Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal munkatervében foglaltaknak megfelelően megvizsgálta megvizsgálta Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 13/2000.(IX.29.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Temetőrendelet).
A Temetőrendelet nem, vagy csak részben rendelkezik a köztemetőre vonatkozóan:
a) a bevezető részben a feladatkör megjelöléséről;
b) a ravatalozó használatának és igénybevételének;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályairól (pl. évenkénti felülvizsgálat előírása: felmérni a szabad temetési helyek számát, a megváltott temetési helyekre történt-e temetés, parcellák lezárása, illetve új parcellák megnyitásának szabályai, lejárt-e a temetési helyek megváltási ideje, történt-e újraváltás, a lejárt temetési helyek rendelkezési jogosultjainak felhívása az újraváltás lehetőségére, újraváltás elmaradása esetén a temetési hely újra-használatba vétele);
d) a temetési hely újraváltásának díjáról.
Tekintettel arra, hogy a fentiek alapján is szükséges a Temetőrendelet felülvizsgálata, illetve az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokra tekintettel indokolt egy teljesen új jogi norma megalkotása, a Képviselő-testület a 116/2022. (X.25.) határozatában döntött arról, hogy még 2022. évben megtárgyalja a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló új helyi rendelet tervezetét.
A Temetőrendelet felülvizsgálatát elvégeztük, és az előterjesztés mellékleteként csatolt rendelettervezet alapján javasoljuk az új önkormányzati rendeletet megalkotni. A rendelettervezet az általános rendelkezéseken túl (hatály, üzemeltető kijelölése, üzemeltető feladatai) részletesen szabályozza az alábbi kérdésköröket: temetési helyek és azok feletti rendelkezési jog, a köztemető használatának és igénybevételének általános szabályai – ideértve az üzemeltető által biztosított temetői létesítmények igénybevételét, a temetkezési szolgáltatások végzésének feltételeit, a köztemető rendjét, a temetési helyek gondozásának és a temetőben végzett egyéb tevékenységek rendjét. A rendelettervezet továbbá a 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet mellékletei alapján tartalmazza a temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint a temetési helyek újraváltásáért fizetendő díjakat, a temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat és a temetőben végzett egyéb tevékenységekért fizetendő díjakat.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdése a települési önkormányzatok számára kötelezővé teszi, hogy a díj megállapításakor kikérje a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerveinek véleményét. Erre tekintettel az önkormányzati rendelet tervezetét megküldtük a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesületnek véleményezésre.
A Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület Elnöke a 2022. november 22. napján kelt levelében arról tájékoztatta a jegyzőt, hogy a megküldött, temetkezésre vonatkozó tervezett díjak megállapításával kapcsolatban az egyesületnek, mint a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseletei szervének nincs kifogása.
A fentiekre tekintettel a Tisztelt Képviselő-testület megalkotta a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletet.