Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről

Hatályos: 2022. 12. 15

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről

2022.12.15.

Deszk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Deszk község zöldfelületének mennyiségi és minőségi továbbfejlesztése, továbbá a község közigazgatási területére vonatkozó azon szabályok megállapítása, amelyek elősegítik a zöldfelület, valamint az épített környezet harmonikus kapcsolatának kialakítását, az élőlények és a környezeti elemek védelmét, a települési környezettel történő gazdálkodás formáit.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Deszk község közigazgatási területén található

a) közterületek közül a közterületi zöldfelületekre – így különösen: közterületi parkokra, közterekre, sétányokra, játszóterekre, edzőpályákra, zöldsávokra, véderdőkre, ezek berendezéseire és építményeire, köztárgyaikra –, valamint az árkokra és azok csapadékvíz-elvezetést szolgáló elemeire.

b) közterületi zöldfelületnek nem minősülő – beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek –, természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tulajdonában álló ingatlanok zöldfelületére.

(2) Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed

a) a közterületi zöldfelületeket használó természetes és jogi személyekre,

b) a közterületi zöldfelületek tulajdonosára, kezelőjére, valamint

c) a község területén található ingatlanok tulajdonosaira, üzemeltetőire, használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közterületi zöldfelület: eltérő rendelkezés hiányában minden olyan önkormányzati tulajdonú, korlátozás nélkül használható terület, amelyen zöldfelület, annak elemei, építményei találhatóak. Közterületi zöldfelületnek minősülnek a nem önkormányzati tulajdonban lévő, de tulajdonosai által közhasználatba átadott, zöldfelületi adottsággal vagy elemmel bíró területek is.

b) Zöldfelület: minden olyan földterület (telek vagy telekrész), amelyet döntő mértékben növényzet fed, függetlenül attól, hogy a település melyik terület-felhasználási egységén belül és milyen tulajdonú telken (közterületen vagy magántelken) helyezkedik el. A beépítés, vagy annak telekhatára és az útburkolat közé eső valamennyi burkolattal el nem látott, vagy közlekedési funkcióra ki nem jelölt területet zöldfelületnek kell tekinteni függetlenül attól, hogy a terület növényzettel, és milyen növényzettel fedett-e vagy sem.

c) Zöldfelületi elem: zöldfelületen található növények, berendezési tárgyak – különösen játszótéri eszköz, sportszer, pad, hulladékgyűjtő edény, kerékpártároló, virágláda – összefoglaló megnevezése.

d) Zöldfelületi építmény: támfal, lépcső, medence, szökőkút, kút, öntöző berendezés, tájékoztató tábla, pavilon, szobor, emlékmű, forgalomterelő poller.

e) Zöldsáv: az útburkolat vagy a földút széle és az ingatlan telekhatára között található, jellemzően a járdát és a csapadékvíz-elvezető árkot is magában foglaló, rendszerint növényzettel borított terület.

4. Eljárási szabályok

4. § (1) Az e rendeletben meghatározott önkormányzati hatósági ügyekben átruházott hatáskörben a jegyző jár el.

(2) Ezen rendeletben foglalt előírások betartását helyszíni szemlék keretében a Deszki Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelője ellenőrzi.

5. § (1) Az e rendeletben meghatározott hatósági engedély iránti, valamint az elsőfokú határozat elleni fellebbezési kérelmeket a Deszki Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott hatósági eljárási kérdésekben az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben (továbbiakban: Ákr.) foglaltak az irányadók.

5. Zöldfelületek létesítése

6. § (1) Közterületen zöldfelületet – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – csak az Önkormányzat létesíthet.

(2) Közterületi zöldfelületen beavatkozási munkálatokat folytatni, zöldfelületi elemet, zöldfelületi építményt elhelyezni, ültetni csak az Önkormányzat engedélye vagy rendelkezése alapján az erre vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, illetve a levegőben és a talajban lévő közművek, az utak védelmét is figyelembe véve lehet.

