Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Bordány Nagyközség Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 06. 01

Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Bordány Nagyközség Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2024.06.01.

Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 32. cikk (2) bekezdése alapján eredeti jogalkotói hatáskörben az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságaira, a Polgármesteri Hivatalra és az önkormányzat fenntartásában működő önállóan működő intézményekre, valamint a támogatásban részesített jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. Az önkormányzat költségvetése

2. § (1)2 A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésének bevételi főösszegét 3.059.507.826,- Ft-ban, kiadási főösszegét 3.059.507.826,- Ft-ban állapítja meg.

(2)3 A Képviselő-testület a működési költségvetés bevételi főösszegét 1.245.105.113,- Ft-ban, kiadási főösszegét 1.244.980.042,- Ft-ban állapítja meg.

(3)4 A Képviselő-testület a felhalmozási költségvetés bevételi főösszegét 1.814.402.713,- Ft-ban kiadási főösszegét, 1.814.527.784,- Ft-ban állapítja meg.

(4) Az önkormányzati költségvetés működési és felhalmozási bevételi, illetve kiadási előirányzatait mérlegszerűen e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(5) A 2023. évi önkormányzati költségvetés hiányt nem tartalmaz.

3. §5 A Képviselő-testület Bordány Nagyközség Önkormányzatának 2023. évi működési költségvetésének bevételi főösszegét 761.703.215,- Ft-ban, kiadási főösszegét 761.578.144,- Ft-ban, a felhalmozási költségvetésének bevételi főösszegét 1.811.710.261,- Ft-ban, kiadási főösszegét 1.811.835.332,- Ft-ban határozza meg, mely előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti részletezésben és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban; valamint a költségvetési szervek létszám-előirányzatát e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

4. §6 A Képviselő-testület a Bordányi Polgármesteri Hivatal 2023. évi működési költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 79.934.549,- Ft-ban, a felhalmozási költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 1.370.500,- Ft-ban határozza meg, mely előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti részletezésben és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban; valamint a költségvetési szerv létszám-előirányzatát e rendelet 3. melléklete tartalmazza. Az intézmény felhalmozási kiadásokat nem tervez.

5. §7 A Képviselő-testület az Integrált Nappali Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Központ 2023. évi működési költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 154.998.049,- Ft-ban, a felhalmozási költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 397.170,- Ft-ban határozza meg, mely előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti részletezésben és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban; valamint a költségvetési szerv létszám-előirányzatát e rendelet 4. melléklete tartalmazza. Az intézmény felhalmozási kiadásokat nem tervez.

6. §8 A Képviselő-testület az Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde 2023. évi működési költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 248.469.300,- Ft-ban, a felhalmozási költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 924.782,- Ft-ban határozza meg, mely költségvetés előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti részletezésben és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban; valamint a költségvetési szerv létszám-előirányzatát e rendelet 5. melléklete tartalmazza. Az intézmény felhalmozási kiadásokat nem tervez.

7. § (1) Az önkormányzat és költségvetési szerveinél foglalkoztatottak engedélyezett (álláshely) átlagos statisztikai állományi létszáma 79 fő.

(2) Az önkormányzatnál foglalkoztatott közfoglalkoztatottak átlagos állományi létszám előirányzata 6 fő.

3. Az önkormányzati költségvetés bevételei

8. § (1) Az önkormányzatot megillető, az általános működésének és ágazati feladatainak ellátására biztosított 2023. évi normatív hozzájárulások és a normatív kötött felhasználású támogatásait e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzatot 2023. évben megillető közhatalmi bevételeket, ezen belül az átengedett, megosztott központi adóbevételek jogcím szerinti részletezését, valamint az önkormányzat által kivetett helyi adók jogcímét, összegeit és az adózók számát e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület a 2023. évi közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, illetve összege szerinti részletezettséggel e rendelet 8. melléklete alapján hagyja jóvá.

4. Az önkormányzati költségvetés kiadásai

9. § Az önkormányzat által folyósított szociális rászorultságtól függő ellátások támogatási jogcímek szerint részletezését e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

10. § Az önkormányzat feladatai ellátása során támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit, együttműködik e közösségekkel, biztosítja a helyi közügyekben való széles körű állampolgári részvételt, melyhez az önkormányzati költségvetés dologi kiadások előirányzatán belül 3.500 ezer Ft forrást biztosít.

11. § (1) Az önkormányzati felhalmozási kiadások részletezését e rendelet 10. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat 2023. évben európai uniós támogatással megvalósuló programjait e rendelet 11. melléklete tartalmazza.

12. § Az önkormányzat a településen élő gyerekekre fordított kiadásait a 12. melléklet tartalmazza.

13. § (1) A Képviselő-testület a költségvetés eredeti általános tartalékát forrás nélkül állapítja meg, melynek későbbi előirányzatát az előző évi működtetés megtakarításából eredő, jóváhagyást igénylő szabad felhasználású pénzmaradvány képezi majd, amely előre nem tervezhető feladatok finanszírozására fordítható.

(2) Az önkormányzatnak a Stabilitási Tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettséget nem tervez.

5. Az önkormányzati költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

14. § A költségvetés végrehajtására vonatkozó előirányzat felhasználási tervét e rendelet 13. melléklete szerint hagyja jóvá.

15. § A költségvetés végrehajtását a költségvetési törvény, az államháztartási törvény és végrehajtási rendelete, valamint a költségvetés alapján gazdálkodó szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló kormányrendeletben foglalt előírások szerint a Polgármesteri Hivatal végzi.

