Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (I.28.) rendelete

a település köztisztaságának fenntartásáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (I.28.) rendelete

a település köztisztaságának fenntartásáról

2023.02.01.

Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, továbbá a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló, többszörösen módosított 1/1986. (II. 21.) ÉVM - EüM számú együttes rendeletben foglaltakra a település köztisztaságának fenntartásáról a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Zsombó Nagyközség bel- és külterületén élő, működő, telephellyel rendelkező jogi személyekre és magánszemélyekre (ideértve a jogi személyek társulásait és a magánszemélyek társaságait is) egyaránt kiterjed.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, és a velük összefüggő tevékenységekre.

2. § (1) A köztisztaság fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért annak előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet (különösen a közterületek) szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

(2) Az ingatlanok tisztán tartásáról, az ingatlanok felett rendelkezni jogosult (tulajdonos, kezelő, szövetkezeti használó, haszonélvező), illetve megbízottja, másnak a használatában, bérletében lévő helyiségek (területek) tisztán tartásáról pedig a bérlő, használó (továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles gondoskodni.

A KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

3. § (1) Az ingatlan előtt lévő járdaszakasz állandó tisztán tartásáról, a síkos járdaszakasz behintéséről (a síkosság megszüntetéséről), továbbá (ha fagyás veszélye nem áll fenn) locsolással történő portalanításáról a tulajdonos köteles gondoskodni. Ahol a közlekedés célját szolgáló útterület a járdaforgalom céljára használt útterülettől nincs felismerhetően elkülönítve (nincs járda), ott a tisztántartási kötelezettségek szempontjából az ingatlan előtt lévő egy méter széles területsávot kell járdának tekinteni.

(2) A tulajdonos a járdaszakasz melletti nyílt árkot és ennek műtárgyait a lefolyást akadályozó anyagoktól köteles megtisztítani.

(3) A járműbehajtók átereszeinek jó karban és tisztán tartása minden esetben az ingatlan tulajdonosának a kötelessége.

4. § (1) Ha a jármű üzemelése során a közterület beszennyeződik (olajfolyás, stb.), a jármű üzembentartója (tulajdonosa, illetve használója) haladéktalanul köteles a szennyeződés eltávolításáról gondoskodni.

(2) Közterületen folytatott és szennyeződést is okozó tevékenység esetében a környezetét a tevékenységet gyakorló köteles állandóan tisztán tartani és a keletkező szemetet összegyűjteni.

5. § (1) Az ólmos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdát (járdaszakaszt, gyalogjárót, lépcsőt, stb.) a szükséghez képest naponként többször is fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóró anyagot (fűrészpor, homok, kőpor, hamu, kis szemcséjű salak, stb.) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos anyagot nem szabad használni. A szóró anyag beszerzéséről a tisztításra kötelezett gondoskodik.

(2) Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, törmeléket, iszapot, hulladékot, papirost, tűz vagy robbanásveszélyes anyagot, stb.) közcsatorna víznyelőjébe szórni, önteni vagy bevezetni tilos.

KÖZ- ÉS MAGÁNTERÜLETEK, VALAMINT A KÖZÖNSÉG SZÁMÁRA NYITVA ÁLLÓ HELYISÉGEK

SZENNYEZÉSÉNEK TILALMA

6. § (1) A közterületek, a sportolás céljára szolgáló területek, valamint a kiránduló és táborozó helyek (erdők) beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében szemetet (fém tárgyakat, roncsokat, stb.), hulladékot (papír, gyümölcshéj, stb.) kiönteni, elszórni vagy eldobni, kirakni nem szabad.

(2) Szemetet és hulladékot csak az erre a célra felállított tartályokba szabad dobni.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezheti, az egészséget veszélyeztetheti, vagy élősdiek számára tápot nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad. Köz- vagy magánterületet fekáliával (emberi széklettel, vizelettel) beszennyezni tilos.

(4) Az állattartó nagytestű háziállatának elhullását vagy beteg állatának leölését 12 órán belül köteles a Polgármesteri Hivatalnál bejelenteni, és az Állati Fehérje Feldolgozó (ATEV Zrt.) általi elszállíttatásáról gondoskodni.

(5) Az Állati Fehérje Feldolgozó által elszállításra nem kerülő, elhullott kisállatokat a tulajdonos a saját területén oly módon köteles elásni, hogy a hulla legalább 1 méter magas földréteggel legyen borítva.

(6) Állati hulla, illetve darabjai a szilárd hulladék lerakására kijelölt hulladékudvarba nem szállítható, ott elhelyezésre nem kerülhet.