(3) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa az Önkormányzat engedélyével az ingatlan körüli közterületi zöldfelületek megjelenési formáját, zöldfelületi arányait, zöldfelületi mutatóit megváltoztathatja, a korábbitól eltérően kialakíthatja. Ezen engedélyköteles tevékenység során a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának be kell tartania e rendelet előírásait, valamint a Deszk község helyi építési szabályairól szóló önkormányzati rendeleteben és a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletben foglaltakat.

7. § (1) A közterülettel szomszédos ingatlan körüli közterületi zöldfelületek megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatásához, a korábbitól eltérő kialakításához az ingatlan tulajdonosa az 1. melléklet szerinti kérelem benyújtásával kérheti az Önkormányzat engedélyét.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kérelemhez mellékelni kell a tervezett változtatásokról készült 1:50 arányú helyszínrajzot, feltüntetve a környező tereptárgyakat (csapadékvíz elvezető csatorna, növényzet, közművek nyomvonala, szolgáltatók oszlopai, járda, stb.) és azok telekhatártól és a közterületi zöldfelületet szegélyező úttesttől mért távolságát, az alábbi tartalommal:

a) magassági és lejtésviszonyok feltüntetése, a megváltoztatni tervezett közterületi zöldfelület lejtésviszonyaival együtt,

b) a vízelvezetés módjának, helyének feltüntetése,

c) a kérelmező és a helyszínrajz készítőjének aláírása a helyszínrajzon, és az azon rögzített adatok valódiságának igazolásáról kiállított (tervezői vagy tulajdonosi) nyilatkozaton.

(3) A közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatására, a korábbitól eltérő kialakítására vonatkozó engedélyben ki kell kötni:

a) az érintett ingatlan előtti közterületen fenntartandó közterületi zöldfelület nagyságát (m2), és

b) a közterületi zöldfelület megváltoztatásának, kialakításának módját.

(4) Az érintett ingatlan előtti közterületen fenntartandó közterületi zöldfelület nagyságát az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) a fenntartandó közterületi zöldfelület nagysága nem saroktelek esetében nem lehet kevesebb az érintett ingatlan előtti teljes közterület nagyságának 30%-nál,

b) a fenntartandó közterületi zöldfelület nagysága saroktelek esetében nem lehet kevesebb az érintett ingatlan előtti teljes közterület nagyságának 50%-nál,

c) a közterületi zöldfelületbe a gyeprács burkolat (pl. beton gyephézagos térkő, beton-, vagy műanyag gyeprács) még akkor sem számítható be, ha vízáteresztő képességgel bír.

(5) A közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatásának, a korábbitól eltérő kialakításának módját az alábbiak szerint kell meghatározni:

a) a közterületi zöldfelület (4) bekezdés alapján meghatározott területén kizárólag pázsit vagy gyep telepíthető, illetve gyepszerűen nyírt, természetesen növő gyom tartható meg,

b) a közterületi zöldfelület feltöltése kizárólag zúzott kővel, osztályozott kaviccsal, vagy mulccsal történhet, melyek vízáteresztő képességgel bírnak, ezáltal nem teszik tönkre az eltakart talajt.

c) a közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatására, a korábbitól eltérő kialakítására, eltakarására, feltöltésére kizárólag az érintett utcában kialakult összképhez (pl. feltöltés anyagának, színének megválasztása) igazodóan kerülhet sor,

d) tilos a fenntartandó közterületi zöldfelületet szilárd burkolattal (pl. beton, térkő, járdalap, hézagos beton térkő, beton vagy műanyag gyeprács) ellátni,

e) a közterületi zöldfelület útpadkára eső részének feltöltésére az útszegéllyel egy szintben, max. a burkolt úttól, vagy az út területének szegélytől mért 1,00 m szélességig kerülhet sor,

f) ha a közterületi zöldfelület útpadkára eső részén felül, ezzel egybefüggő felületen is további feltöltés készül, ez esetben a burkolt úttól, vagy az út területének szegélytől mért 1,00 m-re, azzal párhuzamosan kiemelt szegélykő fektetésével szegélyt kell kiépíteni. A szegélykövet min. 15 cm magassággal ki kell emelni a padka és az ingatlan felé eső, azon belüli közterületi zöldfelület végleges, feltöltött szintjétől is.

