Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 6/2017. (III.14.) önkormányzati Rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 11

Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 6/2017. (III.14.) önkormányzati Rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.11.11.

Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 01.) Korm. rendelet rendelkezéseinek figyelembe vételével a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1)2 E rendelet hatálya kiterjed Mártély Község területén lévő lezárt és működő köztemetőkre. Az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő temetők megnevezése:

a) Mártély, belterület 353 hrsz. alatt lévő lezárt temető

b) Mártély, külterület 0137 hrsz. alatt lévő működő temető.

(1a)3 E rendelet személyi hatálya kiterjed a temetők látogatóira, az ott vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozókra, a temetkezési szolgáltatókra, valamint a temetkezési szolgáltatásokat igénybe vevőkre.

(2) A működő temetőben az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3)4 Az önkormányzat a ravatalozó üzemeltetését és használatát a nyilvánosan meghirdetett pályázatot elnyert Csongrád Megyei Kegyeleti Korlátolt Felelősségű Társasággal (továbbiakban: Kegyeleti Kft.) (6800 Hódmezővásárhely, dr. Imre József u. 1.) kötött 10 évre szóló szerződés keretében biztosítja. A Kegyeleti Kft. a szerződésben vállalt feladatait akkor is köteles ellátni, ha az eltemettető másik, a szolgálatatás végzésére engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet szolgáltatásait veszi igénybe.

(4)5 A Mártély, külterület 0137 hrsz. alatt lévő működő temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával kapcsolatos feladatok ellátásához a Csongrád Megyei Kegyeleti Korlátolt Felelősségű Társaság szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

(4a)67 A temetői létesítmények, szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjakat jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) Értelmező rendelkezések:

a) temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztó üzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól; A koporsós temetésre szolgáló temetési hely (sírhely) a betemetések számától függően lehet egyes, kettes vagy többes temetési hely, a megváltás időpontjától függően előreváltott vagy a betemetéssel egy időben váltott temetési hely, továbbá a kialakítás módjától függően hantolt, hantolatlan, fedett vagy bekerített temetési hely, kisméretű temetési hely;

b) használati idő: a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama, amely hamvasztásos temetés esetén 10 évnél, egyéb esetekben 25 évnél rövidebb nem lehet;

c) díszsírhely: az elhalt érdemeire tekintettel a tulajdonos önkormányzat vagy egyház által adományozott temetési hely;

d) sírbolt: a sírhelyen létesített terepszint alatti és feletti, vagy kizárólag terepszint feletti építmény;

e) betemetés: koporsónak földbe vagy sírboltba temetése, illetve urnának sírhelybe, urnasírhelybe temetése vagy urnasírboltba helyezése;

f) temetési hely megváltás: a temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzése határozott időre díjfizetés ellenében;

g) temetési hely újraváltás: a megváltott temetési hely használati idejének meghosszabbítása.

h)8 sírnyitás: a temetési helynek, a sírboltnak a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal által rátemetés, hamvasztás, máshova temetés vagy más okból engedélyezett felnyitása a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontásának kivételével;

i) urnasírhely: a hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére szolgáló sírhely;

j) urnasírbolt: a hamvakat tartalmazó urna elhelyezésére szolgáló terepszint alatti és feletti, vagy kizárólag terepszint feletti építmény;

k) sírgödör: a sírhelyen a koporsó elhelyezésére szolgáló legalább 2 méter (rátemetés esetén 1,6 méter) mélyre ásott gödör, amelyet a sírhely hossztengelyével párhuzamosan úgy kell kiásni, hogy a sírhelyen betemetni szándékolt koporsók egymás mellett elhelyezhetők legyenek;

l) sírjel: a temetési hely megjelölésére szolgáló hely, kereszt, síremlék, vagy más létesítmény;

m) rátemetés: koporsóval már betemetett sírhelyre történő sírnyitási engedélyhez kötött koporsós temetés. Nem minősül rátemetésnek az urnának a koporsóval betemetett sírba helyezése vagy az urnatartónak a sírra helyezése;

n) exhumálás: a holttest-maradványok kivétele céljából történő sírnyitás;

o) újratemetés: eltemetett koporsónak, urnának exhumálás utáni eltemetése más temetési helyen;

p)9

1/A.10 A temető fenntartásának rendje

1/A. § Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) utak

b) közkifolyó

c) hulladéktárolók

d) ravatalozó

e) illemhely

f) padok

1/B. § Az önkormányzat a temető fenntartása során gondoskodik a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek karbantartásáról, felújításáról, sírhelytábláinak megépítéséről és kialakításáról, így különösen:

a) a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközök, munkaanyagok, szerszámok biztosításáról;

d) a temető területén keletkező kommunális-, és zöldhulladék elszállításáról;

e) a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

2.11 Temetési helyek és temetőhely gazdálkodási szabályok

2. § (1)12 A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra) a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. Az egyes sorokban a temetési helyeket a temető fenntartója jelöli ki.

