Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII.08) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 14- 2022. 10. 14

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII.08) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.14.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 38. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság; Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály; Országos Vízügyi Igazgatóság; Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Népegészségügyi Osztály; a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Műszaki Hatósági Főosztály Közlekedési és Útügyi Osztály; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Építéshatósági és Örökségvédelmi Főosztály Építéshatósági Osztály 1.; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 1; Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály; Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály Településrendezési Hatósági Osztály; Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság; Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága Bányászati és Gázipari Főosztálya Szolnoki Bányafelügyeleti Osztály; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Szegedi Hatósági Iroda, valamint a Partnerségi Szabályzat szerinti résztvevők véleményének kikérésével – az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Gipe2 jelű, egyéb gazdasági övezet beültetési kötelezettségű területén, a szabályozási terven jelölt szélességben 6,0 m-es tőtávolságban telepített, legalább kétszer iskolázott, minimum 12/14 cm-es törzskörméretű díszfákból álló három fasor és alatta cserje sor telepítésével kell teljesíteni az önkormányzattal egyeztetett fásítási terv alapján. A cserjét 100 m2-ként kell 40 db-ot ültetni, a kimaradó részeket gyepesíteni szükséges. A beültetési kötelezettségnek az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzését követő 1 éven belül eleget kell tenni. A díszfákat a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendeletben foglaltak szerint az önkormányzattól kért engedéllyel lehet kivágni, melyet a kivágást követő 1 éven belül pótolni kell. A beültetési kötelezettségű területen burkolat nem építhető, a telek zöldfelületi számításába beszámítható.”

2. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Teljes közműellátottság szükséges a „Lakó”- (Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf6), a „Településközponti (Vt1; Vt2; Vt3; Vt4;), „Intézmény” (Vi1; Vi2; Vi3; Vi4), és a különleges egészségügyi épületek elhelyezésére szolgáló (K-Eü) területen a következők szerint:

a) energia (villamos energia és gáz) közüzemi, közcélú, vagy alternatív energiaforrásból való biztosítása,

b) ivóvíz közüzemi biztosítása,

c) közüzemi szennyvízelvezetés biztosítása,

d) közterületi csapadékvíz-elvezetés kiépítése szükséges.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A Juhász Gy. utca; a Tömörkény utca; a Mikszáth K. utca; a Bálint S. utca; a Radnóti M. utca; a Jókai Mór utca; az Ady Endre utca; a Jakabb Gyula utca Tömörkény utca és a 037/18 hrsz.-ú telek közötti szakasza; a Páva utca és az Oroszhegyi utca szakaszán elhelyezkedő telkeken a keletkező szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban is megoldható.

(1b) Ha az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf3; Lf6 építési övezet valamely telkén történik építkezés és a telekhez kapcsolódó közterületen nincs csapadékvíz elvezető rendszer (szikkasztó árok, nyílt árok, vagy zárt csapadékvíz elvezető csatorna), akkor az (1) bekezdés d) pontja szerinti kötelezettséget figyelmen kívül kell hagyni.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Legalább részleges közműellátottság szükséges az „Általános gazdasági” (G1) területen következők szerint:

a) villamos-energia közüzemi, közcélú, vagy alternatív energiaforrásból való biztosítása,

b) ivóvíz közüzemi vagy közcélú biztosítása, ha a funkcióhoz szükséges,

c) közterületi csapadékvízelvezetés

d) a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban.”

3. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az SZT-3/1-2 szabályozási terven lehatárolt „Fejlesztési terület”-eken az építési tevékenység megkezdésének feltétele)

