Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Deszk község önkormányzatának átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
Deszk község önkormányzatának átmeneti gazdálkodásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-a szerint:
25. § (1) Ha a költségvetési rendeletet a képviselő-testület a költségvetési évben legkésőbb március 15-ig nem fogadta el, az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkot, amelyben felhatalmazást ad, hogy a helyi önkormányzat és költségvetési szervei a bevételeiket folytatólagosan beszedhessék, kiadásaikat teljesítsék.
(2) Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben meg kell határozni a felhatalmazás időtartamát. A felhatalmazás az új költségvetési rendelet hatálybalépésének napján megszűnik.
(3) Ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési év kezdetéig vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályvesztéséig nem alkotta meg, és az átmeneti gazdálkodásról rendeletet nem alkotott, vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályát vesztette, a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.
(4) A (3) bekezdés alapján folytatott gazdálkodásról a képviselő-testület részére a polgármester beszámol. A képviselő-testület az új költségvetési rendeletet az (1) és (3) bekezdés szerint beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat az új költségvetési rendeletbe beépítve fogadja el.
A Képviselő-testület a fentiekre tekintettel megalkotta az átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletet.