Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (IV.2.) önkormányzati rendelete

a Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól

Hatályos: 2005. 04. 02

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (IV.2.) önkormányzati rendelete

a Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól

2005.04.02.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949.évi XX.tv. 44/A. § (1) bekezdés a.) pontja, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján, a Közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. tv. keretei között a közterületek rendjének biztosítása érdekében a következők szerint rendelkezik:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya Deszk Község közigazgatási területe.

A Közterület-felügyelő szervezetéről és feladatairól

2. § (1) Deszk Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén a közterületek rendjének és tisztaságának védelméről közterület-felügyelő útján (a továbbiakban: felügyelő) gondoskodik.

(2) A közterület-felügyelői feladatokat egy fő köztisztviselő - Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testület Polgármesteri Hivatal alkalmazásában - látja el.

(3) A felügyelői feladatok ellátására a Tisza- Maros Szög Önkormányzati Társulás települései (Deszk, Újszentiván, Tiszasziget, Kübekháza) hatósági igazgatási társulást működtetnek.

3. § (1) A Felügyelő a törvényekben, illetve más jogszabályokban és e rendeletben előírt feladatokat látja el.

(2) Feladatai különösen:

1. a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott, engedélyhez kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése: Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testület 9/2004.( IV.29.) 6. § (1) és (2) bek. szerint.

2. a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabályok által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása: Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2004.(IV.) 11. §(2) bek., 16. § (1) bek., valamint a 9/2004. 9. § (2)bek., 10. §(2)bek,. 12. §( 1) bek., 13. § -ban meghatározottak szerint.

3. Az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló rendeletek végrehajtásának ellenőrzésében való közreműködés: a 2/1999.(II.5.) Ör. 2. § (1) és (2) bek. , az 1/1998.(I.28.) Ör. 4. §, valamint a 11/1999.(VII.30.) Ör.13. § alapján.

4. közreműködik a közrend, közbiztonság védelmében, ellenőrzésében, illetve szükség szerint az önkormányzat tulajdonában, kezelésében álló területet őrzésében a 43/1999.(XI.26.) BM. rendelet 21. §(1) bekezdés alapján,

5. közreműködik a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997.évi LXXVIII.tv., valamint a környezetvédelem általános szabályairól szóló 1995.évi. LIII.tv. alapján,

6. a jogellenes állapot jelzése, intézkedés kezdeményezése, ha a szükséges eljárás más hatóság (szerv) hatáskörébe tartozik (közterületen jogosulatlanul, jogszabályellenesen elhelyezett építmények, tárgyak eltávolításának kezdeményezése)

4. § A Felügyelő közlekedésrendészeti feladatai különösen:

a) Intézkedés a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM.rendelet szerint közúton szabálytalanul elhelyezett járművekkel szemben.

b) A deszki körzeti megbízott értesítése mellett - a közúti közlekedés szabályairól szóló jogszabályban foglalt esetekben -, a közút kezelőjének megbízásából a járművek közterületről való eltávolítása iránti intézkedés.

c) A közút kezelőjének megbízása alapján a közterületen tárolt üzemképtelen és érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező járművek eltávolítása iránti intézkedés.

d) A helyi közúton - a körzeti megbízott megérkezéséig – jogosult feltartóztatni a táblával jelzett behajtási tilalmat vagy korlátozást megszegő járművet.

5. § (1) A közterület-felügyelő feladatát munkáltatója által egy hónapra előre meghatározott szolgálati terv alapján köteles ellátni.

(2) A felügyelő intézkedéseiről közterület-felügyelői naplót vezet, ennek alapján hetente számol be munkáltatójának a település területén végzett tevékenységéről.

6. § A Felügyelő feladatai ellátása érdekében, a munkáltató ez irányú utasítása alapján együttműködik:

a) a rendőrség, vám- és pénzügyőrség helyi szerveivel,

b) egyéb állami ellenőrző szervek, különösképpen a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség helyi szerveivel,

c) a Tűzoltóság és a Polgári Védelem helyi szerveivel,

d) a Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével

e) a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervekkel, társadalmi szervezetekkel.

A felügyelő eljárása, a helyszíni bírságolás

7. § A felügyelő a közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközeiről szóló 43/1999.(XI.26.) BM rendeletben foglalt intézkedések megtételére jogosult.

8. § (1) A felügyelő a feladatát járőrszolgálat vagy őrszolgálat keretében országosan egységes egyenruhában végzi. A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt.

(2) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.

9. § (1) A felügyelő intézkedése során joga van igazoltatás céljából személyazonosító igazolványt vagy személyazonosság igazolására alkalmas okmányt elkérni.

(2) A felügyelő az alábbi esetekben jogosult a feltartóztatásra:

1. azt a személyt tartóztathatja fel, akiről feltételezhető, hogy érdemi tájékoztatást tud adni a felügyelő munkájához,

2. személyazonossága megállapításának időtartamáig,

3. ha személyazonosságát nem igazolja valaki, a körzeti megbízott megérkezéséig.

(3) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, illetve az eljárás szempontjából lényeges környezetről, körülményről, tárgyról kép- és hangfelvételt készíthet. Ezen felvételek kizárólag az adott eljárásban használhatók fel, a személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992.évi LXIII.tv. rendelkezéseinek megfelelően.

