Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2008. (XII.22.) önkormányzati rendelete

az üzletek és vendéglátóegységek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2009. 01. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2008. (XII.22.) önkormányzati rendelete

az üzletek és vendéglátóegységek éjszakai nyitvatartási rendjéről

2009.01.01.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A. §- ában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében, és a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdés, valamint 12. § (5) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva az üzletek, vendéglátóegységek éjszakai nyitvatartásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek biztosítják és érvényre juttatják Deszk község lakóinak, és a településen ideiglenes jelleggel tartózkodóknak az egészséges életkörülményekhez és pihenéshez való jogát, és egyúttal meghatározzák a településen működő üzletek éjszakai nyitvatartási rendjét.

A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya Deszk Község Önkormányzat közigazgatási területén a vendéglátó és élelmiszer kereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetekre (Ptk. - 1959. évi IV. törvény 685. § c.) pont), külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeire, és saját előállítású terméket üzletben értékesítő termelőkre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában:

a) üzlet: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajjal egybeépített vagy ahhoz rögzített, tartós használatra készült, rendszeresen (állandóan vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó kis-és nagykereskedelmi, jármű-és üzemanyag-kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató értékesítő hely, ideértve a lakástól lakóingatlantól műszakilag el nem különíthető, fogyasztási cikk javító-szolgáltató tevékenység céljára kialakított helyet, a raktározás, tárolás célját szolgáló nyitott, értékesítést folytató helyet, valamint a különböző intézményekben, munkahelyeken üzemelő értékesítő helyeket és a csomagküldő kereskedésnek vevőszolgálat céljából működtetett helyiségét.

b) vendéglátó üzlet: kereskedelmi vendéglátóhely, melegkonyhás vendéglátóhely, cukrászda, italüzlet, egy vendéglátóhely (pl. ételbár, bisztró, pecsenyesütő, büfé, falatozó, fagylaltozó, valamint diszkó, éjszakai bár, játékterem, ill. bármilyen intézményben működő nyílt árusítású vendéglátóhely).

c) éjszakai nyitva tartás: este 22 óra és reggel 6 óra közötti nyitvatartási idő,

d) zártkörű rendezvény: minden olyan rendezvény, amely előre meghatározható személyek, zárt csoport részvételével zajlik valamilyen alkalom méltó megünneplésének céljával (pl. lakodalom, osztálytalálkozó stb.)

Az üzletek és vendéglátó egységek éjszakai nyitva tartásának általános szabályai

4. § (1) Deszk Község Önkormányzatának közigazgatási területén az üzletek (kereskedelmi-, üzleti-, vásári-és vendéglátóipari egységek) éjszakai nyitvatartási rendjét a Képviselő-testület az alábbiak szerint határozza meg:

a) Hétfő: 23 órától kedd 04,30 óráig zárva

b) Kedd: 23 órától szerda 04,30 óráig zárva

c) Szerda: 23 órától csütörtök 04,30 óráig zárva

d) Csütörtök: 23 órától péntek 04,30 óráig zárva

e) Péntek: nincs korlátozás

f) Szombat nincs korlátozás

g) Vasárnap: 23 órától hétfő 04,30 óráig zárva.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott korlátozás

a) a 0-24 órás üzemanyagtöltő állomásra, az azon működő vendéglátó- és élelmiszer kereskedelmi üzletre, üzletekre,

b) az önkormányzat és intézményeinek rendezvényeire nem terjed ki.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozás a december 31. és január 1. napjára vonatkozó, valamint a május 1. napjára és augusztus 20. napjára vonatkozó nyitvatartási rendet nem érinti.

(4) Deszk Község Önkormányzatának közigazgatási területén az üzletekhez tartozó közterületeken elhelyezett teraszokat a hét minden napján kizárólag 23 óráig lehet használni, azokon kereskedelmi tevékenységet folytatni

5. §1

6. § A 4. §-ban meghatározott éjszakai nyitvatartási rendtől alkalmi zártkörű rendezvények tartása esetén el lehet térni. Ennek feltétele, hogy azt 7 nappal a rendezvény tartása előtt az üzlet üzemeltetőjének és a rendezvény résztvevő képviselőjének közösen be kell jelentenie a polgármesternek a rendelet 1. számú melléklete szerinti nyomtatványon.

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet 2009. január 1. napján lép hatályba.

(2)2

(3) A rendelet kihirdetéséről az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/1997. (IV. 30.) Ör. 24. § (3) bekezdése alapján a jegyző gondoskodik.

Záradék

8. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Simicz József s.k.
Polgármester

Dr. Román Éva s.k.
jegyző

1. melléklet

BEJELENTÉS ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNYRŐL

1. Üzlet megnevezése:…………………………………………………………………..

2. Üzemeltető neve:.……………………………………….., lakcíme:……………………………………………………………………

3. Működési engedély száma:……………………………..

4. A rendezvény megnevezése: (Pl.: lakodalom, osztálytalálkozó, stb.) ………………………………………………………………………………………………….

5. A rendezvényben érintett személyek képviselőjének

5.1. neve:………………………………………………….

5.2. lakcíme: …………………………………………………

6. A rendezvény tervezett

6.1. dátuma:………………………………………………..

6.2. időtartama:………………órától………………….óráig

Deszk,……………………………….
…………………………………….. ……………………….....................
aláírás
1

Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 21.) Ör. 2012. május 22. napjával

2

Hatályon kívül helyezte a 18/2012. (V. 21.) Ör. 2012. május 22. napjával