Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII.08) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 14- 2022. 10. 15

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII.08) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.14.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 38. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság; Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály; Országos Vízügyi Igazgatóság; Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Népegészségügyi Osztály; a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Műszaki Hatósági Főosztály Közlekedési és Útügyi Osztály; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Építéshatósági és Örökségvédelmi Főosztály Építéshatósági Osztály 1.; Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 1; Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály; Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály Településrendezési Hatósági Osztály; Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság; Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága Bányászati és Gázipari Főosztálya Szolnoki Bányafelügyeleti Osztály; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Szegedi Hatósági Iroda, valamint a Partnerségi Szabályzat szerinti résztvevők véleményének kikérésével – az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Gipe2 jelű, egyéb gazdasági övezet beültetési kötelezettségű területén, a szabályozási terven jelölt szélességben 6,0 m-es tőtávolságban telepített, legalább kétszer iskolázott, minimum 12/14 cm-es törzskörméretű díszfákból álló három fasor és alatta cserje sor telepítésével kell teljesíteni az önkormányzattal egyeztetett fásítási terv alapján. A cserjét 100 m2-ként kell 40 db-ot ültetni, a kimaradó részeket gyepesíteni szükséges. A beültetési kötelezettségnek az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzését követő 1 éven belül eleget kell tenni. A díszfákat a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendeletben foglaltak szerint az önkormányzattól kért engedéllyel lehet kivágni, melyet a kivágást követő 1 éven belül pótolni kell. A beültetési kötelezettségű területen burkolat nem építhető, a telek zöldfelületi számításába beszámítható.”

2. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Teljes közműellátottság szükséges a „Lakó”- (Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf6), a „Településközponti (Vt1; Vt2; Vt3; Vt4;), „Intézmény” (Vi1; Vi2; Vi3; Vi4), és a különleges egészségügyi épületek elhelyezésére szolgáló (K-Eü) területen a következők szerint:

a) energia (villamos energia és gáz) közüzemi, közcélú, vagy alternatív energiaforrásból való biztosítása,

b) ivóvíz közüzemi biztosítása,

c) közüzemi szennyvízelvezetés biztosítása,

d) közterületi csapadékvíz-elvezetés kiépítése szükséges.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A Juhász Gy. utca; a Tömörkény utca; a Mikszáth K. utca; a Bálint S. utca; a Radnóti M. utca; a Jókai Mór utca; az Ady Endre utca; a Jakabb Gyula utca Tömörkény utca és a 037/18 hrsz.-ú telek közötti szakasza; a Páva utca és az Oroszhegyi utca szakaszán elhelyezkedő telkeken a keletkező szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban is megoldható.

(1b) Ha az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf3; Lf6 építési övezet valamely telkén történik építkezés és a telekhez kapcsolódó közterületen nincs csapadékvíz elvezető rendszer (szikkasztó árok, nyílt árok, vagy zárt csapadékvíz elvezető csatorna), akkor az (1) bekezdés d) pontja szerinti kötelezettséget figyelmen kívül kell hagyni.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Legalább részleges közműellátottság szükséges az „Általános gazdasági” (G1) területen következők szerint:

a) villamos-energia közüzemi, közcélú, vagy alternatív energiaforrásból való biztosítása,

b) ivóvíz közüzemi vagy közcélú biztosítása, ha a funkcióhoz szükséges,

c) közterületi csapadékvízelvezetés

d) a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban.”

3. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az SZT-3/1-2 szabályozási terven lehatárolt „Fejlesztési terület”-eken az építési tevékenység megkezdésének feltétele)

