Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezésről

2024.01.01.

Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Délalföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület, mint a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének a kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Zsombó Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában álló, 6792 Zsombó, Szent Mihály utca 46. szám alatti, Zsombó belterület 820 helyrajzi számú temetőre (a továbbiakban: köztemető).

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, üzemeltetőjére, a temetkezési szolgáltatást és egyéb, a köztemető területén végzett vállalkozási tevékenységet folytatókra, igénybe vevőkre és a köztemető valamennyi látogatójára.

2. A temető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről az önkormányzat (a továbbiakban: üzemeltető) maga gondoskodik.

(2) A köztemető üzemeltetése körében az üzemeltető

a) a parcellák megközelítéséhez utakat alakít ki és azokat rendszeresen karbantartja,

b) a köztemető zöldfelületeit rendszeresen karbantartja, lehetősége szerint tervszerű parkosítást, fásítást végez,

c) közkifolyókkal vízvételi lehetőséget biztosít a sírhelyek gondozásához, a közkifolyók karbantartásáról folyamatosan gondoskodik,

d) hulladékgyűjtő konténereket helyez ki és gondoskodik a hulladék rendszeres elszállításáról,

e) ravatalozót tart fenn,

f) szükség esetére halotthűtő berendezést biztosít,

g) pihenő padot helyez ki,

h) gépjármű várakozó helyet jelöl ki,

i) illemhelyet tart fenn,

j) gondoskodik a köztemető és létesítményei tisztántartásáról, karbantartásáról és a ravatalozó szükség szerinti fertőtlenítéséről,

k) gondoskodik a temető kerítéssel vagy élősövénnyel való lehatárolásáról a közterülettel határos oldalon.

(3) Gépjármű várakozó hely a temető területén kijelölt helyen térítésmentesen áll a temetőlátogatók rendelkezésére.

3. § (1) A temetés időpontjáról az eltemettető vagy a nevében meghatalmazással eljáró temetkezési szolgáltató és a köztemető üzemeltetőjének a képviselője szóban állapodnak meg legalább egy nappal a temetés előtt.

(2) A temetési helyet az üzemeltető a temetés alatt álló sírhelytáblában folytatólagos sorrendben jelöli ki. Ettől eltérni abban az esetben lehet, ha kedvezőtlen természeti körülmények, különösen talajösszetétel vagy talajvízszint a sorra következő sírhelyen a temetést akadályozzák vagy a már betelt sírhelytáblában üres sírhely áll rendelkezésre.

(3) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően az elhunytat az eltemettető kérelmére az eltemettető rendelkezése alatt álló temetési helyre kell temetni.

(4) A temetés feltétele a temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzése a megváltási díj megfizetésével a Zsombói Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: hivatal) pénztárában. A temetési hely megváltásáról a hivatal számlát állít ki, amely tartalmazza a megváltott temetési hely pontos azonosítóját, az elhunyt nevét és az érvényesség évét.

4. § (1) Ravatalozni a ravatalozóban lehet. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával az üzemeltető a temetkezési szolgáltató rendelkezésére bocsátja.

(2) A sír kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkálatokat a temetkezési szolgáltató végzi a temetés napján.

(3) Az elhalt szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni. A temetkezésről szóló jogszabályok rendelkezéseinek betartásáért a temetkezési szolgáltató felelős.

(4) A köztemetőben egyházi és polgári szertartással – felekezethez tartozásra vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül – egyaránt lehet temetni.

(5) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást az eltemettető által megbízott bármely, hatósági engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltató végezhet, ha a temető üzemeltetőjének a temetkezést előzetesen szóban vagy írásban bejelentette.

(6) A köztemetőben temetni munkanapokon lehet. Különös méltánylást érdemlő esetben, az üzemeltető külön engedélyével temetni hétvégén vagy ünnepnapon is lehet.

