Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2023.04.01.

Deszk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében, 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM. rendelet 2. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja Deszk Község Önkormányzatának tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak állagromlásának megelőzése, a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása.

2. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre (továbbiakban: jármű), amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3,5 tonnát meghaladja.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden járművezetőre, aki a rendelettel érintett területen a rendelet hatálya alá tartozó járművel kíván közlekedni.

(3) A rendelet területi hatálya a súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett 1. mellékletben felsorolt útszakaszokra terjed ki.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

c) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

d) az út-, vagy közműépítést, illetve az út, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző

e) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző járművekre.

3. § Deszk Község közigazgatási területén a súlykorlátozással érintett helyi közutakra, a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó járművel behajtani csak az Önkormányzat által kiadott behajtási engedély birtokában lehet.

Az engedély kiadásának feltételei

4. § (1) A behajtási engedély kiadása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített, e rendelet 2. mellékletében szereplő nyomtatványon egy adott járműre vonatkozóan, a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával nyújthat be

a) a jármű üzembentartója (tulajdonosa), vagy

b) annak az ingatlannak a tulajdonosa, akinek érdekében a behajtás történik (a továbbiakban: kérelmező).

(2) Behajtási engedély egy adott járműre adható ki az e rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani behajtási engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik járműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön behajtási engedélyt kell kiadni.

(3) A behajtási engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag adott önkormányzati úton közelíthető meg és

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru szállítása, be- és kirakodása másként nem oldható meg, vagy

b) a jármű hatósági bizonyítványában feltüntetett lakcím, illetve székhely, telephely helyi cím és a gépjármű tulajdonosa, használója a járművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül – garázsban, udvaron – helyezi el.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolnia kell.

(5) A (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli.

(6) A behajtási engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, székhelyét, illetve telephelyét,

b) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását utca és házszám, vagy helyrajzi szám megjelölésével,

c) a behajtási tilalom alá eső érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kérik,

d) a kérelemben utalni kell a (3) bekezdésben meghatározott valamely feltétel fennállására és azt röviden meg kell indokolni,

e) azt a dátumot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kérik,

f) a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát). Amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni. A kérelem elbírálásához szükséges adat a járműnek a megengedett legnagyobb össztömege és az, hogy a jármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II. számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

Az engedély kiadása

5. § (1) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) A behajtási engedély tartalmazza:

a) a jármű pontos megjelölését (forgalmi rendszámmal, vagy más azonosításra alkalmas módon),

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) a behajtási tilalom alá eső érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a az engedély kiadásra kerül,

d) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását utca és házszám, vagy helyrajzi szám megjelölésével,

e) a kiadása alapjául szolgáló jogszabályi hivatkozást,

f) az érvényesség idejét,

g) a kiállítás dátumát, a polgármester aláírását, és bélyegzőjének lenyomatát.

Az engedély érvényességi ideje

6. § (1) A behajtási engedély kiadható:

a) meghatározott napon történő egyszeri be- és kihajtásra;

b) 7 napra,

c) 30 napra,

d) 1 évre.

(2) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű visszaszolgáltatásával – haladéktalanul értesíteni kell.

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

7. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, a Deszki Polgármesteri Hivatal ezen feladattal meghatalmazott munkatársa) kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben indokolt, visszavonhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogkört a polgármester akkor is gyakorolhatja, ha az engedély birtokosa az engedély használatának e rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően, vagy súlyosan megszegi.

Az engedély használata

8. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az engedélyt a jármű vezetőjének jól látható helyen (pl.: a szélvédőn) kell elhelyeznie.

(2) Az engedélyről bármilyen formában készített másolat nem használható fel.

(3) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

9. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelethez

A súlykorlátozással érintett helyi közutak jegyzéke

1. Jakabb Gyula utca,

2. József Attila utca,

3. Kossuth Lajos utca,

4. Kossuth köz,

5. Maros utca,

6. Móra Ferenc utca – Alkotmány utca és Magyar utca közötti szakasza

7. Péró Szegedinác utca,

8. Szőregi sor.