII, XI-XII, XVI táblák setében 12.067.- Ft/25 év,

ad) VI, XV táblák esetében 3.756.- Ft/25 év,

b) Kétszemélyes sírhelyek díja az egyszemélyes díjak kétszerese.

c) Hamvasztásos elhelyezések sírhelydíjai:

ca) Egy urnát befogadó fülke 45.709.- Ft/10 év,

cb) 7. számú urnafal (2 urnát befogadó) 48.819.- Ft/10 év,

cc) 8. számú urnafal (2-3 urnát befogadó) 64.567.- Ft/10 év.

(4) Amennyiben rátemetés miatt a sír használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni, mely legkevesebb 5 év összege lehet.

(5) Amennyiben az egyes, kettős, illetve a gyermeksírhelybe az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történt, a sírhely további használati jogát csak újraváltással lehet biztosítani.

(6) A sírbolt további használata engedélyezés esetében az engedély kiadása időpontjában érvényben lévő sírbolthely árának az engedélyezett használati időre eső arányos részét kell az engedély kérőnek az újraváltás díjaként felszámítani.

27. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díja sírhelyenként 709,- Ft.

(2) A munkavégzés engedélyezése, az egyeztetés és az ellenőrzés díja sírhelyenként:

a) új sírkő állítása: 7.925.- Ft

b) sírkő felújítása: 4.470.- Ft

c) sírkő tisztítása esetén: 3.350.- Ft

d) sírbolt építése setén: 19.815.- Ft

e) váza és táblacsere esetén: 660.- Ft

f) fejkő csere esetén: 815.- Ft

g) fedlapcsere esetén: 1.835.- Ft

h) gyermeksírkő állítása esetén: 2.035.-Ft

28. § A ravatalozó létesítmény igénybevételi díja: 16.291,-Ft.

29. § A rendelet 26. §, 27. § és 28. §-ában megállapított díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

30. §1

31. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Sírhelyek mérete

Hosszúság
(cm)

Szélesség
(cm)

Mélység
(cm)

Egyszemélyes felnőtt sír rátemetéssel:

210

90

220-230

Kettős felnőtt sír rátemetéssel:

210

190

220-230

Sírok egymástól való távolsága:

-

60

-

Sírsorok egymástól való távolsága:

-

80

-

Gyermek sír:

130

60

210

Sírok egymástól való távolsága:

-

30

-

Sírsorok egymástól való távolsága

-

60

-

Urna sír:

80

60

100

2. melléklet a 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

DÍSZSÍRHELYEK JEGYZÉKE

1. dr. Azary-Prihoda László (1887-1973) kórházigazgató-főorvos

2. zalkodi Bajusz József (1829-1913) ügyvéd, költő, 1848/49-es honv.hadnagy

3. bernátfalvi Bernáth Aladár (1874-1946) Zemplén vármegye alispánja

4. Biringer Gyula (1887-1970) Zemplén vármegye másodfőjegyzője, költő

5. Dr. Bodeczky Gyula (1893-1939) orvos

6. Dr. várbogyai Bogyay Kálmán (1903-1944) Zemplén vármegye főjegyzője, lapszerkesztő

7. kálnói és ádámföldi Bornemisza Miklós (1890-1960) Zemplén vármegye alispánja

8. Borúth Elemér (1833-1886 költő, újságíró, lapszerkesztő

9. Dr. nemes Chudovszky Mór (1868-1941) kórházigazgató-főorvos

10. Damjanovich Ágoston (1856-1937) görög katolikus főesperes

11. Densz Géza (1908-1986) kanonok, piarista confrater, az újhelyi piarista templom plébánosa

12. csabacsüdi Dókus Ernő (1852-1934) országgyűlési képviselő, felsőházi tag

csabacsüdi Dókus Gyula (1849-1928) Zemplén vármegye alispánja

13. Dongó Gyárfás Géza (1853-1928) Zemplén vármegye főlevéltárnoka, lapszerkesztő

14. Dr. Ember Jenő (1894-1982) az Erzsébet Kórház főorvosa

15. apagyi Evva András (1805-1888) Zemplén vármegye főjegyzője, törvényszéki elnök, a Kazinczy Mauzóleum építtetője