„b) a 4,50 m szélességű szilárd burkolatú közút és szabvány szerinti járda kiépítése, belterületi magánúton egyoldali járda kiépítése.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Amennyiben a telek utcafrontján, vagy az előkertet lezáró, utca felőli építési vonalon álló fő-, vagy melléképületben közvetlenül, vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyíló garázs nem kerül kialakításra, úgy Deszk község teljes közigazgatási területén közterületről és a magánútról egyaránt telkenként csak egy darab gépkocsi behajtásra alkalmas bejáró (áthajtó, kapu) útcsatlakozás alakítható ki, – a (5a) bekezdésben foglaltak kivételével - max. 4 m-es szélességgel. Saroktelek esetében ettől eltérően 2 db bejáró útcsatlakozás engedélyezhető, azaz mindkét útról nyitható egy - egy bejáró, melyből az egyik max. 4,00 m széles lehet.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) Ha a közterületi beálló hossza (járda külső széle, vagy nem kiépített járda esetén a járdához szükséges 1,20 m sáv és a burkolt út telek felőli széle közötti szakasz) nem elegendő két autó egymás mögé történő parkolásához, azaz nem éri el a 10,00 m-t, akkor ez esetben 5,0 m széles bejáró is építhető.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Amennyiben a telek utcafrontján, vagy az előkertet lezáró, utca felőli építési vonalon álló fő-, vagy melléképületben egyállásos garázs kerül kialakításra, mely közvetlenül, vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyílik, és az ehhez építendő bejáró nem használható a telek kertjébe történő beközlekedésre – úgy egy telekhez további 1 db, max. 4,00 m széles bejáró (útcsatlakozás) alakítható ki. Saroktelek esetében ez a kivétel nem növeli az építhető bejárók számát.

(7) Amennyiben a telek utcafrontján, vagy az előkertet lezáró, utca felőli építési vonalon álló fő-, vagy melléképületben dupla garázs létesül, mely közvetlenül, vagy előkerten át a közterületre (magánútra) nyílik, úgy ehhez 1 db, max. 6 m széles bejáró építhető. Amennyiben az ehhez építendő bejáró nem használható a telek kertjébe történő beközlekedésre - úgy egy telekhez további 1 db, max. 4 m széles bejáró (útcsatlakozás) alakítható ki. Saroktelek esetében ez a kivétel nem növeli az építhető bejárók számát. Amennyiben a telek előtti közterületen csapadékvíz elvezető, vagy szikkasztó árok van, úgy a 6 m széles bejáró kialakítása esetében a bejáró közepén egy – nyitható fedéllel kialakított – tisztítóaknát kell építenie az ingatlan tulajdonosának, vagy használójának.”

(5) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (8a)–(8c) bekezdéssel egészül ki:

„(8a) Deszk község területén létesíthető bejárók (útcsatlakozás) ábráját a 3. sz. függelék (8.melléklet) tartalmazza.

(8b) A telekhez épített kiskaputól a burkolt út széléig, vagy az útnak fenntartott közterület sávig járdát, gyalogos közlekedést szolgáló kijárót építeni, ezzel a gyalogos forgalmat a közútra kivezetni – a (8c) bekezdésben foglaltak kivételével – tilos.

(8c) A telekhez épített kiskaputól a burkolt út széléig, vagy az útnak fenntartott közterület sávig járda, gyalogos kijáró csak abban az esetben létesíthető, ha az az e rendeletben foglaltaknak megfelelő szélességű bejáróval egy szélességben, közös felületen megoldott a telekre épített épület alaprajzi sajátosságai miatt.”

4. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 13. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A településen max. 2,30 m magas kerítés építhető, kivéve a 19. § (10) bekezdésben, 30. § (6) bekezdésében és a 40. § (4) bekezdés d) pontjában foglaltak.”

5. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 16. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A rendelet hatálya alá tartozó területen a Szabályozási terv a beépítésre szánt területeken a sajátos építési használatuk szerinti az alábbi építési övezeteket jelöli ki:)

„a) falusias lakóterület Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5; Lf6.”

6. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Falusias lakóterületekre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. A Falusias lakóterületen üzemanyagtöltő állomás, gépjárműmosó nem helyezhető el, közmű létesítmény (pl. házi szélkerék, trafó) kizárólag max. 10 m magasságig telepíthető.

(2) Az építési övezeti besorolás jele: Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5; Lf6.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Lf1 jelű, falusias lakóterületek építési használatának megengedett határai a következők:)

„e) Telekterület: kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (6)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t és Lf5 jelű, falusias lakóterületek építési használatának megengedett határai a következők

a) Beépítési mód: előkertes, oldalhatáron álló,

b) Legnagyobb beépítettség: max. 30%

c) Épületmagasság: max. 6,50 m,

d) Legkisebb zöldfelület: min. 40,0 %,

e) Telekterület:

ea) Lf2 jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.

eb) Lf2* jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 14,0 m.

ec) Lf2** jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 600 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 13,0 m.

ed) Lf2t jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 800 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 20,0 m.

ee) Lf5 jelű területen kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.