(1a)13 A temetési hely gazdálkodásának körében a fenntartó gondoskodik a temetési helyek kijelöléséről, azok időszakos felméréséről, a nyilvántartó könyvek megőrzéséről, a temetői létesítmények használatának összehangolásáról, a temető rendjének betartásáról és betartatásáról. Biztosítja a temetőlátogatók tájékoztatását.

(2)14 A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek a fenntartótól kell kérnie. A temetési szándékot a megváltott temetési helyek igénybevételekor is be kell jelenteni a fenntartónak. Be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot is.

(3)15 A temetési helyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A temetkezésre használt helyek magán- és jogi személyek között csere, adás-vétel, ajándék tárgyát nem képezhetik.

(5)16 Az Önkormányzat a sírhelygazdálkodás körében köteles térképet és naprakész nyilvántartást vezetni a megváltott és szabad temetési helyekről.

3. § (1) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(2) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, ameddig felszámolásáról döntés nem születik.

(3) A lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest maradványokat exhumálás utján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhely táblába). Az exhumálást csak az illetékes népegészségügyi szakigazgatási szerv engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni. A lezárt temetőből történő elszállításához az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

4. § (1)17 A temetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) Koporsós temetés esetén:

aa) felnőtt egyes és kettős sírhely,

ab) gyermek sírhely.

b) Hamvasztásos temetés esetén urnasírhely.

(2)18 A sírhelyek méretei:

a) egyes felnőttsírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, és 0,90 m széles

b) kettős sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély és 1,90 m széles

c) gyermeksírhely: 1,30 m hosszú, 2,00 m mély és 0,60 m széles

d) urnasírhely: 0,60 m hosszú, 1,00 m mély és 0,80 m széles

(3) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm , a gyermeksíroknál pedig 30 cm kell, hogy legyen.

(4) A sorok között 0,60 – 1 m távolságot kell hagyni.

(5) A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet, a sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező.

(6) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(7) Egyes és kettős sírhelyen sírboltot kiépíteni nem lehet.

(8)19

5. § (1)20 Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységre kerüljön.

(2) Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(3) A felnőtt sírba rátemetéssel elhelyezett két koporsón kívül még egy urna temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban két urna helyezhető el.

(4) Egy urna sírba egy urna temethető.

(5) Az urnasírhely az urna földbe történő elhelyezését szolgálja.

3. Sírjel

6. § (1) A sírok fölé emelt síremlék, sírjel karbantartása, helyreállítása, felújítása a temetési hely felett rendelkezni jogosult kötelezettsége. A kötelezettség elmulasztása esetén a jogosult figyelmét egy hónapos határidő megjelölésével fel kell hívni.

(2) A temető tisztasága és rendje érdekében sír áthelyezése, új síremlék álltása miatt – vagy más módon – feleslegessé vált maradványok, anyagok elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja egy hónapon belül köteles intézkedni.

4. Temetési hely feletti rendelkezési jog

7. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. A rendelkezési jog kiterjed a temetési hely használata mellett a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására.

(2) A temetési hely felett rendelkező köteles a megváltott helyet gondozni, a környezetét gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani. A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig tartó terület, az elválasztó út fele. A nem kezelt, gondozatlan ültetvényeket a temető fenntartója (üzemeltetője) jogosult eltávolíttatni.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg a koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) urnasírhely esetén 10 év,

d) gyermeksírhely esetén 25 év.

(4) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(5)21 Ha a használati idő leteltét követően a temetkezési helyeket 3 éven belül nem váltják meg ismételten, úgy a fenntartó jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni. Az újrahasznosítás előtt legalább egy hónappal erről honlapján (www.martely.hu), valamint a temetőben tájékoztatást tesz közzé. Ez esetben a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett a fenntartó köteles gondoskodni.

(6) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újramegváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

8. § (1)22 Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza. A díjtételek az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.

(2) A rátemetéssel a sír használati ideje meghosszabbodik és a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

5. Temető rendje

9. § (1) A temetkezési szolgáltató a temetést esztétikus eszközökkel, ruházattal, a kegyeleti követelmények megtartásával köteles végezni.

(2) Az egyéb vállalkozói tevékenységek / kőfaragó, sírgondozó, emlékkészítő stb. / végzése során:

a)23 a vállalkozónak a fenntartó felé be kell jelentenie legalább a munkavégzés megkezdése előtt egy nappal azt, hogy kinek a megbízása alapján milyen jellegű munkát végez,

b)24 a vállalkozó az a) pontban fennálló esetben a vállalkozási engedélyét a felszólításra köteles felmutatni,

c)25 a vállalkozók a munkavégzés érdekében – ha az indokolt – gépjárművel is behajthatnak a temetőbe, kötelesek azonban a fenntartó intézkedéseit megtartani,

d) a vállalkozók a munkálatok befejezését követően, illetve több napos folyamatos munkavégzés esetén, az utolsó napon kötelesek a törmeléket, szemetet, lomot stb. elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni,

e) a vállalkozónak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatók kegyeletgyakorlását ne zavarják, az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását, és ne sértse mások jogos érdekeit. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon.