16. nagyhalászi Fejes István (1838-1913) református püspök, költő, műfordító

17. Dr. Gerőcz Kálmán (1888-1965) jogakadémiai tanár, jogtudós, író

18. Gruber Károly (1891-1971) Sátoraljaújhely műszaki tanácsosa, főmérnök

19. Harasztos Gyula (1894-1974) festőművész, gimnáziumi tanár

20. Dr. Hornyay Béla (1853-1922) Zemplén Vármegye tiszteletbeli főorvosa, Hornyay Kálmán (1851-1885) ügyvéd, Zemplén újság szerkesztője, Hornyay Ödön (1856-1937) Bíró, festőművész

21. Dr. Hőgye István (1941-2006) levéltáros, történész, Irodalom történész

22. magyarizsépi Isépy Tihamér (1878-1947) ügyvéd

23. Jencsik Béla (1913-1993) festőművész

24. Józsa György (1933-1957) tisztviselő, az 1956-os forradalom vértanúja

25. szentkirályszabadjai Karsa (Karossa) Endre (1819-1870) vármegyei főügyész, politikus, zeneszerző

26. Katona Rezső (1929-1993) főmérnök, Sátoraljaújhely rendszerváltás utáni első polgármestere,

27. zsolnai és nagyszalatnyai Matolay Etele (1823-1916) Zemplén vármegye alispánja, országgyűlési képviselő, történetíró

28. alsómátyásfalvi Mattyasovszky Kálmán (1883-1952) Zemplén vármegye főjegyzője, Kormányfőtanácsos

29. deteki és tengerfalvi Meczner Pál (1764-1843) Zemplén vármegye táblabírája, főorvosa

30. Dr. deteki és tengerfalvi Meczner Tibor (1887-1966) Zemplén vármegye főlevéltárnoka

31. parnói Molnár István (1825-1907) Zemplén vármegye főispánja, országgyűlési képviselő

32. Nemes Lampérth József (1891-1924) festőművész

33. Dr. nyomárkai Nyomárkay Ödön (1859-1938) Erzsébet közkórház főorvosa

34. Dr. Orbán Kálmán (1880-1972) Sátoraljaújhely polgármestere

35. Dr. palocsai Pauliczky István (1888-1940) Zemplén vármegye másodfőjegyzője

36. Petrasovszky Emánuel (1902-1976) festőművész

37. Petrasovszky Leó (1896-1981) festőművész, tanár

38. Petrasovszky Pál (1903-1990) tisztviselő, festőművész

39. Dr. Rákos Rezső (1913-1999) Gyémántdiplomás sebész főorvos, korház igazgató

40. Dr. Szirmai Szirmay István (1865-1943) Zemplén vármegye tiszti főügyésze

41. Vályi Pál (1810-1964) református lelkész, író

42. Dr. báró Vécsey Aurél József (1883-1958) Római katolikus pap, teológia tanár, pápai prelátus, címzetes apát- kanonok

43. Dr. nemes Adriányi Béla (1879-1949) ügyvéd, Zemplén vármegye tiszti alügyésze

44. Asztalosné Lévay Adél (1902-1974) zongoraművész, zenepedagógus

45. Dr. Azary- Prihoda József (1889-1977) Sátoraljaújhely megyei jogú város főjegyzője

46. Zalkodi Bajusz Andor (1875-1921) Zemplén vármegye szerencsi járásának fő szolgabírája

47. Id. szigethi Barthos Tivadar (1832-1907) királyi ítélőtáblai bíró, Zemplén vármegye tiszti ügyésze

48. Ifj. szigethi Barthos Tivadar (1871-1960) cs. és királyi kamarás, a vadászati ügyek kormány biztosa

49. Bényey Dániel (1883-1879) Zemplén vármegyei tanító

50. nagybesenyői Bessenyey István (1857-1915) Szent Keresztről nevezett címzetes apát, esperes

