Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.01.01.

Deszk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, 40. §-ában és 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Deszk Község közigazgatási területén lévő működő köztemetőben (a továbbiakban: köztemető)

a) a köztemető üzemeltetőjére,

b) az üzemeltető által biztosított temetői létesítményeket és berendezéseket igénybe vevő természetes és jogi személyekre,

c) a vállalkozásszerűen munkát végző természetes és jogi személyekre, valamint

d) a temetőlátogatókra terjed ki.

(2) Deszk Község közigazgatási területén az alábbi, működő köztemető helyezkedik el: Deszki Temető (6772 Deszk, Május 1. utca 0353/2 hrsz.)

2. Az üzemeltető kijelölése

2. § Az Önkormányzat a köztemető és létesítményei fenntartásáról, valamint üzemeltetéséről Deszki Település-üzemeltetési Nonprofit Kft. (székhelye: 6772 Deszk, Móra utca 2., cégjegyzékszáma: 06-09-013435) (a továbbiakban: üzemeltető) útján, kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretein belül gondoskodik.

3. Az üzemeltető feladata

3. § (1) Az üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény és végrehajtási rendeletei által meghatározott feladatokon túl jelen rendeletben, valamint a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltaknak megfelelően:

a) ügyfélszolgálatot működtet, ennek keretében gondoskodik a bejelentések intézéséről, a panaszok kivizsgálásáról, valamint orvoslásáról,

b) tájékoztatja a köztemetőbe látogatókat a köztemetőben kihelyezett hirdetőtáblákon, valamint az Önkormányzat internetes honlapján keresztül,

c) sírhelykiosztási tervet készít, mely alapján kijelöli a sírhelyeket,

d) összehangolja a temetéseket,

e) gondoskodik a ravatalozó és kiszolgáló helyiségek karbantartásáról, javításáról, takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről,

f) üzemelteti és karbantartja a köztemető nyilvános illemhelyeit,

g) elvégzi a köztemetőben található zöldterületek és fás szárú növények gondozását, kezelését, valamint

h) biztosítja a köztemetők infrastruktúrájának állagmegóvását.

(2) Az üzemeltető vezeti a sírbolt könyvet és a temetési helyek nyilvántartását, valamint számítógépes nyilvántartást vezet. A köztemető működése során keletkezett nyilvántartási dokumentumokat a köztemető fennállásáig az üzemeltetőnek azok épségét biztosító módon kell megőriznie, azt követően át kell adnia a Csongrád Megyei Levéltárnak.

4. § (1) Az üzemeltető az új sírhelytáblák megnyitása előtt köteles a sírhelynyilvántartási térkép felülvizsgálatát és aktualizálását elkészíteni, amelyet Deszk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) hagy jóvá.

(2) A sírhelytáblák átminősítésére, valamint a sírhelynyilvántartási térkép módosítására csak a Képviselő-testület engedélyével van lehetőség.

(3) A sírhelyek osztályba sorolását az üzemeltető végzi el, amelyet a Képviselő-testület hagy jóvá.

II. Fejezet

Temetési helyek

5. § (1) A köztemetőben temetkezésre szolgálnak:

a) az egyes sírhely,

b) a kettős sírhely,

c) a gyermek sírhely,

d) a sírbolt (kripta),

e) a díszsírhely,

f) az urnafülke (kolumbárium),

g) az urnasírhely.

(2) Az üzemeltető által kijelölt sírhelytáblákat, sírhelysorokat és a temetési helyeket folyószámmal kell megjelölni. A díszsírhely, valamint sírbolthelyeket külön meg kell jelölni.

(3) A sírhelytáblák között legalább 2 m széles utat, a sírhelysorok között legalább 50 cm széles távolságot kell hagyni.

(4) A temetési helyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban az üzemeltető folytatólagos sorrendben jelöli ki. Ettől eltérni csak a temetési helyen található talaj minősége (például talajösszetétel, talajvízszint) miatt lehet.

4. Sírhelyek

6. § (1) Az egyes sírhely mérete: 220 cm hosszú, 200 cm mély és 100 cm széles. Egyes sírhelyre legfeljebb két koporsó és legfeljebb négy urna helyezhető el.