(7) A köztemetőben egy időben egy temetés tartható. Az üzemeltető gondoskodik arról, hogy az ugyanazon napon tartandó temetések kezdő időpontja között legalább 2 óra időtartam legyen.

(8) A temetkezési szolgáltató és az üzemeltető kötelesek egymással együttműködni a temetés zavartalan lebonyolítása érdekében.

3. A temetési hely gazdálkodási szabályai

5. § (1) A köztemető sírhelytáblákra, a sírhelytábla sorokra, a sor temetési helyekre tagolódik. Az urnás temetést csoportosan elhelyezett urnafülkék biztosítják. Gyermeksírhely és urnasírhely nincs külön kijelölve.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket az üzemeltető számozza, azok jogszabályban meghatározott nyilvántartását a hivatal vezeti.

(3) A sírhelytáblák határait a kijelölt útvonalak jelzik.

(4) A sírhelytábla feltöltéséig új sírhelytáblát nem lehet megnyitni, kivéve ha a talajvíz szintje miatt a használatban lévő sírhelytáblában a temetés átmenetileg nem lehetséges. A kivétel alkalmazása esetén a természeti körülmények kedvező alakulását követően a temetési hely kijelölésekor a korábban megnyitott sírhelytábla feltöltése elsőbbséget élvez.

(5) A betelt sírhelytábla lezárásáról külön határozattal a képviselő-testület dönt.

(6) A lezárt sírhelytáblát az üzemeltető mindaddig kegyeleti helyként gondozza, amíg annak kiürítéséről a képviselő-testület nem dönt.

6. § (1) A temetőnyilvántartást a hivatal évente egyszer, szeptember hónapban felülvizsgálja. A felülvizsgálat során

a) felméri a szabad temetési helyek számát,

b) ellenőrzi a lejárt temetési helyek újraváltását,

c) felhívja a rendelkezésre jogosultat a lejárt temetési hely újraváltásának lehetőségére,

d) a köztemetőben kifüggeszti a következő 12 hónapban lejáró temetési helyek azonosító számát és az abban eltemetettek nevét,

e) újraváltás elmaradása esetén intézkedik a temetési hely újra használatba vétele iránt.

(2) A hivatal a rendelkezésre jogosultat elsősorban az ismert lakcímére postázott levélben és a hivatal hirdetőtábláján közzétett hirdetmény útján tájékoztatja a használati idő lejártáról és felhívja a temetési hely újraváltásának lehetőségére 3 hónapos határidő tűzésével.

(3) Ha a rendelkezésre jogosult a felhívás ellenére a használati idő meghosszabbítása iránt nem intézkedik, a rendelkezési jog gyakorlását a használati idő lejártával megszűntnek kell tekinteni.

(4) A rendelkezési jog gyakorlásának megszűnését követő 2 év elteltével a hivatal az önkormányzat honlapján és a köztemetőben 3 hónapig tájékoztatást tesz közzé, ha a temetési helyet újra használatba kívánja venni.

4. A sírhelyek méretezése, sírjelek alkalmazása, kegyeleti tárgyak, növények elhelyezése, sírgondozás

7. § (1) Az eltemetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül, koporsóban történhet.

(2) Hamvasztás esetén a hamvakat tartalmazó urnát urnafülkében lehet elhelyezni vagy koporsós temetési helyre lehet temetni.

(3) Urnafülkét kizárólag a köztemető üzemeltetője jogosult építeni.

(4) Az urnafülke bezárása egységes méretű táblával történik, melynek anyaga márvány vagy kőanyag, csiszolt vagy fényezett kivitelben lehet.

(5) Egy urnafülkében 2 urna helyezhető el.

8. § (1) A koporsós temetési hely egyes vagy kettős sírhely, illetve egyes vagy kettős sírbolt lehet.

(2) Koporsós temetés esetén

a) az egyes sírhely hossza 210 cm, szélessége 100 cm,

b) a kettős sírhely hossza 210 cm, szélessége 200 cm,

c) az egyes sírbolt hossza 210 cm, szélessége 100 cm,

d) a kettős sírbolt hossza 210 cm, szélessége 200 cm.

