Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2024. 02. 15

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó szabályokról

2024.02.15.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 11. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Hulladékgazdálkodási Főosztálya továbbá a Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.1.2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, Nemzetiségi és Városüzemeltetési Bizottsága, a Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága, és a Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottsága véleményének a kikérésével a következőket rendeli el:1

1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatás illetékességi területe

1. § A közszolgáltatás tartalma: a szennyvíz elvezetési célú közcsatorna hálózatba be nem kötött ingatlanon keletkezett és összegyűjtött háztartási szennyvíz gépjárművel történő elszállítása, ártalommentesítésre és elhelyezésre történő átadása.

2. § A közszolgáltatás ellátásának illetékességi területe: Sátoraljaújhely város közigazgatási területe.

2. A közszolgáltató megnevezése, a működési területének határai, valamint az ártalmatlanítás céljából történő háztartási szennyvízátadás helye

3. § (1) A háztartási szennyvíz gyűjtését, szállítását és átadását a közszolgáltatás ellátására kiírt pályázat útján jogosultságot nyert ÁD-CSE-WO Kft. (3996 Füzér Rákóczi út. 2.) (továbbiakban: közszolgáltató) végezheti.

(2) A közszolgáltató Sátoraljaújhely város közigazgatási területén belül, mint működési területen köteles rendszeresen ellátni a közszolgáltatást.

4. § A háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye: Sátoraljaújhely Szennyvíztisztító telep (3980 Sátoraljaújhely Bodrog u. 1.; helyrajzi szám: Sátoraljaújhely 1768).

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja és időtartama

5. § (1) A közszolgáltató a háztartási szennyvizet kizárólag szennyvízszállításra engedélyezett, jogszabályi és technológiai előírásoknak megfelelően kialakított és üzemeltetett gépjárművel köteles végezni.

(2) A közszolgáltatás ellátására a közszolgáltató 2016. július 1-től 2026. június 30-ig terjedő időszakra szerzett jogosultságot.

6. § A közszolgáltató szolgáltatásának megkezdéséről és a szolgáltatás megrendelésének módjáról az érintett ingatlanok tulajdonosait a szolgáltatás megkezdésétől számított 5 napon belül az önkormányzat hirdető tábláján, az önkormányzat honlapján, és a Zemplén Televízió képújsága útján köteles értesíteni.

4. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos kötelezettségei

7. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységet az 1. § alá tartozó ingatlantulajdonosok tekintetében köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos eseti megrendelése alapján a megrendelés napjától számított 3 munkanapon belül köteles elszállítani.

(3) A közszolgáltató a háztartási szennyvizet kizárólag a rendelet 4. §-ban megjelölt átadási helyen adhatja át.

(4) A (3) bekezdéstől eltérő átadás, leürítés az okozott kár megtérítését, a szennyezett terület megtisztítási kötelezettségét és a közszolgáltatás végzésére irányuló megbízás visszavonását eredményezi.

8. § (1) A közszolgáltató a jegyző részére félévenként minden év június 30-ig és december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan a tárgyidőszakot követő hó 5. napjáig rendelkezésre bocsátja az alábbi adatokat:

a) települési folyékony hulladék származási helye,

b) megrendelő neve,

c) elszállított mennyiség,

d) elszállítás időpontja.

(2) A közszolgáltató a jogszabályban előírt kötelező és rendszeres adatszolgáltatásokon kívül köteles a környezetvédelmi hatóság által kért tájékoztató adatot, összefoglalót, jelentést megadni kötelezettségei teljesítéséről.

9. § (1) Azokon az ingatlanokon ahol az ingatlanhoz közvetlenül csatlakozó közterületen a szennyvíz csatornahálózat kiépült, ott az ingatlan tulajdonosa a háztartási szennyvizet köteles ezen keresztül elvezetni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa a szennyvízcsatorna kiépítését és üzembe helyezését követő egy éven belül köteles arra rácsatlakozni.