(2) A kettős sírhely mérete: 220 cm hosszú, 200 cm mély és 200 cm széles. Kettős sírhelyre legfeljebb négy koporsó és nyolc urna helyezhető el.

(3) A 10 éven aluli gyermek elhelyezésére szolgáló sírhely mérete: 130 cm hosszú, 160 cm mély és 60 cm széles.

(4) Egyes és kettős sírhely megváltása esetén felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is eltemethető. Ebben az esetben a sírhely méreteinek a megváltásra került sírhely méreteivel azonosnak kell lennie.

(5) A 10 éven aluli gyermek elhelyezésére szolgáló sírhely megváltása esetén a gyermek sírhelytáblába – az üzemeltető külön engedélyével – felnőtt is eltemethető. Ebben az esetben – az elhunyt gyermek koporsóján kívül – kizárólag urna elhelyezésére van lehetőség.

7. § A sírhelyeket egymástól, illetve más temetési helytől 50 cm távolságra kell elhelyezni. A sírhely felett kialakított sírdomb magassága legfeljebb 50 cm lehet.

5. Sírboltok

8. § (1) A háromszemélyes sírbolt mérete: 90 cm széles, 260 cm mély és 230 cm hosszú.

(2) A hatszemélyes sírbolt mérete: 175 cm széles, 260 cm mély és 230 cm hosszú.

(3) A kilencszemélyes sírbolt mérete: 250 cm széles, 260 cm mély és 230 cm hosszú.

(4) A sírboltba legfeljebb a férőhelyeknek megfelelő számú koporsó helyezhető el. Egy felnőtt koporsó helyébe két gyermek koporsó is elhelyezhető. Ezen túl a háromszemélyes sírboltban további 10 urna, a hatszemélyes sírboltban további 20 urna, a kilencszemélyes sírboltban további 30 urna helyezhető el.

(5) A temetési hellyel rendelkezni jogosult személy kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

(6) A sírboltban az elhunyt hozzátartozói a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy sírbolt könyvben rögzített rendelkezése szerint temethetők el. Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy a temetkezési jogosultságról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

6. Urnák elhelyezésére szolgáló temetési helyek

9. § (1) Az urnafülke építményben az egyes urnák elhelyezésére szolgáló fülkék lehetnek egyszemélyes és kétszemélyes fülkék.

(2) Az egyszemélyes fülke egy urna, a kétszemélyes fülke két urna elhelyezésére szolgál.

(3) Az urnafülkének szilárd alappal kell rendelkeznie.

10. § (1) Az urna földbe temetése esetén az urnasírhely mérete: 80 cm hosszú, 100 cm mély és 60 cm széles.

(2) Az urnasírhelyen négy urna helyezhető el.

7. Díszsírhelyek

11. § (1) A Képviselő-testület azon elhunyt személyeknek, akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, vagy a község hírnevét más módon öregítették, díszsírhelyet adományozhat.

(2) Az adományozott díszsírhelyek használati ideje a temető fennállásáig tart és használatuk díjmentes. Díszsírhelyet felszámolni nem lehet.

(3) A díszsírhely feletti rendelkezési jog az Önkormányzatot illeti meg. A temetési hely fenntartásáról, az azon lévő felépítményekről, a sír gondozásáról az elhunyt hozzátartozója köteles gondoskodni. Hozzátartozó hiányában – az Önkormányzat megbízására és költségére – a fentiekről az üzemeltető köteles gondoskodni.

(4) A díszsírhely adományozásáról írásban értesíteni kell az elhunyt Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti közeli hozzátartozói közül az elhunythoz legközelebb álló hozzátartozót és a köztemető üzemeltetőjét.

(5) A díszsírhelyre – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása és a költségek viselése mellett – az elhunyt özvegye és az elhunyt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetőek, a rendeletben foglalt férőhelyeknek megfelelően.

8. Temetési helyek feletti rendelkezési jog

12. § (1) A temetési helyekért – a 11. §-ban foglaltak kivételével – az eltemettetőnek, vagy az eltemetésre kötelezettnek használati díjat kell fizetnie.