g) a közterületi zöldfelület útpadkára eső részének feltöltése esetében kiemelt szegélytől mérve, a kialakított közterületi zöldfelületen a burkolt úttal vagy az útterület szegélyétől párhuzamosan mért min. 1,00 m tőtávolságra, egymástól max. 1,50 m tőtávolságra cserjéket kell ültetni, melyeket kiszáradásuk, kipusztulásuk után pótolni kell,

h) a közterületi zöldfelület feltöltése esetében a feltöltés helyén kiemelt tükör felületét geotextíliával kell lefedni, ezzel biztosítva a felület természetes csapadék-áteresztését és vízellátását,

i) a közterületi zöldfelület végleges, feltöltött felső szintje nem lehet magasabb a csatlakozó természetes terepszintnél és a csatlakozó gépjárműbejárók, járdák szintjénél,

j) a burkolt úttól, vagy az út területének szegélytől mért 1,00 m-en belül kizárólag akkor telepíthető fa vagy cserje, ha a burkolt út, vagy az út területének szegélye a növénytelepítésben érintett közterület, közterületi zöldfelület, vagy feltöltött közterületi zöldfelület felől az útburkolattól min. 12 cm magassággal kiemelt szegélykővel kerül kiépítésre. Ilyen útszegély csak út-kanyarban, útcsatlakozásoknál, vagy közlekedésbiztonsági szempontok miatt, az Önkormányzat által kijelölt útszakaszokon és hosszúságban építhető.

(6) A közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatására, a korábbitól eltérő kialakítására vonatkozó engedélyben foglalt előírások megszegése esetében az eljáró hatóság megfelelő határidő kitűzésével, az engedélyest kötelezi az engedélyben foglaltak betartására. Amennyiben az engedélyes a határidőben a kötelezésnek nem tesz eleget, úgy az Önkormányzat jogosult az engedélyes költségére a közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatását, a korábbitól eltérő kialakítását elvégezni, vagy annak eredeti állapotát visszaállítani.

6. Zöldfelületek fenntartása

8. § (1) A közterületi zöldfelületek fenntartásáról az Önkormányzat e rendeletben foglaltaknak megfelelően gondoskodik.

(2) A közterületi zöldfelület tulajdonosa – a (3)–(7) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével – köteles gondoskodni:

a) a növényzet és a talaj folyamatos ápolásáról, védelméről és helyreállításáról,

b) a növényzet szakszerű növényvédelméről,

c) a növényzet pótlásáról, a lágyszárú növényzet időszakos cseréjéről,

d) a közterületi parkok és sétányok, játszóterek, edzőpályák, zöldfelületi építmények, zöldfelületi elemek, berendezések és felszerelések balesetmentes, üzemképes állapotban tartásáról, javításáról, fejlesztéséről,

e) a közterületek, közterületi parkok és sétányok tisztán tartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával.

(3) A forgalomtechnikai eszközök (közúti jelzőtáblák, egyéb közúti jelzések) láthatóságának biztosítása az Önkormányzat kötelezettsége. Az útkereszteződések beláthatóságát (szabadon tartandó látómező) a vonatkozó érvényes útügyi előírásoknak megfelelően a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának a kötelessége biztosítani.

(4) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) a közterülettel szomszédos ingatlan határától az úttestig vagy földútig terjedő zöldsáv gondozásáról, tisztán tartásáról azzal, hogy amennyiben az úttest és a közterülettel szomszédos ingatlan határa között kiépített kerékpárút található, úgy a kerékpárút, valamint a kerékpárút és az úttest közti zöldsáv gondozása, tisztán tartása az Önkormányzat kötelezettsége;

b) a közterülettel szomszédos ingatlanról és a hozzá tartozó zöldsávról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és cserjék szakszerű nyeséséről, vágásáról úgy, hogy azok a gyalogos és közúti forgalmat ne veszélyeztessék, a beláthatóságot biztosítsák az alábbiak szerint:

ba) a burkolt járda függőleges vetületébe növényzet 2,3 m-en belül nem nyúlhat, és

bb) a burkolt út szélétől mért 1,00 m-es sáv függőleges vetületébe növényzet 3,50 m-en belül nem nyúlhat.