(3) A sírhelyek egymástól való távolsága minden irányból 60 cm.

(4) Jogszabályban foglalt feltételek fennállása esetén az egyes sírhelyre

a) a sír mélyítése mellett további egy felnőtt koporsó és

b) legfeljebb 4 urna

rátemethető.

(5) Kettős sírhely esetén a (4) bekezdés szabályait értelemszerűen kell a sírhely két részére alkalmazni.

(6) Jogszabályban foglalt feltételek fennállása esetén egyes sírboltba a rátemetés a (4) bekezdésben foglaltak alkalmazásával, kettős sírboltba az (5) bekezdés alkalmazásával történhet.

(7) Amennyiben a sírhelyre vagy sírboltba koporsós temetés nem történik, egyes sírhelyre és sírboltba legfeljebb 8 urna, kettős sírhelyre és sírboltba legfeljebb 16 urna temethető.

5. Sírjel, síremlék

9. § (1) Sírjelet vagy síremléket (a továbbiakban együtt: síremlék) a temetési hellyel rendelkezni jogosult állíthat. A síremléknek meg kell felelnie a köztemető általános arculatának. A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék köré, a sírhelyek közötti 60 cm széles sávból a sírhelyhez tartozó 30 cm szélességben szilárd burkolatú járda építhető. A sírhelyek közötti teljes távolságot járdával burkolni a szomszéd sírhely rendelkezésre jogosultjának engedélyével lehet.

(2) A sírhely használati ideje alatt a síremléket eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos.

(3) Amennyiben a rendelkezésre jogosult egymás mellett több egyes vagy kettős sírhelyet vált meg és azokra egybefüggő, hármas, legfeljebb négyes síremléket kíván állítani, ahhoz az üzemeltető képviselőjének hozzájárulását kell beszereznie a síremlék tervének bemutatásával.

(4) A közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott síremlék átalakítását vagy elbontását a képviselő-testület elrendelheti. Az erről szóló felhívást a rendelkezésre jogosult ismert lakcímére kell megküldeni, ennek hiányában a sírhelyen elhelyezett értesítés, a hivatal hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján 90 napra kifüggesztett hirdetmény útján kell közölni.

(5) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult a képviselő-testület felhívására a síremléket nem alakítja át vagy nem bontja el, az üzemeltető jogosult a szükséges mértékű átalakítást vagy az elbontást a rendelkezésre jogosult költségére elvégeztetni.

6. Kegyeleti tárgyak, növények, sírgondozás

10. § (1) A temetési helyen korlátozás nélkül elhelyezhetők a kegyeletgyakorlás szokásos tárgyai, különösen virágcsokor, koszorú, emléktárgy.

(2) A temetési helyen a tűzvédelmi előírások betartása mellett lehet mécsest vagy gyertyát gyújtani.

(3) Egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövény a temetési hely területén szabadon ültethető.

(4) A temetési helyen csak olyan fásszárú növény ültethető, amely kifejlett állapotában sem éri el a 2 méteres magasságot és nem terjeszkedik túl a temetési hely méretén.

(5) A temetési helyet oly módon kell karbantartani és gondozni, hogy az azon elhelyezett síremlék, kegyeleti tárgy vagy növény a szomszédos temetési helyek használatát, gondozását ne zavarja és a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse. A szomszédos temetési helyre hulló levelek nem minősülnek a használat olyan mértékű zavarásának, ami a levelét hullató növény eltávolítását indokolja.

(6) A temetési hely karbantartásáért, gondozásáért a rendelkezési jogot gyakorló személy felel.

7. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltása, újraváltása és egyéb díjak

11. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogot az eltemettető határozott időre váltja meg az 1. mellékletben meghatározott megváltási díj megfizetésével.