„b) a 4,50 m szélességű szilárd burkolatú közút és szabvány szerinti járda kiépítése, belterületi magánúton egyoldali járda kiépítése.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Amennyiben a telek utcafrontján, vagy az előkertet lezáró, utca felőli építési vonalon álló fő-, vagy melléképületben közvetlenül, vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyíló garázs nem kerül kialakításra, úgy Deszk község teljes közigazgatási területén közterületről és a magánútról egyaránt telkenként csak egy darab gépkocsi behajtásra alkalmas bejáró (áthajtó, kapu) útcsatlakozás alakítható ki, – a (5a) bekezdésben foglaltak kivételével - max. 4 m-es szélességgel. Saroktelek esetében ettől eltérően 2 db bejáró útcsatlakozás engedélyezhető, azaz mindkét útról nyitható egy - egy bejáró, melyből az egyik max. 4,00 m széles lehet.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) Ha a közterületi beálló hossza (járda külső széle, vagy nem kiépített járda esetén a járdához szükséges 1,20 m sáv és a burkolt út telek felőli széle közötti szakasz) nem elegendő két autó egymás mögé történő parkolásához, azaz nem éri el a 10,00 m-t, akkor ez esetben 5,0 m széles bejáró is építhető.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Amennyiben a telek utcafrontján, vagy az előkertet lezáró, utca felőli építési vonalon álló fő-, vagy melléképületben egyállásos garázs kerül kialakításra, mely közvetlenül, vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyílik, és az ehhez építendő bejáró nem használható a telek kertjébe történő beközlekedésre – úgy egy telekhez további 1 db, max. 4,00 m széles bejáró (útcsatlakozás) alakítható ki. Saroktelek esetében ez a kivétel nem növeli az építhető bejárók számát.

(7) Amennyiben a telek utcafrontján, vagy az előkertet lezáró, utca felőli építési vonalon álló fő-, vagy melléképületben dupla garázs létesül, mely közvetlenül, vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyílik, úgy ehhez 1 db, max. 6 m széles bejáró építhető. Amennyiben az ehhez építendő bejáró nem használható a telek kertjébe történő beközlekedésre - úgy egy telekhez további 1 db, max. 4 m széles bejáró (útcsatlakozás) alakítható ki. Saroktelek esetében ez a kivétel nem növeli az építhető bejárók számát. Amennyiben a telek előtti közterületen csapadékvíz elvezető, vagy szikkasztó árok van, úgy a 6 m széles bejáró kialakítása esetében a bejáró közepén egy – nyitható fedéllel kialakított – tisztítóaknát kell építenie az ingatlan tulajdonosának, vagy használójának.”

(5) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (8a)–(8c) bekezdéssel egészül ki:

„(8a) Deszk község területén létesíthető bejárók (útcsatlakozás) ábráját a 3. sz. függelék (8.melléklet) tartalmazza.

(8b) A telekhez épített kiskaputól a burkolt út széléig, vagy az útnak fenntartott közterület sávig járdát, gyalogos közlekedést szolgáló kijárót építeni, ezzel a gyalogos forgalmat a közútra kivezetni – a (8c) bekezdésben foglaltak kivételével – tilos.

(8c) A telekhez épített kiskaputól a burkolt út széléig, vagy az útnak fenntartott közterület sávig járda, gyalogos kijáró csak abban az esetben létesíthető, ha az az e rendeletben foglaltaknak megfelelő szélességű bejáróval egy szélességben, közös felületen megoldott a telekre épített épület alaprajzi sajátosságai miatt.”

4. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 13. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A településen max. 2,30 m magas kerítés építhető, kivéve a 19. § (10) bekezdésben, 30. § (6) bekezdésében és a 40. § (4) bekezdés d) pontjában foglaltak.”

5. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 16. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A rendelet hatálya alá tartozó területen a Szabályozási terv a beépítésre szánt területeken a sajátos építési használatuk szerinti az alábbi építési övezeteket jelöli ki:)

„a) falusias lakóterület Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5; Lf6.”

6. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Falusias lakóterületekre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. A Falusias lakóterületen üzemanyagtöltő állomás, gépjárműmosó nem helyezhető el, közmű létesítmény (pl. házi szélkerék, trafó) kizárólag max. 10 m magasságig telepíthető.

(2) Az építési övezeti besorolás jele: Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5; Lf6.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Lf1 jelű, falusias lakóterületek építési használatának megengedett határai a következők:)

„e) Telekterület: kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (6)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t és Lf5 jelű, falusias lakóterületek építési használatának megengedett határai a következők

a) Beépítési mód: előkertes, oldalhatáron álló,

b) Legnagyobb beépítettség: max. 30%

c) Épületmagasság: max. 6,50 m,

d) Legkisebb zöldfelület: min. 40,0 %,

e) Telekterület:

ea) Lf2 jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.

eb) Lf2* jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 14,0 m.

ec) Lf2** jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 600 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 13,0 m.

ed) Lf2t jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 800 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 20,0 m.

ee) Lf5 jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.