c) a közterülettel szomszédos ingatlanhoz tartozó zöldsáv területének gyommentesítéséről, a területen a 25 cm szálmagasságot meghaladó fű, illetve gyom rendszeres nyírásáról, valamint a területen található cserjék, fák környezetének gyommentesítéséről.

(5) Fakivágás, gallyazás – szükséghelyzet, vagy a fa kiszáradásának, és az Önkormányzat által végzett zöld gallyazás, nyesés kivételével – csak a vegetációs időszakon kívüli nyugalmi időszakban, lombtalan állapotban történhet.

(6) A közterületi zöldfelületen lévő fák gallyazását úgy kell elvégezni, hogy a villamosművek, valamint a termelői, magán-és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló 2/2013.(I.22.) NGM rendelet 13. § (2) bekezdés j) pontjában meghatározott biztonsági övezet határát a fák ágai ne érjék el.

(7) Az ingatlan tulajdonosa köteles a saját ingatlana területén lévő zöldfelület karbantartásáról, gyommentesítéséről, valamint a 25 cm szálmagasságot meghaladó fű, illetve gyom rendszeres nyírásáról gondoskodni.

7. A közterületi zöldfelületek védelme

9. § (1) A közterületi zöldfelületet rendeltetésének megfelelően, saját, a szülő vagy a felügyelő felelősségére, bárki ingyenesen használhatja.

(2) Közterületi zöldfelületen tilos:

a) a zöldfelületi építményeket, zöldfelületi elemeket rendeltetéstől eltérően használni, azokban kárt okozni,

b) élőfán hirdetést, transzparenst kifüggeszteni,

c) élőfát érvényes engedély nélkül megnyesni,

d) élőfát érvényes engedély nélkül kivágni, vagy gyökérzettel együtt eltávolítani,

e)1 járművel közlekedni, megállni, várakozni, valamint járművet mosni,

f) a hasznos és védett állatokat és madarakat bármely eszközzel zavarni (pl. madárfészek megrongálása),

g) a lágy és fásszárú növényzetet bárminemű vegyi anyaggal károsítani, indokolatlanul megsebezni, csonkítani, részeit engedély nélkül begyűjteni.

(3) A (2) bekezdés c) pont esetében nem számít engedély nélküli nyesésnek a gyümölcsfák termésoptimalizáló metszése, valamint a száraz gallyak lenyesése, amennyiben az bizonyíthatóan élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztetett.

(4) Tilos a közterületi zöldfelület gyom- és növényirtásra alkalmas szerrel vagy anyaggal való permetezése, locsolása, felszórása – kivéve: a zúzott kővel, osztályozott kaviccsal, vagy mulccsal felszórt gépjárműbejáró, a járda és a kerítés közötti terület, valamint a járdaidomok közötti rés.

(5) Tilos a közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak engedély nélkül történő megváltoztatása, a korábbitól eltérő kialakítása – ideértve a közterületi zöldfelület oly módon történő lefedését, takarását (pl. fóliával), mely alkalmas a zöld aljnövényzet kipusztítására.

(6) Tilos a közterületi zöldfelületre gyümölcsfát telepíteni. A közterületek fásítására vonatkozó további előírásokat a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.

(7) A közterületen lévő fás szárú növények telepítésének, fenntartásának, kezelésének, kivágásának és pótlásának szabályait a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet tartalmazza.

(8) A közút mellett lévő fás szárú növények telepítésének, kivágásának szabályait a közúti közlekedésről szóló törvény tartalmazza.

10. § E rendelet 2022. június 01. napján lép hatályba.

1

A 9. § (2) bekezdés e) pontja a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (2) bekezdés e) pontja a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.