(2) A köztemetőben található temetési helyekért fizetendő használati díj, valamint az újraváltási díj mértékét az. 1. melléklet tartalmazza. A használati időre esedékes használati díjat, valamint újraváltási díjat előzetesen kell megfizetni.

(3) A temetési helyek használati időtartama:

a) sírhelyek esetén 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év

c) urnafülke esetén 10 év,

d) urnasírhely esetén 10 év.

(4) A használati idő az első temetés napjával kezdődik.

(5) A rendelkezési jog jogosultja a temetési hely feletti rendelkezési jogát – a közeli hozzátartozójára történő ingyenes, az üzemeltető által jóváhagyott átruházás esetét kivéve – nem jogosult átruházni.

9. Lezárt temetőkre vonatkozó rendelkezések

13. § (1) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni.

(2) A lezárt köztemetőt, illetve a lezárt sírhelytáblát mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg a kiürítéséről döntés nem születik. Az üzemeltető köteles a lezárt köztemető karbantartását rendszeresen elvégezni.

III. Fejezet

A köztemető használatának és igénybevételének általános szabályai

10. Az üzemeltető által biztosított temetői létesítmények igénybevétele, valamint a temetkezési szolgáltatások végzésének feltételei

14. § (1) Az üzemeltető a köztemető rendeltetésszerű használatához az alábbi létesítményeket biztosítja:

a) ravatalozó,

b) úthálózat,

c) vízvételi lehetőség,

d) illemhely,

e) hulladéktároló,

f) hűtőkamra.

(2) A temetkezési szolgáltatók a köztemetői létesítmények igénybevételéért a 2. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni.

(3) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást csak az a temetkezési szolgáltató láthat el, amely az engedélyező hatóságtól engedélyt kapott a temetkezési szolgáltatási tevékenység végzésére és a köztemető üzemeltetője felé az erről szóló igazolást bemutatta.

15. § (1) A köztemetőben a temetések időpontját a temetőkről és temetkezésről szóló törvény, valamint végrehajtási rendeleteinek megfelelően, az eltemettető kívánságának figyelembe vételével az üzemeltető állapítja meg.

(2) A köztemetőben eltemetésre kerülő holttesteket az eltemettető vagy a temetésre kötelezett által megbízott temetkezési szolgáltató helyezi el a ravatalozóban, vagy – amennyiben a ravatalozót nem kívánják igény bevenni – az eltemetésig a temetési helynél. A holttest elhelyezése a kegyeleti jogok sérelmével nem járhat.

(3) A koporsó, urna és urnatartó köztemetőn belüli szállításáról a köztemető rendjének biztonságát szem előtt tartva az eltemettető vagy a temetésre kötelezett által megbízott temetkezési szolgáltató gondoskodik. A szállítás gépjárművel, elektromos gépjárművel, vagy kézben történhet.

16. § (1) A felravatalozás a ravatalozó helyiségben, vagy az e célra kijelölt ravatalozó helyen történik. A ravatalozó és felszereltségei az üzemeltető használatában vannak, igénybevételük az eltemettető vagy a temetkezési szolgáltató általi megrendelés esetén kötelező.

(2) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a gyászszertartás időtartama alatt nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

17. § (1) A sírhely, urnasírhely kiásását az eltemettető a temetkezési szolgáltatótól rendeli meg, mely szándékáról előzetesen – legalább 15 nappal korábban – az üzemeltetőt írásban tájékoztatja. A sírhely, urnasírhely kiásását csak azt követően lehet megkezdeni, hogy a használati díj megfizetése igazolásra került. A sírt a jelen rendeletben meghatározott méreteknek megfelelően kell kiásni úgy, hogy a betemetés biztonságosan végrehajtható legyen, ne veszélyeztesse az élet- és vagyonbiztonságot.

(2) A sírba helyezésről, urna elhelyezéséről az eltemettető vagy a temetésre kötelezett által megbízott temetkezési szolgáltató gondoskodik.

(3) A sírgödör visszahantolására – más temetési hely károsítása nélkül – az eltemettető vagy a temetésre kötelezett által megbízott temetkezési szolgáltató köteles. A visszahantolás során gondoskodni kell a sírhely környezetének, valamint a már meglévő temetési helyek érintett környezetének rendezéséről is.