51. várbogyai Bogyay Béla (1869-1930) Sátoraljaújhely közigazgatási tanácsosa

52. Dr. Böszörményi Nagy Béla (1880-1951) ügyvéd, képviselő

53. Dr. Csaplaky Lipót (1865-1940) ügyvéd, árvaszéki ülnök, Bűntető bíró

54. Cselényi István (1879-1950) mester kanonok, pápai kamarás, szentszéki titkár

55. Damjanovch Sándor (1888-1917) magyar királyi gyalogezred századosa, katonai érdemkereszt, ezüst és bronz hadiérmek tulajdonosa

56. Dankó István (1914-1986) az újhelyi kereskedelmi középiskola tanára, 1945- 1948 között a város polgármestere

57. diószegi Diószeghy János (1920-1894) királyi tanácsos, ügyvéd, az újhelyi Takarékpénztár igazgatója

58. csabacsüdi Dókus József (1819-1900) földbirtokos, az újhelyi járás főszolgabírója, alispán majd főispán

59. csabacsüdi Dókus László (1786-1858) Zemplén vármegye alispánja, országgyűlési követe, a Zempléni Kaszinó tagja

60. Dr. Dubay István (1885-1964) újhelyi ügyvéd, a Független kisgazdapárt politikusa, vármegyei alispán

61. Éhlert Gyula (1861-1935) gyógyszerész, a Zemplén című újság főszerkesztője

62. Engelberth Rezső (1888-1945) a Zemplén Vármegyei Gazdasági Egyesület, a Tokajhegyaljai Hegyközségi Tanács titkára

63. téglási Ertsey Géza (1881-1958) jószágigazgató, gazdasági tanácsos

64. Dr. báró Feilitsch Rudolf (1886-1959) ügyvéd

65. tővisi és füzeséri Füzesséry Sándor (1886-1969) Ludovika Akadémiát végzett, húszár ezredes

66. Dr. tővisi és füzeséri Füzesséry Zoltán (?-1929) újhelyi ügyvéd, földbirtokos, a Nemzeti Hitelintézet újhelyi fiókjának igazgatója

67. Gnädig Lipót (?-1927) miniszteri tanácsos, a magyar királyi államépítészeti hivatal főnöke

68. Dr. görgöi és toporci Görgey László (1882-1952) Zemplénben szolgabíró, árvaszéki ülnök, elnökhelyettes,

69. Győry Kálmán (1888-1969) református lelkész

70. Homér Gyula (1893-1975) címzetes apát, esperes püspöki titkár

71. Dr. gróf Hoyos Viktor (1878-1955) Zemplén vármegyei tisztviselő

72. nemes Hönsch Dezső (1853-1929) magyar királyi műszaki főtanácsos, főmérnök, a sátoraljaújhelyi evangélikus egyház felügyelője

73. Dr. szolnoki Jármy Béla (1881-1961) ügyvéd, újhelyi közjegyző

74. fajkürthi Juhász Jenő (1850-1913) ügyvéd, Zemplén vármegye tiszteletbeli ügyésze

75. Dr. Kabina Géza (1880-1949) királyi járásbíró, a sátoraljaújhelyi királyi járásbíróság elnöke

76. Katinszky Géza (1848-1908) a Szent Egyedről nevezett címzetes apát, zempléni főesperes, újhelyi plébános, egyháztörténész

77. Kerényi István (1914-1971) vasúti hivatalnok, festőművész

78. Dr. Kérdy Kálmán (1903-1983) az Erzsébet-közkórház füll-orr-gégész főorvosa, majd korház igazgató

79. nemes Kincsessy Péter (1863-1921) gyógyszerész, gyógyszertár tulajdonos, szőlőbirtokos

80. udvari Kossuth János (1859-1931) ügyvéd, városi képviselő

81. Dr. Kovaliczky Elek (1863-1933) ügyvéd, királyi közjegyző, kormányfőtanácsos

82. Láczay Szabó Elekné Szakátsy Erzsébet (1853-1941) A „Pro Ecclesia et Pontifice” pápai érdemkereszt tulajdonosa, a Szociális Missziótársulat alapító elnöknője.