(7) Azon Lf2 jelű építési övezetben, ahol meglévő főépület utcavonalon áll, az felújítható, átépíthető vagy bővíthető, de új főépületet csak 5,0 m-es előkerttel lehet elhelyezni.

(8) Telekalakításkor azon telkeknél, ahol a telek egyik része az Lf1, a másik része a Páva utca és az Oroszhegyi utca felől Lf2* vagy az Lf2** övezetbe esik, az Lf1 övezetben a legkisebb telekszélességi méretet nem kell figyelembe venni, ott a kialakítható telek szélessége a meglévő telekszélesség, ami tovább szélességi értelemben nem csökkenthető.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 17. § (9) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Lf3 jelű, falusias lakóterületek építési használatának megengedett határai a következők:)

„e) Telekterület: kialakult, vagy új telek kialakítás esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.”

7. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf5 jelű építési övezetbe tartozó telek beépítésekor a környezetben kialakult beépítési oldalt kell figyelembe venni. Az Alkotmány utca Béke utca és Ősz utca közötti szakaszán, a Páva utcában az építési oldal Ék-i. A Harcsa utca mindkét oldalán lévő telkeknél, a Süllő utca keleti teleksoránál az É-i oldal lesz a beépítési oldal.

(2) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf6 jelű építési övezetben előkert mérete 5,0 m. Az Lf5 jelű építési övezetben a Szegfű utca Süllő és Kárász utca közötti szakaszán 10 m, a többi részen 5 m.

(3) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf5 jelű építési övezetben lévő telek beépítése vagy átépítése esetén az előkertbe kerülő szilárd burkolat nagysága – az előkert nagyságára vetítve – nem lépheti túl a 60 %-ot. Szilárd burkolatnak kell tekinteni a kavics, zúzott kő, gyephézagos burkolatokat is.

(4) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5, Lf6 jelű építési övezetekben az oldalkert legkisebb mérete 5,0 m.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. § (6) és (6a) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Az Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf5 jelű építési övezetben lévő telekre a tervezett épület utca felőli – saroktelek esetén legalább az egyik utca felőli- homlokzatának minimum 1/3-át az előkert határvonalára kell elhelyezni. Előkert határvonalán állónak kell tekinteni azt a homlokzatot, amely a telek belseje felé mért, legfeljebb 0,5 m távolságon belül van.

(6a) Azoknál az Lf2t és Lf2 építési övezetben lévő telkeknél, ahol a közterülettel érintkező telekhomlokvonalon vagy szabályozási vonalon a szabályozási terv kötelező építési vonalat ábrázol, az új épületet azon a telekhatáron kell elhelyezni min. 5,0 m-es hosszon.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (6b) bekezdéssel egészül ki:

„(6b) Azon építési telek esetében, ahol az előkert a telek hosszoldalán alakul ki ott az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) ha a szabályozási terv a telken építési helyet jelöl ki, akkor az épület az építési helyen belül szabadon elhelyezhető, de a szomszédos telekhatárra illeszkedő építési hely határvonal felé az épületet tűzfalasan kell kialakítani;

b) ha az előkert hossza nem éri el a 10 m-t, ott a (6) bekezdés első mondatának előírása figyelmen kívül hagyható.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A Kossuth köz azon szakaszán, ahol a közkert felőli telekhomlokvonalánál az előkert mérete 0 m, ide nem kell főépületet építeni. A közkert felől építésre kerülő kerítés magassága 2,0 m.”

8. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; jelű építési övezetekben az utcavonalra, vagy az előkert vonalára kerülő főépületekben mező- és erdőgazdaság, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú funkciók nem kerülhetnek, azok csak az építési helyen belül, második főépületként épülhetnek meg.

(2) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3 jelű építési övezetekben második főépületben gazdasági funkció min. 1000 m2-es telken helyezhető el, és az épület nagysága nem lehet nagyobb az utcavonalon vagy előkert vonalán álló főépület alapterületének kétszeresénél és az épületmagassága nem lépheti túl az 5,50 m-t. Második főépület csak akkor építhető a telken, ha az utcavonalon vagy az előkert vonalán van főépület.