(4) Rátemetés csak jelen rendeletben előírt feltételek fennállása esetén, sírnyitási engedély alapján végezhető.

18. § (1) A sírnyitást és az exhumálást a sírgödör fokozatos mélyítésével kell elvégezni úgy, hogy az a sírjelben, síremlékben kárt ne okozzon. Ha a sírnyitás előreláthatólag ezeket veszélyezteti, ezt jelezni kell a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy felé. A sírnyitást ebben az esetben a rendelkezni jogosult személy írásbeli hozzájárulása esetén lehet folytatni. A sírnyitás során fokozott gondot kell fordítani a biztonságos munkavégzésre, a munkavédelmi szabályok betartására és a kegyeleti jogok megtartására.

(2) Az exhumálás során felszínre kerülő holttest maradványok összegyűjtését az engedélyben írottak szerint, a kegyeleti jogok megtartásával úgy kell elvégezni, hogy a temetőlátogatókat ne zavarja.

(3) Az exhumálás következtében megüresedett temetési hely használati joga megszűnik, kivéve ha a rendelkezni jogosult személy annak fenntartásáról nyilatkozik, amellyel egyidejűleg az esedékes használati díjat vagy újraváltási díjat megfizeti. A nyilatkozat csak írásban tehető meg.

(4) A köztemetőben végzett temetési munkák során talált értékekről és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni.

11. A köztemető rendje

19. § (1) A köztemető nyitvatartási ideje: hétfőtől vasárnapig: 07.00 – 18.00 óráig.

(2) Az üzemeltető a nyitvatartás rendjét a köztemető valamennyi bejáratánál kifüggeszti és az Önkormányzat internetes honlapján, továbbá a helyi önkormányzati újságban közzéteszi. Az üzemeltető a temetőlátogatókat a nyitvatartást érintő változásokról a köztemető valamennyi bejáratánál tájékoztatja, valamint az Önkormányzat internetes honlapján, továbbá a helyi önkormányzati újságban közzéteszi.

20. § (1) A temetőlátogatók kegyeletüket a köztemető nyitvatartási idején belül róhatják le úgy, hogy e közben nem zavarhatják a köztemetőben folyó temetési szertartások végzését, valamint mások kegyeletnyilvánítását.

(2) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(3) A köztemető területén tizenkét éven aluli gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

21. § A köztemetőbe járművel behajtani csak az üzemeltető engedélyével, előzetesen egyeztetett időpontban lehet.

22. § (1) A köztemető területére kutyát és egyéb állatot bevinni – a hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutya kivételével – tilos.

(2) Hirdetést, reklámot a köztemető területén elhelyezni tilos.

12. A temetési helyek gondozásának rendje

23. § (1) A temetési hellyel rendelkezni jogosult személy folyamatosan köteles gondoskodni a temetési hely rendben tartásáról, különösen a temetési hely gondozásáról, gyomtalanításáról, a síremlék állagának megóvásáról.

(2) A temetési hellyel rendelkezni jogosult személy által üzemeltetői engedély nélkül végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények, illetve a terepszinttől számított 2 méternél magasabbra nem növő fás szárú növények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése, valamint koszorútartó eszköz elhelyezése.

c) a sírjel, síremlék tisztítása.

(3) A temetési helyek gondozásához szükséges víz a köztemető területén lévő vízvételi helyekből térítésmentesen használható.

(4) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségét nem teljesíti, úgy az üzemeltető jogosult felszólítani.

(5) A temetési helyek gondozása során körültekintően, kellő gondossággal kell eljárni, úgy, hogy ezáltal a szomszédos temetési helyet ne rongálják, illetve ne szennyezzék be. A temetési helyen ültetett növények ápolásáról úgy kell gondoskodni, hogy azok a temetési hely területéről ne lógjanak ki.

24. § (1) A köztemetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a közízlést nem sértő tárgyak, különösen koszorúk, vázák, virágtartók, díszítések és feliratok helyezhetőek el.

(2) A sír és a sírbolt kerítéssel nem határolható körül. Pad és egyéb ülőalkalmatosság a sírhelyek közé nem helyezhető el.