(3)26 A temető bármikor látogatható. A gyalogos közlekedéshez a főbejárat nagykapuja, míg gépjárművel történő megközelítéshez a hátsó bejárat vehető igénybe.

(4)27 A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani. Járművel behajtani – kivéve a (2) bekezdés c) pontját – közlekedni csak a temető fenntartójának engedélyével szabad.

(5) A sírhelyek hozzátartozói gondozásával kapcsolatosan keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos, az csak a kijelölt helyen tárolható.

(6) Vakvezető kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(7) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem szabad. Gyertya vagy mécses gyújtása esetén a tűzveszély elkerülése végett a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest gyújtotta.

(8) 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

(9)28 A temető teljes területén (utak mellett, sírokon és sírok között egyaránt) legfeljebb olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos temetési helyek és a sírhelysorok közötti utak vagy más temetői létesítmény állapotát, állagát nem veszélyeztetik. Faültetés csak az önkormányzat hozzájárulásával történhet.

(10)29 A temetőlátogató joga, hogy a temetési helyeken a sírok, sírboltok, síremlékek díszítését szolgáló kegyeleti tárgyak, különösen koszorúk, lámpák, vázák helyezhetők el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét. Az egyes sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

(11)30 A temetési helyek gondozásához öntözővizet a fenntartó térítésmentesen biztosít.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2017. április 01. napjával lép hatályba.

(2)31

1. melléklet32

A temetési helyek megváltási díjai

Sírhely típus

Összeg

Időtartam

Felnőtt egyes sírhely

15.000,- Ft

25 év

Felnőtt dupla sírhely

25.000,- Ft

25 év

Urnasírhely

8.000,- Ft

10 év

Gyermeksírhely

8.000.- Ft

25 év

2. melléklet3433

A TEMETŐI LÉTESÍTMÉNYEK, SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉÉRT A TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÓK ÁLTAL FIZETENDŐ DÍJAK A MÁRTÉLY, KÜLTERÜLET 0137. HRSZ. ALATT LÉVŐ MŰKÖDŐ TEMETŐBEN:

1. Ravatalozás temetőn, temetkezési emlékhelyen belül (sírnál temetés)7.221,- Ft + ÁFA

2. Ravatalozás eszközeinek használati díja12.757,- Ft + ÁFA

3. Kegyeleti szakszolgáltatás ravatalozóban18.413,- Ft + ÁFA

1

A bevezető a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. § (1a) bekezdését a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

4

Az 1. § (3) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1. § (4) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1. § (4a) bekezdés szövegét megállapította Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 9/2018. (IX.20.) önkormányzati Rendelete, hatályos 2018.10.01-től.

7

Az 1. § (4a) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 1. § (5) bekezdés h) pontja a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Az 1. § (5) bekezdés p) pontját a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 12. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

10

Az 1/A. alcímet (1/A-1/B. §-t) a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

11

A 2. alcím címe a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 2. § (1) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 2. § (1a) bekezdését a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

14

A 2. § (2) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 2. § (3) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 2. § (5) bekezdését a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (4) bekezdése iktatta be.

17

A 4. § (1) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

18

A 4. § (2) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

19

A 4. § (8) bekezdését a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

20

Az 5. § (1) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

21

A 7. § (5) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

22

A 8. § (1) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

23

A 9. § (2) bekezdés a) pontja a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 9. § (2) bekezdés b) pontja a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 9. § (2) bekezdés c) pontja a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 9. § (3) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 9. § (4) bekezdése a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 9. § (9) bekezdés szövegét megállapította Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 11/2020. (VII.8.) önkormányzati Rendelete 1. §-a, hatályos 2020.07.09-től.

29

A 9. § (10) bekezdését a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése iktatta be.

30

A 9. § (11) bekezdését a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése iktatta be.

31

A 10. § (2) bekezdése a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12. §-a alapján 2017.04.02-án hatályát vesztette.

32

Az 1. melléklet szövegét megállapította Mártély Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 2/2020. (II.19.) önkormányzati rendelete 1. §-a, hatályos 2020.03.01-től.

33

A 2. melléklet szövegét megállapította Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 9/2018. (IX.20.) önkormányzati Rendelete, hatályos 2018.10.01-től, újraszabályozta Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 1/2019. (II.13.) önkormányzati Rendelete 1. §-a, hatályos 2019.03.01-től, majd újraszabályozta Mártély Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 2/2020. (II.19.) önkormányzati rendelete 1. §-a, hatályos 2020.03.01-től.

34

A 2. melléklet a Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.