(2) A díjat a temetést megelőzően kell megfizetni a hivatal pénztárában.

(3) A rendelkezési jog egyszeri megváltásának időtartama (a továbbiakban: használati idő):

a) egyes és kettős sírhely esetén a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke esetén 25 év.

(4) A használati idő eltelte után a temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdés szerinti időtartamra az 1. mellékletben meghatározott újraváltási díj megfizetésével újra megváltható. A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére ennél rövidebb időtartamú újraváltásra a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Tkr.) 18. § (2) bekezdés rendelkezései szerint van lehetőség.

(5) Ha rátemetés, illetve előre megváltott sírhely esetén az első betemetés időpontja miatt a temetési hely használati ideje meghosszabbodik, az 1. mellékletben meghatározott használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

12. § (1) Az üzemeltető a temetési hely felett rendelkezni jogosult által felajánlott, igénybe nem vett temetési helyet, eredeti állapotában, a megváltástól számított egy éven belül visszaváltja. Az üzemeltető a visszaváltásért az eredetileg megfizetett használati díjnak 10 % kezelési költséggel és a megváltás óta eltelt időtartamra arányosan eső részével csökkentett összegét a rendelkezésre jogosultnak kifizeti. Az üzemeltető nem váltja vissza a temetési helyet, ha azon sírboltot vagy síremléket létesítettek.

(2) A temetési hellyel rendelkezni jogosult személy a rendelkezési jog gyakorlását harmadik személyre a harmadik személlyel közösen, a hivatalban személyesen tett nyilatkozatban ruházhatja át. Ha bármelyikük a személyes megjelenésben akadályozott, a rendelkezési jogot átadó és azt átvevő személyek személyazonosító adatait (név, születési hely és idő, anyja neve és lakcím) és egyéb elérhetőségét, valamint a temetési hely azonosító adatait is tartalmazó teljes bizonyító erejű magánokiratban tett nyilatkozatot a rendelkezési jog átruházásáról postai úton is be lehet nyújtani. A rendelkezési jog átruházója és a rendelkezési jog gyakorlását átvevő harmadik személy egymás között számolnak el a megváltott temetési hely használati díjával, az üzemeltetőt semmiféle visszatérítési kötelezettség nem terheli.

(3) Ha a használati idő leteltét követően a temetési helyet 2 éven belül nem váltják újra, az üzemeltető jogosult azt 3 hónapig tartó közzétételt követően, megtérítési vagy kártérítési kötelezettség nélkül, ismételten használatba venni.

13. § Az önkormányzat a település díszpolgárának elhalálozásakor a díszpolgár számára a túlélő házastárs vagy az eltemettető családtag kérése szerint egy- vagy kétszemélyes sírhelyet biztosít ingyenesen (díszsírhely). Amennyiben az eltemettető a díszsírhelyre nem tart igényt, mert az elhunyt díszpolgárt a család sírhelyén kívánja eltemettetni, az önkormányzat a megváltás díjának megfizetésétől eltekint. A díszsírhely, illetve a díszpolgár temetési helyéül szolgáló családi sírhely határozatlan ideig ingyenes, a további megváltása nem szükséges.

14. § (1) A temetkezési szolgáltató temetésenként az 1. mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni a köztemető létesítményeinek igénybevételéért.

(2) A köztemetőben eseti jelleggel, vállalkozásszerűen munkát végzők tevékenységüket díj fizetése nélkül gyakorolhatják.

(3) A köztemetőbe a gépjárművel történő behajtás díjtalan.

8. Temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátása

15. § (1) A köztemetőben végzendő munka időpontját és várható időtartamát – a hozzátartozók általi sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a rendelkezésre jogosult vagy az általa megbízott személy legkésőbb a munkát megelőző munkanapon köteles a hivatalban bejelenteni.

(2) Építőanyagot a temetőbe szállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak a hivatalban történt bejelentést követően lehet. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építési és bontási munkát úgy kell végezni, hogy utána a temetőben semmiféle hulladék vagy szennyeződés ne maradjon.