(7) Közterületen a szemét égetése tilos. Magánterületen a tűzvédelmi és a levegő tisztaságának védelméről szóló jogszabályok szigorú betartásával égethető az avar vagy egyéb növényi eredetű szemét.

SZENNYEZŐ ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA

7. § (1) A települési folyékony hulladék elszállítását eseti megrendelés alapján végzi a szolgáltató a település teljes közigazgatási területén, az erre a célra engedélyezett zárt rendszerű csepegést és szaghatást kizáró eszközzel.

(2) Az összegyűjtött települési folyékony hulladékot kizárólag engedéllyel rendelkező folyékony hulladéklerakó telepen szabad elhelyezni.

(3) A szolgáltató a megrendelésnek három munkanapon belül köteles eleget tenni.

(4) A szolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos szolgáltatási díjat köteles fizetni. A szolgáltatás díjának megfizetése a teljesítést követően számla ellenében válik esedékessé, mértékét az önkormányzat az 1. számú melléklet szerint állapítja meg.

8. § (1) A települési folyékony hulladék vonatkozásában e rendelet hatálya alá tartozó szolgáltató: Arany János egyéni vállalkozó (székhelye: 6762 Sándorfalva, Kassai u. 12.).

(2) A települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatások ellátására az önkormányzat a szolgáltatókkal szolgáltatási szerződést köt.

9. § (1) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatáshoz rendelt adatkezelés a következő személyes adatokra terjed ki:

a) a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos neve;

b) az ingatlantulajdonos lakcíme;

c) az ingatlantulajdonos születési helye, ideje, anyja neve;

d) a települési szilárd hulladék szállítással érintett ingatlan címe.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adatok kezelésének célja:

a) a közszolgáltatást igénybevevő ingatlan-tulajdonos személyének megállapítása;

b) számlázás és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos levelezés lebonyolítása;

c) a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatban esetlegesen keletkező díjhátralék behajtása.

(3) Az (1) bekezdés a) - c) pontokban meghatározott adatok kezelésének időtartama a közszolgáltatási szerződés létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig terjed.

(4) A közszolgáltató az (1) bekezdésben megjelölt személyes adatokat köteles az adatvédelmi törvény és a belső adatvédelmi szabályzat előírásainak megfelelően kezelni. Az érintetten kívül a személyes adatokat csak a (2) bekezdés a), c) pontjaiban meghatározott célok érvényre juttatása érdekében ismerheti meg az érintett szerv/személy.

(5) Az (1) bekezdésben foglalt személyes adatokat az önkormányzat – rendszeresített nyilvántartásából, vagy hivatalos tudomása alapján – esetenkénti írásbeli kérelemre a közszolgáltató rendelkezésére bocsátja, amennyiben az a díjhátralék behajtásához, illetve a közszolgáltatást tényleges igénybe vevő megállapításához szükséges.

10. § (1) Közterületen szennyező anyagot (szemetet, rongyot, csontot, gumi hulladékot, egyéb hulladékot, stb.) csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállítmányból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzék. Ha szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője azt köteles eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál köz- vagy magánterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban megtisztítani.

CSAPADÉKVÍZ

11. § A nagyközség területén átfolyó belvíz-elvezető árokba tisztátalan szennyvizet, trágyalevet bevezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni nem szabad.

SZENNYVÍZ

12. § (1) Szennyvíz-iszapnak, fekáliának a mezőgazdaságban trágyázásra való felhasználására az alábbi rendelkezések az irányadók:

a) nyersen fogyasztható gyökér- és hagymafélék (sárgarépa, retek, stb.), földközelben termő zöldség- és gyümölcsfélék (paprika, paradicsom, saláta, káposzta, uborka, földieper, dinnye, ribizli, stb.) talajának trágyázására szennyvíz-iszap, fekália nem használható fel, kivéve az ellenőrzött komposzttelepen komposztáló anyagokkal a közegészségügyi előírásoknak megfelelő technológiával készült komposzttrágyát;

b) keveretlen vagy nedvszívó anyagokkal kevert, nem komposztált, csak érlelt fekália tartalmú anyagok mag-, ipari növények, továbbá a takarmányféleségek trágyázására a tenyészidő előtt legalább 4 hónappal végzett mélyszántással használhatók fel. A felszántott talaj felszínét fekáliát tartalmazó anyagokkal sem híg, sem sűrű állapotban megszórni vagy fejtrágyázni nem szabad.