(3) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3 jelű építési övezetekben 1000 m2 teleknagyságig lakóépület építése esetén legfeljebb 2 lakás helyezhető el, majd 1000 m2 felett minden további 500 m2 telekterületenként 1-1 lakás építhető meg. Több épületben is elhelyezhetők a lakások.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Lf1; Lf2; Lf2*; Lf2**; Lf2t; Lf3; Lf5 jelű építési övezetekben nyeles telek nem alakítható ki.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 20. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Falusias lakóterület meglévő telektömbjeiben tömbfeltárás kezdeményezése esetén a tömbre szabályozási terv készítendő.”

9. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Településközpont területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. A Településközpont területen közmű létesítmény (pl. házi szélkerék, trafó) kizárólag max. 10 m magasságig telepíthető.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 21. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Vt1 jelű építési övezetbe sorolt területeken a megengedett határértékek a következők:)

„e) Telekterület: kialakult, vagy új telek kialakítása esetén a telek területe min. 700 m2, a telek szélessége az utcavonalon min. 16,0 m.”

10. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Intézmény területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. Ezen építési övezetbe tartozó telken megvalósuló vagy meglévő épület(ek)ben max. 2 db lakás alakítható ki. Az Intézmény területen közmű létesítmény (pl. házi szélkerék, trafó) kizárólag max. 10 m magasságig telepíthető.”

11. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kereskedelmi, szolgáltató területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza. Ezen területen védőtávolságot nem igénylő mező-, és erdőgazdálkodási létesítmények is építhetők.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az övezetben építhető lakás(ok) szintterülete nem haladhatja meg a gazdasági célú helyiség(ek) szintterületét. Lakásonként egy gépjármű-tároló 18,0 m2 szintterülettel akkor is a lakórészhez számítandó, ha annak építése az engedélyezési tervben nem szerepel.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az építési övezet besorolása jele: Gksz1; Gksz2; Gksz3; Gksz4.”

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A Gksz1; Gksz2; Gksz3 jelű építési övezetben a területek beépítési módját és építési használatának megengedett határait a következők szerint kell biztosítani:)

„e) Telekterület: kialakult vagy telekalakítás esetén a telekterület min. 2000 m2; a telek szélessége min. 20,0 m.”

(5) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Gksz4 jelű övezetben a területek beépítési módját és építési használatának megengedett határait a következők szerint kell biztosítani:

a) Beépítési mód: szabadon álló,

b) Legnagyobb beépítettség: 60,0%,

c) Épületmagasság min. 3,00 m – max. 10,00 m, azzal, hogy legnagyobb épületmagasság 500 m2 szintterületig max. 5,50 m, 1000 m2 szintterületig max. 7,00 m, 1000 m2 szintterület felett max. 10,00 m.

d) Telepítendő legkisebb zöldfelület: 20,0%,

e) Telekméret: 3000 m2; telekszélesség min. 25 m,

f) Előkert min. 10 m, oldalkertek min. 5,0 m; hátsókert 10 m.”

12. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egyéb ipari területre vonatkozó általános előírásokat az OTÉK vonatkozó paragrafusa tartalmazza, továbbá a területen elhelyezhetők az ipari tevékenységhez kapcsolódó raktározási és irodaépületek is. Ezen területen védőtávolságot nem igénylő mező-, és erdőgazdálkodási létesítmények is építhetők.”

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 25. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az övezetben építhető lakás(ok) szintterülete nem haladhatja meg a gazdasági célú helyiség(ek) szintterületét. Lakásonként egy gépjármű-tároló 18,0 m2 szintterülettel akkor is a lakórészhez számítandó, ha annak építése az engedélyezési tervben nem szerepel.”

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A Gipe2 jelű övezetben a területek beépítési módját és építési használatának megengedett határait a következők szerint kell biztosítani:)

„e) Telekterület: kialakult vagy telekalakítás esetén a telekterület min. 3000 m2; a telek szélessége min. 20,0 m.”

13. § A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 38. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A közkertek területén közmű műtárgyak (pl. transzformátor, szennyvízátemelő) elhelyezhetők. A közkert telkén épület legfeljebb 3,50 m épületmagassággal helyezhető el.”

14. § (1) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

15. § Hatályát veszti a Deszk Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 21/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelet

16. § Ez a rendelet 2022. október 14-én lép hatályba.

17. § E rendelet előírásait a hatályba lépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.

Király László s. k.
polgármester

Dr. Altmayerné Dr. Kocsis Anita s. k.
jegyző

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

7. melléklet

5. melléklet

8. melléklet