Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2008. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezésének szabályairól

Hatályos: 2013. 10. 30- 2023. 02. 15

Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2008. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezésének szabályairól1

2013.10.30.

Mártély Község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1.) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közterületek elnevezésének szabályairól az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya egyaránt kiterjed Mártély község bel- és külterületén lévő közterületekre.

(2) A közigazgatási helynévről, a domborzati és tájnévről, víznévről, természetvédelmi névről külön jogszabályok rendelkeznek.

2. § (1) A földrajzi név megállapítása és megváltoztatása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából földrajzi név az utcanév, az út, utca, tér, park, stb. ... jellegű közterületet jelölő név.

(3) A földrajzi név a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódásra szolgál, emléket állít, ismeretek terjeszt, helytörténeti, néprajzi, nyelvi hagyományokat ápol.

3. § (1) Földrajzi név megállapítását vagy megváltoztatását bármely mártélyi lakóhellyel rendelkező személy vagy helyi civil szervezet kezdeményezheti.

(2) A földrajzi név megállapítására vagy megváltoztatására tett javaslatot a kezdeményező a Üdülőhely- és Faluvédő Szépítő Egyesülettel előzetesen véleményezteti.

(3) A földrajzi név megállapítása vagy megváltoztatása előtt az előkészítés során az érintett terület lakosságának a véleményét meg kell ismerni.

4. § (1) A földrajzi név megállapítása és megváltoztatásakor figyelemmel kell lenni - beszerzett vélemények és javaslatok mellett - az élő névhasználatra, történelmi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a természeti környezetre, nemzetiségi és etnikai viszonyokra, valamint a nyelvi, nyelvhelyességi követelményekre.

(2) Élő személyről közterület nem nevezhető el.

(3) Személyről utcát elnevezni általában az általa használt eredeti családi és utónév formájában kell. Csak vezetéknevet alkalmazni akkor lehet, ha a névadó személy általánosan ismert.

5. § Helytörténeti szempontból jelentős földrajzi neveket a képviselő-testület védetté nyilváníthat. A védetté nyilvánított földrajzi neveket sem elő-, sem utótagjában megváltoztatni vagy átalakítani nem szabad.

6. § Ha olyan területet építenek be, ahol korábbi utcanév nem volt, illetve új telek alakításánál a polgármester kezdeményezésére a kialakított közterületet utcanévvel kell ellátni.

7. § (1) A megállapított földrajzi nevekről a jegyző köteles naprakész nyilvántartást vezetni és abban a változásokat folyamatosan feltüntetni.

(2) Az utcanévjegyzék a következő adatokat tartalmazza:

- sorszámot,

- az utcanév elő- és utótagját,

- a házszámozást -tól - -ig megjelöléssel,

- az elnevezést megállapító határozat számát,

- a korábbi utcanévre vonatkozó adatokat,

- az utcanév védettségét.

(3) A földrajzi nevek megállapításáról és megváltoztatásáról az érdekelt szerveket /rendőrség, mentők, tűzoltók, posta, közlekedés, közüzemi vállalatok, lakossági szolgáltatások, stb. .../ haladéktalanul értesíteni kell, míg a lakosságot a helyben szokásos módon kell tájékoztatni.

8. § (1) A településen minden közterületet névtáblával kell jelölni. Az utca névtáblát az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél, minden sarokingatlanon - az erre vonatkozó építésügyi, városrendezési és egyéb szabályok szerint - kell elhelyezni.

(2) Az utca névtáblának az utca nevét kell tartalmaznia.

(3) Az utca nevének megváltoztatása után a korábbi utcanév-táblát a tájékozódás megkönnyítésére áthúzással érvénytelenítve egy évig az új nevet jelző tábla mellett meg kell hagyni.

(4) A tér, park, külterületi lakott hely, az általánostól eltérő beépítettségű utca névtáblájának elhelyezése az (1)-(2) bekezdésben előírtaktól eltérhet.

9. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (használója) az utcanévtábla elhelyezését tűrni köteles.

(2) Az utcanévtábla elkészítésének, elhelyezésének, karbantartásának költségei a polgármesteri hivatalt terhelik.

10. § (1)2 Az elnevezett közterülettel érintkező ingatlanokat házszámmal kell ellátni, tanyák, zártkerti ingatlanok tanyaszámot kapnak.

(2) Az új utcában lévő ingatlanokat a telekalakítás engedélyezésével egyidejűleg kell megszámozni.

(3)3 A házszámokat és azok változását a Polgármesteri Hivatal állapítja meg és közli az ingatlan tulajdonosával, kezelőjével, használójával.

(4) A házszámozással kapcsolatos eljárásban – amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. előírásait kell alkalmazni.

(5) Az engedélyező hatóság egyszerűsített határozatot hozhat, ha a kérelemnek helyt ad, vagy hivatalból intézkedik, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.

(6)4 ) Új lakó-, illetve tanyaépület használatbavételét engedélyező határozatban, vagy lakófunkciót igazoló hatósági bizonyítványban egyidejűleg a házszám, tanyaszám is megállapítható.

11. § (1) A fő gyűjtőutakon a házszámok, a központtól kifelé növekedhetnek. Mártély község középpontjának a Polgármesteri Hivatalt kell tekinteni.

(2) A fő gyűjtőutakból ágazó mellékútvonalak számozása a fő gyűjtőutaktól kezdődik.

(3) A számozás kihagyás nélkül a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészletig tart.

12. § (1) Kétoldalas utcában a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páros, bal oldalon a páratlan számokat kell alkalmazni. Egyoldalas utcában a számozás folyamatos.

(2) A tér, a park és más hasonló elhelyezkedésű közterület épületeinek, telkeinek számozása az óramutató járásával ellentétes irányban történik.

(3) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti sorszáma megszűnik, és az újonnan kialakított telkek számának megfelelően a számsor növekedésének irányában az új számozás alátörést kap (pl.: 5/a., 5/b, 5/c.)

(4) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok eredeti sorszámukat megtartják (pl.: 45-47.).

13. § (1) A házszámtábla elkészítése, elhelyezése, karbantartása és pótlása az ingatlan tulajdonosának (használójának) kötelessége. A házszámtábla kihelyezéséről a használatbavételi engedély kiadásától, illetve a házszám megállapításától számított 30 napon belül kell gondoskodni.

(2) A házszámtáblát az ingatlan közterület felőli bejáratánál kell elhelyezni. Amennyiben nem a közút felől nyílik, a közút felől is meg kell ismételni.

(3) A házszámok módosítása, illetőleg más hatósági intézkedés következtében szükséges házszámtábla elkészítés és kihelyezés költségei a polgármesteri hivatalt terhelik.

14. §5

15. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 16. napjával.

2

A 10. § (1) bekezdésének szövegét Mártély Község Önkormányzatának 28/2013. (X. 30.) Ök. rendelete 1. §-a állapította meg, hatályos 2013.10.30-tól.

3

A 10. § (3) bekezdésének szövegét Mártély Község Önkormányzatának 28/2013. (X. 30.) Ök. rendelete 1. §-a állapította meg, hatályos 2013.10.30-tól.

4

A 10. § (6) bekezdésének szövegét Mártély Község Önkormányzatának 28/2013. (X. 30.) Ök. rendelete 1. §-a iktatta be, hatályos 2013.10.30-tól.

5

A 14. §-t Mártély Község Önkormányzatának 28/2013. (X. 30.) Ök. rendelete 2. §-a 2013.10.30-tól hatályon kívül helyezte.