Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2013. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 12. 17

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2013. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

2013.12.17.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C § (2) bekezdés a)-g) pontjai alapján kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 21. pontjában, és a vízgazdálkodásról szóló 1995. az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdésének d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Deszk község közigazgatási területén, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek, illetve a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizek begyűjtésére

2. § A Képviselő-testület az üdülő- és ideiglenesen használt ingatlanokra eltérő szabályozást nem állapít meg, azokra e rendelet szabályait kell alkalmazni.

II. Fejezet

1. A közszolgáltató

3. § (1) Deszk Község közigazgatási területén a szippantott szennyvíz begyűjtésével, szállításával és elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatást a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. (6728 Szeged, Városgazda sor 1.) (továbbiakban: Közszolgáltató) látja el.

(2) A Közszolgáltató a települési folyékony hulladékot kizárólag a Szegedi Vízmű Zrt. Szeged Városi szennyvízürítő telepén helyezheti el.

2. A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje, a Közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

(2) A települési folyékony hulladék elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

5. § (1) A gyűjtésre és szállításra használt eszközön a Közszolgáltató cégjelzését, illetve nevét és címét jól olvashatóan fel kell tüntetni.

(2) A gyűjtésre és szállításra használt eszközt közterületen tárolni, illetve tisztítani nem szabad.

(3) Amennyiben a Közszolgáltatónak felróható okból környezetszennyezés következne be, a Közszolgáltató köteles a szennyezett területet saját költségén megtisztíttatni, és az okozott kárt megtéríteni.

6. § (1) A Közszolgáltató köteles a tulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül a szolgáltatást elvégezni.

(2) A Közszolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítását abban az esetben tagadhatja meg, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján feltételezhető, hogy nem tekinthető az e rendeletben meghatározott települési folyékony hulladéknak.

7. § (1) A Közszolgáltató köteles a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos, jogszabályban előírt nyilvántartások vezetésére.

(2) A Közszolgáltató köteles a szolgáltatással összefüggő panaszokat megvizsgálni, és a vizsgálat eredményéről a bejelentőt 30 napon belül tájékoztatni.

8. § A Közszolgáltató tevékenységének ellátása során jogosult közreműködőt igénybe venni, aki a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátáshoz megfelelő műszaki felszereltséggel és szakképzettséggel rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a Közszolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.

3. Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

9. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, használója (a továbbiakban: tulajdonos) a 2. §-ban meghatározott közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik és gyűlik össze. A tulajdonos köteles a folyékony hulladék elszállítására irányuló igényét a jelen rendeletben kijelölt Közszolgáltatónak bejelenteni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa a jelen rendeletben kijelölt Közszolgáltató települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatási tevékenységét veheti igénybe.

(3) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló helyi közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony a tulajdonos és a Közszolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

III. Fejezet

1. A közszolgáltatási szerződés

10. § (1) Az Önkormányzat a Közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására írásban közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

1. a szerződő felek megnevezését, azonosító adatait,

2. a szerződés tárgyát,

3. a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

4. a teljesítés helyét,

5. a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

6. a folyékony hulladék elhelyezésének a helyszínét

7. a felek jogait és kötelezettségeit,

8. a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

9. a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.

2. A személyes adatok kezelésre vonatkozó rendelkezések

11. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011.évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

(2) Az Önkormányzat a közszolgáltatással kapcsolatos díjkedvezmény megállapítása és a közszolgáltatási díj beszedése érdekében jogosult a Htv. 65. § (2) bekezdésében meghatározott személyes adatok kezelésére.

IV. Fejezet

A közszolgáltatás díja

12. § (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa köteles díjat fizetni. A közszolgáltatás díját e rendelet melléklete tartalmazza. A díj magában foglalja a települési folyékony hulladék gyűjtésének és elszállításának, elhelyezésének és ártalmatlanításának a költségét, melyet a tulajdonos közvetlenül a szolgáltatónak térít meg.

(2) A szolgáltatási díj számításának alapja az elszállított települési folyékony hulladék 1 m3-e. A díjat a tulajdonos az elszállított települési folyékony hulladék mennyisége után köteles megfizetni.

(3) Az esedékes díjat a tulajdonos a szolgáltatás elvégzését követően a helyszínen készpénzben vagy számla alapján 15 napon belül köteles megfizetni. 15 napon túli kiegyenlítés esetén a Közszolgáltató a Ptk. által meghatározott mértékű késedelmi kamatot számít fel. Amennyiben a díjat a tulajdonos nem egyenlíti ki, a Közszolgáltató a követelését jogi úton érvényesítheti.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 11/1999. (VII. 30.) Ör., valamint az azt módosító 3/2000. (III. 08.) Ör., 20/2000. (XII. 20.) Ör., a 26/2005.(X. 24.) Ör., a 15/2007. (VIII. 17) Ör., 19/2007 (XII. 17) Ör., 28/2008. (XII. 22.) Ör. 15/2009 (X. 19.) Ör. 22/2009. (XII. 18.) 26/2010 (XII. 13.) Ör. 41/2011. (XII. 15.) Ör és a 30/2012. (XI. 26.) Ör-ek.

Király László s.k. polgármester

Dr. Altmayerné Dr. Kocsis Anita s.k. jegyző

1. melléklet

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás díja:

Lakossági és közületi folyékony hulladék-gyűjtés, szállítás, elhelyezés

Br. 2975,-Ft/ m3