(7) Azon Lf2 jelű építési övezetben, ahol meglévő főépület utcavonalon áll, az felújítható, átépíthető vagy bővíthető, de új főépületet csak 5,0 m-es előkerttel lehet elhelyezni.

(8) Telekalakításkor azon telkeknél, ahol a telek egyik része az Lf1, a másik része a Páva utca és az Oroszhegyi utca felől Lf2* vagy az Lf2** övezetbe esik, az Lf1 övezetben a legkisebb telekszélességi méretet nem kell figyelembe venni, ott a kialakítható telek szélessége a meglévő telekszélesség, ami tovább szélességi értelemben nem csökkenthető.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (9) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Lf3 jelű, falusias lakóterületek építési használatának megengedett határai a következők:)

„e) Telekterület: kialakult, vagy új telek kialakítás esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.”

7. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf5 jelű építési övezetbe tartozó telek beépítésekor a környezetben kialakult beépítési oldalt kell figyelembe venni. Az Alkotmány utca Béke utca és Ősz utca közötti szakaszán, a Páva utcában az építési oldal Ék-i. A Harcsa utca mindkét oldalán lévő telkeknél, a Süllő utca keleti teleksoránál az É-i oldal lesz a beépítési oldal.

(2) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf6 jelű építési övezetben előkert mérete 5,0 m. Az Lf5 jelű építési övezetben a Szegfű utca Süllő és Kárász utca közötti szakaszán 10 m, a többi részen 5 m.

(3) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf5 jelű építési övezetben lévő telek beépítése vagy átépítése esetén az előkertbe kerülő szilárd burkolat nagysága – az előkert nagyságára vetítve – nem lépheti túl a 60 %-ot. Szilárd burkolatnak kell tekinteni a kavics, zúzott kő, gyephézagos burkolatokat is.

(4) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5, Lf6 jelű építési övezetekben az oldalkert legkisebb mérete 5,0 m.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. § (6) és (6a) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf5 jelű építési övezetben lévő telekre a tervezett épület utca felőli – saroktelek esetén legalább az egyik utca felőli- homlokzatának minimum 1/3-át az előkert határvonalára kell elhelyezni. Előkert határvonalán állónak kell tekinteni azt a homlokzatot, amely a telek belseje felé mért, legfeljebb 0,5 m távolságon belül van.

(6a) Azoknál az Lf2t és Lf2 építési övezetben lévő telkeknél, ahol a közterülettel érintkező telekhomlokvonalon vagy szabályozási vonalon a szabályozási terv kötelező építési vonalat ábrázol, az új épületet azon a telekhatáron kell elhelyezni min. 5,0 m-es hosszon.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (6b) bekezdéssel egészül ki:

„(6b) Azon építési telek esetében, ahol az előkert a telek hosszoldalán alakul ki ott az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) ha a szabályozási terv a telken építési helyet jelöl ki, akkor az épület az építési helyen belül szabadon elhelyezhető, de a szomszédos telekhatárra illeszkedő építési hely határvonal felé az épületet tűzfalasan kell kialakítani;

b) ha az előkert hossza nem éri el a 10 m-t, ott a (6) bekezdés első mondatának előírása figyelmen kívül hagyható.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A Kossuth köz azon szakaszán, ahol a közkert felőli telekhomlokvonalánál az előkert mérete 0 m, ide nem kell főépületet építeni. A közkert felől építésre kerülő kerítés magassága 2,0 m.”

8. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; jelű építési övezetekben az utcavonalra, vagy az előkert vonalára kerülő főépületekben mező- és erdőgazdaság, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú funkciók nem kerülhetnek, azok csak az építési helyen belül, második főépületként épülhetnek meg.

(2) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3 jelű építési övezetekben második főépületben gazdasági funkció min. 1000 m2-es telken helyezhető el, és az épület nagysága nem lehet nagyobb az utcavonalon vagy előkert vonalán álló főépület alapterületének kétszeresénél és az épületmagassága nem lépheti túl az 5,50 m-t. Második főépület csak akkor építhető a telken, ha az utcavonalon vagy az előkert vonalán van főépület.