16. § (1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, a feladatstruktúra évközi változásáról, vagy egyéb körülmény miatt bekövetkező változásról a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület az előirányzat módosítás, előirányzat átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(3) Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon – az Áht. 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) A felhalmozási és működési célú tartalék (pénzmaradvány) felosztásának jogát a Képviselő-testület fenntartja.

(5) A Képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek

a) az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására a működési és a felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, valamint a működési és a felhalmozási átvett pénzeszközök rovatain tervezett előirányzaton felül a tárgyévben meghatározott céllal rendelkezésre bocsátott bevétel erejéig

b) a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra,

c) az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosítására

d) az intézmények kiemelt előirányzataik közötti átcsoportosítás engedélyezésére.

17. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2023. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

(2) Az önkormányzat az átmenetileg szabad pénzeszközeit a számlavezető pénzintézeténél helyezheti el tartós betétként, illetve rövid lejáratú értékpapír vásárlására fordíthatja, amellyel kapcsolatos intézkedések megtételére a Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert.

18. § (1) A Bordány Nagyközség Önkormányzata, valamint az irányítása alá tartozó önállóan működő intézmények a 2023. évi költségvetés végrehajtása során a kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére az alábbi esetekben történhet készpénzes kifizetésként:

a) bérjellegű kifizetések (közfoglalkoztatottak személyi juttatása, eseti megbízási)

b) munkabér előleg

c) belföldi-külföldi kiküldetés

d) a saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,

e) helyi és helyközi utazási költségtérítés,

f) karbantartással, működtetéssel kapcsolatos kiadások, készletbeszerzések, szolgáltatások 100 e Ft összeghatárig,

g) reprezentációs kiadások 100 e Ft összeghatárig,

h) jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátás,

i) jogcímtől függetlenül 100.000 Ft összegig történő egyéb kifizetés

(3) A (2) bekezdésben foglalt eseteken túlmenően a házipénztárból csak a szervezet vezetőjének egyedi írásbeli engedélye alapján teljesíthető készpénz kifizetés.

19. § (1) Bordány Nagyközség Önkormányzata az iskola gyermekétkeztetési feladatokat és az intézményen kívüli gyermekétkeztetést az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde közreműködésével biztosítja.

(2) A térítési- és szolgáltatási díjak mértékéről szóló 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 4. számú melléklete az irányadó.

(3) A bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra (étkezés kivételével) a fenntartó a személyi térítési díjat 0,- Ft-ban határozza meg.

(4) A Képviselő-testület az Apraja-falva Óvoda és Bölcsődében a munkahelyi étkezés térítési díját 543,- + Áfa Ft-ban hagyja jóvá.

20. § (1) Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a feladat- és hatáskörébe tartozó környezet- és természetvédelmi feladatok teljesítésének elősegítése érdekében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 58 § - a alapján környezetvédelmi alapot hoz létre.

(2) Az Alap létrehozásának célja, hogy elősegítse az Önkormányzat környezetvédelmi, természetvédelmi feladatainak ellátását, az alábbi célok elérését:

a) környezeti károk mérséklése

b) környezeti ártalmak megelőzése

c) természeti értékek megóvása

d) környezeti nevelés, oktatás

(3) Az Alap bevételi forrásai a következők:

a) a Bordányi Polgármesteri Hivatal által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok teljes összege,

b) a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által Bordány Község területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének 30 %-a,

c) a környezetterhelési díjak és az igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,

d) az Önkormányzat bevételeiből - az éves költségvetési rendeletben meghatározott, környezetvédelmi célokra elkülönített összeg,

e) az Alap javára teljesített önkéntes befizetések és támogatások,

f) pályázat útján, környezetvédelmi és természetvédelmi célra elnyert összeg,

g) egyéb, az Alapot illető bevétel

(4) Az Alap bevételeit kizárólag környezetvédelmi és természetvédelmi célokra lehet felhasználni, így különösen:

a) védett természeti értékek megőrzése, eredeti állapotuk helyreállítása,

b) levegőtisztaság védelme,

c) zaj- és rezgésvédelem,

d) vízvédelem,

e) talajvédelem,

f) zöldfelületek védelme, fejlesztése, kezelése, erdők védelme, allergén növények elleni védekezés,

g) környezet- és természetvédelmi mérések, helyszíni vizsgálatok, tanulmányok készítése költségeinek finanszírozása,

h) környezetvédelmi oktatás, környezetvédelmi célú programokon való részvétel,

i) környezetvédelmi programok és koncepciók készítése,

j) környezetvédelmi információs rendszer működtetése, fejlesztése, a környezet

védelmét elősegítő tevékenység.

(5) Az Alap bevételeiből kell fedezni a kezelésével járó költségeket.

(6) Az Alap felhasználásáról a Képviselő-testület rendelkezik.

(7) Az Alap összegét az éves költségvetés készítésekor kell tervezni.

(8) Az Alap pénzeszközeit elkülönítve, külön alszámlán kell kezelni.

(9) Az alap 2023. évi bevételeit és kiadásait e rendelet 14. mellékletében határozza meg.

21. § (1) Bordány Nagyközség Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a soron következő Képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatni a Képviselő-testületet. A soron következő költségvetési rendelet módosításkor a költségvetésen átvezetésre kerül.

(2) Az államháztartáson kívüli források átvételének és átadásának szabályairól szóló 14/2021.(X.1.) önkormányzati rendelet az irányadó.

22. § A Képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 2023. évre vonatkozóan (2019. január 1. napjától kezdődően) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben rögzítetthez képest 20%-kal emelt összegben, azaz 46.380,- forintban állapítja meg.

6. Záró rendelkezések

23. § E rendelet 2023. január 1-től lép hatályba.

1

A bevezető a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (3) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (3) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 4. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 6. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 6. § a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 2. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 3. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 4. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Az 5. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.