(3) A köztemetőben munkát végző személy tevékenységével a szertartások rendjét nem zavarhatja, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat. Amennyiben munkavégzése a szertartás rendjét zavarná, köteles azt a szertartás idejére felfüggeszteni.

(4) Építési munka vasárnap és munkaszüneti napon, továbbá halottak napján a köztemetőben nem végezhető.

(5) A munkavégzést az üzemeltető jogosult ellenőrizni és amennyiben az nem felel meg e rendelet rendelkezéseinek, felszólíthatja a munkát végzőt a szabályszerű munkavégzésre, többszöri eredménytelen felszólítás után a munkavégzést megtilthatja.

9. A temető rendje

16. § (1) A köztemetőben és annak közvetlen környezetében tilos olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, a szertartás rendjét zavarja vagy a temető látogatóit megbotránkoztatja.

(2) A temetőben a síremlékeket, a kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítőanyagokat bepiszkítani, megrongálni vagy eltávolítani, továbbá szemetelni tilos.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt helyen kell elhelyezni.

(4) A vakvezető és a rendőrségi kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(5) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni tilos.

(6) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és bárhová elvinni tilos.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát kivinni – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad.

(8) A sírok, síremlékek díszítését, ápolását a hozzátartozók vagy megbízottaik végzik.

(9) Sírgondozás céljára a vizet a közkifolyóból bárki térítésmentesen vételezheti.

(10) A temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók térítésmentesen használhatják.

10. A temető nyitvatartása, a temetői közlekedés rendje

17. § (1) A köztemető nyitvatartása nem korlátozott, azt a hely jellegének megfelelő magatartás tanúsításával bárki bármikor szabadon látogathatja.

(2) A köztemetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(3) A temetőbe gépjárművel behajtani engedély nélkül lehet.

11. Záró rendelkezések

18. § A rendeletben nem szabályozott temetkezési kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a Tkr. rendelkezései az irányadók.

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

20. §1

1. melléklet a 13/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelethez

Temetkezéssel kapcsolatos díjtételek

Díjtételek

Megnevezés

Díj

1. Sírhely megváltása:

a) 1 személyes

15.500,- Ft/25 év+ ÁFA

b) 2 személyes

26.000,- Ft/25 év+ ÁFA

c) minden további személy esetén

11.300,- Ft/25 év+ ÁFA

2. Sírhely újraváltása:

a) 1 személyes

15.500,- Ft/25 év + ÁFA

b) 2 személyes

26.000,- Ft/25 év + ÁFA

c) minden további személy esetén

11.300,- Ft/25 év + ÁFA

3. Urnafülke:

a) Urnafülke megváltása (2 személyes)

96.500,- Ft/25 év + ÁFA

b) Urnafülke újraváltása

23.800,- Ft/25 év + ÁFA

4. Sírbolt megváltása:

a) egyes sírbolt megváltása

44.000,- Ft/60 év + ÁFA

b) kettős sírbolt megváltása

73.500,- Ft/60 év + ÁFA

5. Sírbolt újraváltása:

a) egyes sírbolt újraváltása

44.000,- Ft/60 év+ ÁFA

b) kettős sírbolt újraváltása

73.500,- Ft/60 év+ ÁFA

6. A temetkezési szolgáltató által a ravatalozó épületének használatáért fizetendő díj: 2

10.000 Ft/ temetés+ ÁFA

7. A temetkezési szolgáltató által a temető eszközeinek használatáért fizetendő díj: 3

10.000 Ft/temetés+ÁFA

1

A 20. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 6. A temetkezési szolgáltató által a ravatalozó épületének használatáért fizetendő díj:. sor 1. mezője a Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-a szerint módosított szöveg.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 7. A temetkezési szolgáltató által a temető eszközeinek használatáért fizetendő díj:. sorát a Zsombó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.