83. ladoméri Ladomérszky Béla (1879-1935) a sátoraljaújhelyi római katolikus elemi fiúiskola igazgatója

84. kisrákói és lehotai Lehoczky Sándor (1860-1946) törvényszéki elnök, képviselő, Zempléni Kaszinó tagja

85. vitéz barsi Leidenfrost Pál (1889-1946) minisztériumi tisztviselő, festőművész

86. Lengyel Zoltán (1907-1983) festőművész, közhivatalnok

87. Dr. trentsin-lissza-téplai Liszy Viktor (1857-1934) Zemplén megye főügyésze

88. Dr. Löcherer Lőrinc (1849-1933) sátoraljaújhelyi járási orvos, vármegyei tiszti orvos, Ferenc József- rend lovagja

89. Mathisz József (188-1971) piarista paptanár, aranydiplomás pedagógus, újhelyi felső kereskedelmi iskola igazgatója

90. deteki és tengerfalvi Meczner Béla (1850-1937) főrendiházi és felsőházi tag, vármegyei főispán, országgyűlési képviselő

91. olcsvári Olchváry Ernő (1881-1921) magyar királyi pénzügyi végrehajtó, gordonka művész, zeneszerző, a Sasfészek Zene Egylet elnöke

92. zebegnyői Pekáry Gyula (?-1910) ügyvéd, árvaszéki elnök, a Zemplén vármegyei Függetlenségi Párt elnöke

93. legenyei Pintér István (1867-1927) járási főszolgabíró, megyei árvaszéki elnök, kormányfőtanácsos

94. Prámer Alajos (1821-1894) Sátoraljaújhelyi prépost, plébános, Zemplén vármegye főesperese

95. Réz Gyula (1867-1938) birtokos, téglagyáros,

96. Dr. lévai Sarvay Elek (1884-1971) tiszti főügyész

97. Schweitzer János (1855-1940) a temesvári húszár ezred húszára, a újhelyi fokház gondnoka

98. hadusfalvi Spillenberg Barna (18452-1926) Zemplén vármegyei árvaszéki ülnök tiszteletbeli vármegyei főügyész

99. Dr. Szabó Máté (1947-2004) újhelyi háziorvos, önkormányzati képviselő, alpolgármester, a város díszpolgára

100. nemes Szentgyörgyi Vilmos (1851-1907) kereskedő, háztulajdonos, képviselő

101. Szőllősy Arthur (1848-1915) ügyvéd, bankigazgató, az osztrák-magyar bank cenzora

102. Dr. nemes Tátray Dezső (1868-1926) ügyvéd, Zemplén vármegye tiszti alügyésze, tiszteletbeli főügyész

103. Dr. pinkóczi Tóth Lajos (1877-1942) ügyvéd, Zemplén vármegye tiszti főügyésze, az újhelyi egyházközség presbitere

104. Tóth Dezső (1873-1946) a Miskolci majd sátoraljaújhelyi királyi törvényszék bírája

105. szilvásújfalusi Újfalussy Endre (1829-1900) Zemplén vármegyei szolgabíró, újhelyi törvényszéki bíró, árvaszéki elnök

106. Vilkovszky Kálmán (1880-1941) fűszer- és csemegekereskedő, az önkéntes tűzoltóság örökös parancsnoka, járási tűrendészeti felügyelő

107. Winkler Lajos (1846-1912) polgári iskolai igazgató, újságíró, Zemplén és a Felső-magyarországi Hírlap munkatársa

108. vitéz Zombory Albert József (1882-1968) Sátoraljaújhely tűzoltó-főparancsnoka

109. Petrasovszky Leó (1869-1957) görög katolikus lelkész, címzetes esperes, író, költő, hitoktató és polgári iskolai tanár, igazgató

110. Farkas Zoltán Lajos (1929-1994) református lelkész

111. dr. Illés László (1929-2011.) körzeti orvos

112. Miklósi Lajos tábornok, a sátoraljaújhelyi honvéd zászlóalj parancsnoka (1866-1934)

1

A 30. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.