(3) A szennyvízcsatorna hálózatra való rácsatlakozás megtörténtéig az ingatlan tulajdonosa az ingatlanon keletkező háztartási szennyvíz elszállításáról a rendeletben foglaltak szerint köteles gondoskodni.

5. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

10. § (1) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatóval a közszolgáltatásra vonatkozóan szerződést kötni.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződésnek az alábbi tartalmi elemeket kell tartalmaznia:

a) a szerződést kötők megnevezését, természetes személyek esetén azonosításra alkalmas személyes adatait és címüket,

b) a közszolgáltatás kezdő időpontját,

c) a szerződés megszüntetésének módjait,

d) az ingatlan tulajdonosát terhelő díjat, annak befizetési módját és határidejét, a késedelmes díjfizetés következményeit, valamint a díjhátralék behajtására történő utalást,

e) a háztartási szennyvíz elszállításának helyét, a közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó szennyvíz elszállítására és a közszolgáltató által végzett ellenőrzésekre vonatkozó rendelkezéseket, valamint az esetlegesen alkalmazandó jogkövetkezményeket.

6. A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

11. § Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanon keletkező, az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közüzemi csatornahálózatba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet gyűjteni és annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni, ennek a feladatnak a végrehajtására a helyi közszolgáltatást igénybe venni.

12. § (1) A háztartási szennyvíz gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa köteles oly módon végezni, hogy az környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályokat ne sértsen, és másoknak kárt ne okozzon.

(2) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatásért a közszolgáltatónak a rendelet 13. §. (2) bekezdésében meghatározott díjat köteles fizetni.

7. Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség, az alkalmazható díj legmagasabb mértéke, és megfizetésének rendje, valamint az esetleges kedvezmény igénybevételének lehetőségei

13. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért a (2) bekezdésben meghatározott kéttényezős díjat fizet.

(2) A közszolgáltatási díj az alábbi díjtényezőkből áll

a) alapdíj: 200,- Ft + ÁFA/hó

b)2 háztartási szennyvíz elhelyezés díja: Természetes személy által használt ingatlan esetén 1.760,-Ft + ÁFA/m³, Nem természetes személy által használt ingatlan esetén 2.191, - Ft/m3+ÁFA

(3) A közszolgáltató a közszolgáltatási díj megváltozására vonatkozó javaslatát minden év december 1. napjáig terjesztheti a képviselő testület elé.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatás díját a ténylegesen elszállított szennyvíz, illetve iszap mennyisége alapján köteles az ingatlan tulajdonosa felé, az elszállítást követően, legalább 15 napos fizetési határidő biztosításával a számlát kiállítani.

(5) A közszolgáltató a (2) bekezdés a) pontjában megállapított alapdíjat a szolgáltatás megrendelésének módját tartalmazó hirdetményben meghatározva – negyedéves, féléves, vagy éves gyakorisággal – jogosult számlát kiállítani.

(6) A közszolgáltatás kizárólag díjfizetés mellett vehető igénybe, kedvezményeket az Önkormányzat nem biztosít.

8. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) kezelésére vonatkozó rendelkezések

14. § (1) Természetes személy esetén a személyes adatokat, ezen belül a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcímet a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően a közszolgáltatás ellátása érdekében kezelheti.

(2)3 Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. a jegyző részére félévenként minden év június 30-ig és december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan a tárgyidőszakot követő hó 5. napjáig rendelkezésre bocsátja: az (1) bekezdésben meghatározott kimutatás szerint azon ivóvíz-fogyasztókat tartalmazó kimutatást, akik nem rendelkeznek szennyvízbekötéssel.

(3) A kimutatásnak tartalmaznia kell:

a) a vízfogyasztó nevét, címét,

b) a vízfogyasztás helyét,

c) a vízfogyasztás mennyiségét és időszakát,

d) a szennyvíztelepre beérkező települési folyékony hulladék mennyiségét és származási helyét.

9. Záró rendelkezések

15. §4

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A bevezető a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 13. § (2) bekezdés b) pontja a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 14. § (2) bekezdése a Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-a szerint módosított szöveg.

4

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.