(3) A köztemetőben gyertya vagy mécses gyújtásakor meg kell győződni arról, hogy a láng a temetési helyen és környezetében kárt nem okoz. A tűzveszély elkerüléséhez a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

(4) A köztemetőben elhelyezett kegyeleti tárgyakat, valamint a temetési helyek díszítésére szolgáló anyagokat eltávolítani, rongálni, beszennyezni tilos.

13. A köztemetőben végzett egyéb tevékenységek rendje

25. § (1) A köztemetőben történő munkavégzést – a sírgondozás, a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy által végezhető tevékenységek kivételével – a munkavégzést megelőzően legalább egy munkanappal, írásban be kell jelenteni az üzemeltető részére.

(2) A vállalkozásszerűen munkát végző személy köteles a kiásott munkagödröt, munkaterületet körülkeríteni és a munkavégzés teljes időtartama alatt a munka-, tűz- és balesetvédelmi előírásokat betartani, illetve betartatni.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját a 3. melléklet határozza meg. A temetőfenntartási hozzájárulást a vállalkozásszerűen munkát végző személyeknek naponta, temetési helyenként külön-külön meg kell fizetnie.

(4) Amennyiben a köztemetőben munkát végző vállalkozó az (1) bekezdésben foglalt bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a 3. mellékletben meghatározott temetőfenntartási hozzájárulás vonatkozó díjának háromszorosát köteles megfizetni az üzemeltető részére.

14. Sírjelek, síremlékek, sírboltok kialakítása

26. § (1) A temetési helyre új síremlék, sírjel, sírbolt kizárólag az üzemeltető által a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy vagy meghatalmazottja kérelmére kiadott előzetes írásbeli hozzájárulása alapján helyezhető el. A síremlék, sírjel, sírbolt elkészítése során a vállalkozónak kötelessége a kötelező szabályok betartása, és az előzetes egyeztetés során a szintek megismerése.

(2) A síremlék helyének kitűzését az üzemeltető végzi el a helyszínen a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy vagy a vállalkozó jelenlétében. Újonnan létesített sírhely síremlékének (fejfa) elhelyezése során figyelembe kell venni az adott sírhelytábla 1. sor 1. sírhely síremlékének (fejfa) állását (irányát). A már meglévő sírhely síremlékének felújítása vagy újraépítése során az eredeti sírjel helye megtartható.

(3) A sírhelyeket a földfelszín alatt kibetonozni, kifalazni nem lehet. A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) kötelező, kivéve a hant nélküli sírhelytáblák létesítésére kijelölt területen, ahol sírdomb nem alakítható ki.

(4) A síremlék, sírjel, sírbolt, lebontása, áthelyezése, átalakítása esetén a tervezett kivitelezési munkálatokat az üzemeltető részére előzetesen írásban be kell jelenteni. Az üzemeltető kérésére a vállalkozásszerűen munkát végző személy köteles engedélyköteles tevékenység esetén az engedélyét bemutatni, továbbá igazolni, hogy a síremlékkel, sírbolttal kapcsolatos munkavégzés a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy megrendelésére történik.

(5) A köztemető területéről síremléket, sírjelet csak az üzemeltetőnél történt előzetes írásbeli bejelentés után lehet elszállítani.

27. § (1) Az üzemeltető folyamatosan ellenőrzi a köztemetőben lévő sírjelek, síremlékek, és sírboltok állapotát.

(2) A sírjelek, síremlékek, sírboltok fenntartásáról a temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

15. Hulladék gyűjtése, elhelyezése és kezelése

28. § (1) A köztemető üzemeltetője a sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén belül kijelöli a hulladék elhelyezésére szolgáló hulladéktároló helyeket, és gondoskodik a hulladék rendszeres elszállításáról.

(2) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék a köztemető területén belül kizárólag az üzemeltető által kijelölt hulladéktároló helyeken helyezhető el.

(3) A kijelölt hulladéktároló helyeken kizárólag a sírgondozás során keletkező hulladék helyezhető el. Földet, törmeléket, háztartási hulladékot, nem a köztemetőből származó hulladékot a kijelölt hulladéktárolókban elhelyezni tilos.

