Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2022. 11. 15

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.15.
a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CICIX. törvény (Kttv.) 104. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni.
A Kttv. 108. § szerint:A Kormány a központi államigazgatási szervekre, azok területi és helyi szerveire nézve igazgatási területenként rendeletben megállapíthatja azt az időszakot (igazgatási szünet), amely alatt a rendes szabadságot ki kell adni. Az államigazgatási szerv hivatali szervezetének vezetője, a Kormány által megállapított igazgatási szünet időtartamán belül, az egyes szervezeti egységek esetében eltérő időszakban, illetve időtartamban határozhatja meg a szabadság kiadását, illetve kivételét. Az ilyen módon kiadott, illetve kivett szabadság nem haladhatja meg a kormánytisztviselő tárgyévre megállapított alapszabadságának a háromötödét.”
A közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunkavégzésről szóló 30/2012.(III.7.) Korm. rendelet az alábbiakat tartalmazza:
13. § (1) Az igazgatási szünet időtartama
a) nyáron öt egybefüggő naptári hét, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart,
b) télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott igazgatási szünet időszaka alatt az esedékessége évében ki nem adott szabadság teljes egésze kiadható.
(3) A munkáltató az igazgatási szünet időszakára figyelemmel határozza meg a szabadságolási terv alapján kiadásra kerülő szabadságot.
14. § Az államigazgatási szerv hivatali szervezetének vezetője az igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítsa a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást.
15. § A Kormány a Kttv. 232. § (3) bekezdése alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete, valamint a Kttv. 2. §-ában felsorolt szervek vezetője számára ajánlja igazgatási szünet elrendelése esetén az e rendeletben foglaltak figyelembevételét.
A fentiekre tekintettel a Képviselő-testület a karácsonyi ünnepeket megelőző napokon és a két ünnep közötti napokon (összesen 9 munkanap) a Deszki Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünetet rendelt el.