(3) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3 jelű építési övezetekben 1000 m2 teleknagyságig lakóépület építése esetén legfeljebb 2 lakás helyezhető el, majd 1000 m2 felett minden további 500 m2 telekterületenként 1-1 lakás építhető meg. Több épületben is elhelyezhetők a lakások.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5 jelű építési övezetekben nyeles telek nem alakítható ki.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Falusias lakóterület meglévő telektömbjeiben tömbfeltárás kezdeményezése esetén a tömbre szabályozási terv készítendő.”

9. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Településközpont területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. A Településközpont területen közmű létesítmény (pl. házi szélkerék, trafó) kizárólag max. 10 m magasságig telepíthető.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 21. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Vt1 jelű építési övezetbe sorolt területeken a megengedett határértékek a következők:)

„e) Telekterület: kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.”

10. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Intézmény területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. Ezen építési övezetbe tartozó telken megvalósuló vagy meglévő épület(ek)ben max. 2 db lakás alakítható ki. Az Intézmény területen közmű létesítmény (pl. házi szélkerék, trafó) kizárólag max. 10 m magasságig telepíthető.”

11. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kereskedelmi, szolgáltató területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. Ezen területen védőtávolságot nem igénylő mező-, és erdőgazdálkodási létesítmények is építhetők.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az övezetben építhető lakás(ok) szintterülete nem haladhatja meg a gazdasági célú helyiség(ek) szintterületét. Lakásonként egy gépjármű-tároló 18,0 m2 szintterülettel akkor is a lakórészhez számítandó, ha annak építése az engedélyezési tervben nem szerepel.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az építési övezet besorolása jele: Gksz1; Gksz2; Gksz3; Gksz4.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A Gksz1; Gksz2; Gksz3 jelű építési övezetben a területek beépítési módját és építési használatának megengedett határait a következők szerint kell biztosítani:)

„e) Telekterület: kialakult vagy telekalakítás esetén a telekterület min. 2000 m2; a telek szélessége min. 20,0 m.”

(5) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Gksz4 jelű övezetben a területek beépítési módját és építési használatának megengedett határait a következők szerint kell biztosítani:

a) Beépítési mód: szabadon álló,

b) Legnagyobb beépítettség: 60,0%,

c) Épületmagasság min. 3,00 m – max. 10,00 m, azzal, hogy legnagyobb épületmagasság 500 m2 szintterületig max. 5,50 m, 1000 m2 szintterületig max. 7,00 m, 1000 m2 szintterület felett max. 10,00 m.

d) Telepítendő legkisebb zöldfelület: 20,0%,

e) Telekméret: 3000 m2; telekszélesség min. 25 m,

f) Előkert min. 10 m, oldalkertek min. 5,0 m; hátsókert 10 m.”

12. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egyéb ipari területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza, továbbá a területen elhelyezhetők az ipari tevékenységhez kapcsolódó raktározási és irodaépületek is. Ezen területen védőtávolságot nem igénylő mező-, és erdőgazdálkodási létesítmények is építhetők.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 25. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az övezetben építhető lakás(ok) szintterülete nem haladhatja meg a gazdasági célú helyiség(ek) szintterületét. Lakásonként egy gépjármű-tároló 18,0 m2 szintterülettel akkor is a lakórészhez számítandó, ha annak építése az engedélyezési tervben nem szerepel.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A Gipe2 jelű övezetben a területek beépítési módját és építési használatának megengedett határait a következők szerint kell biztosítani:)

„e) Telekterület: kialakult vagy telekalakítás esetén a telekterület min. 3000 m2; a telek szélessége min. 20,0 m.”

13. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 38. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A közkertek területén közmű műtárgyak (pl. transzformátor, szennyvízátemelő) elhelyezhetők. A közkert telkén épület legfeljebb 3,50 m épületmagassággal helyezhető el.”

14. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

15. § Hatályát veszti a Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet

16. § Ez a rendelet 2022. október 14-én lép hatályba.

17. § E rendelet előírásait a hatályba lépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

7. melléklet

5. melléklet

8. melléklet