(4) A sírjelek, síremlékek és sírboltok építése, bontása során képződő építési hulladék és bontási törmelék a kijelölt hulladéktárolókban nem helyezhető el, azt a munkavégzés befejezését követően a munkát végző személy haladéktalanul köteles elszállítani a köztemető területéről.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

29. § Hatályát veszti a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 13/2000. (IX.29.) önkormányzati rendelet.

30. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

Király László sk.
polgármester

Dr. Altmayerné Dr. Kocsis Anita sk.
jegyző

1. melléklet a 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint a temetési helyek újraváltásáért fizetendő díjak*

Megnevezés és számozás a 145/1999. (X.1.) Korm. 2. számú melléklete szerinti bontásban

Mennyiség-egység

Temetési hely díja (nettó Ft)

1

Temetési hely díja

1.

2

Temetési hely megváltásának díja

1.1.

3

Egyes sírhely

1.1.1.

sírhely/25 év

40.500,-

4

Kettős sírhely

1.1.2.

sírhely/25 év

54.000,-

5

Gyermek sírhely

1.1.3.

sírhely/25 év

36.000,-

6

Sírbolt (kripta)

1.1.4.

7

Háromszemélyes sírbolt

1.1.4.1.

sírbolt/60 év

75.500,-

8

Hatszemélyes sírbolt

1.1.4.2.

sírbolt/60 év

145.000,-

9

Kilencszemélyes sírbolt

1.1.4.3.

sírbolt/60 év

220.000,-

10

Urnasírhely

1.1.5.

sírhely/10 év

50.000,-

11

Urnafülke (kolumbárium)

1.1.6.

12

Egyszemélyes urnafülke

1.1.6.1.

urnafülke/10 év

39.500,-

13

Kétszemélyes urnafülke

1.1.6.2.

urnafülke/10 év

53.500,-

14

Temetési hely újraváltásának díja

1.2.

15

Egyes sírhely

1.2.1.

sírhely/25 év

40.500,-

16

Kettős sírhely

1.2.2.

sírhely/25 év

54.000,-

17

Gyermek sírhely

1.2.3.

sírhely/25 év

36.000,-

18

Sírbolt (kripta)

1.2.4.

19

Háromszemélyes sírbolt

1.2.4.1.

sírbolt/60 év

75.500,-

20

Hatszemélyes sírbolt

1.2.4.2.

sírbolt/60 év

145.000,-

21

Kilencszemélyes sírbolt

1.2.4.3.

sírbolt/60 év

220.000,-

22

Urnasírhely

1.2.5.

sírhely/10 év

50.000,-

23

Urnafülke (kolumbárium)

1.2.6.

24

Egyszemélyes urnafülke

1.2.6.1.

urnafülke/10 év

39.500,-

25

Kétszemélyes urnafülke

1.2.6.2.

urnafülke/10 év

53.500,-

* A díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.

2. melléklet a 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

Az üzemeltető által biztosított köztemetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak*

Megnevezés és számozás a 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 1. számú melléklet e szerinti bontásban

Mennyiség-egység

Szolgáltatás díja (nettó Ft)

1

Elhunyt végtisztességre való felkészítése

2.

2

Elhunyt hűtése – amennyiben arra az üzemeltető által a köztemetőben biztosított hűtőkamrában kerül sor

2.3.

nap

1.200,-

3

Ravatalozás

4.

4

Ravatalozó létesítmény igénybevételének díja

4.1.

alkalom

12.000,-

5

Ravatalozás eszközeinek használati díja

4.2.

alkalom

2.400,-

* A díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.

3. melléklet a 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A köztemetőben végzett egyéb tevékenységekért fizetendő díjak*

A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végző személyek által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja temetési helyenként

Nettó ár (Ft)

1

Meglévő felépítmény gépi tisztítása esetén

naponta

2.500,-

2

Síremlékre történő betűvésés esetén

naponta

3.000,-

3

Egyéb sírkő-, illetve kriptamunkák (bontás, állítás, átépítés, stb.) esetén

4

Egyes sírhely, gyermek sírhely, urnasírhely esetében

alkalmanként

8.000,-

5

Kettős sírhely esetében

alkalmanként

16.000,-

6

Sírbolt esetében

alkalmanként

24.000,-

* A díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.