(2) A nagyközség területén a fekália tárolók rendszeres ürítéséről az ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni, a kiürített anyag mezőgazdasági célra csak az (1) bekezdésben foglaltak alkalmazásával használható fel. Egyébként az inatlan területén – magán- és közutaktól 20 méter , az utcavonaltól legalább 15 méter , lakóháztól 10 méter , telekhatártól 2 méter távolságban – elföldelhető. A takarásra legalább 25 cm vastagságú földréteget kell biztosítani.

ÁLLATTARTÁS

13. § (1) Az állattartás céljára szolgáló épületek elhelyezésénél az alábbi védőtávolságokat kell alkalmazni:

Megnevezés

védőtávolság

Lakó-
épülettől

Ásott
kúttól

Fúrt
kúttól

Csatlakozó
vízvezetéktől,
kerti csaptól

Góré, magtár

10

2

2

1

Kisállat (baromfi, házinyúl, nutria, nyerc, stb) ólja, kifutója*

8

5

2

1

Juh, kecske, sertés, ló, öszvér, szamár, szarvasmarha ólja, kifutója*

14

15

5

1

Szálastakarmány tároló hely kijelölése

20

---

---

---

(2) A védőtávolság 25 %-kal csökkenthető, a saját használatú és tulajdonú lakóépületek esetén és belterjes technológia alkalmazásakor.
A védőtávolságok betartásán túlmenően az alábbi előírásokat is figyelembe kell venni:
*az állatkifutó az építési vonaltól, illetve telekhatártól 3 méteren belül nem kerülhet elhelyezésre;
*a zártkertben, külterületi földrészen, ahol állattartási lehetőség fennáll, gazdasági épületen (szerszámkamra, gyümölcstároló, présház, stb.) túl egy épülettömbben helyezhetők el az állattartás célját szolgáló helyiségek, figyelemmel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásaiban foglaltakra.
(3) Az állatok tartására szolgáló létesítményeket és azok helyiségeit (ólakat, ketreceket) naponta legalább egyszer, de a szükséghez képest többször is ki kell takarítani és szükség szerint mésztejjel vagy más megfelelő fertőtlenítő szerrel fertőtleníteni kell. Az ott található kártékony rágcsálókat rendszeresen íratni kell. A gazdasági udvart elkerítve és tisztán kell tartani.
(4) A nagyközség közterületein, belterületi utcáiban az utak mentén, tereken házi állatokat (baromfi, sertés, ló, szarvasmarha, stb.) legeltetni nem szabad; legeltetni csak felügyelet mellett és a külterületi réteken szabad. Az erdők területén a legeltetés tilos.
(5) Ebek vizelése csak a járda mellett, az úttest szélén, illetve a járda melletti folyókákban engedhető meg. Ebeket élelmiszer-, vendéglátó üzemekbe, boltokba, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, iskolába, óvodába, bölcsödébe bevinni még pórázon sem szabad, kivéve a jogszabályban meghatározott célra tartott ebeket. Az ebek ürülékét az eb tulajdonosának össze kell szedni.

A TRÁGYA KEZELÉSE

14. § (1) Az állati trágyát az állatok elhelyezésére szolgáló helyiségekből (istállóból, ólból, ketrecből, stb.) rendszeresen ki kell hordani a trágyatárolóba, ha csak annak kezelése más (közegészségügyi szempontból megfelelő módon) nem történik.

(2) A trágyatároló helyét az OTÉK és az egyéb vonatkozó jogszabályok előírásai alapján akként kell kijelölni, hogy a tárolóból szennyező lé szét ne folyhasson. E célból vízhatlan aljzatú és oldalfalas trágyatárolót kell építeni. A trágyatárolónak a telken való elhelyezésére, építésére az OTÉK rendelkezései az irányadók.

15. § Ivóvizet szolgáltató kút környékén olyan szennyező forrást (istálló, ól, illemhely, szennyvíz emésztőgödör, trágyatároló, stb.), mely a kút vizét, vagy a talajon keresztül a talajvizet szennyezheti, létesíteni vagy fenntartani csak a hatályos közegészségügyi és építési szabályokban meghatározott távolságban szabad.

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

16. § Ingatlan tulajdonosa alatt minden esetben a közterülethez csatlakozó ingatlan tulajdonosát kell érteni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § A rendelet 2014. január 29. napján lép hatályba.

18. §

1. melléklet1

A települési folyékonyhulladék- szállítás közszolgáltatás díja
Folyékonyhulladék-szállítás: 4.500,- Ft/m3 + Áfa
1

Az 1. melléklet a Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.