(4) A közterület-felügyelő az önkormányzati vagyon védelmi feladatainak ellátása során – a képviselő-testület jelen rendeletben adott felhatalmazása alapján - a Polgármester döntésére épületet, építményt, közterületet lezárhat, megakadályozhatja, hogy oda illetéktelen személy belépjen, az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolíthatja.

10. § (1) A 4. §-ban meghatározott járművek elhelyezésének érdekében a felügyelő felszólítja a jármű tulajdonosát, illetve üzemben tartóját, hogy járművének meghatározott időn belüli elszállításáról gondoskodjon.

(2) Amennyiben a felszólításban foglalt határidőn belül az (1) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, a járműveket a polgármesteri hivatal előzetes értesítés nyomán, 30 nap eltelte után a tulajdonos, illetve üzemben tartó költségén – megelőlegezve azt - szállítatja el a tulajdonos, illetve az üzemben tartó ingatlanába. Amennyiben az ingatlanba bejutás nem lehetséges, úgy az elhelyezés a polgármesteri hivatal által kijelölt területen történik.

(3) Az elhelyezés után a járműről a polgármesteri hivatalban lehet érdeklődni. A járművet átadni csak a tulajdonosnak, az üzemben tartónak, illetve az általuk meghatalmazott személynek lehet abban az esetben, ha 5.000 Ft-tárolási költséget a polgármesteri hivatal házi pénztárába előzetesen befizet .

(4) Amennyiben a tulajdonos, illetve üzemben tartó a járműért az elszállítástól számított 3 hónapon belül nem jelentkezik, úgy felszólítása után a jegyző gondoskodik a jármű értékesítéséről. Az értékesítésből befolyt összeg – a szállítás és a tárolás költségének levonása után - a jármű tulajdonosáé.

11. § (1) A helyszíni bírságolás részletes szabályairól szóló 10/2000.(II.23.) BM. rendelt előírásainak figyelembevételével a felügyelő az alábbi esetekben helyszíni bírságot szabhat ki:

a) az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999.(XII.28.) 7. §(1) bek,, 8. §(1)bek., 9. §(1) bek., 12. §(1) bek., 17. §(1) bek., 18. §(1) bek., 54. §(2) bek., 60. § (1) bekezdésben meghatározott esetekben

b) a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII.11.) Korm. rendelet 11. §(1) bekezdésben meghatározott esetben 500-től 10.000 Ft-ig

c) Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testület 5/2004.(IV.29.) 25. §(4)bekezdésében, a 9/2004.(IV.29.) 15. § (2) bekezdésében, illetve a 8/2005.(IV.04.) 19. §(3) bekezdésben meghatározott esetekben 500-tól 10.000 Ft-ig terjedő összegben.

12. § (1) A felügyelő a jogszerű intézkedésével szembeni ellenállás megtörése érdekében - a 43/1999.(XI.26.) BM. rendelet 15-20. § alapján - testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat.

(2) A testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazására – ha az eset körülményei lehetővé teszik - az érintettet előzetesen figyelmeztetni kell.

(3) Amennyiben a testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazása következtében a jogszerű intézkedéssel szembeszegülő személy megsérül, a felügyelő – a tőle elvárható módon – köteles gondoskodni a sérült személy elsősegélyben részesítéséről, szükség esetén orvosi ellátásáról.

(4) A testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazásának a jogszerűségét az illetékes Városi Rendőrkapitányság vizsgálja ki az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint.

(5) Tilos a (1) bekezdésben foglalt eszközök alkalmazása támadásra, illetve védekezésre képtelen állapotban lévő személlyel, terhes nővel és 14 éven aluli gyermekkel szemben.

13. § (1) A közterület-felügyelő feladatkörében eljárva hivatalos személy.

(2) A Közterület-felügyelő köztisztviselő. Jogviszonyára a köztisztviselők jogállásáról szóló jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A közterület-felügyelő felett a munkáltatói jogokat a hivatal ügyrendjében meghatározott személy gyakorolja.

Vegyes és záró rendelkezések

14. § (1) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet rendeletetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére –az erről szóló külön szerződésekben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek ), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb., ) a közművek elhelyezése.

(2) Közút kezelője: Jelen rendelet 4. § (2) és (3) bekezdés alkalmazásában - az 1991.évi XX. tv. 92. § (10) bekezdés b.)pontja, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988.évi I.tv. alapján - közút kezelőjén a jegyzőt kell érteni.

(3) Jármű: A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM.rendeletben meghatározottak szerint közúti – vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.

(4) Feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, illetőleg a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.

(5) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közterület- felügyelő eljárására az alábbi jogszabályok irányadók:

a) A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992.évi XXIII.törvény

b) A közterület-felügyeletről szóló 1999.évi LXIII.törvény

c) A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény

d) Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Kormányrendelet

e) A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII.11.) Kormányrendelet

f) A helyszíni bírságolás részletes szabályairól szóló 10/2000. (II.23.) BM rendelet

g) A közterület – felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközeiről szóló 43/1999. (XI.26.) BM rendelet.

(6) A rendelet kihirdetésekor lép hatályba.

(7) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

Simicz József
polgármester

Szirbikné dr. Makó Tímea
mb. jegyző